ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

(΄Αρθρα 2 και 3)

 

Κατηγορίες εγκαταστάσεων για τις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις

του παρόντος Νόμου για ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης

------------------------

 

Σημείωση 1: Οι εγκαταστάσεις που αναφέρονται στο παρόντα Πίνακα, δεν περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις ή τμήματα εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για την έρευνα, την ανάπτυξη και την πειραματική δοκιμή νέων προϊόντων και βιομηχανικών μεθόδων.

Σημείωση 2: Οι οριακές τιμές αναφέρονται κατά κανόνα σε παραγωγική δυναμικότητα ή αποδόσεις. Αν ο ίδιος φορέας εκμετάλλευσης ασκεί πολλές δραστηριότητες της ιδιαίτερης κατηγορίας στην ίδια εγκατάσταση ή τον ίδιο χώρο, οι δυναμικότητες των δραστηριοτήτων αυτών αθροίζονται.

 

1. Βιομηχανίες ενεργειακών δραστηριοτήτων

 

1.1. Εγκαταστάσεις καύσης με θερμική ισχύ καύσης μεγαλύτερη των 50 MW.

 

1.2. Διυλιστήρια πετρελαίου και αερίου.

 

1.3. Εγκαταστάσεις οπτανθρακοποίησης.

 

1.4. Εγκαταστάσεις αεριοποίησης και υγροποίησης του άνθρακα.

 

2. Παραγωγή και μεταποίηση μετάλλων.

 

2.1. Εγκαταστάσεις φρύξης ή επίτηξης μεταλλεύματος, συμπεριλαμβανομένου του θειούχου μεταλλεύματος.

 

2.2. Εγκαταστάσεις παραγωγής χυτοσιδήρου ή πρωτογενούς ή δευτερογενούς χάλυβα, συμπεριλαμβανομένων των χυτηρίων συνεχούς χύτευσης ωριαίας δυναμικότητας άνω των 2,5 τόνων.

 

2.3. Εγκαταστάσεις επεξεργασίας σιδηρούχων μετάλλων:

 

α) με έλασμα εν θερμώ, ωριαίας δυναμικότητας άνω των 20 τόνων ακατέργαστου χάλυβα,

 

β) με σφυρηλάτηση με σφύρες κρουστικής ενέργειας άνω των 50 kJ κάθε σφύρα και όταν η χρησιμοποιούμενη θερμική ισχύς υπερβαίνει τα 20 MW,

 

γ) με διάθεση προστατευτικού στρώματος τηγμένου μετάλλου, με δυναμικότητα κατεργασίας άνω των 2 τόνων ακατέργαστου χάλυβα κάθε ώρα.

 

2.4. Χυτήρια σιδηρούχων μετάλλων με δυναμικότητα παραγωγής άνω των 20 τόνων την ημέρα.

 

2.5. Εγκαταστάσεις:

 

α) παραγωγής ακατέργαστων μη σιδηρούχων μετάλλων από μεταλλεύματα, συγκεντρώματα ή δευτερογενείς πρώτες ύλες, με μεταλλουργικές, χημικές ή ηλεκτρολυτικές διεργασίες,

 

β) τήξης μη σιδηρούχων μετάλλων και κραμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων ανάκτησης (εξευγενισμός, χύτευση), τηκτικής δυναμικότητας άνω των 4 τόνων για το μόλυβδο και το κάδμιο ή 20 τόνων για όλα τα άλλα μέταλλα την ημέρα.

 

2.6. Εγκαταστάσεις επιφανειακής επεξεργασίας μετάλλων και πλαστικών υλικών με ηλεκτρολυτικές ή χημικές διεργασίες, εφόσον ο όγκος των κάδων που χρησιμοποιούνται για την κατεργασία υπερβαίνει τα 30 m³.

 

3. Βιομηχανία ορυκτών προϊόντων

 

3.1. Εγκαταστάσεις παραγωγής τσιμέντου σε περιστροφικούς κλιβάνους, με ημερήσια δυναμικότητα παραγωγής άνω των 500 τόνων, ή ασβέστου σε περιστροφικούς κλιβάνους με ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα άνω των 50 τόνων, ή σε άλλου είδους κλιβάνους με ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα άνω των 50 τόνων.

 

3.2. Εγκαταστάσεις παραγωγής αμιάντου και κατασκευής προϊόντων με βάση τον αμίαντο.

 

3.3. Εγκαταστάσεις παραγωγής γυαλιού, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων παραγωγής ινών γυαλιού, με ημερήσια τηκτική δυναμικότητα άνω των 20 τόνων.

 

3.4. Εγκαταστάσεις τήξης ορυκτών υλών, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων παραγωγής ινών από ορυκτές ύλες, με ημερήσια τηκτική δυναμικότητα άνω των 20 τόνων.

 

3.5. Εγκαταστάσεις παραγωγής κεραμικών ειδών με ψήσιμο, ιδιαίτερα δε κεραμιδιών, τούβλων, πυρίμαχων πλίνθων, πλακιδίων, ψευδοπορσελάνης ή πορσελάνης, με ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα άνω των 75 τόνων ή/και με δυναμικότητα κλιβάνου άνω των 4 m³ και πυκνότητα φόρτωσης άνω των 300 Kg/m³.

 

4. Χημική βιομηχανία

 

Η κατά την έννοια των κατηγοριών δραστηριοτήτων της παρούσας κατηγορίας 4 παραγωγή υποδηλώνει την παραγωγή, σε βιομηχανική κλίμακα και με χημική μετατροπή, των υλών ή ομάδων υλών που αναφέρονται στις κατηγορίες 4.1 έως 4.6:

 

4.1. Χημικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή βασικών χημικών οργανικών προϊόντων, όπως:

 

α) απλών υδρογονανθράκων, (γραμμικών ή κυκλικών, κεκορεσμένων ή ακόρεστων, αλειφατικών ή αρωματικών),

 

β) οξυγονούχων υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα δε αλκοολών, αλδεϋδών, κετονών, καρβοξυλικών οξέων, εστέρων, οξικών ενώσεων, αιθέρων, υπεροξειδίων, εποξικών ρητινών,

 

γ) θειούχων υδρογονανθράκων,

 

δ) αζωτούχων υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα δε αμινών, αμιδίων, νιτρωμένων, νιτρωδών ή νιτρικών ενώσεων, νιτριλίων, κυανικών και ισοκυανικών ενώσεων,

 

ε) φωσφορούχων υδρογονανθράκων,

 

στ) αλογονούχων υδρογονανθράκων,

 

η) βασικών πλαστικών υλών (πολυμερών, συνθετικών ινών, ινών με βάση την κυτταρίνη),

 

ι) συνθετικού καουτσούκ,

 

ια) χρωμάτων και χρωστικών υλικών,

 

ιβ) απoρρυπαντικών και τασιενεργών ουσιών.

 

4.2. Χημικές εγκαταστάσεις παραγωγής βασικών ανόργανων χημικών προϊόντων, όπως:

 

α) αερίων, όπως αμμωνίας, χλωρίου ή υδροχλωρίου, φθορίου ή υδροφθορίου, οξειδίων του άνθρακα, θειικών ενώσεων, οξειδίων του αζώτου, υδρογόνου, διοξειδίου του θείου, διχλωριούχου καρβονυλίου,

 

β) οξέων, όπως χρωμικού, υδροφθορικού, φωσφορικού, νιτρικού, υδροχλωρικού, θειικού, ατμίζοντος θειικού και άλλων θειούχων οξέων,

 

γ) βάσεων, ιδιαίτερα δε υδροξειδίου του αμμωνίου, υδροξειδίου του καλίου, υδροξειδίου του νατρίου,

 

δ) αλάτων, όπως χλωριούχου αμμωνίου, χλωρικού καλίου, ανθρακικού καλίου, ανθρακικού νατρίου, υπερβορικών αλάτων, νιτρικού αργύρου,

 

ε) αμετάλλων, μεταλλοξειδίων ή άλλων ανόργανων ενώσεων, όπως ανθρακασβεστίου, πυριτίου, ανθρακοπυριτίου.

 

4.3. Χημικές εγκαταστάσεις παραγωγής φωσφορούχων, αζωτούχων ή καλιούχων λιπασμάτων (απλών ή σύνθετων).

 

4.4. Χημικές εγκαταστάσεις παραγωγής βασικών φυτοϋγειονομικών προϊόντων και βιοκτόνων.

 

4.5. Χημικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν χημική ή βιολογική διεργασία για την παρασκευή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων.

 

4.6. Χημικές εγκαταστάσεις παραγωγής εκρηκτικών υλών.

 

5. Διαχείριση των απoβλήτων

 

5.1 Εγκαταστάσεις για την εξάλειψη ή την αξιοποίηση των επικίνδυνων αποβλήτων, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων Νόμου, περιλαμβανομένων των αποβλήτων που καθορίζονται στο Παράρτημα του περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων (Κατάλογος Αποβλήτων) Διατάγματος του 2003, οι οποίες αναφέρονται –

(i) στο Παράρτημα ΙΙΑ του περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων Νόμου·

(ii) στα σημεία R1, R5, R6, R8 και R9 του Παραρτήματος ΙΙΒ του περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων Νόμου· και

(iii) στους περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων (Διαχείριση Χρησιμοποιημένων Ορυκτελαίων) Κανονισμούς του 2002,ημερήσιας δυναμικότητας άνω των δέκα τόνων ανά ημέρα.

 

5.2. Εγκαταστάσεις καύσης αστικών αποβλήτων (δηλαδή κάθε τεχνικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την καύση των αστικών απορριμμάτων, με ή χωρίς ανάκτηση της παραγόμενης θερμότητας καύσης, εκτός από τις εγκαταστάσεις που προορίζονται ειδικά για την καύση των ιλύων καθαρισμού, των χημικών, τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων, των απορριμμάτων που προέρχονται από ιατρικές δραστηριότητες νοσοκομείων ή άλλων ειδικών απορριμμάτων, στην ξηρά όπως και στη θάλασσα, ακόμη και όταν στις εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να καίγονται και αστικά απορρίμματα. ο παρών ορισμός καλύπτει το χώρο και το σύνολο της εγκατάστασης που αποτελείται από τον καυστήρα και τα συστήματα τροφοδοσίας του με απορρίμματα, με καύσιμα και με αέρα, καθώς και τις συσκευές και εγκαταστάσεις για τον έλεγχο των λειτουργιών της καύσης και τη συνεχή καταγραφή και παρακολούθηση των συνθηκών καύσης) με ωριαία δυναμικότητα άνω των 3 τόνων.

 

5.3. Εγκαταστάσεις για την εξάλειψη ακίνδυνων αποβλήτων (κατηγορίες 8 και 9 του Εβδομου Πίνακα του Παραρτήματος Ι του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου του 2001), με ημερήσια δυναμικότητα άνω των 50 τόνων.

 

5.4. Χώροι ταφής που δέχονται άνω των 10 τόνων την ημέρα ή ολικής χωρητικότητας άνω των 25000 τόνων, εκτός από τους χώρους ταφής αδρανών απορριμμάτων.

 

6. Άλλες δραστηριότητες

 

6.1. Βιομηχανικές εγκαταστάσεις:

 

α) παραγωγής χαρτοπολτού από ξύλο ή άλλα ινώδη υλικά,

 

β) παραγωγής χαρτιού και χαρτονιού με ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα άνω των 20 τόνων.

 

6.2. Εγκαταστάσεις προεπεξεργασίας (δραστηριότητες πλύσης, λεύκανσης, μερσερισμού) ή βαφής ινών ή υφασμάτων, με ημερήσια δυναμικότητα επεξεργασίας άνω των 10 τόνων.

 

6.3. Εγκαταστάσεις δέψης δερμάτων εφόσον η ημερήσια δυναμικότητα κατεργασίας υπερβαίνει τους 12 τόνους τελικών προϊόντων.

 

6.4. α) σφαγεία με ημερήσια δυναμικότητα παραγωγής σφαγίων άνω των 50 τόνων,

 

β) επεξεργασία και μεταποίηση για την παραγωγή προϊόντων διατροφής από:

 

- ζωική πρώτη ύλη (εκτός του γάλακτος) με ημερήσια δυναμικότητα παραγωγής τελικών προϊόντων άνω των 75 τόνων,

 

- φυτική πρώτη ύλη, ημερήσιας δυναμικότητας παραγωγής τελικών προϊόντων άνω των 300 τόνων (μέση τριμηνιαία τιμή),

 

γ) επεξεργασία και μεταποίηση του γάλακτος, όταν η ποσότητα του λαμβανομένου γάλακτος υπερβαίνει τους 200 τόνους ημερησίως (μέση ετήσια τιμή).

 

6.5. Εγκαταστάσεις για την εξάλειψη ή την αξιοποίηση σφάγιων και ζωικών απορριμμάτων με ημερήσια δυναμικότητα επεξεργασίας μεγαλύτερη των 10 τόνων.

 

6.6. Εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής πουλερικών και χοίρων οι οποίες διαθέτουν πάνω από:

 

α) 40 000 θέσεις για πουλερικά,

 

β) 2 000 θέσεις για χοίρους παραγωγής άνω των 30 κιλών ή 750 θέσεις για χοιρομητέρες.

 

6.7. Εγκαταστάσεις επεξεργασίας της επιφάνειας υλών, αντικειμένων ή προϊόντων με τη χρησιμοποίηση οργανικών διαλυτών, ιδιαίτερα για τις εργασίες προετοιμασίας, εκτύπωσης, επίστρωσης, επεξεργασίας των λιπών, αδιαβροχοποίησης, κολλαρίσματος, βαφής, επεξεργασίας ή διαβροχής, με δυναμικότητα κατανάλωσης άνω των 150 kg διαλύτη κάθε ώρα ή άνω των 200 τόνων κάθε έτος.

 

6.8. Εγκαταστάσεις για την παραγωγή σκληρού άνθρακα ή ηλεκτρογραφίτη με καύση ή γραφιτοποίηση.

 

6.9.  Δέσμευση ρευμάτων CO2 από εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Νόμου, για σκοπούς αποθήκευσης CO2 σε γεωλογικούς σχηματισμούς σύμφωνα με τις διατάξεις του περί της Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα σε Γεωλογικούς Σχηματισμούς Νόμου του 2012 [(Ν71(Ι) του 2012].