6.-(1) Εάν παρατυπίες ή πληροφορίες δημιουργούν υπόνοιες στην Αρμόδια Αρχή ότι πλοίο το οποίο ευρίσκεται εκουσίως σε λιµένα ή υπεράκτιο τερµατικό σταθμό της Δημοκρατίας προέβη ή προβαίνει σε απόρριψη ρυπογόνου ουσίας σε οποιαδήποτε από τις περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο 3(1), η Αρμόδια Αρχή µεριµνά ώστε να διενεργηθεί η ενδεδειγµένη επιθεώρηση δυνάμει του άρθρου 7, λαµβάνοντας υπόψη τις σχετικές κατευθυντήριες γραµµές που έχει εγκρίνει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισµός (ΔΝΟ).
Εάν η διενεργηθείσα επιθεώρηση αποκαλύψει γεγονότα τα οποία δυνατό να υποδεικνύουν τη διάπραξη ποινικού αδικήματος κατά το άρθρο 5, η Αρμόδια Αρχή ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές του κράτους της σημαίας του πλοίου.
(2) Εάν εικάζεται απόρριψη ρυπογόνου ουσίας σε περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 3(1)(γ), (δ), (ε), (στ), (ζ) ή (η), το δε ύποπτο για την απόρριψη πλοίο δεν καταπλεύσει -
(α) σε λιµένα της Δημοκρατίας, η οποία διαθέτει τις πληροφορίες σχετικά µε την εικαζόµενη απόρριψη, αλλά καταπλεύσει σε λιμένα άλλου κράτους μέλους, η Αρμόδια Αρχή συνεργάζεται στενά με την αρμόδια αρχή του άλλου κράτους μέλους,
(β) σε λιμένα άλλου κράτους μέλους, το οποίο διαθέτει τις πληροφορίες σχετικά µε την εικαζόµενη απόρριψη, αλλά καταπλεύσει σε λιμένα της Δημοκρατίας,η Αρμόδια Αρχή συνεργάζεται στενά με την αρμόδια αρχή του άλλου κράτους μέλους, κατά την προβλεπόμενη στο εδάφιο (1) επιθεώρηση και κατά τη λήψη απόφασης περί των ενδεδειγµένων µέτρων που αφορούν κάθε απόρριψη αυτού του είδους.
(3) Εάν η Αρμόδια Αρχή εικάζει, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει, την απόρριψη ρυπογόνου ουσίας σε περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 3(1)(γ), (δ), (ε), (στ), (ζ) ή (η), το δε ύποπτο για την απόρριψη πλοίο δεν καταπλεύσει σε λιμένα της Δημοκρατίας αλλά ο επόµενος λιµένας προσέγγισης του πλοίου βρίσκεται σε τρίτο κράτος, η Αρμόδια Αρχή λαµβάνει τα αναγκαία µέτρα ώστε να εξασφαλίσει την ενηµέρωση του επόµενου λιµένα προσέγγισης του πλοίου σχετικά µε την εικαζόµενη απόρριψη, ζητεί δε από το κράτος του επόµενου λιµένα προσέγγισης να λάβει τα ενδεδειγµένα µέτρα που αφορούν κάθε απόρριψη αυτού του είδους.
(4) Εάν η Αρμόδια Αρχή έχει σαφή και αντικειµενικά αποδεικτικά στοιχεία ότι πλοίο, το οποίο πλέει σε περιοχή που αναφέρεται το άρθρο 3(1)(δ) ή (ζ) απέρριψε ρυπογόνο ουσία στην περιοχή που αναφέρεται στο άρθρο 3(1)(ζ), η οποία απόρριψη προκαλεί σηµαντική ζηµία ή συνιστά απειλή σηµαντικής ζηµιάς για τις ακτές ή άλλα σχετικά συµφέροντα της Δημοκρατίας ή για οποιουσδήποτε πόρους περιοχής η οποία αναφέρεται στο άρθρο 3(1)(δ) ή (ζ), το δε πλοίο δεν καταπλεύσει σε λιμένα της Δημοκρατίας, η Αρμόδια Αρχή λαμβάνει τα δέοντα μέτρα, περιλαμβανομένης της δέσμευσης του πλοίου δυνάμει του άρθρου 8, υπό την επιφύλαξη του Τµήµατος 7, του Μέρους ΧΙΙ της Σύµβασης UNCLOS και εφόσον το δικαιολογούν τα αποδεικτικά στοιχεία.
(5) Η Αρμόδια Αρχή ενημερώνει το κράτος της σημαίας του επηρεαζόμενου πλοίου και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο κράτος για κάθε μέτρο το οποίο λαμβάνεται από τη Δημοκρατία δυνάμει του παρόντος Νόμου και επηρεάζει το εν λόγω πλοίο.
(6) Η Αρμόδια Αρχή ενεργεί εκ μέρους της Δημοκρατίας ως απαιτούν τα άρθρα 10 και 12 της Οδηγίας 2005/35/ΕΚ.