Πτώχευση

68.-(1) Υπάλληλος, εναντίον του οποίου άρχισε διαδικασία πτώχευσης, πληροφορεί αμέσως γι’ αυτήν τον Προϊστάμενο του Τμήματός του.

(2) Η αρμόδια αρχή, μόλις αυτός κηρυχθεί σε πτώχευση ή μόλις εκδοθεί το διάταγμα παραλαβής εναντίον του ή μόλις επιτευχθεί συμβιβασμός με τους πιστωτές του, πληροφορεί περί τούτου την Επιτροπή και αποστέλλει ταυτόχρονα και έκθεση όπου αναφέρονται η έκταση των χρεών του υπαλλήλου και οι λόγοι που τα προκάλεσαν, και η Επιτροπή αποφασίζει αν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για να θέσει τον υπάλληλο σε διαθεσιμότητα.

(3) Στη συνέχεια η Επιτροπή επιλαμβάνεται του θέματος το συντομότερο και με βάση την ενώπιον του δικαστηρίου διαδικασία ή ύστερα από εξέταση των γεγονότων και, αφού ακούσει τον υπάλληλο, αποφασίζει την αναγκαστική αφυπηρέτηση αυτού, εκτός αν πεισθεί ότι οι οικονομικές του δυσχέρειες προκλήθηκαν από αναπόφευκτη ατυχία και δεν οφείλονταν σε σπατάλη ή ασύγγνωστη απρονοησία ή συντρέχουν ελαφρυντικά για τον υπάλληλο, οπόταν, σε περίπτωση που ο υπάλληλος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, αυτός αποκαθίσταται στη θέση του.

(4) Κατά τη διάρκεια της περιόδου της διαθεσιμότητας του υπαλλήλου όλες οι εξουσίες, τα προνόμια και τα ωφελήματά του αναστέλλονται:

Νοείται ότι η Επιτροπή επιτρέπει στον υπάλληλο να λαμβάνει μέρος των απολαβών της θέσης του, όχι λιγότερο από το μισό, όπως θα κρίνει η Επιτροπή.

(5) Σε περίπτωση που η Επιτροπή έχει θέσει τον υπάλληλο σε διαθεσιμότητα και αποφασίσει την αποκατάστασή του στη θέση του σύμφωνα με το εδάφιο (3), η διαθεσιμότητά του τερματίζεται και ο υπάλληλος δικαιούται ολόκληρο το ποσό των απολαβών τις οποίες θα έπαιρνε αν δεν ετίθετο σε διαθεσιμότητα.

(6) Αν η Επιτροπή αποφασίσει την αναγκαστική αφυπηρέτηση του υπαλλήλου από τη δημόσια υπηρεσία, εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, οι διατάξεις του εδαφίου (6) του άρθρου 79.