ΜΕΡΟΣ IV ΑΝΑΓΝΩΡIΣΗ ΤIΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Αναγνώριση τίτλων σπουδών

12.-(1) Το Συμβούλιο αναγνωρίζει τίτλους σπουδών που απονέμονται από δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης της Κύπρου, καθώς και τίτλους σπουδών που απονέμονται από κοινού από δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης της Κύπρου και άλλο αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης της Κύπρου ή του εξωτερικού.

(2) Το Συμβούλιο αναγνωρίζει τίτλους σπουδών που αποκτήθηκαν από Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου μετά από πλήρη φοίτηση του κατόχου τους, στο Πανεπιστήμιο αυτό.

(3) Το Συμβούλιο, στα πλαίσια των προνοιών του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών που εκδίδονται με βάση αυτόν, εξετάζει και αποφαίνεται για την αναγνώριση νόμιμων και έγκυρων τίτλων σπουδών-

(α) Που απονέμονται από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα· ή

(β) που αφορούν εκπαιδευτικά αξιολογημένους-πιστοποιημένους κλάδους σπουδών.

(4) Η δυνάμει του παρόντος άρθρου αναγνώριση τίτλων σπουδών δεν περιλαμβάνει και δεν επηρεάζει τίτλους σπουδών που τυγχάνουν αναγνώρισης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για σκοπούς εγγραφής και άσκησης συγκεκριμένου επαγγέλματος.

(5) Τίτλοι σπουδών που είχαν εκδοθεί και έτυχαν αναγνώρισης πριν από την ψήφιση του παρόντος Νόμου δεν επηρεάζονται από τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.

Αρχές και κριτήρια αναγνώρισης ισοτιμίας και αντιστοιχίας τίτλων σπουδών

13.-(1) Το Συμβούλιο αποφασίζει για την ισοτιμία ή την ισοτιμία και αντιστοιχία, αφού μελετήσει -

(i) παρόμοια προηγούμενη περίπτωση ή και αφού σταθμίσει τις εισηγήσεις των Ανεξάρτητων Κριτών που τυχόν έχουν ζητηθεί και ληφθεί ή και κατά πόσο, κατά την κρίση του, απαιτούνται πρόσθετα μαθήματα·

(ii) τα αποτελέσματα ειδικών εξετάσεων, τις οποίες εξετάσεις αναθέτει σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου ή άλλα αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

(2)(α) Για την αναγνώριση της ισοτιμίας ή της ισοτιμίας και αντιστοιχίας ενός τίτλου σπουδών ως μέτρο κρίσης λαμβάνεται ο τίτλος της ίδιας ειδικότητας των δημόσιων πανεπιστημίων της Δημοκρατίας ή των άλλων δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης της Κύπρου, ανάλογα με την περίπτωση.

(β) Σε περίπτωση που δεν παρέχεται τίτλος της ίδιας ειδικότητας από τα πιο πάνω εκπαιδευτικά ιδρύματα, ως μέτρο κρίσης λαμβάνεται ο τίτλος της ίδιας ειδικότητας αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άλλων χωρών, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προτεραιότητα της Ελλάδας.

(3) Τα κριτήρια αναγνώρισης ισοτιμίας ή ισοτιμίας και αντιστοιχίας καθορίζονται με Κανονισμούς.

Δικαιώματα κατόχου τίτλων σπουδών

14. Ο κάτοχος τίτλου σπουδών που κρίθηκε με βάση τον παρόντα Νόμο και τους Κανονισμούς που εκδίδονται με βάση αυτόν ισότιμος και αντίστοιχος με τίτλο των δημόσιων πανεπιστημίων της Δημοκρατίας ή άλλων αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αποκτά τα ίδια δικαιώματα που έχει ο κάτοχος του τίτλου με τον οποίο κρίθηκε ισότιμος και αντίστοιχος.

Αναγνώριση τίτλων σπουδών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας

14.Α.-(1) Οι τίτλοι σπουδών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) της Ελλάδας, οι οποίοι εκδόθηκαν πριν από την έναρξη της ισχύος του υπ' αριθμόν 2916 Νόμου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης και ρύθμιση θεμάτων του τεχνολογικού τομέα αυτής, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας (Αρ. Φύλλου 114) στις 11 Ιουνίου 2001, τυγχάνουν της ίδιας αναγνώ ρισης με αυτήν που ίδιοι τίτλοι τυγχάνουν στην Ελλάδα.

(2) Αντίστοιχα με τους τίτλους σπουδών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) της Ελλάδας, οι τίτλοι σπουδών του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΤΙ) θεωρούνται ισότιμοι και αντίστοιχοι προς Βασικό Τίτλο Σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης:

Νοείται ότι οι τίτλοι αυτοί μπορούν να γίνονται αποδεκτοί για εγγραφή σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Κύπρο και στο εξωτερικό.