Προοίμιο

Σύμφωνα με το άρθρο 87.1 του Συντάγματος κάθε Κοινοτική Συνέλευση έχει αρμοδιότητα να ασκεί νομοθετική εξουσία αποκλειστικά μεταξύ άλλων για τη σύνθεση και τους βαθμούς δικαιοδοσίας των δικαστηρίων που θα εκδικάσουν αστικές διαφορές αναφερόμενους στο προσωπικό θεσμό και σε θρησκευτικά θέματα.

Το άρθρο 160 του Συντάγματος παρέχει εξουσία στις Κοινοτικές Συνελεύσεις να ψηφίζουν νόμο για την ίδρυση, σύνθεση και δικαιοδοσία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δικαστηρίων, για να εκδικάζουν αστικές διαφορές που αφορούν τον προσωπικόν θεσμόν και θρησκευτικών θεμάτων. Δυνάμει του άρθρου 164 τα δευτεροβάθμια δικαστήρια είχαν εξουσία να εκδίδουν διαδικαστικούς κανονισμούς.

Ακολούθως η Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση ψήφισε τον περί Ελληνικών Κοινοτικών Δικαστηρίων Νόμο του 1962 (ΕΚΣ. 9 του 1962) και η Τουρκική Κοινοτική Συνέλευση ψήφισε τον περί Καθίδρυσης των Τουρκικών Κοινοτικών Δικαστηρίων Νόμο του 1960 (δημοσιευμένο στο Πρώτο Παράρτημα της Επίσημης Εφημερίδας του 1961).

Το 1965 με βάση το δίκαιο της ανάγκης η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τον περί "Μεταβίβασης των Ασκήσεων των Αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευση" και περί Υπουργείου Παιδείας Νόμο του 1965 (Αρ. 2 του 1965) και κατάργησε ταυτόχρονα είκοσι ένα νόμους που ψήφισε η Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της. Μεταξύ των νόμων που καταργήθηκαν είναι ο περί Ελληνικών Κοινοτικών Δικαστηρίων Νόμος του 1962 (ΕΚΣ. 9 του 1962).

Παρατίθεται πιο κάτω το προοίμιο του εν λόγω νόμου:-

"Επειδή η υπό της Ελληνικής Κοινοτικής Συνελεύσεως άσκησις των αρμοδιοτήτων αυτής και η εν γένει λειτουργία ταύτης κατέστη εκ των πραγμάτων αδύνατος,

Και επειδή η άσκησις των αρμοδιοτήτων ταύτης καθίσταται επιβεβλημένη διά την απρόσκοπτη λειτουργίαν της πολιτείας και ουσιωδών αυτής υπηρεσίων,

Και επειδή η Ελληνική Κοινοτική Συνελεύσεως εκάλεσε την Βουλήν των Αντιπροσώπων όπως μεριμνήση το ταχύτερον όπως οι αρμοδιότητες ταύτης περιέλθωσιν εις την εξουσίαν της Δημοκρατίας.

ΝΥΝ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:

Με το πιο πάνω νόμο ουσιαστικά καταργήθηκε η Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση αλλά δεν γίνεται οποιαδήποτε αναφορά για την Τουρκική Κοινοτική Συνέλευση που εκ πρώτης όψεως δεν έχει καταργηθεί τουλάχιστον από νόμο της Δημοκρατίας και για σκοπούς ιστορικού ενδιαφέροντος παρατίθενται στοιχεία για τα νομοθετήματα της Συνέλευσης αυτής που σχετίζεται με τα Κοινοτικά της Δικαστήρια. Τα κείμενα δεν περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή.