5.-(1) Καθιδρύεται Συμβουλευτική Επιτροπή Συνεργατικής Αναπτύξεως (εν τω παρόντι Νόμω αναφερομένη ως “Επιτροπή”) συγκειμένη εξ ενός προέδρου και δέκα ετέρων μελών, απάντων διοριζομένων υπό του Υπουργικού Συμβουλίου εκ προσώπων άτινα ήθελε κρίνει ότι κέκτηνται πείραν ή ικανότητα περί τα συνεργατικά θέματα και εν πάση περιπτώσει περιλαμβανομένων προσώπων άτινα ήθελε κρίνει ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των παραγωγών και καταναλωτών. Πέντε από τα δέκα μέλη της Επιτροπής διορίζονται από κατάλογο δέκα προσώπων τον οποίο υποβάλλει η Παγκύπρια Συνεργατική Συνομοσπονδία.
(2) Η περίοδος θητείας του προέδρου και των μελών της Επιτροπής είναι τριετής από της ημερομηνίας διορισμού των, οι δε λοιποί όροι υπηρεσίας των καθορίζονται εν τω εγγράφω του διορισμού των:
Νοείται ότι ο πρόεδρος και παν μέλος της Επιτροπής δύνανται καθ’ οιονδήποτε χρόνον να παραιτηθώσι της θέσεως αυτών δι’ εγγράφου παραιτήσεως διδομένης εις τον Υπουργόν, το δε Υπουργικόν Συμβούλιον δύναται καθ’ οιονδήποτε χρόνον, εφ’ όσον κρίνη τούτο σκόπιμον, να τερματίση τον διορισμόν οιουδήποτε τούτων.
(3) Τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδομένων Θεσμών, η Επιτροπή ρυθμίζει την ιδίαν αυτής διαδικασίαν, το ήμισυ δε των μελών αυτής πλέον ενός συνιστώσιν απαρτίαν.
(4) Ο Έφορος δύναται να διαβουλεύεται μετά της Επιτροπής επί παντός ζητήματος εμπίπτοντος εις την αρμοδιότητα αυτού.
(5) Η Επιτροπή δύναται να προβαίνει αυτεπαγγέλτως εις παραστάσεις εις τον Έφορον ή τον Υπουργόν επί παντός ζητήματος εμπίπτοντος εις την αρμοδιότητα του Εφόρου ή του Υπουργού, αναλόγως της περιπτώσεως.
(6) Οιαδήποτε άποψις της Επιτροπής δυνάμει του εδαφίου (4) ή (5) έχει συμβουλευτικόν μόνον χαρακτήρα.
(7) Το Υπουργικόν Συμβούλιον δύναται να εγκρίνη την καταβολήν εις τον πρόεδρον και τα μέλη της Επιτροπής τοιούτων οδοιπορικών, εξόδων διημερεύσεως και διανυκτερεύσεως και επιδομάτων παραστάσεως ως ήθελε κρίνει σκόπιμον.