12.-(1) Η Δημοκρατία εφαρμόζει θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στα πλαίσια του οποίου αναπτύσσει Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου και ειδικότερα σύμφωνα με τη Δήλωση Πολιτικής.
(2) Κατά τη διαδικασία θέσπισης πλαισίου και εφαρμογής θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού τα Αρμόδια Θεσμικά Όργανα λαμβάνουν υπόψη τις αλληλεπιδράσεις ξηράς – θάλασσας.
(3) Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός έχει ως σκοπό να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 14 και πληροί τις απαιτήσεις των διατάξεων των άρθρων 15 και 17.
(4) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (2), κατά τη διαδικασία της εκπόνησης του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, τα Αρμόδια Θεσμικά Όργανα λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις ιδιαιτερότητες της θαλάσσιας περιοχής στην οποία βρίσκεται η Δημοκρατία, τις σχετικές υπάρχουσες και μελλοντικές δραστηριότητες εντός αυτής και συναφείς χρήσεις και τις επιπτώσεις τους στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και επί των φυσικών πόρων της Δημοκρατίας.
13. Κατά την εκπόνηση και εφαρμογή του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, όταν προκύπτει σύγκρουση μεταξύ χρήσεων ή δραστηριοτήτων, λαμβάνονται υπόψη τα οφέλη και οι επιπτώσεις που προκύπτουν, ύστερα από εκτίμηση που γίνεται με επιστημονικές μεθόδους, σε πολιτισμικό, κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, καθώς επίσης η μέγιστη συνύπαρξη χρήσεων ή δραστηριοτήτων με στόχο τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.
14.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 13, κατά την εκπόνηση και εφαρμογή του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, τα Αρμόδια Θεσμικά Όργανα, λαμβάνουν υπόψη:
(α) Τις οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές πτυχές για τη στήριξη και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη θάλασσα εφαρμόζοντας μια οικοσυστηματική προσέγγιση, και διασφαλίζοντας την καλή περιβαλλοντική κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος· και
(β) την προώθηση της συνύπαρξης σχετικών δραστηριοτήτων και χρήσεων.
(2) Τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 13, μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου, η Δημοκρατία έχει στόχο να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των ενεργειακών τομέων στη θάλασσα, των θαλάσσιων μεταφορών και των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και στη διατήρηση, προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένης της ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ επιπρόσθετα, η Δημοκρατία δύναται να επιδιώξει και άλλους στόχους, όπως είναι η προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, η βιώσιμη εξόρυξη πρώτων υλών και η προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων.
15.-(1) Τα Αρμόδια Θεσμικά Όργανα, θεσπίζουν διαδικαστικά στάδια για να συμβάλουν στους στόχους που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 14, λαμβάνοντας υπόψη σχετικές δραστηριότητες και χρήσεις στα θαλάσσια ύδατα της Δημοκρατίας.
(2) Τα Αρμόδια Θεσμικά Όργανα -
(α) Λαμβάνουν υπόψη τις αλληλεπιδράσεις ξηράς-θάλασσας·
(β) λαμβάνουν υπόψη περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές, καθώς και ζητήματα ασφάλειας·
(γ) θέτουν ως στόχο την προώθηση της συνεκτικότητας μεταξύ του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και του σχετικού σχεδίου και άλλων διαδικασιών, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων περιοχών ή ισοδύναμες επίσημες ή ανεπίσημες πρακτικές·
(δ) εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18·
(ε) οργανώνουν τη χρησιμοποίηση βέλτιστων διαθέσιμων δεδομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19·
(στ) εξασφαλίζουν τη διασυνοριακή συνεργασία κρατών μελών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20· και
(ζ) προωθούν τη συνεργασία με τρίτες χώρες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21.
(3) Το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο αναθεωρείται τουλάχιστον κάθε δέκα (10) χρόνια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10.
16.-(1) Προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι αλληλεπιδράσεις ξηράς-θάλασσας, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (2) του άρθρου 12, τα Αρμόδια Θεσμικά Όργανα δύνανται να αξιοποιήσουν άλλες υφιστάμενες θεσμικές διαδικασίες, όπως τα Σχέδια Ανάπτυξης που εφαρμόζονται και σε παράκτιες περιοχές και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών:
(2) Τηρουμένων των διατάξεων της παραγράφου (α) του εδαφίου (2) του άρθρου 4, μέσω του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού προωθείται η συνοχή του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου με άλλες συναφείς διαδικασίες, όπως αυτές που αναφέρονται στο εδάφιο (1).
17.-(1) Κατά τη θέσπιση και υλοποίηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, τα Αρμόδια Θεσμικά Όργανα καταρτίζουν Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο, το οποίο προσδιορίζει τη χωροχρονική κατανομή σχετικών τρεχουσών και μελλοντικών δραστηριοτήτων και χρήσεων στα θαλάσσια ύδατα της Δημοκρατίας, συμβάλλοντας στους στόχους που επιδιώκουν οι διατάξεις του άρθρου 14.
(2) Η θέσπιση του προαναφερόμενου Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου καταρτίζεται το συντομότερο δυνατό και το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2021.
(3)(α) Στο πλαίσιο των προαναφερόμενων ενεργειών και τηρουμένων των διατάξεων της παραγράφου (α) του εδαφίου (2) του άρθρου 4, τα Αρμόδια Θεσμικά Όργανα λαμβάνουν υπόψη τις αλληλεπιδράσεις των δραστηριοτήτων και των χρήσεων.
(β) Οι δραστηριότητες, οι χρήσεις και τα ενδιαφέροντα δύνανται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
(i) Τις περιοχές υδατοκαλλιέργειας,
(ii) τις περιοχές αλιείας,
(iii) τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές για την έρευνα, την εκμετάλλευση και την εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου καθώς και άλλων ενεργειακών πόρων, ορυκτών και αδρανών υλικών, και για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές,
(iv) τις οδούς θαλάσσιας μεταφοράς, τις κυκλοφοριακές ροές και τις λιμενικές περιοχές,
(v) τις περιοχές διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων ή άλλες απαγορευμένες περιοχές για στρατιωτικούς σκοπούς,
(vi) τους τόπους κοινοτικής σημασίας, τις περιοχές Δικτύου Φύση 2000 και άλλες προστατευόμενες περιοχές,
(vii) τις περιοχές εξόρυξης πρώτων υλών,
(viii) την επιστημονική έρευνα,
(ix) τις διαδρομές υποβρύχιων καλωδίων και αγωγών,
(x) τον τουρισμό, καθώς και αθλητικές ή και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, και
(xi) τις ενάλιες αρχαιότητες.
(4) Αντίγραφα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου, περιλαμβανομένου σχετικού επεξηγηματικού υλικού για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου και κάθε επακόλουθης αναθεωρημένης μορφής του, διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευσή τους.
18.-(1) Το Υπουργικό Συμβούλιο, με Κανονισμούς οι οποίοι εκδίδονται δυνάμει του παρόντος Νόμου, θεσπίζει μέσα δημόσιας συμμετοχής για πληροφόρηση και διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις αρχές καθώς και το κοινό, σε πρώιμο στάδιο, κατά την ανάπτυξη και την αναθεώρηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου.
(2) Η Αρμόδια Αρχή διασφαλίζει επίσης ότι τα εν λόγω ενδιαφερόμενα μέρη και οι αρχές, καθώς και το κοινό, έχουν πρόσβαση στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο, μόλις αυτό οριστικοποιηθεί.
19.-(1) Η Επιτροπή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, οργανώνει τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων δεδομένων και αποφασίζει τον τρόπο οργάνωσης της ανταλλαγής πληροφοριών που απαιτείται για την κατάρτιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου.
(2) Τα δεδομένα που αναφέρονται στις διατάξεις του εδαφίου (1) είναι δυνατό να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
(α) Περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί δυνάμει εναρμονιστικής νομοθεσίας που διέπει τις δραστηριότητες των διατάξεων του άρθρου 17, και
(β) θαλάσσια φυσικά δεδομένα για τα θαλάσσια ύδατα.
(3) Για τους σκοπούς του εδαφίου (1) του παρόντος άρθρου δύνανται να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα που είναι καταχωρημένα στην Εθνική Υδρογραφική Βάση Δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και οποιαδήποτε άλλα μέσα και εργαλεία, περιλαμβανομένων αυτών που προβλέπονται στον περί της Δημιουργίας Υποδομής Χωρικών Δεδομένων (INSPIRE) Νόμο.
20.-(1) Στα πλαίσια του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, η Αρμόδια Αρχή ή/και τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής, ανάλογα με την περίπτωση, συνεργάζονται με τα κράτη μέλη που συνορεύουν με τα θαλάσσια ύδατα της Δημοκρατίας, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Δημοκρατίας και αυτό των άλλων κρατών μελών, είναι συντονισμένα και έχουν συνοχή σε όλη τη θαλάσσια περιοχή.
(2) Η συνεργασία που προβλέπεται στις διατάξεις του εδαφίου (1) του παρόντος άρθρου, λαμβάνει υπόψη, ιδίως, ζητήματα διακρατικού χαρακτήρα και δύναται να επιδιωχθεί μέσω -
(α) Υφιστάμενων περιφερειακών θεσμικών δομών συνεργασίας, όπως οι περιφερειακές συμβάσεις για τη θάλασσα, μεταξύ των οποίων οι μηχανισμοί και οι δομές που προβλέπονται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης, ή/και
(β) δικτύων ή δομών των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών, ή/και
(γ) οποιασδήποτε άλλης μεθόδου που πληροί τις προδιαγραφές των διατάξεων του εδαφίου (1), περιλαμβανομένου του πλαισίου των στρατηγικών για τη θαλάσσια λεκάνη της Μεσογείου.
21. Η Αρμόδια Αρχή ή/ και τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής, ανάλογα με την περίπτωση, προσπαθούν, στο μέτρο του δυνατού, να συνεργάζονται με τρίτες χώρες όταν η Δημοκρατία αναπτύσσει δράσεις που αφορούν στο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στην οικεία θαλάσσια περιοχή και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις, όπως με την αξιοποίηση υφιστάμενων διεθνών φόρα ή με περιφερειακή θεσμική συνεργασία, μεταξύ των οποίων οι μηχανισμοί και οι δομές που προβλέπονται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης.