25.-(1) Το Συμβούλιο αποτελεί το ανώτατο διοικητικό όργανο του πανεπιστημίου και έχει την ευθύνη της διαχείρισης όλων των θεμάτων που αφορούν το πανεπιστήμιο, περιλαμβανομένων των οικονομικών θεμάτων, των θεμάτων που αφορούν την υλικοτεχνική υποδομή του πανεπιστημίου, την εποπτεία και τον έλεγχο του διοικητικού και άλλου προσωπικού, τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων φοιτητών, τις ατομικές διοικητικές υποθέσεις των φοιτητών και εγκρίνει τις προσλήψεις του ακαδημαϊκού προσωπικού που διενεργεί η Σύγκλητος.
(2) Ο τρόπος σύστασης του Συμβουλίου και η θητεία, ο αριθμός, τα προσόντα και οι ιδιότητες των μελών του καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη του Πανεπιστημίου, δεν μπορεί όμως να συμμετέχει σ’ αυτό πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για αδίκημα ηθικής αισχρότητας ή αδίκημα που ενέχει έλλειψη τιμιότητας.
(3) Στο Συμβούλιο του πανεπιστημίου συμμετέχουν και οι αιρετοί εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού του και ένας αιρετός εκπρόσωπος των φοιτητών.
26.-(1) Σε κάθε πανεπιστήμιο λειτουργεί Σύγκλητος η οποία αποτελεί το ανώτατο ακαδημαϊκό σώμα του πανεπιστημίου και έχει την ευθύνη του ακαδημαϊκού έργου στους τομείς της διδασκαλίας, της επιστημονικής έρευνας και κάθε άλλης ακαδημαϊκής δραστηριότητας. Οι αρμοδιότητές της Συγκλήτου καθορίζονται λεπτομερώς στον Καταστατικό Χάρτη και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται -
(α) ο καθορισμός των ακαδημαϊκών προγραμμάτων και του επιπέδου, καθώς και του τρόπου επιλογής των φοιτητών για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο·
(β) ο καθορισμός των συστημάτων βαθμολογίας και προαγωγής των φοιτητών και των όρων απονομής τίτλων σπουδών·
(γ) η υποβολή εισηγήσεων προς το Συμβούλιο για την ίδρυση ή κατάργηση Σχολών ή Τμημάτων Σχολών
(δ) ο καθορισμός της διαδικασίας επιλογής του ακαδημαϊκού προσωπικού του και η εποπτεία του προσωπικού αυτού:
Νοείται ότι το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου εγκρίνει το ακαδημαϊκό προσωπικό που προσλαμβάνει η Σύγκλητος
(ε) η υποβολή εισηγήσεων στο Συμβούλιο για την ανάπτυξη της υλικοτεχνικής υποδομής του πανεπιστημίου
(στ) η ανάπτυξη των σχέσεων του πανεπιστημίου με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς στη Δημοκρατία και στο εξωτερικό· και
(ζ) η άσκηση πειθαρχικού ελέγχου σε μέλη του ακαδημαϊκού ερευνητικού και άλλου διδακτικού προσωπικού και στους φοιτητές σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη.
(2) Στη Σύγκλητο συμμετέχουν -
(α) ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης του πανεπιστημίου
(β) ο Κοσμήτορας κάθε Σχολής του πανεπιστημίου
(γ) δύο εκπρόσωποι από κάθε Σχολή που εκλέγονται μεταξύ του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού της Σχολής
(δ) ένας εκπρόσωπος των φοιτητών από κάθε Σχολή του πανεπιστημίου, ο οποίος εκλέγεται από τους φοιτητές της Σχολής
(ε) ο Διευθυντής Διοίκησης του πανεπιστημίου και
(στ) ένα μέλος του ειδικού διδακτικού προσωπικού κάθε Σχολής, που εκλέγεται από το σύνολο του εν λόγω προσωπικού, αν υπάρχει.
(3) Πρόεδρος της Συγκλήτου είναι ο Πρύτανης του πανεπιστημίου.
(4) Οι λεπτομέρειες σχετικά με τη θητεία, την εκλογή και την επανεκλογή των μελών της Συγκλήτου καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη.
(5) Οι εκπρόσωποι των φοιτητών που αποτελούν μέλη της Συγκλήτου δυνατό να αποκλείονται από τις συνεδριάσεις κατά τη συζήτηση ορισμένων θεμάτων που καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη.
27.-(1) Ο Πρύτανης του πανεπιστημίου εκλέγεται μεταξύ των καθηγητών του πανεπιστημίου, σε συνεδρία που συγκαλείται ειδικά για το σκοπό αυτό και στην οποία μετέχουν τα μέλη των Συμβουλίων των Τμημάτων όλων των Σχολών.
(2) Η θητεία και οι αρμοδιότητες του Πρύτανη καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη.
(3) Ο Πρύτανης είναι ο ανώτατος ακαδημαϊκός αξιωματούχος του πανεπιστημίου, μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεων της Συγκλήτου και είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής του πανεπιστημίου.
28.-(1) Σε κάθε πανεπιστήμιο εκλέγονται ένας ή περισσότεροι Αντιπρυτάνεις μεταξύ των καθηγητών του πανεπιστημίου. Η εκλογή πραγματοποιείται από τα μέλη των Συμβουλίων των Τμημάτων κατά τη συνεδρία στην οποία εκλέγεται και ο Πρύτανης.
(2) Η θητεία και οι αρμοδιότητες του/των Αντιπρυτάνεων καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη.
(3) Ο Αντιπρύτανης ασκεί όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα του Πρύτανη σε περίπτωση απουσίας ή ανικανότητας του Πρύτανη.
29.-(1) Σε κάθε Σχολή του Πανεπιστημίου εκλέγονται ένας Κοσμήτορας και ένας Αναπληρωτής Κοσμήτορας μεταξύ των καθηγητών και αναπληρωτών καθηγητών της Σχολής. Η εκλογή διενεργείται μεταξύ των μελών των Συμβουλίων των Τμημάτων της Σχολής.
(2) Η διαδικασία για την εκλογή τους, η θητεία του Κοσμήτορα και Αναπληρωτή Κοσμήτορα, καθώς επίσης τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές τους καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη.
30.-(1) Σε κάθε Σχολή Πανεπιστημίου συγκροτείται Συμβούλιο της Σχολής στο οποίο συμμετέχουν –
(α) ο Κοσμήτορας ή ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής·
(β) οι Πρόεδροι των Τμημάτων της Σχολής·
(γ) δύο μέλη από κάθε Τμήμα της Σχολής που εκλέγονται από το Συμβούλιο του Τμήματος·
(δ) ένα μέλος του ειδικού διδακτικού προσωπικού κάθε Τμήματος, αν υπάρχει· και
(ε) ένας εκπρόσωπος των φοιτητών από κάθε Τμήμα.
(2) Πρόεδρος του Συμβουλίου της Σχολής είναι ο Κοσμήτορας της Σχολής.
(3) Οι εκπρόσωποι των φοιτητών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Σχολής, συμμετέχουν στη συζήτηση όλων των θεμάτων που αυτό εξετάζει, εκτός ορισμένων θεμάτων τα οποία δυνατόν να καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη.
(4) Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Σχολής καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη και περιορίζονται σε ακαδημαϊκής φύσεως θέματα, αντίστοιχα των θεμάτων που εξετάζει η Σύγκλητος, οι δε αποφάσεις του υπόκεινται στην έγκριση της Συγκλήτου.
31.-(1) Σε κάθε Τμήμα Σχολής συγκροτείται Συμβούλιο του Τμήματος στο οποίο συμμετέχουν –
(α) όλα τα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Τμήματος·
(β) ένα μέλος του ειδικού διδακτικού προσωπικού του Τμήματος, αν υπάρχει· και
(γ) εκπρόσωποι των φοιτητών του Τμήματος, που ισοδυναμούν αριθμητικά με ποσοστό 20% των υπόλοιπων μελών του Συμβουλίου.
(2) Ο τρόπος εκλογής του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Τμήματος και οι αρμοδιότητές τους, καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη.
(3) Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου του Τμήματος καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη και περιορίζονται σε θέματα ακαδημαϊκής φύσεως, αντίστοιχα των θεμάτων που εξετάζει η Σύγκλητος.
32.-(1) Στο πανεπιστήμιο υπηρετεί διδακτικό ερευνητικό προσωπικό στον τομέα διδασκαλίας και έρευνας, τα μέλη του οποίου πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σε θέμα συναφές με το αντικείμενο της διδασκαλίας τους και ανάλογης πείρας.
(2)(α) Η αναφερόμενη στο εδάφιο (1) του άρθρου αυτού προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού τίτλου για κατάληψη θέσης διδακτικού ερευνητικού προσωπικού δεν ισχύει προκειμένου περί γνωστικών αντικειμένων εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή δε συνηθίζεται η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
(β) Για τους σκοπούς του παρόντος εδαφίου, <εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας γνωστικά αντικείμενα> μπορούν να θεωρηθούν οι τέχνες, καλές, εικαστικές και εφαρμοσμένες, η αρχιτεκτονική, η μουσική και ο χορός. Στις περιπτώσεις αυτές τα προσόντα που μπορούν να υποκαθιστούν το διδακτορικό τίτλο για την εκλογή ή προαγωγή σε θέσεις διδακτικού ερευνητικού προσωπικού είναι:
i. καταληκτικός τίτλος Master ανάλογα με την περίπτωση,
ii. πορτοφόλιο στο οποίο να περιέχονται έργα που έχουν τύχει διακεκριμένης αναγνώρισης ή/και διακρίσεων,
iii. επαγγελματικά επιτεύγματα που περιλαμβάνουν έργα που έχουν τύχει διακεκριμένης αναγνώρισης ή/και διακρίσεων
iv. ακαδημαϊκή δραστηριότητα και δημοσιεύσεις:
(3) Τα προσόντα των μελών του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, ο τρόπος επιλογής τους και οι όροι υπηρεσίας και ανέλιξής τους καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη του πανεπιστημίου και είναι αντίστοιχα με τα διεθνή πρότυπα και τα ισχύοντα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
(4) Τα μέλη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού -
(α) απασχολούνται πάνω σε πλήρη βάση στη διδασκαλία, στην έρευνα και σε άλλα συναφή θέματα της ακαδημαϊκής κοινότητας
(β) έχουν ως πρωταρχική αρμοδιότητα και κύρια ευθύνη την εφαρμογή, ανάπτυξη και αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών, τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας και την καθοδήγηση των φοιτητών· και
(γ) προβαίνουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες που συμβάλουν στην επιστημονική ενημέρωση της κοινωνίας.
(5) Το διδακτικό ερευνητικό προσωπικό διαβαθμίζεται ιεραρχικά σε καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουρους καθηγητές και λέκτορες.
33.-(1) Στο πανεπιστήμιο μπορούν επίσης να υπηρετούν ομότιμοι καθηγητές, επισκέπτες καθηγητές και μεταπτυχιακοί συνεργάτες, υπό τον όρο ότι αυτό θα προβλέπεται στον Καταστατικό Χάρτη ο οποίος και καθορίζει τα προσόντα, τον τρόπο επιλογής και τους όρους υπηρεσίας τους.
(2) Οι ομότιμοι καθηγητές, οι επισκέπτες καθηγητές και οι μεταπτυχιακοί συνεργάτες υπάγονται στο διδακτικό ερευνητικό προσωπικό του πανεπιστημίου.
34.-(1) Σε κάθε Τμήμα του Πανεπιστημίου, μπορεί να υπηρετεί ειδικό διδακτικό προσωπικό κατά ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 30% του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού της Σχολής.
(2) Τα προσόντα των μελών του ειδικού διδακτικού προσωπικού, ο τρόπος επιλογής και οι όροι υπηρεσίας τους, καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη.
(3) Τα μέλη του ειδικού διδακτικού προσωπικού δυνατό να μην κατέχουν προσόντα ισοδύναμα με αυτά του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, πρέπει όμως να κατέχουν κατάλληλα επαγγελματικά προσόντα και επαγγελματική πείρα στα θέματα που σχετίζονται με τα καθήκοντά τους στο πανεπιστήμιο.
35.-(1) Για την εύρυθμη λειτουργία κάθε πανεπιστημίου, το Συμβούλιο προσλαμβάνει ικανοποιητικό αριθμό διοικητικών υπαλλήλων σε κατάλληλη διοικητική δομή.
(2) Τα προσόντα, ο τρόπος πρόσληψης, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις, τα δικαιώματα και οι άλλοι όροι υπηρεσίας του διοικητικού προσωπικού, καθώς επίσης η γενική διάρθρωση του διοικητικού προσωπικού, καθορίζονται στον Καταστατικό Χάρτη του Πανεπιστημίου.
36.- (1) Το Συμβούλιο μεριμνά ώστε στο πανεπιστήμιο να λειτουργεί Επιτροπή Εσωτερικής Αξιολόγησης, έργο της οποίας να είναι ο έλεγχος του επιπέδου της παρεχόμενης από όλες τις Σχολές του πανεπιστημίου εκπαίδευσης και η υποβολή εισηγήσεων για βελτίωσή του.
(2) Η σύνθεση, ο τρόπος επιλογής των μελών και οι όροι λειτουργίας της Επιτροπής Εσωτερικής Αξιολόγησης, καθορίζονται στους εσωτερικούς κανονισμούς του πανεπιστημίου.