ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

 

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ

[Άρθρα 5.7 και 8(1) (α)]

 

 

Προκαταρκτική παρατήρηση

 

 

Οι υποχρεώσεις που προβλέπονται στο παρόν Παράρτημα εφαρμόζονται όταν το απαιτούν επί του νέου αλιευτικού σκάφους τα χαρακτηριστικά του χώρου εργασίας ή της δραστηριότητας, οι περιστάσεις, ή κάποιος κίνδυνος.

 

 

1. Πλοϊμότητα και ευστάθεια

 

1.1. Το σκάφος πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση πλοϊμότητας και να διαθέτει τον εξοπλισμό που απαιτείται ανάλογα με τον προορισμό και τη χρήση του.

 

1.2. Οι πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά ευστάθειας του σκάφους πρέπει να υπάρχουν στο σκάφος και να βρίσκονται στη διάθεση του πληρώματος της βάρδιας.

 

1.3. Κάθε σκάφος οφείλει να έχει και να διατηρεί επαρκή ευστάθεια σε άθικτη κατάσταση υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες εκμετάλλευσης.

Ο πλοίαρχος λαμβάνει προληπτικά μέτρα για τη διατήρηση της δέουσας ευστάθειας του σκάφους.

Οι οδηγίες σχετικά με την ευστάθεια του σκάφους πρέπει να τηρούνται αυστηρά.

 

 

2. Μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις

 

2.1. Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται με τρόπο που να μη δημιουργούν κανένα κίνδυνο και να εξασφαλίζουν:

- προστασία του πληρώματος και του σκάφους από κινδύνους που συνδέονται με τον ηλεκτρισμό,

- την καλή λειτουργία όλων των εξοπλισμών που απαιτούνται ώστε στο σκάφος να τηρούνται οι συνθήκες κανονικής λειτουργίας και ενδιαίτησης, χωρίς να απαιτείται η προσφυγή σε εφεδρική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας• και

- λειτουργία, στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, των ηλεκτρικών συσκευών που είναι ουσιαστικές για την ασφάλεια.

 

2.2. Πρέπει να υπάρχει εφεδρική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πηγή αυτή, εκτός από την περίπτωση των ανοικτών σκαφών, πρέπει να είναι εγκατεστημένη έξω από το μηχανοστάσιο και, σε όλες τις περιπτώσεις, να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλης βλάβης της κύριας ηλεκτρικής εγκατάστασης, την ταυτόχρονη λειτουργία επί τρεις (3) τουλάχιστον ώρες:

- του συστήματος εσωτερικής επικοινωνίας, των πυρανιχνευτών και των σημάτων έκτακτης ανάγκης,

- των φώτων πορείας και του εφεδρικού φωτισμού,

- του συστήματος ασύρματης επικοινωνίας,

 

- της τυχόν εφεδρικής ηλεκτρικής πυροσβεστικής αντλίας.

- του μηχανισμού πηδαλίου, εάν αυτός είναι ηλεκτροκίνητος.

Όταν η εφεδρική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι συστοιχία συσσωρευτών και η κύρια πηγή ενέργειας υποστεί βλάβη, αυτή η συστοιχία συσσωρευτών πρέπει να συνδέεται αυτόματα με τον εφεδρικό πίνακα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και να τροφοδοτεί, χωρίς διακοπή, επί τρεις (3) ώρες τα συστήματα που αναφέρονται στη δεύτερη υποϋποπαράγραφο πρώτη, δεύτερη, τρίτη και πέμπτη περίπτωση.

Ο βασικός πίνακας διανομής ηλεκτρισμού και ο εφεδρικός πίνακας πρέπει, στο βαθμό που είναι δυνατόν, να εγκαθίστανται με τρόπο που να μην επιτρέπει την έκθεση τους ταυτόχρονα στο νερό και στη φωτιά.

 

2.3. Οι ηλεκτρικοί πίνακες πρέπει να σημαίνονται ευκρινώς. Τα ασφαλειοκιβώτια και οι ασφαλειοθήκες πρέπει να ελέγχονται περιοδικά για να εξασφαλίζεται ότι χρησιμοποιούνται οι ορθές τιμές ασφαλειών.

 

2.4. Τα διαμερίσματα στα οποία βρίσκονται ηλεκτρικοί συσσωρευτές πρέπει να εξαερίζονται δεόντως.

 

2.5. Τα ηλεκτρονικά ναυτιλιακά βοηθήματα, πρέπει να δοκιμάζονται συχνά και να συντηρούνται ορθά.

 

2.6. Όλος ο ανυψωτικός εξοπλισμός πρέπει να δοκιμάζεται και να εξετάζεται περιοδικά.

 

2.7. Όλα τα μέρη των εξοπλισμών έλξης και ανύψωσης και των άλλων συναφών εξοπλισμών πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση λειτουργίας.

 

2.8. Εφόσον υπάρχουν εγκαταστάσεις ψύξης και συστήματα πεπιεσμένου αέρα, πρέπει να συντηρούνται ορθά και να ελέγχονται κατά τακτά διαστήματα.

 

2.9. Οι μαγειρικές και οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούν αέρια βαρύτερα του ατμοσφαιρικού αέρα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο σε καλώς αεριζόμενους χώρους. Πρέπει επίσης να λαμβάνεται πρόνοια ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες συγκεντρώσεις αερίων.

Οι κύλινδροι που περιέχουν εύφλεκτα ή άλλα επικίνδυνα αέρια πρέπει να σημαίνονται ευκρινώς όσον αφορά στο περιεχόμενο τους και να αποθηκεύονται σε ανοικτά καταστρώματα.

Όλες οι βαλβίδες, οι ρυθμιστές πίεσης και οι αγωγοί που ξεκινούν από τους κυλίνδρους πρέπει να προφυλάσσονται από τυχόν ζημιές.

 

 

3. Εγκατάσταση ασύρματης επικοινωνίας

 

Η εγκατάσταση ασύρματης επικοινωνίας πρέπει να επιτρέπει, ανά πάσα στιγμή, τη σύνδεση με ένα τουλάχιστον επάκτιο σταθμό ή επάκτιο χερσαίο σταθμό, λαμβανομένων υπόψη των κανονικών συνθηκών διάδοσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

 

 

4. Οδοί και έξοδοι κινδύνου

 

4.1. Οι οδοί και έξοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδοί και έξοδοι κινδύνου πρέπει να είναι ελεύθερες και προσιτές ανά πάσα στιγμή και να οδηγούν όσο το δυνατόν απευθείας στο ανοικτό κατάστρωμα ή σε μια ασφαλή περιοχή και από εκεί σε σωσίβιο σκάφος, έτσι ώστε τα πρόσωπα στην εργασία να μπορούν να εκκενώσουν τις θέσεις εργασίας και τα ενδιαιτήματα ταχέως και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

 

4.2. Ο αριθμός, η κατανομή και οι διαστάσεις των οδών και εξόδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδοί καν έξοδοι κινδύνου πρέπει να είναι ανάλογες με τη χρήση, τον εξοπλισμό και τις διαστάσεις των χώρων εργασίας και των ενδιαιτημάτων καθώς και με το μέγιστο αριθμό παρόντων προσώπων.

Οι κλειστές έξοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έξοδοι κινδύνου πρέπει, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να μπορούν να ανοιχθούν αμέσως και χωρίς δυσκολία από οποιοδήποτε πρόσωπο στην εργασία ή από ομάδες διάσωσης.

 

4.3. Η αεροστεγανότητα και η υδατοστεγανότητα των θυρών και των άλλων εξόδων κινδύνου πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τη θέση τους και την ειδική τους λειτουργία.

Οι θύρες και άλλες έξοδοι κινδύνου πρέπει να έχουν πυράντοχη ικανότητα τουλάχιστον ίση με αυτή των εσωτερικών χωρισμάτων.

 

4.4. Οι οδοί και έξοδοι κινδύνου πρέπει να σημαίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Ελάχιστων Προδιαγραφών για τη Σήμανση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών του 2000.

 

4.5. Οι οδοί, τα μέσα διαφυγής και οι έξοδοι κινδύνου που απαιτούν φωτισμό πρέπει να είναι εφοδιασμένες με φωτισμό ασφάλειας επαρκούς έντασης για την περίπτωση διακοπής του φωτισμού.

 

 

5. Πυρανίχνευση και πυρόσβεση

 

5.1. Ανάλογα με τις διαστάσεις και τη χρήση του σκάφους, τον υπάρχοντα εξοπλισμό, τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά των χρησιμοποιούμενων ουσιών καθώς και το μέγιστο αριθμό παρόντων προσώπων, τα ενδιαιτήματα, οι κλειστοί χώροι εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του μηχανοστασίου, καθώς και, σε περίπτωση ανάγκης, το κύτος αλιευμάτων πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κατάλληλο πυροσβεστικό εξοπλισμό και, εφόσον χρειάζεται, με πυρανιχνευτές και συστήματα συναγερμού.

 

5.2. Ο πυροσβεστικός εξοπλισμός πρέπει να φυλάσσεται πάντοτε στη σωστή του θέση, να διατηρείται σε καλή κατάσταση λειτουργίας και να είναι διαθέσιμος για άμεση χρήση.

Οι εργοδοτούμενοι πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τη θέση του πυροσβεστικού εξοπλισμού, τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης του.

Η ύπαρξη πυροσβεστήρων και άλλου φορητού εξοπλισμού πυρόσβεσης πρέπει να εξακριβώνεται πριν από κάθε απόπλουν του σκάφους.

 

5.3. Ο χειροκίνητος πυροσβεστικός εξοπλισμός πρέπει να είναι ευπρόσιτος και εύχρηστος και να σημαίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Ελάχιστων Προδιαγραφών για τη Σήμανση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών του 2000. Η σήμανση αυτή πρέπει να επιτίθεται σε κατάλληλα σημεία και να είναι ανθεκτική.

 

5.4. Τα συστήματα πυρανίχνευσης και συναγερμού πρέπει να δοκιμάζονται τακτικά και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

 

5.5. Οι ασκήσεις πυρόσβεσης πρέπει να εκτελούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

 

6. Εξαερισμός των κλειστών χώρων εργασίας

Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να υπάρχει επαρκής καθαρός αέρας στους κλειστούς χώρους εργασίας, λαμβανομένων υπόψη των μεθόδων εργασίας και της σωματικής προσπάθειας την οποία καταβάλλουν τα πρόσωπα στην εργασία.

Εάν χρησιμοποιείται εγκατάσταση μηχανικού αερισμού, αυτή πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση.

 

 

7. Θερμοκρασία των χώρων

 

7.1. Η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού κατά την εργασία, λαμβανομένων υπόψη των μεθόδων εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που καταβάλλουν τα πρόσωπα στην εργασία και των μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν ή ενδέχεται να επικρατήσουν στις περιοχές στις οποίες κινείται το σκάφος.

 

7.2. Η θερμοκρασία των ενδιαιτημάτων, των εγκαταστάσεων υγιεινής, των κυλικείων και των χώρων παροχής πρώτων βοηθειών, εάν υπάρχουν τέτοιοι χώροι, πρέπει να ανταποκρίνεται στον ειδικό προορισμό τους.

 

7.3. Τα θερμαντικά μέσα μπορεί να είναι είτε ατμός, είτε νερό, είτε αέρας, είτε καλυμμένα ηλεκτρικά στοιχεία, είτε συνδυασμός αυτών, απαγορευόμενης της χρησιμοποίησης δηλητηριωδών αερίων, θερμαστρών πετρελαίου ή ηλεκτρικών θερμαστρών με ακάλυπτα στοιχεία. Τα θερμαντικά σώματα πρέπει να κατασκευάζονται και να τοποθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείονται κίνδυνοι πυρκαγιάς ή ατυχήματος ή ενόχληση των ενδιαιτωμένων.

 

 

8. Φυσικός και τεχνητός φωτισμός των χώρων εργασίας

 

8.1. Οι χώροι εργασίας πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να διαθέτουν επαρκή φυσικό φωτισμό και συστήματα τεχνητού φωτισμού προσαρμοσμένου στις περιστάσεις της αλιευτικής δραστηριότητας χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των προσώπων στην εργασία και ο πλους άλλων σκαφών.

 

8.2. Οι εγκαταστάσεις φωτισμού των χώρων εργασίας, των κλιμακοστασίων, των κλιμάκων και των διαδρόμων επικοινωνίας πρέπει να τοποθετούνται κατά τρόπον ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος για τα πρόσωπα στην εργασία και να μην παρακωλύεται με οποιοδήποτε τρόπο η ναυσιπλοΐα του σκάφους.

 

8.3. Οι χώροι εργασίας, στους οποίους τα πρόσωπα στην εργασία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε κινδύνους σε περίπτωση βλάβης του τεχνητού φωτισμού, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με εφεδρικό φωτισμό ικανοποιητικής έντασης.

 

8.4. Ο φωτισμός ασφάλειας πρέπει να τηρείται σε καλή κατάσταση λειτουργίας και να δοκιμάζεται περιοδικά.

 

 

9. Δάπεδα, καταστρώματα, εσωτερικά χωρίσματα και οροφές

 

9.1. Τα σημεία στα οποία έχουν πρόσβαση τα πρόσωπα στην εργασία πρέπει να μην είναι ολισθηρά ή να είναι αντιολισθητικά ή εφοδιασμένα με μέσα για την αποφυγή των πτώσεων και να τηρούνται ελεύθερα από εμπόδια, στο μέτρο του δυνατού.

 

9.2. Οι χώροι εργασίας, όπου υπάρχουν θέσεις εργασίας, πρέπει να διαθέτουν επαρκή ακουστική και θερμική μόνωση, ανάλογα με τον τύπο της εργασίας και τη σωματική δραστηριότητα των εργοδοτουμένων.

 

9.3. Η επιφάνεια των δαπέδων, των καταστρωμάτων, των εσωτερικών χωρισμάτων και των οροφών στους χώρους εργασίας πρέπει να μπορεί να καθαρίζεται και να ανακαινίζεται, προκειμένου να επιτυγχάνονται κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

 

 

10. Θύρες

 

10.1. Οι θύρες πρέπει να μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να ανοίγονται από μέσα χωρίς ειδικό εξοπλισμό.

Οι θύρες πρέπει να μπορούν να ανοίγονται και από τις δύο πλευρές ενόσω διεξάγονται δραστηριότητες στους χώρους εργασίας.

 

10.2. Οι θύρες, και ειδικότερα οι συρόμενες, όταν είναι αναπόφευκτη η ύπαρξη τους, πρέπει να λειτουργούν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα για τα πρόσωπα στην εργασία, ιδιαίτερα υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και θαλασσοταραχή.

 

 

11. Διάδρομοι κυκλοφορίας - Ζώνες κινδύνου

 

11.1 Οι δίοδοι, τα φρεάτια, το εξωτερικό μέρος των υπερστεγασμάτων και γενικά όλοι οι διάδρομοι κυκλοφορίας πρέπει να διαθέτουν προστατευτικά κιγκλιδώματα, κιγκλιδώματα αρπαγής και χειραγωγούς ή άλλα μέσα ασφάλειας των προσώπων στην εργασία στο σκάφος.

 

11.2. Αν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα πρόσωπα στην εργασία σε ανοίγματα του καταστρώματος ή από το ένα κατάστρωμα στο άλλο πρέπει, σε όλες τις περιπτώσεις που αυτό είναι δυνατό, να υπάρχει κατάλληλη προστασία.

Όταν η προστασία αυτή εξασφαλίζεται με προστατευτικό κιγκλίδωμα, το ύψος του πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα (1) μέτρο.

 

11.3. Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις πάνω από το κατάστρωμα για λόγους λειτουργίας ή συντήρησης πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει την ασφάλεια των προσώπων στην εργασία.

Πρέπει να υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα ή παρόμοια μέσα προστασίας κατάλληλου ύψους ώστε να αποτρέπονται οι πτώσεις.

 

11.4. Τα παραπέτα ή τα άλλα μέσα για την αποφυγή των πτώσεων στη θάλασσα πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Στα παραπέτα πρέπει να διαμορφώνονται ευδίαιοι (μπούνια) ή άλλα παρόμοια συστήματα για τη γρήγορη  αποχέτευση των υδάτων.

 

11.5. Στις μηχανότρατες με οπίσθια σύρση που διαθέτουν ράμπα, το άνω τμήμα αυτής πρέπει να είναι εξοπλισμένο με θύρα ή άλλο μέσο που να εμποδίζει την πρόσβαση σ' αυτή του ιδίου ύψους με τα παραπέτα ή άλλα παρακείμενα μέσα για την προστασία των προσώπων στην εργασία από τον κίνδυνο πτώσης στη ράμπα.

Η θύρα αυτή ή οποιοδήποτε άλλο μέσο πρέπει να ανοίγει και να κλείνει εύκολα, κατά προτίμηση με τηλεχειρισμό, και να ανοίγει μόνο για την κάθοδο και ανύψωση του διχτύου.

 

 

12. Διάταξη των θέσεων εργασίας

 

12.1. Οι περιοχές εργασίας πρέπει να τηρούνται ελεύθερες και, στο μέτρο του δυνατού, να προστατεύονται από τα κύματα και να παρέχουν στα πρόσωπα στην εργασία επαρκή προστασία από πτώση πάνω στο σκάφος ή στη θάλασσα.

Οι χώροι επεξεργασίας των αλιευμάτων πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωροι τόσο σε ύψος όσο και σε επιφάνεια.

 

12.2. Όταν ο έλεγχος των κινητήρων γίνεται από το μηχανοστάσιο, πρέπει να γίνεται σε χώρο ξεχωριστό, ακουστικά και θερμικά μονωμένο από το μηχανοστάσιο και προσπελάσιμο χωρίς διέλευση από αυτό.

Η γέφυρα ναυσιπλοΐας θεωρείται χώρος που πληροί τις απαιτήσεις της πρώτης παραγράφου.

 

12.3. Τα χειριστήρια των μηχανημάτων έλξης πρέπει να είναι εγκατεστημένα σε περιοχή αρκετά μεγάλη που να επιτρέπει στους χειριστές να εργάζονται ανεμπόδιστα.

Τα μηχανήματα έλξης πρέπει εξάλλου να διαθέτουν κατάλληλους μηχανισμούς ασφάλειας για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων μηχανισμών επείγουσας διακοπής της λειτουργίας.

 

12.4. Ο χειριστής των μηχανημάτων έλξης πρέπει να έχει επαρκή οπτική επαφή με τα μηχανήματα και τα πρόσωπα στην εργασία.

Αν ο χειρισμός των μηχανημάτων έλξης γίνεται από τη γέφυρα, ο χειριστής πρέπει επίσης να βλέπει καθαρά τα πρόσωπα στην εργασία είτε απευθείας είτε με οποιοδήποτε άλλο κατάλληλο μέσο.

 

12.5. Πρέπει να χρησιμοποιείται ένα αξιόπιστο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ της γέφυρας και του καταστρώματος εργασίας.

 

12.6. Πρέπει να υπάρχει διαρκώς φυλακή (βάρδια) και το πλήρωμα να προειδοποιείται για τον επικείμενο κίνδυνο μεγάλης θαλασσοταραχής κατά τις αλιευτικές δραστηριότητες ή κατά τη διάρκεια άλλων εργασιών στο κατάστρωμα.

 

12.7. Το ακάλυπτο τμήμα της διαδρομής των σχοινιών, συρματόσχοινων και κινητών τμημάτων των μηχανημάτων πρέπει να μειώνεται στο ελάχιστο με την τοποθέτηση προστατευτικού εξοπλισμού.

 

12.8. Πρέπει να εγκαθίστανται συστήματα ελέγχου για τις κινούμενες μάζες, ιδίως στις μηχανότρατες:

- μέσα ακινητοποίησης των δοκών της πόρτας της τράτας.

- μέσα ελέγχου της κίνησης αιώρησης του σάκου της τράτας.

 

 

13. Χώροι ενδιαίτησης

 

13.1. Η θέση, η διαρρύθμιση, η ηχομόνωση και η θερμομόνωση των χώρων ενδιαίτησης και των βοηθητικών χώρων ή χώρων διευκολύνσεων, εάν υπάρχουν, καθώς και τα μέσα πρόσβασης σ' αυτούς πρέπει να είναι τέτοια ώστε να παρέχουν τη δέουσα προστασία από τις καιρικές συνθήκες και τη θάλασσα, τις δονήσεις, το θόρυβο και τις δυσάρεστες οσμές από τους άλλους χώρους του σκάφους που ενδέχεται να ενοχλούν τους εργοδοτούμενους κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης.

Εφόσον το επιτρέπουν ο σχεδιασμός, οι διαστάσεις ή/και ο προορισμός του σκάφους, η θέση των ενδιαιτημάτων του πληρώματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο η επίδραση των κινήσεων και επιταχύνσεων.

Πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα, στο μέτρο του δυνατού, για την προστασία των μη καπνιστών από την ενόχληση που προκαλείται από το κάπνισμα.

 

13.2. Οι χώροι ενδιαίτησης των εργοδοτουμένων πρέπει να αερίζονται κατάλληλα ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερή παροχή καθαρού αέρα και να προλαμβάνεται η συμπύκνωση των υδρατμών.

Στα ενδιαιτήματα πρέπει να προβλέπεται κατάλληλος φωτισμός που να περιλαμβάνει:

- επαρκή κανονικό γενικό φωτισμό,

- μειωμένο γενικό φωτισμό για να μην ενοχλούνται οι εργοδοτούμενοι που αναπαύονται και

- ατομικό φωτισμό σε κάθε κουκέτα.

 

13.3. Το μαγειρείο και η τραπεζαρία, εφόσον υπάρχουν, πρέπει να έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις, να φωτίζονται και να εξαερίζονται επαρκώς και να καθαρίζονται εύκολα.

Πρέπει να υπάρχουν ψυγεία ή άλλα μέσα συντήρησης τροφίμων σε χαμηλή θερμοκρασία.

 

 

14. Εγκαταστάσεις υγειονομικών διευκολύνσεων και διευκολύνσεων καθαρισμού

 

14.1. Στα σκάφη που διαθέτουν ενδιαιτήματα πρέπει να υπάρχουν ντους με ζεστό και κρύο τρεχούμενο νερό, νιπτήρες και αποχωρητήρια με κατάλληλο εξοπλισμό και εγκατάσταση και οι αντίστοιχοι χώροι να αερίζονται επαρκώς.

 

14.2. Κάθε εργοδοτούμενος πρέπει να έχει στη διάθεση του χώρο για τη φύλαξη των ενδυμάτων του.

 

 

15. Πρώτες βοήθειες

Σε όλα τα σκάφη πρέπει να υπάρχει εξοπλισμός πρώτων βοηθειών, ο οποίος να πληροί τις απαιτήσεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας αναφορικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας για την προώθηση βελτιωμένης ιατρικής περίθαλψης στα πλοία.

 

 

16. Κλίμακες και γέφυρες επιβίβασης

Πρέπει να υπάρχει κλίμακα επιβίβασης, γέφυρα επιβίβασης ή άλλη παρόμοια διάταξη που να προσφέρει κατάλληλη και ασφαλή πρόσβαση στο σκάφος.

 

 

17. Θόρυβος

Πρέπει να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα τεχνικά μέτρα ώστε να μειώνεται η στάθμη του θορύβου στους χώρους εργασίας και στους χώρους ενδιαίτησης, στο μέτρο του δυνατού, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους του σκάφους.