ΜΕΡΟΣ VII ΕΠΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εποπτεία

30.-(1) Η Κεντρική Τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων των ΟΕΣΤ και των διαχειριστών, εποπτεύει την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου και παρακολουθεί με τις κατάλληλες μεθόδους που υιοθετεί και εφαρμόζει τη διαρκή συμμόρφωση των ΟΕΣΤ και των διαχειριστών τους με τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τον παρόντα Νόμο.

(2) Η Κεντρική Τράπεζα, όταν η Δημοκρατία είναι κράτος μέλος υποδοχής του διαχειριστή, ασκεί εποπτεία για τη συμμόρφωση του διαχειριστή, εφόσον αυτός διαχειρίζεται ΟΕΣΤ διά μέσου υποκαταστήματος στη Δημοκρατία.

Αξιολόγηση του διοικητικού οργάνου και των επικεφαλής κρίσιμων λειτουργιών των αδειοδοτημένων διαχειριστών

31.-(1) Εάν η Κεντρική Τράπεζα, κατά την εκτέλεση των εποπτικών της καθηκόντων, εκτιμά ότι οποιοδήποτε μέλος του διοικητικού οργάνου της ΟΕΣΤ ή/και οποιοδήποτε μέλος του διοικητικού οργάνου ή/και οποιοσδήποτε επικεφαλής κρίσιμων λειτουργιών του διαχειριστή είναι ανίκανο/ος ή ακατάλληλο/ος να ενεργεί ως μέλος του διοικητικού οργάνου ή ως επικεφαλής κρίσιμων λειτουργιών, δύναται να διατάξει όπως το πρόσωπο αυτό παύσει να ενεργεί ως μέλος του διοικητικού οργάνου ή ως επικεφαλής κρίσιμων λειτουργιών της εν λόγω ΟΕΣΤ ή του εν λόγω αδειοδοτημένου διαχειριστή.

(2) Η Κεντρική Τράπεζα, κατά τη διεξαγωγή προληπτικής εποπτείας των διαχειριστών, διασφαλίζει ότι αυτοί διαθέτουν άρτιο πλαίσιο διακυβέρνησης, που περιλαμβάνει σαφή οργανωτική δομή, με ευκρινείς και διαφανείς γραμμές ευθύνης, καθώς και επαρκείς μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου για εντοπισμό όλων των κινδύνων, περιλαμβανομένων κατάλληλων διοικητικών και λογιστικών διαδικασιών.

Πληροφόρηση προς την Κεντρική Τράπεζα

32.-(1) Κάθε ΟΕΣΤ και διαχειριστής έχουν, μαζί και ξεχωριστά, υποχρέωση να μεριμνήσουν για την αποστολή στην Κεντρική Τράπεζα, το αργότερο εντός έξι (6) μηνών από το τέλος του οικονομικού έτους, των ετήσιων ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων της ΟΕΣΤ, οι οποίες περιλαμβάνουν την έκθεση του ελεγκτή και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για σκοπούς αξιολόγησης των κινδύνων που αναλαμβάνει η εταιρεία.

(2) Η Κεντρική Τράπεζα δύναται να εκδίδει οδηγίες, για να καθορίσει τον τύπο, τη συχνότητα, τις ημερομηνίες υποβολής και αναφοράς και τη μορφή άλλων επιπρόσθετων πληροφοριών που δύναται να απαιτηθούν αναφορικά με τις εργασίες της ΟΕΣΤ ή του διαχειριστή.

(3) Με την επιφύλαξη του άρθρου 34, η Κεντρική Τράπεζα δύναται να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνονται από τις ΟΕΣΤ και τους διαχειριστές και να τις δημοσιεύει ή να τις αποστέλλει σε συγκεντρωτική μορφή σε άλλη αρμόδια αρχή.

Πρόσβαση σε αρχεία και βιβλία

33.-(1) Οι ΟΕΣΤ και οι διαχειριστές, εφόσον απαιτηθεί από την Κεντρική Τράπεζα, επιτρέπουν σε δεόντως εξουσιοδοτημένους λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας ή προσοντούχα πρόσωπα τα οποία έχουν διοριστεί για τον σκοπό αυτό από την Κεντρική Τράπεζα να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις τους και να διερευνήσουν τις λειτουργίες και τις δραστηριότητές τους και παρέχουν στην Κεντρική Τράπεζα όλα τα βιβλία, έγγραφα, αρχεία ή/και πληροφορίες που θεωρούνται αναγκαία για τη διεξαγωγή των εποπτικών δραστηριοτήτων της, δυνάμει του παρόντος Νόμου ή/και των εν δυνάμει αυτού εκδιδόμενων οδηγιών, και ιδίως τα δεδομένα και τις πληροφορίες που αφορούν τα τιτλοποιημένα ανοίγματα.

(2) Οι εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί της Κεντρικής Τράπεζας δύνανται να υποβοηθούνται από δεόντως προσοντούχα πρόσωπα που έχουν διοριστεί για τον σκοπό αυτό από την Κεντρική Τράπεζα και οι οποίοι υπόκεινται στις ίδιες υποχρεώσεις εμπιστευτικότητας όπως οι λειτουργοί της Κεντρικής Τράπεζας.

(3) Σε περίπτωση που υποκείμενοι δανειολήπτες διατηρούν ανοίγματα, πέραν των τιτλοποιημένων, με τη μεταβιβάζουσα οντότητα, η Κεντρική Τράπεζα δύναται να απαιτεί, μεταξύ άλλων, πληροφορίες και εκθέσεις απόδοσης του συνολικού ανοίγματος των υποκείμενων δανειοληπτών και των συνδεδεμένων με αυτούς προσώπων από τη μεταβιβάζουσα οντότητα, ανεξάρτητα από το εάν αυτό αφορά αποκλειστικά τιτλοποιημένα ανοίγματα ή όχι.

(4) Η Κεντρική Τράπεζα δύναται να αποφασίζει ότι καταβάλλονται από την ΟΕΣΤ οποιαδήποτε εύλογα και κοστοστρεφή έξοδα αναφερόμενου στο εδάφιο (1) ή/και (2) εξουσιοδοτημένου προσώπου, τα οποία σχετίζονται με την εκτέλεση των εργασιών του δυνάμει του άρθρου αυτού.

Εμπιστευτικότητα

34.-(1) Οποιαδήποτε πληροφορία λαμβάνεται δυνάμει του παρόντος Νόμου από λειτουργούς ή προσοντούχα πρόσωπα που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κεντρική Τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων των δεόντως εξουσιοδοτημένων προσώπων που αναφέρονται στο άρθρο 33, είναι εμπιστευτική και χρησιμοποιείται μόνο για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου, του περί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμου, του περί Εργασιών Πιστωτικών ιδρυμάτων Νόμου, του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τους σκοπούς οποιασδήποτε άλλης νομοθεσίας ή οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας.

(2) Ανεξάρτητα από το εδάφιο (1), η Κεντρική Τράπεζα δύναται να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε πληροφορία λάβει δυνάμει του παρόντος Νόμου για τη δημοσίευση ανώνυμων συγκεντρωτικών στατιστικών δεδομένων.

Αστική ευθύνη

35. Οποιοδήποτε πρόσωπο είναι σύμβουλος ή λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας δεν ευθύνεται σε περίπτωση οποιασδήποτε αγωγής ή άλλης νομικής διαδικασίας για αποζημιώσεις σχετικά με οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη κατά την άσκηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας δυνάμει του παρόντος Νόμου ή δυνάμει οποιασδήποτε από τις οδηγίες που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος Νόμου, εκτός αν αποδειχθεί ότι η πράξη ή παράλειψη δεν είναι καλή τη πίστει ή είναι αποτέλεσμα σοβαρής αμέλειας.

Εξουσία της Κεντρικής Τράπεζας να εκδίδει οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές

36.-(1) Η Κεντρική Τράπεζα δύναται να εκδίδει οδηγίες σε σχέση με τη λειτουργία και τις δραστηριότητες των ΟΕΣΤ και των διαχειριστών, με σκοπό τη συμμόρφωση με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου και άλλων σχετικών νόμων.

(2) Η Κεντρική Τράπεζα δύναται να εκδίδει οδηγίες, μεταξύ άλλων, για τα ακόλουθα:

(α) Τις διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας διαχειριστή∙

(β) τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των διαχειριστών∙

(γ) τις απαιτήσεις πληροφόρησης και δημοσιοποιήσεων∙

(δ) το ετήσιο εποπτικό τέλος ή άλλο τέλος που η Κεντρική Τράπεζα δύναται να καθορίζει, ευλόγως και κοστοστρεφώς, από καιρό σε καιρό∙

(ε) άλλες γενικές ή ειδικές οδηγίες.