ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
(Άρθρο 17)
ΑΣΦΡΑΓΙΣΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
ΜΕΡΟΣ Ι
ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ
1.-(1) Τnρουμένων των διατάξεων της παρούσας παραγράφου:
(α) Η λέξη «χρυσό» επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μόνο ως μέρος της σύνθετης λέξης «επίχρυσο» ή της φράσης «φύλλο χρυσού»,
(β) η χρήση της λέξης «ασήμι» απαγορεύεται, η δε λέξη «άργυρος» επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μόνο ως μέρος της σύνθετης λέξης «επάργυρο» ή της φράσης «φύλλο αργύρου».
(2) Εάν χρησιμοποιείται γραπτή περιγραφή, το μέγεθος των γραμμάτων της λέξης «φύλλο» ή του συνθετικού «επί» ή «επ» των λέξεων «επίχρυσο» ή «επάργυρο» πρέπει να είναι τουλάχιστο ίσο με το μέγεθος των γραμμάτων της υπόλοιπης περιγραφής.
(3) Η παράγραφος αυτή δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που η περιγραφή αποτελεί παραπλανητική περιγραφή ή εάν αυτή τίθεται σε αντικείμενο για το οποίο τέτοια περιγραφή δεν είναι η αρμόζουσα.
2. Περιγραφή που σαφώς αναφέρεται μόνο στο χρώμα του αντικειμένου θεωρείται αποδεκτή, εάν είναι πρόδηλο ότι το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του συγκεκριμένου αντικειμένου, δεν είναι οποιοδήποτε μέταλλο.
ΜΕΡΟΣ II
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΑΝΣΗ
1. Αντικείμενο που προορίζεται για εξαγωγή.
2. Αντικείμενο που βρίσκεται εκτός της Δημοκρατίας ή που πρόκειται να μεταφερθεί από άλλη χώρα απ' ευθείας στο Εργαστήριο.
3. Νόμισμα που κυκλοφορεί ή κυκλοφόρησε στο παρελθόν σε οποιαδήποτε χώρα.
4. Αντικείμενο που έχει χρησιμοποιηθεί ή που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς, οδοντιατρικούς, κτηνιατρικούς, επιστημονικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς.
5. Αντικείμενο που είναι παραμορφωμένο σε βαθμό που καθίσταται κατάλληλο μόνο για επανακατασκευή.
6. Αντικείμενο από χρυσή ή ασημένια κλωστή.
7. Πρώτη ύλη που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πρώτη ύλη σε ράβδους, πλάκες, φύλλα, σύρματα, λωρίδες, σωλήνα ή κόκκους.
8. Αντικείμενο σε ημι-τελειωμένη μορφή που πρόκειται να υποβληθεί σε περαιτέρω επεξεργασία.
9. Αντικείμενο που:
(α) Αποτελείται εξ ολοκλήρου ή μερικώς από χρυσό ή ασήμι ή από χρυσό και ασήμι και τα μέρη του από χρυσό έχουν βαθμό καθαρότητας όχι χαμηλότερο από 375 και τα μέρη του από ασήμι όχι χαμηλότερο από 800, και
(β) έχει κατασκευαστεί πριν από το 1900 και έκτοτε δεν έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε μετατροπή, που θα μπορούσε να θεωρηθεί μη ενδεδειγμένη μετατροπή στην περίπτωση που το αντικείμενο έφερε εγκεκριμένη σφραγίδα.
10. Τηρουμένων των διατάξεων της παραγράφου 14 του παρόντος Μέρους, μουσικό όργανο, του οποίου η περιγραφή βρίσκεται στο στόμιο, και το στόμιο έχει βαθμό καθαρότητας τουλάχιστο ίσο με τον ελάχιστο επιτρεπτό βαθμό καθαρότητας.
11.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων της παραγράφου 14 του παρόντος Μέρους, αντικείμενο που αποτελείται μόνο από ένα πολύτιμο μέταλλο, και ικανοποιεί τις διατάξεις του εδαφίου (4) του άρθρου 17 του παρόντος Νόμου και το βάρος του είναι μικρότερο από ένα γραμμάριο χρυσού ή τρία γραμμάρια ασημιού.
(2) Η υποπαράγραφος (1) δεν εφαρμόζεται σε αντικείμενο που περιέχει ένα μόνο πολύτιμο μέταλλο και ένα ή περισσότερα άλλα υλικά γέμισης ή/και στήριξης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν κερί, ρητίνη, ξύλο, πλαστικό, γυαλί, γύψο ή γόμα, το οποίο περιέχει χρυσό βάρους κάτω από ένα γραμμάριο ή ασήμι βάρους κάτω από τρία γραμμάρια.
12. Τηρουμένων των διατάξεων της παραγράφου 14 του παρόντος Μέρους, εκτός της περίπτωσης αντικειμένου που είναι κατασκευασμένο από αλυσίδα, αντικείμενο που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ένα ή περισσότερα πολύτιμα μέταλλα με βαθμό καθαρότητας τουλάχιστον ίσο με τον ελάχιστο επιτρεπτό βαθμό καθαρότητας και που κατά την κρίση του Εργαστηρίου, είναι τόσο μικρό ή λεπτό ή για τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να σφραγιστεί.
13.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων της παραγράφου 14 του παρόντος Μέρους, αντικείμενο που αποτελείται από δύο ή περισσότερα πολύτιμα μέταλλα και ικανοποιεί τους όρους σήμανσης οι οποίοι αναφέρονται στο Μέρος Ι του Παραρτήματος ΙΙ, και :
(α) περιέχει χρυσό και πλατίνα αλλά όχι ασήμι, και το συνολικό βάρος είναι λιγότερο από ένα γραμμάριο· ή
(β) περιέχει ασήμι με χρυσό ή με πλατίνα ή με χρυσό και πλατίνα, και το συνολικό βάρος είναι λιγότερο από 3 γραμμάρια.
(2) Η υποπαράγραφος (1) δεν εφαρμόζεται σε αντικείμενο που περιέχει δύο ή περισσότερα πολύτιμα μέταλλα και ένα ή περισσότερα άλλα υλικά γέμισης ή/και στήριξης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν κερί, ρητίνη, ξύλο, πλαστικό, γυαλί, γύψο ή γόμα, το οποίο περιέχει -
(α) χρυσό και πλατίνα αλλά όχι ασήμι, και το συνολικό βάρος είναι λιγότερο από ένα γραμμάριο, ή
(β) ασήμι με χρυσό ή με πλατίνα ή με χρυσό και πλατίνα, και το συνολικό βάρος είναι λιγότερο από 3 γραμμάρια.
14. Οι παράγραφοι 10 μέχρι 13 του παρόντος Μέρους δεν εφαρμόζονται σε αντικείμενο, στο οποίο χρησιμοποιήθηκε συγκολλητικό υλικό που περιέχει πολύτιμο μέταλλο, εκτός εάν το συγκολλητικό υλικό έχει βαθμό καθαρότητας ίσο με εκείνο που θα απαιτείτο με βάση τις διατάξεις του εδαφίου (4) του άρθρου 13 του παρόντος Νόμου, στην περίπτωση που το αντικείμενο υποβαλλόταν στο Εργαστήριο για σήμανση.
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ
ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ «ΚΑΡΑΤΙ» ΚΑΙ «ΣΤΕΡΛΙΝΓΚ»
1. Το Μέρος αυτό του παρόντος Παραρτήματος εφαρμόζεται σε σχέση με τις διατάξεις του άρθρου 17 του παρόντος Νόμου, του παρόντος Παραρτήματος και του περί Εμπορικών Περιγραφών Νόμου.
2. - (1) Περιγραφή που τείνει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι αντικείμενο ή μέταλλο σε αντικείμενο είναι συγκεκριμένου αριθμού καρατίων, θεωρείται ότι αποτελεί ένδειξη ότι το αντικείμενο εκείνο είναι από χρυσό και ο βαθμός καθαρότητάς του είναι ίσος με τον αντίστοιχο βαθμό όπως προσδιορίζεται στον πιο κάτω Πίνακα:
Αριθμός καρατίων |
Υποδηλεί χρυσό με βαθμό καθαρότητας |
9 | 375 |
14 | 585 |
18 | 750 |
22 | 916,6 |
και κατ' αναλογία οποιοσδήποτε άλλος αριθμός καρατίων. |
(2) Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δεν εφαρμόζονται εάν, στην περίπτωση που το αντικείμενο είναι πολύτιμος λίθος, η λέξη «καράτι» ή «καράτια» ή η ένδειξη «c», «ct», «k» ή «kt» χρησιμοποιείται ως μέτρο βάρους για πολύτιμους λίθους και όχι ως μέτρο του βαθμού καθαρότητας.
3.Περιγραφή αντικειμένου ή μετάλλου σε αντικείμενο ως «στέρλινγκ» («sterling») θεωρείται ότι αποτελεί ένδειξη ότι το αντικείμενο ή μέταλλο αποτελείται από ασήμι με βαθμό καθαρότητας τουλάχιστον ίσο με 925.
4. Περιγραφή αντικειμένου ή μετάλλου σε αντικείμενο ως «καθαρός χρυσός» («pure gold») και ως «καθαρό ασήμι» («pure silver»), θεωρείται ότι αποτελεί ένδειξη ότι το αντικείμενο ή μέταλλο αποτελείται από χρυσό ή ασήμι αντίστοιχα με βαθμό καθαρότητας τουλάχιστον ίσο με 999.