Σύσταση, Σύνθεση και Λειτουργία Δικαστηρίου Σύσταση, Σύνθεση και Λειτουργία Δικαστηρίου
Σύσταση, Σύνθεση και Λειτουργία Δικαστηρίου και Συναφή Θέματα (εδάφιο 3(α)), Δικαιοδοσία Δικαστηρίων (εδάφιο 3(γ)), Σύνθεση Δικαστηρίων (εδάφιο 3(δ)), Συνοπτική εκδίκαση (εδάφιο 3(στ))

3 (α) Σύσταση Σύνθεση και Λειτουργία Δικαστηρίου και Συναφή Θέματα.

Καθιδρύονται τρία Δικαστήρια Ελέγχου Ενοικιάσεων:

(α) Το Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων Λευκωσίας
(β) το Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων Λάρνακας - Αμμοχώστου και
(γ) το Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων Λεμεσού - Πάφου.

(β) Κάθε Δικαστήριο διαιρείται σε τμήματα που συνεδριάζουν στις επαρχίες στις οποίες επεκτείνεται η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

(γ) Η δικαιοδοσία τμήματος Δικαστηρίου επεκτείνεται σε όλα τα ακίνητα που ευρίσκονται όπου τούτο λειτουργεί των οποίων η ενοικίαση ή κατοχή διέπεται από τις πρόνοιες του Νόμου. Ο Πρόεδρος προΐσταται του Δικαστηρίου και κάθε τμήματος αυτού.

(δ) Το Δικαστήριο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο και δύο παρέδρους. Οι πάρεδροι που θα συμμετέχουν σε συγκεκριμένη υπόθεση ορίζονται από τον Πρόεδρο και δίδεται σ' αυτούς λογική προειδοποίηση. Πάρεδρος που κωλύεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένη υπόθεση, πληροφορεί έγκαιρα γραπτώς τον Πρόεδρο, ο οποίος επιλαμβάνεται του θέματος και μεριμνά για την αντικατάστασή του.

(ε) Το Δικαστήριο επιλαμβάνεται κάθε αιτήσεως για επίλυση διαφοράς σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου. 0 Πρόεδρος κρίνει και αποφασίζει χωρίς τη συμμετοχή των παρέδρων προδικαστικά θέματα που δεν άπτονται της ουσίας της υποθέσεως όπως, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τον ορισμό και αναβολή υποθέσεων και την έκδοση οδηγιών για την ετοιμασία εκτιμήσεως από λειτουργό εκτιμήσεων. Επίσης ο Πρόεδρος επιλαμβάνεται της αιτήσεως σε κάθε στάδιο κατά το οποίο η παρουσία των παρέδρων δεν είναι αναγκαία με το Νόμο.

(στ) Το Δικαστήριο επιλαμβάνεται κάθε αιτήσεως το συντομότερο δυνατό. Η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου έχει συνοπτικό χαρακτήρα με σκοπό την ταχεία και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης.

(ζ) Η εκδίκαση όλων των αιτήσεων οι οποίες εκκρεμούν και των οποίων έχει αρχίζει η ακρόαση ενώπιον του Δικαστηρίου Ελέγχου Ενοικιάσεων Λευκωσίας-Λάρνακας-Αμμοχώστου, θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί από το κατά τόπο αρμόδιο Δικαστήριο Λευκωσίας ή Λάρνακας-Αμμοχώστουυ με την υφιστάμενη σύνθεση Προέδρου και παρέδρων.

4

4.(α) Οι πρόνοιες του περί Δικαστηρίου Νόμου και οι περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικοί Θεσμοί τυγχάνουν εφαρμογής αναφορικά με την κλήτευση και παρουσία μαρτύρων. Μάρτυρας δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει σε ερώτηση η οποία κατά τη γνώμη του Δικαστηρίου τείνει να τον ενοχοποιήσει. Οι διάδικοι παρουσιάζουν μαρτυρία και προσάγουν αποδεικτικά στοιχεία με τη σειρά που προβλέπεται στους περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικούς Θεσμούς. Μάρτυρες εξετάζονται, αντεξετάζονται και επανεξετάζονται όπως προνοείται από τους Θεσμούς Πολιτικής Δικονομίας.

(β) Μάρτυρας δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει σε ερώτηση η οποία κατά τη γνώμη του Δικαστηρίου τείνει να τον ενοχοποιήσει.

(γ) Το Δικαστήριο έχει δικαίωμα να υποβάλει ερωτήσεις σε μάρτυρες προς διεξαγωγή της αναγκαίας έρευνας για επίλυση της διαφοράς. Το δικαστήριο έχει επίσης δικαίωμα, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, να καλέσει ή επανακαλέσει μάρτυρα προς διεκπεραίωση και συμπλήρωση της έρευνας.

Απόφαση Δικαστηρίου (εδάφιο 5(α)), Ταχεία απονομή της δικαιοσύνης (εδάφιο 5(γ))

5.(α) Η απόφαση του Δικαστηρίου εκδίδεται από τον Πρόεδρο αφού λάβει τις απόψεις των παρέδρων. Η γνώμη των παρέδρων έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Η απόφαση του Δικαστηρίου πρέπει να είναι δεόντως αιτιολογημένη και εκδίδεται το αργότερο σε διάστημα 60 ημερών από τη λήξη της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου. Στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται τυχόν διαφωνία παρέδρου.

(β) Αντίγραφο της αποφάσεως δίδεται στους διαδίκους χωρίς πληρωμή τέλους. Το διατακτικό της αποφάσεως καταχωρείται στο σχετικό μητρώο του Δικαστηρίου.

(γ) Όπου το Δικαστήριο παραλείπει να εκδόσει την απόφασή του μέσα στην προθεσμία που ορίζεται από τους Κανονισμούς, οι διάδικοι ή οποιοσδήποτε από αυτούς μπορεί να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιληφθεί του θέματος σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες των Θεσμών.