Ερμηνεία

2. Στον παρόντα Νόμο-

«αρμόδια αρχή» σημαίνει τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο οποίος ενεργεί μέσω του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου.

«αρμόδιοι επαγγελματίες, φορείς και υπηρεσίες» σημαίνει τους επαγγελματίες, τους φορείς και τις υπηρεσίες που ασχολούνται με τη μέτρηση, πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και με την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και της σχολικής κοινότητας, οι οποίοι δύναται να συνεργάζονται με τα σχολεία και το Υπουργείο για την ανάπτυξη υποστηρικτικών προγραμμάτων και δράσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία ασφαλούς σχολείου και για την παροχή υπηρεσιών, με ή χωρίς αμοιβή.

«εγκεκριμένα προγράμματα» σημαίνει τα εγκεκριμένα από τα αρμόδια υπουργεία ή φορείς, εκπαιδευτικά, θεραπευτικά ή άλλα προγράμματα, τα οποία προάγουν τον αλληλοσεβασμό, αναπτύσσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες και βελτιώνουν την ψυχική υγεία.

«Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για Θέματα Ενδοσχολικής Βίας» σημαίνει την επιτροπή που συστήνεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 12.

«ενδοσχολική βία» σημαίνει τη βία εντός του χώρου του σχολείου, που περιλαμβάνει όλες τις μορφές ενδοσχολικής βίας, παραβατικές ή και άλλες παράνομες, εγκληματικές πράξεις, απόπειρες, εμπειρίες θυματοποίησης και εκφοβισμού, χρήση παράνομων ουσιών, δράση παραβατικών ομάδων και επιθετικότητα, καθώς και τη βία που παράγεται εκτός σχολείου, αλλά μεταφέρεται στο σχολείο, που δυνατόν να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία μάθησης και το σχολικό κλίμα.

«επιμέρους στρατηγικός σχεδιασμός» σημαίνει τον στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος καταρτίζεται από τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, στον οποίο περιλαμβάνονται οι διαπιστώσεις, οι στόχοι, οι δράσεις, το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος υλοποίησής τους, η ευθύνη για κάθε δράση, ο τρόπος αξιολόγησης και αναφοράς της κάθε Διεύθυνσης ή Υπηρεσίας.

«Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Ενδοσχολικής Βίας» ή «Επιτροπή» σημαίνει την επιτροπή που συστήνεται σε κάθε σχολείο, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 4, με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας.

«κώδικας συμπεριφοράς και δεοντολογίας του σχολείου» σημαίνει το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρεται κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας.

«μορφές βίας στο σχολείο» σημαίνει τη σωματική, λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση, τον διαδικτυακό, εργασιακό και σχολικό εκφοβισμό, τις διακρίσεις, τις ρατσιστικές συμπεριφορές, τις απειλές, την έλλειψη σεβασμού ατόμων με αναπηρίες, τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, τη χρήση και κατοχή ουσιών, καπνικών προϊόντων και αλκοόλ, τη χρήση και κατοχή μέσων που δύναται να επιφέρουν βλάβη, την εμπορία προσώπων, τις ενέργειες εμπορικής, ηθικής και ιδεολογικής εκμετάλλευσης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας ή/και οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα που επηρεάζουν τη λειτουργία του σχολείου και το σχολικό κλίμα.

«Ομάδα Ασφαλούς Σχολείου» ή «ΟΑΣ» σημαίνει την ομάδα, η οποία συστήνεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 8, με σκοπό την υλοποίηση της πολιτικής του Υπουργείου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, που υπάγεται οργανικά, απευθείας στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου.

«Συντονιστική Επιτροπή Ασφαλούς Σχολείου» ή «ΣΕΑΣ» σημαίνει τη συντονιστική επιτροπή του Υπουργείου η οποία συστήνεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 7.

«σχέδιο δράσης του σχολείου» σημαίνει τον καθορισμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση δράσεων, την ανάθεση της ευθύνης υλοποίησης των δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας στο πλαίσιο του Ενιαίου Σχεδίου Βελτίωσης της Σχολικής Μονάδας.

«σχολική κρίση» σημαίνει αναπάντεχα γεγονότα που σχετίζονται με θέματα ενσοσχολικής βίας και που επηρεάζουν ή έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία της σχολικής κοινότητας και δύναται να παρουσιάζονται σε διαχρονική ή έκτακτη μορφή.

«σχολική παραβατικότητα» σημαίνει τις πράξεις που αποδίδονται σε οποιοδήποτε μέλος της σχολικής κοινότητας το οποίο με τις ενέργειές του παραβαίνει τους κανονισμούς του σχολείου ή τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.

«σχολείο» σημαίνει σχολική μονάδα, δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο προδημοτικής, δημοτικής, μέσης γενικής και μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

«σχολική κοινότητα» σημαίνει το σύνολο των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων, των μαθητών του και των γονέων/κηδεμόνων τους, καθώς και μέλη της κοινότητας στην οποία βρίσκεται το σχολείο.

«σχολικό κλίμα» σημαίνει το σύνολο των εσωτερικών χαρακτηριστικών που διακρίνουν ένα σχολείο, όπως οι αξίες, οι πεποιθήσεις, τα πρότυπα, το σύνολο των αντιλήψεων, πρακτικών και δεξιοτήτων ζωής, το ήθος των μελών της σχολικής κοινότητας, οι δυναμικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών, η κοινωνική ατμόσφαιρα του μαθησιακού περιβάλλοντος, στο οποίο οι μαθητές αποκτούν εμπειρίες, ανάλογα με τις κατευθύνσεις που δίνονται από τους εκπαιδευτικούς, και γενικότερα το επίπεδο ικανοποίησης και ευημερίας του συνόλου της σχολικής κοινότητας.

«Υπουργείο» σημαίνει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

«Υπουργός» σημαίνει τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.