17.-(1) Κάθε πρόσωπο ή κρατική υπηρεσία που προτίθεται να υποβάλει Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, με βάση τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, μπορεί να ζητήσει γραπτώς από την περιβαλλοντική αρχή γνωμοδότηση αναφορικά με τον τύπο ή τη μορφή της Μελέτης και τις πληροφορίες που θεωρεί αναγκαίο να περιληφθούν σ’ αυτή.
(2) Κάθε αίτηση που υποβάλλεται με βάση το εδάφιο (1) συνοδεύεται από:
(α) χωρομετρικό σχέδιο, στο οποίο υποδεικνύεται η ακίνητη ιδιοκτησία στην οποία θα εκτελεστεί το έργο.
(β) συνοπτική περιγραφή της φύσης, του τύπου, της έκτασης και του όγκου του έργου, καθώς και του σκοπού για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί το έργο. και
(γ) οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες τις οποίες ο κύριος του έργου κρίνει χρήσιμες ή αναγκαίες αναφορικά με τις επιπτώσεις που το έργο ενδέχεται να επιφέρει στο περιβάλλον.
(3) Μετά την παραλαβή της αίτησης που αναφέρεται στο εδάφιο (1), η περιβαλλοντική αρχή μπορεί να ζητήσει από τον κύριο του έργου οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με το έργο ή αναφορικά με οποιεσδήποτε επιπτώσεις που η εκτέλεση ή λειτουργία του δυνατό να επιφέρει στο περιβάλλον και η αίτηση εξετάζεται μόνο αν οι εν λόγω πληροφορίες παραχωρηθούν ως έχουν ζητηθεί.
(4) Η περιβαλλοντική αρχή εξετάζει την αίτηση και παρέχει τη σχετική γνωμοδότηση το αργότερο σε τριάντα ημέρες από την παραλαβή της αίτησης ή, σε περίπτωση που ζητούνται πρόσθετες πληροφορίες, σε τριάντα ημέρες από τη λήψη των πληροφοριών αυτών:
(α) σχετική εισήγηση της Επιτροπής, ενώπιον της οποίας δύναται να παραπέμψει προηγουμένως το θέμα προς εξέταση.
(β) τις απόψεις της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής ή οποιασδήποτε άλλης αρχής η οποία κρίνεται αρμόδια να εκφέρει απόψεις επί ουσιωδών θεμάτων που σχετίζονται με το έργο ή της οποίας οι απόψεις κρίνονται αναγκαίες για τους σκοπούς της γνωμοδότησης.
(5) Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν επηρεάζουν το δικαίωμα της περιβαλλοντικής αρχής να αξιώσει σε μεταγενέστερο στάδιο τη συμπερίληψη περαιτέρω πληροφοριών στη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.