9.—(1) Δικαιούται να εγγραφεί ως φαρμακοποιός κάθε πρόσωπο το οποίο ικανοποιεί το Συμβούλιο Φαρμακευτικής ότι—
(α) Έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο έτος της ηλικίας του·
(β) είναι πολίτης της Δημοκρατίας ή σύζυγος ή τέκνο πολίτη της Δημοκρατίας που έχει τη συνήθη διαμονή του στην Κύπρο ή υπήκοος άλλου κράτους μέλους·
(γ) είναι κάτοχος ενός από τα διπλώματα, πιστοποιητικά ή άλλους πανεπιστημιακούς ή ισοδύναμους τίτλους που αναφέρονται στο Παράρτημα I ή, τηρουμένου του εδαφίου (2), είναι κάτοχος διπλώματος πιστοποιητικού ή άλλου τίτλου που δεν αναφέρεται στο Παράρτημα I, αλλά είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις του Παραρτήματος II, αναγνωρίζεται από το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. και εγκρίνεται από το Συμβούλιο Φαρμακευτικής ή, καλύπτεται από τις πρόνοιες του άρθρου 9Α·
(δ) είναι πρόσωπο καλού χαρακτήρα. Προς απόδειξη τούτου, προσκομίζει πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου ή, στην περίπτωση υπηκόου άλλου κράτους μέλους αντίγραφο ποινικού μητρώου ή βεβαίωση ή άλλο ισότιμο έγγραφο του κράτους καταγωγής ή προέλευσης του, νοουμένου ότι δεν έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του·
(ε) είναι άτομο με την απαραίτητη ψυχική υγεία για την άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Προς απόδειξη τούτου, προσκομίζει βεβαίωση που εκδόθηκε από ιατρό, ο οποίος ασκεί νομίμως το επάγγελμα στη Δημοκρατία ή σε άλλο κράτος μέλος, νοουμένου ότι δεν έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την έκδοσή της.
(2) Το Συμβούλιο Φαρμακευτικής δύναται να απαιτήσει όπως πρόσωπο το οποίο υποβάλλει αίτηση εγγραφής και δεν κατέχει δίπλωμα, πιστοποιητικό ή άλλο πανεπιστημιακό ή ισοδύναμο τίτλο που αναφέρεται στο Παράρτημα I ή στο άρθρο 9Α:
(α) Υποβληθεί σε εξετάσεις δικαστικής φαρμακευτικής σύμφωνα με τους περί Δικαστικής Φαρμακευτικής (Forensic Pharmacy) Κανονισμούς του 1963·
(β) προσκομίσει αποδείξεις που ικανοποιούν το Συμβούλιο Φαρμακευτικής ότι κατέχει τέτοια πρακτική εξάσκηση στη φαρμακευτική ως το Συμβούλιο Φαρμακευτικής ήθελε κρίνει επαρκή, την οποία απέκτησε είτε στη Δημοκρατία είτε σε κράτος μέλος είτε σε τρίτη χώρα, για περίοδο ενός τουλάχιστον έτους. Το Συμβούλιο Φαρμακευτικής με απόφαση του δύναται να ρυθμίζει τη διαδικασία και τις απαιτήσεις που αφορούν στην πρακτική εξάσκηση στη φαρμακευτική.
(3) Το Συμβούλιο Φαρμακευτικής αποφασίζει για την εγγραφή του ενδιαφερομένου στο Μητρώο εντός τριών μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του. Εάν το Συμβούλιο Φαρμακευτικής δεν εκδώσει απόφαση μέσα στην καθορισμένη προθεσμία ο αιτητής έχει δικαίωμα προσφυγής δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος.
(4) Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, το Συμβούλιο Φαρμακευτικής συντάσσει αιτιολογημένη απόφαση και την επιδίδει στον ενδιαφερόμενο. Εναντίον της απορριπτικής απόφασης, ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος.
(5) Το Συμβούλιο Φαρμακευτικής δύναται, όπου έχει δικαιολογημένες αμφιβολίες, να απαιτήσει από κράτος μέλος, βεβαίωση της γνησιότητας των διπλωμάτων, πιστοποιητικών και άλλων τίτλων που έχουν χορηγηθεί στο κράτος αυτό και αναφέρονται στο Παράρτημα I, καθώς και βεβαίωση ότι ο αιτητής πληροί όλες τις προβλεπόμενες από το Παράρτημα II προϋποθέσεις εκπαίδευσης.
(6) Κάθε φαρμακοποιός των ξένων στρατιωτικών αποσπασμάτων, που βρίσκονται νόμιμα στη Δημοκρατία, για όσο χρόνο υπηρετεί με πλήρη μισθό, και όλοι οι φαρμακοποιοί πλοίων, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, θα δικαιούνται να ασκούν τη φαρμακευτική χωρίς εγγραφή μεταξύ των μελών των αποσπασμάτων αυτών, δυνάμεων ή του πληρώματος του πλοίου και των επιβατών.
(7) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις της παραγράφου (β) του εδαφίου (1), το Συμβούλιο Φαρμακευτικής δύναται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να επιτρέψει την εγγραφή ως φαρμακοποιού κάθε προσώπου το οποίο, αν και δεν είναι πολίτης της Δημοκρατίας ή σύζυγος ή τέκνο πολίτη της Δημοκρατίας που έχει τη συνήθη διαμονή του στην Κύπρο ή υπήκοος άλλου κράτους μέλους, πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις για την εγγραφή αυτή που καθορίζονται στο εδάφιο (1), με τέτοιους όρους τους οποίους το Συμβούλιο Φαρμακευτικής ήθελε καθορίσει.
(8) Για την εγγραφή στο Μητρώο υπηκόου κράτους μέλους που κατέχει δίπλωμα, πιστοποιητικό ή άλλο τίτλο που αποκτήθηκε σε τρίτη χώρα, το Συμβούλιο Φαρμακευτικής λαμβάνει υπόψη τυχόν αναγνώριση του εν λόγω διπλώματος, πιστοποιητικού ή άλλου τίτλου από άλλο κράτος μέλος καθώς και την εκπαίδευση και/ή την επαγγελματική πείρα που απέκτησε ο ενδιαφερόμενος σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα.