14. Ανεξάρτητα από τις διατάξεις των άρθρων 9, 10 και 11, η αρμόδια αρχή μπορεί, για ορισμένα υδατικά συστήματα, να επιδιώκει περιβαλλοντικούς στόχους λιγότερο αυστηρούς από αυτούς που επιβάλλουν τα εν λόγω άρθρα, στις περιπτώσεις όπου τα συστήματα αυτά, είτε επηρεάζονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως διαπιστώνεται από την επισκόπηση που διενεργείται με βάση το άρθρο 6(1)(α)(ιι), είτε η φυσική τους κατάσταση είναι τέτοια ώστε η επίτευξη των στόχων αυτών να είναι ανέφικτη η δυσανάλογα δαπανηρή και νοουμένου ότι πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις, δηλαδή -
(α) οι περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές ανάγκες που εξυπηρετούνται από τις ανωτέρω ανθρώπινες δραστηριότητες, δεν μπορούν να επιτευχθούν με άλλα μέσα τα οποία αποτελούν πολύ καλύτερη περιβαλλοντική επιλογή η οποία δεν συνεπάγεται δυσανάλογο κόστος.
(β) λαμβάνεται η κατάλληλη μέριμνα ώστε -
(ι) για τα επιφανειακά ύδατα, να επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό οικολογικό δυναμικό και η καλύτερη δυνατή χημική κατάσταση, δεδομένων των επιπτώσεων οι οποίες δεν θα μπορούσαν εύλογα να αποφευχθούν λόγω της φύσεως των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων ή της ρύπανσης.
(ιι) για τα υπόγεια ύδατα, να επέρχονται όσο το δυνατό λιγότερες μεταβολές στην καλή κατάστασή τους, δεδομένων των επιπτώσεων οι οποίες δεν θα μπορούσαν εύλογα να αποφευχθούν λόγω της φύσεως των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων ή της ρύπανσης.
(γ) δεν σημειώνεται περαιτέρω υποβάθμιση της κατάστασης του επηρεασθέντος υδατικού συστήματος. και
(δ) η καθιέρωση λιγότερο αυστηρών περιβαλλοντικών στόχων μαζί με την αντίστοιχη αιτιολογία, εκτίθενται ειδικά στο σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού που αναφέρεται στο άρθρο 22 και οι στόχοι αυτοί αναθεωρούνται ανά εξαετία.