3. Οι περιοχές εντός των οποίων ρυθμίζεται η δημιουργία ξενώνων ή και η μετατροπή υφιστάμενων οικοδομών ή τουριστικών καταλυμάτων σε ξενώνες καθορίζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου.
4. Για την ίδρυση και λειτουργία ξενώνα απαιτείται, όπως αυτός-
(α) στεγάζεται σε αυτοτελές κτίριο ή τμήμα κτιρίου·
(β) παρέχει προσωρινή διαμονή με βάση σύμβαση μίσθωσης ανά κλίνη·
(γ) φέρει τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές που προβλέπονται στα Παραρτήματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ∙
(δ) έχει άδεια λειτουργίας δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 5· και
(ε) έχει καταχωρισθεί στο Μητρώο Ξενώνων.
5.-(1)(α) Η άδεια λειτουργίας ξενώνα δύναται να εκδοθεί από την αρμόδια αρχή κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης από τον ιδιοκτήτη ή/και τον διαχειριστή του ξενώνα κατά τον Τύπο του Παραρτήματος VI, εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία υποβολής της.
(β) Η υποβολή της πιο πάνω αίτησης συνοδεύεται από τα απαραίτητα έντυπα, τα οποία καθορίζονται στα Παραρτήματα ΙV και V και με την καταβολή του καθορισμένου τέλους, σύμφωνα με το άρθρο 7.
(2) Η προβλεπόμενη στο εδάφιο (1) άδεια λειτουργίας εκδίδεται για χρονική περίοδο τριών (3) ετών και δύναται να ανανεώνεται κάθε τρία (3) έτη, εφόσον πληρούνται οι διατάξεις του παρόντος Νόμου και έχει καταβληθεί το καθορισμένο τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 7.
(3) Η άδεια λειτουργίας ξενώνα δύναται να ανακληθεί από την αρμόδια αρχή, σε περίπτωση-
(α) κατά την οποία παραχωρήθηκε κατόπιν υποβολής ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων από τον ιδιοκτήτη ή/και διαχειριστή αυτού∙
(β) οριστικής παύσης της λειτουργίας του∙
(γ) διαπίστωσης κατόπιν διενέργειας αυτεπάγγελτου ελέγχου μη πλήρωσης των προβλεπόμενων στον παρόντα Νόμο, προϋποθέσεων λειτουργίας του∙
(δ) καταδίκης του ιδιοκτήτη ή/και του διαχειριστή του για αδικήματα, βάσει των διατάξεων του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου και τους δυνάμει αυτού εκδοθέντες Κανονισμούς, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τον Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς και για αδικήματα αναφορικά με παραβάσεις σε θέματα υγείας, για τις οποίες αρμόδιο είναι το Υπουργείο Υγείας∙
(ε) θανάτου ή πτώχευσης του ιδιοκτήτη ή/και του διαχειριστή ή σε περίπτωση νομικού προσώπου, διορισμού εκκαθαριστή, ή διαγραφής του από το σχετικό μητρώο του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας·
(στ) έκδοσης προσωρινού διατάγματος ή οριστικοποίησης εκδοθέντος προσωρινού διατάγματος για παύση της λειτουργίας του∙
(ζ) καταδίκης του ιδιοκτήτη ή/και του διαχειριστή μετά την έκδοση της άδειας λειτουργίας του ξενώνα για οποιοδήποτε από τα ακόλουθα αδικήματα:
(i) φόνου εκ προμελέτης, κατά παράβαση του άρθρου 203 του Ποινικού Κώδικα, ή για οποιοδήποτε αδίκημα, κατά παράβαση των άρθρων 144 μέχρι 177 του Ποινικού Κώδικα∙
(ii) ληστείας, κατά παράβαση των άρθρων 282 μέχρι 286 του Ποινικού Κώδικα∙
(iii) διάρρηξης, κατά παράβαση των άρθρων 291 μέχρι 296 του Ποινικού Κώδικα∙
(iv) κλοπής, κατά παράβαση των άρθρων 255 μέχρι 272 του Ποινικού Κώδικα∙
(v) πλαστογραφίας, κατά παράβαση του άρθρου 333 του Ποινικού Κώδικα∙
(vi) κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, κατά παράβαση του άρθρου 339 του Ποινικού Κώδικα∙
(vii) εξασφάλισης αγαθών ή πιστώσεων, κατά παράβαση των άρθρων 298 και 301, αντίστοιχα, του Ποινικού Κώδικα∙
(viii) απάτης, κατά παράβαση του άρθρου 300 του Ποινικού Κώδικα∙
(ix) συνωμοσίας προς καταδολίευση, κατά παράβαση του άρθρου 302 του Ποινικού Κώδικα∙
(x) οποιοδήποτε αδίκημα, κατά παράβαση του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου∙
(xi) οποιοδήποτε αδίκημα, κατά παράβαση του περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου καθώς και του περί της Πρόληψη και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου∙
(4) Από της επελεύσεως του θανάτου του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή και σε περίπτωση νομικού προσώπου από την ημερομηνία διάλυσης και διαγραφής του από το μητρώο του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας ή του διορισμού εκκαθαριστή, και σε περίπτωση φυσικού προσώπου από τον διορισμό διαχειριστή της περιουσίας του πτωχεύσαντος, η άδεια λειτουργίας του ξενώνα που εκδόθηκε δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 5, παύει να ισχύει:
6.-(1) Το Υφυπουργείο Τουρισμού, με την έκδοση της άδειας λειτουργίας ξενώνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5, καταχωρίζει στο τηρούμενο Μητρώο Ξενώνων τον ξενώνα, κατ αύξοντα αριθμό.
(2) Με την εγγραφή του ξενώνα στο Μητρώο εκδίδεται αριθμός μητρώου, ο οποίος αναρτάται στην είσοδό του και αναγράφεται σε όλες τις συναλλαγές του.
(3) Το Υφυπουργείο Τουρισμού, με την εγγραφή του ξενώνα στο Μητρώο, εξουσιοδοτείται όπως χρησιμοποιεί σχετικές πληροφορίες για τους ξενώνες, για σκοπούς στατιστικής ή/και για σκοπούς προώθησης των τουριστικών υποδομών της χώρας.
7. Η εξέταση αίτησης για έκδοση άδειας λειτουργίας προϋποθέτει την καταβολή του προβλεπόμενου, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 5, τέλους, το οποίο καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με διάταγμα, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
8.-(1) Κάθε ξενώνας φέρει την επωνυμία, με την οποία αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας του.
(2) Κατά την εξέταση της αίτησης της άδειας λειτουργίας ξενώνα, η αρμόδια αρχή δύναται να απορρίψει επωνυμία, η οποία κατά την κρίση της, αντίκειται στα χρηστά ήθη ή τη δημόσια τάξη:
(3) Η επωνυμία του ξενώνα αναρτάται στην είσοδο αυτού και συνοδεύεται από τη λέξη «ξενώνας» ή τη λέξη «hostel».
(4)(α) Το δικαίωμα κυριότητας και χρήσης της επωνυμίας στη Δημοκρατία ανήκει στον ιδιοκτήτη ή/και διαχειριστή του ξενώνα και σε περίπτωση ΅εταβίβασής του, ΅εταβιβάζεται και το δικαίω΅α επί της επωνυμίας.
(β) Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας ξενώνα ο ιδιοκτήτης ή/και διαχειριστής, ο οποίος έχει την κυριότητα επί της επωνυμίας, διατηρεί το δικαίωμα για δύο (2) έτη, εντός των οποίων δύναται να χρησι΅οποιήσει εκ νέου την επωνυμία και, σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας του, η εν λόγω επωνυμία δύναται να χρησιμοποιηθεί για άλλον ξενώνα στην ίδια ή άλλη επαρχία ΅ετά από έγκριση της αρμόδιας αρχής.
9. Η αρμόδια αρχή δύναται, οποτεδήποτε κρίνει σκόπιμο, να διενεργεί έλεγχο με επιτόπια επιθεώρηση στον ξενώνα για τη διαπίστωση κατοχής της άδειας λειτουργίας και συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη ή/και του διαχειριστή του ξενώνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.
10.-(1) Κάθε ξενώνας συντάσσει οδηγό υπηρεσιών στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, αραβική και κινεζική γλώσσα, και σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα ήθελε κριθεί σκόπιμο, ο οποίος αναρτάται σε εμφανές σημείο στην είσοδο του ξενώνα και στον οποίο περιλαμβάνονται-
(α) τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του χώρου υποδοχής, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την καθαριότητα των χώρων, τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και τάξης που οφείλουν να τηρούν οι ένοικοι, την ασφάλεια και τον έχοντα την ευθύνη φύλαξης προσωπικών αντικειμένων αξίας ή χρημάτων·
(β) τα θέματα που αφορούν τη διαμονή σε υπνοδωμάτια που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από άτομα του ίδιου φύλου και, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τη σχετική ενημέρωση του πελάτη πριν από την κράτηση∙
(γ) οι παρεχόμενες διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή ατόμων με μειωμένη κινητικότητα·
(δ) η τιμή ανά κλίνη, στην οποία περιλαμβάνεται και η παροχή του αναγκαίου ιματισμού·
(ε) ο τιμοκατάλογος, σε περίπτωση που παρέχονται γεύματα/ποτά/ροφήματα.
(2) Ο ιδιοκτήτης ή/και ο διαχειριστής του ξενώνα μεριμνά για την παροχή κάθε είδους πληροφορίας σχετικά με την περιοχή όπου ευρίσκεται ο ξενώνας και παρέχει ενημερωτικά φυλλάδια και χάρτη της ευρύτερης περιοχής, είτε σε έντυπη, είτε σε ηλεκτρονική μορφή, είτε και στις δύο αυτές μορφές.
(3) Στο ισόγειο του ξενώνα δύναται να λειτουργούν εμπορικά καταστήματα, τα οποία δεν εντάσσονται στις εγκαταστάσεις του ξενώνα, με ανεξάρτητη για το καθένα είσοδο.
11.-(1) Ξενώνας δύναται να τυγχάνει διαφήμισης ή να προβάλλεται με έντυπα ή/και με ηλεκτρονικά μέσα:
(2) Κατά τη διαφήμιση και προβολή του ξενώνα γίνεται αναφορά στην επωνυμία αυτού, η οποία συνοδεύεται από τη λέξη «Ξενώνας», εφόσον αυτός διαφημίζεται και προβάλλεται στην ελληνική γλώσσα ή τη λέξη «Hostel», εφόσον διαφημίζεται και προβάλλεται σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.
(3) Ο ιδιοκτήτης ή/και ο διαχειριστής ξενώνα, νοουμένου ότι ο ξενώνας είναι καταχωρισμένος στο Μητρώο, έχει άδεια λειτουργίας και ο αριθμός μητρώου του αναγράφεται στη διαφήμιση και σε όλες τις σχετικές συναλλαγές, δύναται να προβαίνει σε διαφήμιση του ξενώνα.
12. Ο ιδιοκτήτης ή/και ο διαχειριστής ξενώνα τηρεί και υποβάλλει στην αρμόδια αρχή στατιστικά στοιχεία για τους πελάτες του ξενώνα, με αναγραφή του ονόματος, της διεύθυνσης, της εθνικότητας, του επαγγέλματος, της ημέρας άφιξης και αναχώρησης και οποιασδήποτε άλλης λεπτομέρειας ορίζεται από την αρμόδια αρχή.