ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
(Άρθρο 22Α)
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΕΟΠΑ (EXTERNAL CREDIT ASSESSMENT
INSTITUTIONS – ECAI ) ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΩΝ
ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ
1. MEΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
1.1 Αντικειμενικότητα
1. Η Κεντρική Τράπεζα εξακριβώνει ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις είναι αυστηρή, συστηματική, σταθερή και ότι υπόκειται σε διαδικασία πιστοποίησης με βάση τα ιστορικά δεδομένα.
1.2 Ανεξαρτησία
2. Η Κεντρική Τράπεζα εξακριβώνει ότι η μεθοδολογία αυτή δεν υπόκειται σε εξωτερικές πολιτικές επιρροές και περιορισμούς ή σε οικονομικές πιέσεις που μπορούν να επηρεάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση.
3. Η ανεξαρτησία της μεθοδολογίας των ΕΟΠΑ αξιολογείται από την Κεντρική Τράπεζα βάσει παραγόντων όπως:
α) η ιδιοκτησία και η οργανωτική διάρθρωση του ΕΟΠΑ
β) οι οικονομικοί πόροι του ΕΟΠΑ
γ) το προσωπικό και η εμπειρογνωμοσύνη του ΕΟΠΑ, και
δ) η εταιρική διακυβέρνηση του ΕΟΠΑ.
1.3 Τακτική επανεξέταση
4. Η Κεντρική Τράπεζα εξακριβώνει ότι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ΕΟΠΑ υπόκεινται σε τακτική επανεξέταση και λαμβάνουν υπόψη κάθε μεταβολή στη χρηματοοικονομική κατάσταση. Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται μετά από κάθε σημαντικό γεγονός και τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
5. Προτού αναγνωρίσει έναν ΕΟΠΑ, η Κεντρική Τράπεζα εξακριβώνει ότι η μεθοδολογία αξιολόγησης που εφαρμόζει για κάθε τμήμα της αγοράς έχει σχεδιαστεί με πρότυπα όπως τα ακόλουθα:
α) πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμαστικοί εκ των υστέρων έλεγχοι επί ένα τουλάχιστον έτος˙
β) η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ελέγχει την κανονικότητα της διαδικασίας επανεξέτασης που εφαρμόζει ο ΕΟΠΑ˙ και
γ) η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει από τον ΕΟΠΑ πληροφορίες σχετικά με την έκταση των επαφών του με τα ανώτερα διοικητικά στελέχη των οντοτήτων που βαθμολογεί.
6. Η Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να ενημερώνεται αμέσως από τους ΕΟΠΑ για τυχόν ουσιώδεις μεταβολές στη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις.
1.4 Διαφάνεια και δημοσιοποίηση
7. Η Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι οι αρχές της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούν οι ΕΟΠΑ για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις δημοσιοποιούνται με τρόπο που επιτρέπει σε όλους τους δυνητικούς χρήστες να κρίνουν κατά πόσο οι αρχές αυτές είναι βάσιμες.
2. ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ
2.1 Αξιοπιστία και αποδοχή από την αγορά:
8. Η Κεντρική Τράπεζα εξακριβώνει ότι οι εξατομικευμένες πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ΕΟΠΑ αναγνωρίζονται από τους χρήστες τους στην αγορά ως αξιόπιστες και βάσιμες.
9. Η αξιοπιστία αξιολογείται από την Κεντρική Τράπεζα με βάση παράγοντες όπως:
α) το μερίδιο αγοράς του ΕΟΠΑ
β) τα εισοδήματα του ΕΟΠΑ, και γενικότερα οι χρηματοοικονομικοί πόροι του
γ) το κατά πόσο η βαθμολόγηση λαμβάνεται ως βάση για τον καθορισμό τιμών, και
δ) τουλάχιστον δυο τράπεζες χρησιμοποιούν τις εξατομικευμένες πιστοληπτικές αξιολογήσεις του ΕΟΠΑ με σκοπό την έκδοση ομολόγων και/ή την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου.
2.2 Διαφάνεια και δημοσιοποίηση
10. Η Κεντρική Τράπεζα εξακριβώνει ότι τουλάχιστον όλες οι τράπεζες που έχουν έννομο συμφέρον στις εξατομικευμένες πιστοληπτικές αξιολογήσεις έχουν πρόσβαση σε αυτές με ίσους όρους.
11. Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα εξασφαλίζει ότι οι εξατομικευμένες πιστοληπτικές αξιολογήσεις είναι διαθέσιμες σε τράπεζες του εξωτερικού με ίσους όρους όπως οι εγχώριοι ενδιαφερόμενοι που έχουν έννομο συμφέρον σε αυτές.
3. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ
12. Για να διαφοροποιηθούν οι σχετικοί βαθμοί κινδύνου που εκφράζονται με κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση, η Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει υπόψη ποσοτικούς παράγοντες όπως το μακροπρόθεσμο ποσοστό αθέτησης για όλα τα στοιχεία που έχουν την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση. Η Κεντρική Τράπεζα ζητά από τους νεοσυσταθέντες ΕΟΠΑ και από εκείνους που διαθέτουν περιορισμένο μόνο όγκο δεδομένων για τις περιπτώσεις αθέτησης να προσδιορίσουν ποιο μακροπρόθεσμο ποσοστό αθέτησης θεωρούν ότι αντιστοιχεί σε όλα τα στοιχεία που έχουν την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση.
13. Για να διαφοροποιηθούν οι σχετικοί βαθμοί κινδύνου που εκφράζονται με κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση, η Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει υπόψη ποιοτικούς παράγοντες όπως η ομάδα ομοειδών εκδοτών που καλύπτει ο ΕΟΠΑ, το φάσμα των πιστοληπτικών αξιολογήσεων του ΕΟΠΑ, η σημασία κάθε πιστοληπτικής αξιολόγησης και ο ορισμός της «αθέτησης» που δίνει ο ΕΟΠΑ.
14. Η Κεντρική Τράπεζα συγκρίνει το ποσοστό αθέτησης που καταγράφεται για κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση δεδομένου ΕΟΠΑ με ένα ποσοστό αναφοράς που υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αθέτησης που εκτιμούν άλλοι ΕΟΠΑ σε ένα πληθυσμό εκδοτών που παρουσιάζει, κατά την άποψη της Κεντρικής Τράπεζας, ισοδύναμο επίπεδο πιστωτικού κινδύνου.
15. Όταν η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι το ποσοστό αθέτησης που καταγράφεται για την πιστοληπτική αξιολόγηση δεδομένου ΕΟΠΑ είναι ουσιωδώς και συστηματικά υψηλότερα από το ποσοστό αναφοράς, κατατάσσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση του ΕΟΠΑ σε βαθμίδα υψηλότερου πιστωτικού κινδύνου στη βαθμίδα πιστωτικής ποιότητας.
16. Όταν η Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει το συντελεστή στάθμισης που αποδίδεται σε συγκεκριμένη πιστοληπτική αξιολόγηση δεδομένου, και εφόσον ο ΕΟΠΑ αποδείξει ότι τα ποσοστά αθέτησης που καταγράφονται για την πιστοληπτική του αξιολόγηση δεν είναι πλέον υψηλότερα από το ποσοστό αναφοράς κατά τρόπο ουσιώδη και συστηματικό, η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αποφασίσει να κατατάξει εκ νέου την πιστοληπτική αξιολόγηση του ΕΟΠΑ στην αρχική βαθμίδα πιστωτικού κινδύνου στην κλίμακα πιστωτικής ποιότητας.