ΜΕΡΟΣ Ι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ
Κήρυξη και καθορισμός ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης

3. (1) Με τον παρόντα Νόμο, κηρύσσεται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το εξωτερικό όριο της οποίας ορίζεται σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας σύμφωνα με τους περί της Χωρικής Θάλασσας Νόμους του 1964 και 2014.

(2) Σε περίπτωση που οποιοδήποτε τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υπερκαλύπτει τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης οποιουδήποτε άλλου Κράτους, του οποίου οι ακτές βρίσκονται απέναντι από αυτές της Δημοκρατίας, τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του άλλου Κράτους, ορίζονται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ τους, ελλείψει δε συμφωνίας μεταξύ τους, τα όρια της ζώνης είναι  η μέση γραμμή ή η ίση απόσταση από τις εκατέρωθεν γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας.

(3) Τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως αυτά έχουν συμφωνηθεί ή, ελλείψει συμφωνίας, όπως αυτά έχουν οριστεί με βάση τη μέθοδο της μέσης γραμμής ή της ίσης απόστασης, σύμφωνα με τις διατάξεις των εδαφίων (1) και (2), εκδίδονται με Γνωστοποίηση του Υπουργού Εξωτερικών που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Δικαιώματα και δικαιοδοσία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

4. (1) Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Δημοκρατία ασκεί-

(α)κυριαρχικά δικαιώματα σ΄ ό,τι αφορά στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, ζώντων ή μη, των υδάτων των υπερκείμενων του βυθού της θάλασσας, του βυθού της θάλασσας και του υπεδάφους της, και που σχετίζονται με άλλες δραστηριότητες για την οικονομική εκμετάλλευση και εξερεύνηση της ζώνης, όπως η παραγωγή ενέργειας από τα ύδατα, τα ρεύματα και τους ανέμους.

(β)δικαιοδοσία σ΄ ό,τι αφορά-

(i)την εγκαθίδρυση και χρησιμοποίηση τεχνητών νήσων, εγκαταστάσεων και κατασκευών.

(ii)τη θαλάσσια επιστημονική έρευνα.

(iii)την προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

(γ)άλλα δικαιώματα και καθήκοντα που προβλέπει η Σύμβαση.

(2) Τα δικαιώματα που αναφέρονται στο παρόν άρθρο αναφορικά με το βυθό της θάλασσας και το υπέδαφος θα ασκούνται σύμφωνα με το Μέρος VI της Σύμβασης - Διατάξεις περί Υφαλοκρηπίδας.

Δικαιώματα και καθήκοντα των Κρατών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

5.-(1) Η Δημοκρατία, κατά την ενάσκηση των δικαιωμάτων της και την εκτέλεση των καθηκόντων της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σύμφωνα με τον παρόντα Νόμο και τις διατάξεις της Σύμβασης, λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα και τα καθήκοντα των άλλων Κρατών και ενεργεί κατά τρόπο συνάδοντα με τις διατάξεις της Σύμβασης.

(2) Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας, τα Κράτη απολαμβάνουν τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας, υπέρπτησης, πόντισης υποθαλάσσιων καλωδίων και αγωγών και άλλων νόμιμων χρήσεων της θάλασσας που είναι συναφείς με αυτές τις  ελευθερίες, όπως αυτές που σχετίζονται με τη λειτουργία πλοίων, αεροσκαφών και υποθαλάσσιων καλωδίων και αγωγών, και είναι συμβατές με τις πρόνοιες της Σύμβασης.  Κατά την ενάσκηση των δικαιωμάτων και την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, τα Κράτη λαμβάνουν δεόντως υπόψη τα δικαιώματα και καθήκοντα της Δημοκρατίας και συμμορφώνονται με τους νόμους και τους Κανονισμούς που υιοθετούνται απ’ αυτή σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, της Σύμβασης και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του εθιμικού διεθνούς δικαίου.