ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

(Άρθρο 13)

ΣΗΜΑΝΣΗ

ΜΕΡΟΣ Ι

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ

Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

 

1. Αντικείμενο που αποτελείται από δύο ή περισσότερα πολύτιμα μέταλλα σφραγίζεται μόνο, εάν:

(α) Ανταποκρίνεται σε μια ή περισσότερες περιγραφές που αναφέρονται στις ακόλουθες υποπαραγράφους, και

(β) συνάδει με την παράγραφο 2 του παρόντος Παραρτήματος,

και μόνο με τον τρόπο που καθορίζεται για αντικείμενο το οποίο ανταποκρίνεται στη συγκεκριμένη εκείνη περιγραφή:

(α) εάν αντικείμενο αποτελείται από 2 ή περισσότερα πολύτιμα μέταλλα και αυτά ξεχωρίζουν σε εμφάνιση, το αντικείμενο θα σφραγίζεται με την εγκεκριμένη σφραγίδα σαν να αποτελείτο από το λιγότερο πολύτιμο μέταλλο. Τα μέρη που περιέχουν πιο πολύτιμο μέταλλο μπορούν, με τη διακριτική ευχέρεια του Εργαστηρίου, να σφραγίζονται μόνο με την επίσημη σφραγίδα που είναι κατασκευασμένα τα μέρη αυτά.

Για τους σκοπούς της παρούσας υποπαραγράφου, η πλατίνα θεωρείται πιο πολύτιμη από το χρυσό ή το ασήμι και ο χρυσός πιο πολύτιμος από το ασήμι. Οι όροι «πιο πολύτιμο» και «λιγότερο πολύτιμο» θα ερμηνεύονται ανάλογα,

(β) εάν οποιαδήποτε μικρά λειτουργικά μέρη, τα οποία για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να κατασκευαστούν από πολύτιμο μέταλλο που έχει τον ίδιο βαθμό καθαρότητας ή από το ίδιο πολύτιμο μέταλλο από το οποίο αποτελείται το υπόλοιπο αντικείμενο, αποτελούν μέρος αντικειμένου του οποίου τα υπόλοιπα μέρη έχουν ψηλότερο βαθμό καθαρότητας ή είναι από πιο πολύτιμο μέταλλο από ότι τα λειτουργικά αυτά μέρη, το μέρος εκείνο που έχει ψηλότερο βαθμό καθαρότητας ή, ανάλογα με την περίπτωση, αποτελείται από πιο πολύτιμο μέταλλο, σφραγίζεται σαν να αποτελούσε ξεχωριστό αντικείμενο, τα δε μέρη που έχουν χαμηλότερο βαθμό καθαρότητας ή είναι από λιγότερο πολύτιμο μέταλλο, σφραγίζονται μόνο με την επίσημη σφραγίδα για το συγκεκριμένο μέταλλο.

Για τους σκοπούς της παρούσας υποπαραγράφου η πλατίνα θεωρείται πιο πολύτιμη από το χρυσό ή το ασήμι και ο χρυσός πιο πολύτιμος από το ασήμι. Οι όροι «πιο πολύτιμο» και «λιγότερο πολύτιμο» θα ερμηνεύονται ανάλογα,

(γ) εάν σε αντικείμενο από ασήμι, υπάρχει μερική ή ολική επικάλυψη από χρυσό, το αντικείμενο σφραγίζεται ως εάν να αποτελείτο μόνο από ασήμι, και'

(δ) εάν σε αντικείμενο από χρυσό, ασήμι ή πλατίνα υπάρχει μερική ή ολική επικάλυψη από ρόδιο, το αντικείμενο σφραγίζεται ως εάν να αποτελείτο μόνο από χρυσό, ασήμι ή πλατίνα, ανάλογα με την περίπτωση.

2. Τα μέρη από πλατίνα ή από χρυσό και πλατίνα ή από χρυσό, από λιγότερο πολύτιμο μέταλλο και η επικάλυψη από χρυσό που αναφέρονται στις υποπαραγράφους (α), (β), και (γ) της παραγράφου 1 του παρόντος Μέρους, αντίστοιχα, πρέπει να έχουν βαθμό καθαρότητας τουλάχιστον ίσο με τον ελάχιστο επιτρεπτό βαθμό καθαρότητας για εκείνο το μέταλλο.

 

 

ΜΕΡΟΣ II

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ

ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ

 

1. Αντικείμενο που αποτελείται από ένα ή περισσότερα πολύτιμα μέταλλα και ένα ή περισσότερα άλλα υλικά, τα οποία στην παρούσα παράγραφο θα αναφέρονται ως «άλλα υλικά», σφραγίζεται ως εάν να αποτελούσε ξεχωριστό αντικείμενο το μέρος από πολύτιμο μέταλλο, μόνο εάν συνάδει με μια από τις ακόλουθες υποπαραγράφους:

(α) Στην περίπτωση που τα άλλα υλικά περιλαμβάνουν κοινό μέταλλο, το αντικείμενο σφραγίζεται μόνο εάν η χρήση του υλικού στην κατασκευή του αντικειμένου επιτρέπεται με έγκριση του Συμβουλίου ή στην περίπτωση μεμονωμένου αντικειμένου, εγκρίνεται από τον Διευθυντή και ενημερώνεται το Συμβούλιο:

(i) Η επιφάνεια του πολύτιμου μετάλλου να μην είναι μικρότερη από 10 mm x 3 mm ή άλλες διαστάσεις που μπορούν να καθοριστούν από το Συμβούλιο,

(ii) η επιφάνεια τουλάχιστον ενός μέρους που αποτελείται από κοινό μέταλλο να μην είναι μικρότερη από 10 mm x 3 mm και στο μέρος εκείνο να έχει τεθεί η περιγραφή «μέταλλο» ή άλλη περιγραφή που θα καθοριστεί από το Συμβούλιο, και

(iii) το μέρος που αποτελείται από κοινό μέταλλο πρέπει να είναι σαφές και να ξεχωρίζει ευκρινώς λόγω χρώματος από το πολύτιμο μέταλλο και όχι να είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε η εμφάνιση να δίδει την εντύπωση του πολύτιμου μετάλλου.

(β) Στην περίπτωση που τα άλλα υλικά δεν περιλαμβάνουν κοινό μέταλλο, το αντικείμενο θα σφραγίζεται μόνο πάνω στο μέρος που αποτελείται από πολύτιμο μέταλλο και μόνο εάν:

(i) Εκείνα τα υλικά σαφώς ξεχωρίζουν από οποιοδήποτε μέρος που αποτελείται από πολύτιμο μέταλλο και δεν έχουν επικάλυψη ή χρώμα που να μοιάζει με οποιοδήποτε πολύτιμο μέταλλο και τα όρια της έκτασής τους είναι ευκρινή, ή

(ii) σε σχέση με οποιοδήποτε αντικείμενο όπου το πολύτιμο μέταλλο περιβάλλει τα άλλα υλικά είτε εντελώς είτε μερικώς, το αντικείμενο έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η σήμανσή του πριν γεμιστεί, (εκτός στην περίπτωση της λαβής μαχαιριού, πηρουνιού ή κουταλιού όπου η ποσότητα του γεμίσματος της λαβής δεν υπερβαίνει εκείνη που είναι απαραίτητη για τη συνένωση) και έχει χαραγμένη τη λέξη «γεμιστό» («filled») με έγκριση του Συμβουλίου.

2. Στην παράγραφο (1) του παρόντος Μέρους «κοινό μέταλλο» σημαίνει οποιοδήποτε μέταλλο εκτός από τα πολύτιμα μέταλλα και την πλατίνα, ο δε όρος περιλαμβάνει επίσης χρυσό και ασήμι με βαθμό καθαρότητας χαμηλότερο από τον ελάχιστο επιτρεπτό βαθμό καθαρότητας.