8.—(1) Κάθε γέννηση στην Κύπρο πρέπει να εγγράφεται από το Ληξίαρχο της Επαρχίας όπου έλαβε χώρα ή σε οποιαδήποτε άλλη Επαρχία της οποίας ο Έπαρχος/Ληξίαρχος θα ενεργεί για λογαριασμό του Επάρχου/Ληξίαρχου της Επαρχίας όπου έγινε η γέννηση για τελική καταχώρηση στο μητρώο γεννήσεων της επαρχίας. Οι λεπτομέρειες που πρέπει να καταχωρούνται θα παρέχονται εντός δεκαπέντε ημερών από την ημέρα της γέννησης στο Ληξίαρχο με το έντυπο καταχώρησης γεννήσεων και θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες που αφορούν το παιδί και τους γονείς του, το όνομα, διεύθυνση και υπογραφή αρμόδιου πληροφοριοδότη και πιστοποίηση ιατρού ή μαίας.
(2) Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να δώσουν όνομα στο παιδί το οποίο δε θα μπορεί να περιλαμβάνει πέραν των τριών ονομάτων, αλλά ως επώνυμο του παιδιού, το οποίο θα πρέπει να είναι κοινό για όλα τα τέκνα, καταχωρείται υποχρεωτικά το οικογενειακό επώνυμο της οικογένειάς του ή το επώνυμο του πατέρα ή της μητέρας, είτε συνδυασμός των επωνύμων των δύο γονέων, αλλά σε καμιά περίπτωση δε θα είναι περισσότερα των δύο, εκτός από ειδικές περιπτώσεις, οι χαρακτήρες των οποίων δε θα υπερβαίνουν σε κάθε περίπτωση τον αριθμό 35.
(3) Με το ονοματεπώνυμο της πρώτης αυτής εγγραφής θα είναι γνωστό το παιδί που γεννήθηκε και καταχωρήθηκε στο Ληξιαρχείο. Η καταχώρηση αυτή θα είναι δεσμευτική για κάθε δημόσια/ημικρατική υπηρεσία.
(4)(α) Για τους σκοπούς του παρόντος μέρους «καταγωγή» σημαίνει τον τόπο προέλευσης.
(β) Η καταγωγή παιδιού μπορεί να είναι-
(i) Ο τόπος της συνήθους διαμονής των γονιών του κατά το χρόνο της γέννησής του·
(ii) ο τόπος καταγωγής του πατέρα ή της μητέρας.
(γ) Η καταχώρηση της καταγωγής παιδιού, που είναι κοινή για όλα τα παιδιά της οικογένειας, γίνεται με κοινή έγγραφη δήλωση των γονιών του, ενώπιον του Ληξίαρχου, του τόπου γέννησης του παιδιού κατά την καταχώρηση της γέννησης. Σε περίπτωση διαφωνίας ή άλλως το παιδί αποφασίζει για τον τόπο καταγωγής του, όταν ενηλικιωθεί.
(5) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, ο μεταγλωττισμός σε επίσημα έγγραφα του ονόματος ή του επωνύμου πολίτη της Δημοκρατίας στο ρομανικό αλφάβητο, εκτός από τις επίσημες γλώσσες, δεν είναι έγκυρος χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του προσώπου ή των γονέων του σε περίπτωση ανηλίκου, στο οποίο αναφέρεται.
9. Σχετικά με τη γέννηση, αρμόδιος πληροφοριοδότης για την παροχή στο Ληξίαρχο των πληροφοριών που χρειάζονται και οι οποίες αναφέρονται στο παιδί και τους γονείς του είναι-
(α) Η μητέρα του παιδιού,
(β) ο πατέρας του παιδιού,
(γ) κάθε πρόσωπο που παρίσταται στη διαδικασία του τοκετού,
(δ) κάθε πρόσωπο που έχει την ευθύνη του παιδιού,
(ε) ο ιατρός ή η μαία, ή ο κάτοχος ή ο υπεύθυνος Ιδρύματος ή οικίας όπου γεννήθηκε το παιδί.
10. Κάθε αρμόδιος πληροφοριοδότης οφείλει να παράσχει, εάν του ζητηθεί, όσο καλύτερα γνωρίζει και πιστεύει, προς τον Υπεύθυνο του Ιδρύματος στο οποίο γεννήθηκε το παιδί ή στον ιατρό ή τη μαία που διενήργησαν τη γέννηση του παιδιού ή στο Ληξίαρχο της Επαρχίας, τις απαραίτητες πληροφορίες που αναφέρονται στο παιδί και τους γονείς του και να υπογράφει το έντυπο καταχώρησης γεννήσεων.
11. Κάθε φορά που διενεργείται οποιαδήποτε γέννηση στο Ίδρυμα ο κάτοχος ή ο υπεύθυνος του Ιδρύματος οφείλει να συμπληρώσει και καταγράψει στο έντυπο καταχώρησης γεννήσεων τις πληροφορίες και λεπτομέρειες αναφορικά με το παιδί και τους γονείς του, το όνομα, τη διεύθυνση, και αφού υπογραφτεί από τον αρμόδιο πληροφοριοδότη και πιστοποιηθεί από τον ιατρό ή τη μαία, αποστέλλει το έντυπο αυτό στο Ληξίαρχο εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών από την ημέρα της γέννησης. Αντίγραφο του πιο πάνω εντύπου δίδεται στους γονείς του παιδιού.
12. Κάθε φορά που διενεργείται οποιαδήποτε γέννηση σε οικία ή οπουδήποτε εκτός Ιδρύματος, ο ιατρός που διενήργησε τον τοκετό ή η μαία πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο καταχώρησης γεννήσεων και να καταγράψουν τις πληροφορίες αναφορικά με το παιδί και τους γονείς του, το όνομα, τη διεύθυνση και αφού υπογραφτεί από τον αρμόδιο πληροφοριοδότη και πιστοποιηθεί από τον ιατρό ή τη μαία, το έντυπο αυτό αποστέλλεται στο Ληξίαρχο εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών από την ημέρα της γέννησης. Σε περίπτωση απουσίας ιατρού ή μαίας το έντυπο καταχώρησης γεννήσεων θα πρέπει να συμπληρωθεί και υπογραφτεί από τους γονείς του παιδιού ή από οποιοδήποτε άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, που έτυχε να είναι παρόν κατά τον τοκετό.
13. Όταν ο Ληξίαρχος πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες από τον αρμόδιο πληροφοριοδότη για την καταχώρηση της γέννησης εκδίδει πιστοποιητικό γέννησης, αν πεισθεί ότι τα γεγονότα είναι ορθά, με την καταβολή του καθορισμένου τέλους που αναφέρεται στον Πρώτο Πίνακα και πληροφορεί κατάλληλα το δικαιούχο πρόσωπο για την παραλαβή του πιστοποιητικού, και για τον προσωπικό αριθμό του νεογέννητου. Ο αριθμός αυτός αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησης που εκδίδεται:
Νοείται ότι, εάν είναι γνωστό στο Ληξίαρχο ότι το παιδί έχει αποθάνει, ή πρόκειται για περίπτωση θνησιγονίας, δε χορηγείται προσωπικός αριθμός:
Νοείται περαιτέρω ότι, σε περίπτωση εμβρύου ηλικίας 22 εβδομάδων και άνω χορηγείται προσωπικός αριθμός έστω και αν το παιδί αποθάνει στη συνέχεια.
14. Ο Ληξίαρχος δύναται να χρησιμοποιεί κάθε μέσο που είναι στη διάθεση του ώστε να ενημερώνεται για τις γεννήσεις που λαμβάνουν χώραν στην Επαρχία του και να μεριμνά ούτως ώστε οι λεπτομέρειες που αφορούν τις γεννήσεις αυτές να αποστέλλονται στο Ληξιαρχείο για καταχώρηση. Σε οποιοδήποτε χρόνο μετά την παρέλευση της καθορισμένης προθεσμίας ο Ληξίαρχος δύναται, εάν ακόμη δεν του έχουν αποσταλεί πληροφορίες που αφορούν τη γέννηση, να ζητήσει γραπτώς από αρμόδιο πληροφοριοδότη όπως αυτός δώσει μέσα σε δεκαπέντε μέρες από τη λήψη της απαίτησης τις αναγκαίες πληροφορίες για την καταχώρηση της γέννησης.
15. Ο κάτοχος Ιδρύματος όπου λαμβάνουν χώραν γεννήσεις τηρεί στοιχεία των γεννήσεων και κάθε ιατρός ή μαία που διενεργούν γεννήσεις εκτός Ιδρυμάτων είναι υπεύθυνοι για την τήρηση στοιχείων αναφορικά με τις γεννήσεις αυτές. Τα στοιχεία θα περιλαμβάνουν τις λεπτομέρειες που καθορίζονται στο άρθρο 9 του Νόμου αυτού και οι οποίες θα παρέχονται στο Ληξίαρχο όταν αυτός προβεί σε έλεγχο και επιθεώρηση των πληροφοριών αυτών.
16.—(1) Σε οποιοδήποτε χρόνο πριν την πάροδο τριών μηνών από την ημερομηνία της γέννησης, η γέννηση μπορεί να καταχωρηθεί από το Ληξίαρχο συγχρόνως με την παροχή σ' αυτόν των λεπτομερειών από τον αρμόδιο πληροφοριοδότη και με την πιστοποίηση του ιατρού ή της μαίας που διενήργησαν τη γέννηση ως και την καταβολή του επιβαρυντικού τέλους, που αναφέρεται στον Πρώτο Πίνακα.
(2) Μετά την πάροδο τριών μηνών από την ημερομηνία γέννησης, η γέννηση καταχωρείται μόνο με την έγκριση του Ληξίαρχου, αφού προηγουμένως παρασχεθεί τέτοια μαρτυρία την οποία ήθελε αυτός ορίσει και με την καταβολή του καθορισμένου επιβαρυντικού τέλους το οποίο θα είναι διπλάσιο από το τέλος που προβλέπεται στο εδάφιο (1) του άρθρου αυτού. Σημειώνεται ότι όλες οι καταχωρήσεις γεννήσεων, μετά την πάροδο τριών μηνών από την ημερομηνία γέννησης, πρέπει να συνοδεύονται από συνοπτική έκθεση της παρασχεθείσας μαρτυρίας στην οποία στηρίχθηκε η έγκριση του Ληξίαρχου:
17. Σε περίπτωση παιδιού που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του, του οποίου ο πατέρας είναι άγνωστος, το όνομα του πατέρα καθώς και άλλες λεπτομέρειες που αφορούν αυτό δεν καταχωρούνται στο μητρώο και στο παιδί δίδεται το πατρικό επώνυμο της μητέρας του ως επώνυμο:
Νοείται ότι το άρθρο αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση κατά την οποία οι γονείς του παιδιού αυτού ήταν νυμφευμένοι αλλά ο γάμος τους διαλύθηκε εντός των αμέσως προηγούμενων της γέννησης δέκα μηνών:
Νοείται περαιτέρω ότι λεπτομέρειες που αφορούν τον πατέρα θα καταχωρούνται σε οποιοδήποτε χρόνο μετά την καταχώρηση της γέννησης εάν προσαχθεί στο Ληξιαρχείο έγγραφη συγκατάθεση και των δύο γονέων, όπως προβλέπεται στον περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμο ή Δικαστικό Διάταγμα που καθορίζει την πατρότητα.
18. Κάθε πρόσωπο που βρίσκει και αναλαμβάνει την ευθύνη έκθετου βρέφους οφείλει, πριν παρέλθουν επτά ημέρες από την εύρεση, να γνωστοποιήσει το γεγονός αυτό στο Ληξίαρχο της Επαρχίας όπου βρέθηκε το βρέφος και ο Ληξίαρχος προβαίνει στην ανάλογη καταχώρηση με όποιο τρόπο ήθελε ορίσει ο Γενικός Ληξίαρχος. Η γενομένη σύμφωνα με το άρθρο αυτό εγγραφή ακυρώνεται εάν σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο χρόνο η ταυτότητα του έκθετου βρέφους ήθελε εξακριβωθεί και εάν έγινε ή μπορεί να γίνει η καταχώρηση των πραγματικών γεγονότων.
19.—(1) Γέννηση παιδιού πάνω σε πλοίο ή αεροσκάφος που βρίσκεται νόμιμα μέσα στα χωρικά ύδατα ή στον εναέριο χώρο της Κύπρου καταχωρείται σε οποιαδήποτε Επαρχία αλλά το παιδί θεωρείται ότι γεννήθηκε στην Επαρχία στην οποία αποβιβάστηκε από το πλοίο ή το αεροσκάφος.
(2) Γέννηση παιδιού από αλλοδαπούς γονείς καταχωρείται στα μητρώα της οικείας Επαρχίας, όπως περιγράφεται πιο πάνω.
(3) Με την καταχώριση γέννησης προσώπου το οποίο έχει την κυπριακή υπηκοότητα, το πρόσωπο αυτό εγγράφεται αυτόματα και στο μητρώο πολιτών της Δημοκρατίας.