ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Διορισμός του Επιτρόπου

10.-(1) Το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζει ως Επίτροπο, πολίτη και μόνιμο κάτοικο της Δημοκρατίας, υψηλού ηθικού επιπέδου, που διακρίνεται για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του γνώση και πείρα σε σχέση με θέματα παιδιών:

Νοείται ότι, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει του παρόντος εδαφίου, το Συμβούλιο ακούει τις απόψεις των παιδιών, όπως αυτές εκφράζονται μέσω της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (Π.Σ.Ε.Μ.) και της Παιδοβουλής, σε ό,τι αφορά τις αναμενόμενες από τα παιδιά δεξιότητες και τα προσόντα του Επιτρόπου:

Νοείται περαιτέρω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, αντί να προβεί σε διορισμό Επιτρόπου ως ανωτέρω, δύναται να διορίσει ως Επίτροπο δυνάμει του παρόντος Νόμου, πρόσωπο που είναι ήδη διορισμένο ως ανεξάρτητος Επίτροπος δυνάμει άλλου νόμου και/ή πράξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, εάν ικανοποιηθεί ότι-

(α) το πρόσωπο αυτό είναι κατάλληλο για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου˙ και

(β) με το διορισμό αυτό δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των καθηκόντων που ανατίθενται στον καθένα από αυτούς από τον αντίστοιχο για τον καθένα νόμο και/ή πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Νοείται έτι περαιτέρω ότι, σε περίπτωση που ο διορισμός του Επιτρόπου γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της δεύτερης επιφύλαξης του παρόντος εδαφίου, τυχόν τερματισμός του διορισμού ή παύση πριν τη λήξη της θητείας του εν λόγω προσώπου ως ανεξάρτητου Επιτρόπου δυνάμει άλλου νόμου και/ή πράξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο το διορισμό του Επιτρόπου, δυνάμει του παρόντος Νόμου, από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο οποίος ελέγχεται μόνο δυνάμει των προνοιών του παρόντος Νόμου.

(2) Η θητεία του Επιτρόπου είναι εξαετής, με δυνατότητα  επαναδιορισμού και δεν ξεπερνά συνολικά τα δώδεκα έτη:

Νοείται ότι, σε περίπτωση διορισμού ως Επιτρόπου προσώπου, που είναι ήδη ανεξάρτητος Επίτροπος δυνάμει άλλου νόμου και/ή πράξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της δεύτερης επιφύλαξης του εδαφίου (1), τότε η  θητεία του Επιτρόπου δυνάμει του παρόντος Νόμου δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο της θητείας ή το υπόλοιπο της θητείας του Επιτρόπου που διορίζεται δυνάμει του άλλου νόμου και/ή πράξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, νοουμένου ότι, ανεξάρτητα από τον αριθμό διορισμών, η θητεία του Επιτρόπου δυνάμει του παρόντος Νόμου δεν ξεπερνά συνολικά τα δώδεκα έτη.

(3) Ο Επίτροπος αφιερώνει το σύνολο του χρόνου του στην ενάσκηση των αρμοδιοτήτων του δυνάμει του παρόντος Νόμου και δεν δύναται –

(α) να κατέχει άλλο αξίωμα ή θέση στη Δημοκρατία, ή

(β) να απασχολείται σε οποιαδήποτε άλλη θέση ή εργασία με αμοιβή, ή

(γ) να ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα:

Νοείται ότι, η παράλληλη ενάσκηση, από τον Επίτροπο, των καθηκόντων ανεξάρτητου Επιτρόπου δυνάμει άλλου νόμου και/ή πράξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θεωρείται ότι παραβιάζει οποιαδήποτε από τις διατάξεις του παρόντος εδαφίου.

(4) Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Επίτροπος δίνει διαβεβαίωση, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι θα εκτελεί πιστά τα καθήκοντά του προς το συμφέρον των παιδιών και γενικά προς το δημόσιο συμφέρον.

Απολαβές του Επιτρόπου

11. Στον Επίτροπο καταβάλλονται αμοιβή και ωφελήματα, όπως ήθελε εγκρίνει εκάστοτε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Γραφείο του Επιτρόπου και προϋπολογισμός

12.-(1) Ο Επίτροπος για την επιτέλεση του έργου του έχει Γραφείο, το προσωπικό του οποίου μπορεί να  αποτελείται από λειτουργούς που θα έχουν τέτοια προσόντα και θα υπηρετούν κάτω από τέτοιους όρους, όπως θα καθοριστεί.

(2) Μέχρις ότου οι δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέψουν το διορισμό προσωπικού σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (1) του παρόντος άρθρου, το Γραφείο του Επιτρόπου θα στελεχώνεται με αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων, δυνάμει των διατάξεων του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, ή/και με παραχώρηση σε αυτό των υπηρεσιών εκπαιδευτικών λειτουργών, δυνάμει των διατάξεων του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται.

Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Επιτρόπου

13.-(1) Συστήνεται Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Επιτρόπου (ΟΕΣ), από παιδιά ηλικίας από δεκατριών μέχρι δεκαεπτά ετών, για -

(α) την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εφήβων και του Επιτρόπου για κάθε θέμα που αφορά στα δικαιώματα του παιδιού·

(β) τη διαμόρφωση θέσεων, προτάσεων, εισηγήσεων και την υποβολή τους στον Επίτροπο, για κάθε θέμα που αφορά στα παιδιά και στα δικαιώματά τους·

(γ) τη συζήτηση με τον Επίτροπο θεμάτων που αφορούν στα παιδιά και τα οποία τα ίδια τα παιδιά θεωρούν σημαντικά·

(δ)  την ενδυνάμωση των παιδιών με εργαστήρια σχετικά με θέματα που αφορούν τα δικαιώματα του παιδιού και/ή θέματα που ενδιαφέρουν και/ή επηρεάζουν τα παιδιά˙

(ε) την ανταλλαγή απόψεων, τη συνεργασία και συμμετοχή σε δραστηριότητες άλλων ομάδων εφήβων συμβούλων σε άλλα κράτη της Ευρώπης και/ή συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων  για το Παιδί (“European Network of Ombudspersons for Children” - ENOC)·

(στ) τη συνδιοργάνωση και συμμετοχή σε δραστηριότητες του Γραφείου του Επιτρόπου σε σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών.

(2) Η ΟΕΣ αποτελείται από έφηβους, οι οποίοι εκπροσωπούν, κατά το δυνατό, ισορροπημένα την κυπριακή κοινωνία, από απόψεως γεωγραφικής κάλυψης, φύλου, ηλικίας, εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών πεποιθήσεων, πολιτισμικών καταβολών και κοινωνικών ομάδων, περιλαμβανομένων παιδιών με αναπηρίες:

Νοείται ότι στην ΟΕΣ θα μετέχει, εάν είναι δυνατόν, τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος της Παιδοβουλής και ένας εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (Π.Σ.Ε.Μ.).

(3) Η διαδικασία επιλογής, ο τρόπος λειτουργίας,  η διάρκεια και ο τρόπος ανανέωσης της θητείας,  καθώς και οποιαδήποτε άλλα θέματα αφορούν την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της ΟΕΣ,  καθορίζονται με κατευθυντήριες γραμμές που καταρτίζονται από τον Επίτροπο, σε διαβούλευση με την ΟΕΣ:

Νοείται ότι για την κατάρτιση των πρώτων κατευθυντήριων γραμμών θα γίνει διαβούλευση με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων που υφίσταται κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου.

Διαβούλευση Επιτρόπου με οργανωμένα σύνολα παιδιών

13Α.  Ο Επίτροπος διαβουλεύεται με οργανωμένα σύνολα παιδιών, ιδιαίτερα με την Παιδοβουλή και την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (Π.Σ.Ε.Μ.). Ο τρόπος διαβούλευσης μεταξύ του Επιτρόπου και των εν λόγω οργανωμένων συνόλων παιδιών δύναται να γίνεται στη βάση κατευθυντήριων γραμμών που θα καθορίζονται  μετά από διαβούλευση του Επιτρόπου με κάθε ένα από τα εν λόγω σύνολα.

Εξειδικευμένες ομάδες παιδιών

13Β. –(1) Ο Επίτροπος δύναται να συστήνει ad-hoc ομάδες παιδιών, οποιασδήποτε ηλικίας, και ιδιαίτερα παιδιών τα οποία, λόγω της ηλικίας τους, δεν δύνανται να συμμετέχουν στην ΟΕΣ, για τη συζήτηση εξειδικευμένων θεμάτων που αφορούν στα παιδιά, για την ανταλλαγή απόψεων με τον Επίτροπο αναφορικά με τις προτεραιότητές του  αλλά και για τον καλύτερο τρόπο υλοποίησης των εκάστοτε σχεδίων δράσης του Επιτρόπου, σε σχέση με τα  εξειδικευμένα αυτά θέματα.

(2) Ο τρόπος σύστασης, λειτουργίας και οποιαδήποτε άλλα θέματα αφορούν την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία των ομάδων αυτών καθορίζονται με κατευθυντήριες γραμμές που καταρτίζονται από τον Επίτροπο, έπειτα από διαβούλευση με την ΟΕΣ.

Διαβούλευση με μη κυβερνητικές οργανώσεις

13Γ. Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, ο Επίτροπος, διαβουλεύεται με μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα που είτε άμεσα είτε έμμεσα αφορούν στα παιδιά.

Ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων

13Δ. Ο Επίτροπος ενημερώνει σε ετήσια βάση τη Βουλή των Αντιπροσώπων για οποιαδήποτε αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών.

Παραίτηση του Επιτρόπου

14. Ο Επίτροπος μπορεί να υποβάλει γραπτώς, προς το Υπουργικό Συμβούλιο, την παραίτησή του, η οποία δεν υπόκειται σε ανάκληση και επενεργεί αμέσως, χωρίς να προαπαιτείται αποδοχή της από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παύση του Επιτρόπου

15. Ο Επίτροπος δεν απολύεται και δεν αποχωρεί από το αξίωμά του πριν από τη λήξη της θητείας του, παρά μόνο για λόγους και με τον τρόπο με τον οποίο απολύονται ή αποχωρούν από την υπηρεσία οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ή εάν ήθελε καταδικασθεί για αδίκημα δυνάμει του εδαφίου (4) του άρθρου 8.