21. Για σκοπούς απόκτησης πιστοποιητικού ικανότητας, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβληθεί με επιτυχία σε δοκιμασία οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος, της κατηγορίας ή ειδικής κατηγορίας, όπως αυτές ορίζονται στο Παράρτημα Β, για την οποία προτίθεται να ζητήσει την έκδοση άδειας οδήγησης, καθώς και σε δοκιμασία ελέγχου των ικανοτήτων, των γνώσεων, των δεξιοτήτων και της συμπεριφοράς του σε θέματα οδικής κυκλοφορίας, οδικής ασφάλειας, οδικής συμπεριφοράς και τεχνικών γνώσεων, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 23:
22. Εξέταση για σκοπούς απόκτησης πιστοποιητικού ικανότητας διενεργείται μόνο αν το πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση για τέτοια εξέταση κατέχει ισχύουσα, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης και κατά το χρόνο της εξέτασης, άδεια οδήγησης μαθητευομένου.
23.—(1) Η εξέταση που διενεργείται για σκοπούς απόκτησης πιστοποιητικού ικανότητας αποτελείται από προφορική ή και γραπτή διαπίστωση των γνώσεων του εξεταζομένου σε θέματα κανόνων οδικής κυκλοφορίας, οδικής ασφάλειας και οδικής συμπεριφοράς και από πρακτική δοκιμασία της ικανότητας οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος, της κατηγορίας ή ειδικής κατηγορίας για την οποία ζητείται η έκδοση του πιστοποιητικού ικανότητας.
(2) Η εξέταση για εξασφάλιση πιστοποιητικού ικανότητας διενεργείται κατά τον καθορισμένο τρόπο, η δε μορφή, το περιεχόμενο και η διάρκειά της θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε ο εξεταστής να ικανοποιηθεί ότι ο εξεταζόμενος-
(α) Έχει ικανοποιητική γνώση των κανόνων και βασικών νομικών διατάξεων που αφορούν στην οδική κυκλοφορία, την οδική ασφάλεια και τη μηχανική και γενική κατάσταση κάθε μηχανοκίνητου οχήματος που κινείται σε οποιοδήποτε δρόμο ή άλλο δημόσιο χώρο· και
(β) συμμορφώνεται κατά τη διάρκεια της οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας- και
(γ) είναι ικανός να προσαρμόζει την οδήγηση του μηχανοκίνητου οχήματος στις συνθήκες τροχαίας κίνησης που αντιμετωπίζει σε κάθε περίπτωση· και
(δ) είναι γενικά ικανός να οδηγεί με ασφάλεια μηχανοκίνητο όχημα της κατηγορίας ή ειδικής κατηγορίας για την οποία ζητείται η έκδοση του πιστοποιητικού ικανότητας.
24. Σε περίπτωση κατά την οποία το πρόσωπο που υποβάλλει αίτηση για εξασφάλιση πιστοποιητικού ικανότητας κατέχει ήδη άδεια οδήγησης, κατηγορίας ή ειδικής κατηγορίας άλλης από αυτή για την οποία ζητείται το πιστοποιητικό ικανότητας, η προφορική ή και γραπτή εξέτασή του περιορίζεται σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με τυχόν ιδιαιτερότητες της κατηγορίας ή ειδικής κατηγορίας μηχανοκίνητων οχημάτων για την οποία ζητείται το πιστοποιητικό ικανότητας.
25. Μηχανοκίνητο όχημα το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς εξέτασης για εξασφάλιση πιστοποιητικού ικανότητας πρέπει-
(α) Να διαθέτει ένα τουλάχιστο κάθισμα εκτός από το κάθισμα του οδηγού, εξαιρουμένων μηχανοκινήτων οχημάτων των κατηγοριών ΑΜ, Α1, Α2 και Α·
(β) να είναι σε καλή και χρησιμοποιήσιμη κατάσταση, κατά την κρίση του εξεταστή·
(γ) να είναι αντιπροσωπευτικό της κατηγορίας ή ειδικής κατηγορίας για την οποία ζητείται η έκδοση πιστοποιητικού ικανότητας·
(δ) σε περίπτωση σύζευξης οχημάτων, το ρυμουλκούμενο όχημα να είναι, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, προσαρμοσμένο στο έλκον όχημα·
(ε) σε περίπτωση σωματικής αναπηρίας, η οδήγηση να επιτρέπεται μόνο για ορισμένους τύπους οχημάτων ή για ειδικά προσαρμοσμένα οχήματα και η δοκιμασία ελέγχου των ικανοτήτων και της συμπεριφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 23 να γίνεται σε τέτοιο όχημα.
26. Ο εξεταστής επιβαίνει, κατά τη διάρκεια της εξέτασης για εξασφάλιση πιστοποιητικού ικανότητας, στο μηχανοκίνητο όχημα που οδηγείται από τον εξεταζόμενο, αν τούτο διαθέτει ένα τουλάχιστο κάθισμα εκτός από το κάθισμα του οδηγού:
Νοείται ότι, κατά την εξέταση για απόκτηση άδειας οδήγησης για οδήγηση μηχανοκίνητου οχήματος των κατηγοριών ΑΜ, Α1, Α2 και Α, ο εξεταστής δύναται, κατά την κρίση του, να επιβαίνει του οχήματος.
27. Η εξέταση για εξασφάλιση πιστοποιητικού ικανότητας διενεργείται σε χρόνο και σε τόπο που καθορίζεται από τον Έφορο.
28.—(1) Ο Έφορος έχει εξουσία να εκδίδει πιστοποιητικό ικανότητας σε πρόσωπο που υποβάλλει σχετική αίτηση και καταβάλλει τα τέλη που καθορίζονται στο Παράρτημα Γ του παρόντος Νόμου, αφού ικανοποιηθεί ότι πληρούνται όλες οι σχετικές προϋποθέσεις που τίθενται από τις διατάξεις αυτού.
(2) Σε πρόσωπο το οποίο αποτυγχάνει να εξασφαλίσει πιστοποιητικό ικανότητας εκδίδεται βεβαίωση σύμφωνα με τον τύπο που καθορίζεται από τον Έφορο.
(3). Η ισχύς πιστοποιητικού ικανότητας διαρκεί για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του.
29. Αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού ικανότητας υποβάλλεται κατά τον καθορισμένο τύπο, ο δε αιτητής συμπληρώνει το σχετικό έντυπο με βάση όσα αληθινά γνωρίζει και όσα κάλλιον γνωρίζει και πιστεύει, πιστοποιώντας με την υπογραφή του την αλήθεια των δηλώσεων στις οποίες έχει προβεί στο έντυπο:
Νοείται ότι πρόσωπο το οποίο αποτυγχάνει να εξασφαλίσει πιστοποιητικό ικανότητας δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου σε δοκιμασία για εξασφάλιση πιστοποιητικού ικανότητας, πριν την παρέλευση ενός τουλάχιστο μηνός από την ημερομηνία κατά την οποία εκδίδεται η βεβαίωση που προνοείται στο εδάφιο (2) του άρθρου 28.
30.—(1) Πιστοποιητικό ικανότητας υποβάλλεται μαζί με αίτηση για απόκτηση άδειας οδήγησης από κάθε πρόσωπο, το οποίο-
(α) Απευθύνεται για έκδοση για πρώτη φορά άδειας οδήγησης για μηχανοκίνητο όχημα οποιασδήποτε κατηγορίας ή ειδικής κατηγορίας,
(β) ήταν για οποιαδήποτε χρονική περίοδο κάτοχος άδειας οδήγησης, η οποία όμως δε βρισκόταν σε ισχύ κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος νόμου και για χρονικό διάστημα ενός τουλάχιστο χρόνου πριν την ημερομηνία αυτή.
(2) Ο Έφορος μπορεί να καλεί οποτεδήποτε οποιοδήποτε κάτοχο άδειας οδήγησης ή οποιαδήποτε κατηγορία κατόχων άδειας οδήγησης να εξασφαλίσει ή να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό ικανότητας, μέσα σε καθοριζόμενη από τον Έφορο χρονική προθεσμία, αν κρίνει τούτο αναγκαίο κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις που σχετίζονται με την οδική συμπεριφορά, την ηλικία, την κατάσταση υγείας κατόχου ή κατόχων άδειας οδήγησης, ή την τεχνολογική ανάπτυξη, ή την εισαγωγή νέων κανόνων οδικής κυκλοφορίας ή οδικής ασφάλειας, ή όταν τούτο επιβάλλεται σύμφωνα με διεθνείς υποχρεώσεις της Δημοκρατίας: