ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III
(Άρθρο 12)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ
ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1. Περιγραφή του έργου και του αντικειμένου του και ειδικότερα—
(α) Περιγραφή των φυσικών χαρακτηριστικών του συνόλου του έργου και τις απαιτήσεις αναφορικά με τη χρήση γης κατά τα στάδια της κατασκευής και της λειτουργίας·
(β) περιγραφή των κυριότερων χαρακτηριστικών της παραγωγικής διαδικασίας και των μεθόδων κατασκευής, όπως είναι η φύση και οι ποσότητες των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν
(γ) πρόβλεψη του τύπου ή της μορφής και της ποσότητας των καταλοίπων και εκπομπών, (περιλαμβανομένων ρύπων, αποβλήτων ή υπολειμμάτων στο νερό, στην ατμόσφαιρα ή στο έδαφος, θορύβων, δονήσεων, φωτός, θερμότητας ή ακτινοβολίας) που αναμένεται να προκύψουν από τη λειτουργία του προτεινόμενου έργου.
2. Ανάλυση των κυριότερων εναλλακτικών λύσεων που εξετάστηκαν από τον κύριο του έργου και υπόδειξη των βασικών λόγων της επιλογής σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
3. Περιγραφή των στοιχείων του περιβάλλοντος που ενδέχεται να θιγούν σημαντικά από το προτεινόμενο έργο και τις εναλλακτικές του λύσεις, συμπεριλαμβανομένων ειδικότερα του πληθυσμού, της πανίδας, της χλωρίδας, του εδάφους, του νερού, του αέρα, των κλιματικών παραγόντων, των υλικών αγαθών, μεταξύ των οποίων η ιστορική, αρχιτεκτονική και αρχαιολογική κληρονομιά, του τοπίου, καθώς και της περιγραφής της αλληλεπίδρασης των παραγόντων αυτών.
4. Περιγραφή των σημαντικών άμεσων, έμμεσων, δευτερεύουσων, σωρευτικών, βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, μόνιμων και προσωρινών, θετικών και αρνητικών επιπτώσεων που το προτεινόμενο έργο ενδέχεται να δημιουργήσει στο περιβάλλον από τα εξής, δηλαδή:
(α) Την ίδια την ύπαρξη του όλου έργου,
(β) τη χρήση των φυσικών πόρων,
(γ) την εκπομπή ρυπαντών, τη δημιουργία οχλήσεων και τη διάθεση των αποβλήτων,
και αναφορά από τον κύριο του έργου, των μεθόδων πρόβλεψης που ακολούθησε για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
5. Περιγραφή των προληπτικών και διορθωτικών ενεργειών και μέτρων που εξετάστηκαν, λήφθηκαν ή προτείνονται ή πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθούν, προληφθούν, μειωθούν, περιοριστούν στο ελάχιστο και, αν είναι δυνατό, αντισταθμιστούν ή αποζημιωθούν, φυσικά ή χρηματικά, οποιεσδήποτε απώλειες ή ζημιές στο περιβάλλον και οι σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον και καθορισμός των αναπόφευκτων, μη αντιστρεπτών και μόνιμων επιπτώσεων στο περιβάλλον.
6. Μη τεχνική περίληψη των πληροφοριών που αναφέρονται με βάση τα παραπάνω θέματα, περιλαμβανομένης και οπτικής παρουσίασης με χάρτες, σχέδια, διαγράμματα, πίνακες, γραφικές παραστάσεις, φωτογραφίες, κλπ., όπως αυτό είναι απαραίτητο.
7. Αναλυτική παράθεση και προσδιορισμός των μεθόδων πρόβλεψης που ακολουθήθηκαν για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον καθώς και των βασικών παραδοχών και υποθέσεων που υιοθετήθηκαν καθώς, επίσης και των σχετικών περιβαλλοντικών δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν και των μετρήσεων, μοντέλων και μεθόδων πρόβλεψης και υπολογισμού που ακολουθήθηκαν για την εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων και την επιμέτρηση των επιδράσεών τους στο περιβάλλον, καθώς και των στοιχείων και των πηγών τους. Αναφορά στις ενδεχόμενες δυσκολίες (τεχνικές ελλείψεις, άγνωστα στοιχεία, αμφιβολίες ή ελλιπείς γνώσεις) που συναντήθηκαν κατά τη συλλογή και αξιολόγηση των απαιτούμενων πληροφοριών.
8. Όπου είναι σχετικό, λεπτομερές και συγκεκριμένο πρόγραμμα παρακολούθησης και διαχείρισης καθώς και εισηγήσεις για την ανάλυση της κατάστασης μετά τη συμπλήρωση του έργου και για την εξέταση των μακροπρόθεσμων περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιδράσεων από τις επιπτώσεις που θα εντοπιστούν.
9. Εάν η χρονική περίοδος λειτουργίας του έργου προβλέπεται να είναι περιορισμένη, ακριβή καθορισμό της περιόδου αυτής και πληροφορίες αναφορικά με τις συνέπειες από τον τερματισμό της λειτουργίας του ή την εγκατάλειψη.
10. Εάν το έργο θα χρησιμοποιείται για φύλαξη ή χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ή για φύλαξη, ανάπτυξη ή χρήση μη ενδημικών ή μη ιθαγενών ειδών πανίδας ή χλωρίδας, επιστημονική περιγραφή τους και ανάλυση της προέλευσης και των αναγκαίων μέσων και μέτρων συντήρησής τους.