ΜΕΡΟΣ IV ΕΝΤΟΠΙΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Μηχανισμός εντόπισης.

6.-(1) Ο Υπουργός, σε συνεργασία με άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία, μεριμνά για τη δημιουργία μηχανισμού για την έγκαιρη εντόπιση παιδιών που πιθανόν να έχουν ειδικές ανάγκες και για την πληροφόρηση και στήριξη των γονέων των παιδιών αυτών.

(2) Για τους σκοπούς του εδαφίου (1) ο Υπουργός εκδίδει Κανονισμούς μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου.

Καθήκον γνωστοποίησης

7. Κάθε πρόσωπο, ιδιαίτερα κάθε γονέας, διευθυντής βρεφοκομικού σταθμού ή νηπιαγωγείου ή δημοτικού σχολείου ή σχολείου μέσης εκπαίδευσης ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού τους, γιατρός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, γνωστοποιεί χωρίς καθυστέρηση στην Επαρχιακή Επιτροπή κάθε περίπτωση παιδιού που περιέρχεται σε γνώση ή στην αντίληψή του ότι πιθανόν να έχει ειδικές ανάγκες:

Νοείται ότι, σε περίπτωση που η γνωστοποίηση γίνεται από άτομο πλην του γονέα, αυτός πρέπει να ενημερώνεται άμεσα και να πληροφορείται σχετικά από την Επαρχιακή Επιτροπή, πριν από την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης. Η διαδικασία για την ενημέρωση θα καθορίζεται στους Κανονισμούς που εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 6.

Καθήκον αξιολόγησης

8.-(1) Η Επαρχιακή Επιτροπή έχει καθήκον επαρκούς αξιολόγησης των αναγκών κάθε παιδιού που κρίνει ότι πιθανόν να έχει ειδικές ανάγκες, το οποίο εντοπίζει η ίδια ή για το οποίο πληροφορείται, οπουδήποτε και αν αυτό φοιτά ή βρίσκεται.

(2) Σε περίπτωση που το παιδί είναι κάτω των τριών χρόνων αξιολογούνται οι ανάγκες του κατόπιν συγκατάθεσης των γονέων του.

Διενέργεια Αξιολόγησης

9.-(1) Η αξιολόγηση των αναγκών κάθε παιδιού διενεργείται από την Επαρχιακή Επιτροπή και βασίζεται σε αξιολόγηση του παιδιού από πρωτοβάθμια πολυθεματική ομάδα, που μπορεί να περιλαμβάνει εγγεγραμμένο ψυχολόγο, ειδικό εκπαιδευτικό, ιατρό, λογοπαθολόγο και οποιοδήποτε άλλο ειδικό απαιτεί η περίπτωση.

(2) Η Επαρχιακή Επιτροπή ορίζει τους ειδικούς που αναφέρονται στο εδάφιο (1), ανάλογα με την κάθε περίπτωση παιδιού, με βάση τις οδηγίες εγκυκλίου του Υπουργείου, η οποία ετοιμάζεται μετά από διαβούλευση στο Συμβούλιο:

Νοείται ότι, στις περιπτώσεις παιδιών με σοβαρή μαθησιακή ή ειδική μαθησιακή δυσκολία, στην πρωτοβάθμια πολυθεματική ομάδα μετέχει τουλάχιστον  εκπαιδευτικός ψυχολόγος.

Διαδικασία αξιολόγησης

10.—(1) Πριν από κάθε αξιολόγηση ή Επαρχιακή Επιτροπή επιδίδει στο γονέα του παιδιού, του οποίου οι ανάγκες πρόκειται να αξιολογηθούν, γραπτή ειδοποίηση, με την οποία του γνωστοποιούνται τα δικαιώματά του, δυνάμει της παραγράφου (2) του παρόντος άρθρου, και στην οποία καθορίζεται προθεσμία μέχρι τριάντα ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της ειδοποίησης, μέσα στην οποία ο γονέας πρέπει να ανταποκριθεί.

(2) Ο γονέας του παιδιού δικαιούται να παρίσταται κατά την αξιολόγηση και να συμμετέχει μόνος του ή με ειδικό επί του συγκεκριμένου θέματος να προβαίνει σε παραστάσεις και να προσκομίζει στοιχεία και εισηγήσεις σχετικά με την αξιολόγηση.

Εξέταση του παιδιού.

11.—(1) Η Επαρχιακή Επιτροπή οφείλει, στα πλαίσια της διαδικασίας αξιολόγησης, με γραπτή ειδοποίηση που επίδεται στο γονέα του παιδιού, να ζητήσει την παρουσία και του παιδιού για εξέταση.

(2) Ο γονέας του παιδιού που πρόκειται να εξεταστεί δικαιούται να παρίσταται κατά την εξέταση και να συνοδεύεται από ειδικό επιστήμονα της επιλογής του.

(3) Η ειδοποίηση που επιδίδεται δυνάμει του παρόντος άρθρου-

(α) Αναφέρει το σκοπό της εξέτασης·

(β) αναφέρει το χρόνο και τον τόπο της εξέτασης-

(γ) αναφέρει το όνομα του αρμόδιου λειτουργού της Επαρχιακής Επιτροπής, από τον οποίο μπορούν να ληφθούν περαιτέρω πληροφορίες·

(δ) πληροφορεί το γονέα ότι δικαιούται να παρέχει στην Επαρχιακή Επιτροπή οποιεσδήποτε πληροφορίες επιθυμεί·

(ε) πληροφορεί το γονέα για το δικαίωμα του να παρίσταται κατά την εξέταση· και

(στ) πληροφορεί το γονέα ότι υποχρεούται να παρέχει οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει το έργο της αξιολόγησης.

Απόφαση της Επαρχιακής Επιτροπής

12.—(1) Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η Επαρχιακή Επιτροπή κοινοποιεί στο γονέα αιτιολογημένη απόφασή της κατά πόσο ενδείκνυται η παροχή προς το παιδί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

(2)(α) Όταν η Επαρχιακή Επιτροπή κρίνει ότι ενδείκνυται η παροχή προς το παιδί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ή μέσων ή διευκολύνσεων ή απαλλαγών, συντάσσει έκθεση σε τύπο που καθορίζεται με Κανονισμούς, που εκδίδει το Υπουργικό Συμβούλιο μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου.

(β) Στην έκθεση που συντάσσει η Επαρχιακή Επιτροπή-

(i) Παρέχονται λεπτομέρειες της αξιολόγησης και ιδίως αναφέρονται αναλυτικά και τεκμηριωμένα τα πορίσματα της αξιολόγησης, οι ειδικές ανάγκες του παιδιού και εισηγήσεις αναφορικά με τις ανάγκες του παιδιού· και

(ii) προσδιορίζεται η ειδική αγωγή και εκπαίδευση, τα μέσα, οι διευκολύνσεις και οι απαλλαγές που πρέπει να παρασχεθούν στο παιδί.

(γ) Σε περίπτωση που κρίνεται ότι συντρέχει αιτία για παροχή της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ή μέρους της σε χώρο άλλο από τάξη συνηθισμένου σχολείου, προσδιορίζεται αν και σε ποια έκταση η ειδική αγωγή και εκπαίδευση πρέπει να παρασχεθεί σε ειδική μονάδα ή αλλού:

Νοείται ότι, αν κριθεί ενδεδειγμένη η φοίτηση σε σχολείο ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης που δε βρίσκεται στην περιοχή στην οποία διαμένει το παιδί, η Επαρχιακή Επιτροπή μεριμνά για τη δωρεάν μεταφορά του παιδιού προς και από το σχολείο.

(δ) Σε περίπτωση που η ειδική αγωγή και εκπαίδευση παρέχεται, εν όλω ή εν μέρει, σε τάξη συνηθισμένου σχολείου, καθορίζονται τα ακόλουθα:

(i) Το δημόσιο σχολείο και η τάξη στην οποία φοιτά το παιδί:

Νοείται ότι, αν για λόγους που εξειδικεύονται, δεν είναι δυνατή η φοίτηση σε σχολείο της περιοχής στην οποία διαμένει το παιδί, η Επαρχιακή Επιτροπή μεριμνά για τη δωρεάν μεταφορά του προς και από το σχολείο.

(ii) Ο αριθμός των παιδιών της τάξης στην οποία φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες, που μπορεί να μειώνεται ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας του προβλήματος των παιδιών που εντάσσονται σ' αυτή. Ο βαθμός μείωσης καθορίζεται με βάση τις πολυθεματικά αξιολογημένες ανάγκες του κάθε παιδιού, αφού ληφθούν υπόψη και οι απόψεις του ειδικού εκπαιδευτικού του παιδιού, του εκπαιδευτικού της τάξης και του διευθυντή του σχολείου και σε συνεννόηση με το Υπουργείο.

(iii) Οι εξαιρέσεις και απαλλαγές του παιδιού, καθώς και οι τροποποιήσεις ή προσαρμογές στο αναλυτικό πρόγραμμα και η παροχή μέσων ή διευκολύνσεων.

(iv) Το είδος της εκπαιδευτικής, ψυχολογικής, επιστημονικής ή άλλης στήριξης και της εν γένει βοήθειας που χρειάζεται σε μέσα ή άλλως, να παρασχεθεί στο παιδί.

(ν) Οι αναγκαίες οικοδομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές ή συμπληρώσεις για την κατάργηση των αρχιτεκτονικών φραγμών στο σχολείο που προτείνεται.

(vi) Ο βαθμός απαλλαγής των εκπαιδευτικών λειτουργών που έχουν την ευθύνη της τάξης στην οποία φοιτά το παιδί από διδακτικές περιόδους για-

(α) Την παροχή της προσδιορισθείσας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης·

(β) την ευχερέστερη προετοιμασία τους·

(γ) τη συνεργασία τους με τους γονείς του παιδιού και με κάθε άλλο που εμπλέκεται, με σκοπό την παροχή σ' αυτό κάθε βοήθειας, στα πλαίσια της έννοιας της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

(vii) Ο συνδετικός λειτουργός που θα έχει την άμεση ευθύνη για το παιδί εκ μέρους της Επαρχιακής Επιτροπής.

Συνδετικοί λειτουργοί

13.—(1) Ο Υπουργός ορίζει από το μόνιμο υφιστάμενο εξειδικευμένο προσωπικό της δημόσιας εκπαιδευτικής υπηρεσίας, ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται ανά επαρχία και σε συνάρτηση με τον αριθμό των παιδιών με ειδικές ανάγκες σε κάθε επαρχία, λειτουργούς που κατέχουν προσόντα σχετικά με την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντα του συνδετικού λειτουργού.

(2) Τα καθήκοντα των συνδετικών λειτουργών είναι συναφή με την αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, καθορίζονται με Κανονισμούς που εκδίδει το Υπουργικό Συμβούλιο μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου και περιλαμβάνουν-

(α) Καταρτισμό σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του παιδιού εξατομικευμένου προγράμματος εκπαίδευσης και παρακολούθησης της εξέλιξης του παιδιού στη βάση των αξιολογημένων αναγκών του·

(β) παροχή στήριξης και καθοδήγησης στους γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες·

(γ) παροχή μέσων, διευκολύνσεων και απαλλαγών·

(δ) συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου, το διδακτικό προσωπικό και κάθε άλλο εμπλεκόμενο, με στόχο την αποτελεσματική παροχή της προσδιορισθείσας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, την επίλυση προβλημάτων που αναφύονται και την παροχή κάθε βοήθειας, στα πλαίσια της έννοιας της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης· και

(ε) σύνταξη και υποβολή, μέσω του οικείου επιθεωρητή, προς την Επαρχιακή Επιτροπή, τουλάχιστον ανά εξαμηνία, εκθέσεων αναφορικά με κάθε παιδί για το οποίο έχουν ευθύνη, οι οποίες περιλαμβάνουν αναφορά στις απόψεις του γονέα του παιδιού, της διεύθυνσης του σχολείου, του διδακτικού προσωπικού και κάθε άλλου εμπλεκομένου στην παροχή της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στο κάθε παιδί.

Επίδοση της έκθεσης της Επαρχιακής Επιτροπής, δικαιώματα και καθήκοντα του γονέα.

14.—(1) Η έκθεση της Επαρχιακής Επιτροπής επιδίδεται χωρίς καθυστέρηση στο γονέα του παιδιού, στον οποίο και γνωστοποιείται εγγράφως το δικαίωμά του δυνάμει του εδαφίου (2) του παρόντος άρθρου.

(2) Ο γονέας του παιδιού μπορεί, μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της έκθεσης-

(α) Να προβεί σε έγγραφες παραστάσεις σε σχέση με σημεία της έκθεσης προς τα οποία διαφωνεί·

(β) να πληροφορήσει την Επαρχιακή Επιτροπή ότι προτίθεται να προβεί, με δικές του δαπάνες, σε υπαλλακτικές διευθετήσεις για παροχή στο παιδί της προσδιορισθείσας ειδικής αγωγής σε ιδιωτικό σχολείο ή άλλως, ανάλογα με την περίπτωση· και

(γ) να προτείνει τη διακοπή της περαιτέρω εκπαίδευσης του παιδιού, παρέχοντας και τους λόγους γι' αυτό, σε περίπτωση που το παιδί φοιτά σε συνηθισμένο σχολείο και που έχει συμπληρώσει τις βαθμίδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

(3) Σε περίπτωση υποβολής παραστάσεων ή προτάσεων για υπαλλακτικές διευθετήσεις ή διακοπή της εκπαίδευσης δυνάμει του εδαφίου (2) του παρόντος άρθρου, η Επαρχιακή Επιτροπή, αφού εξετάσει το θέμα, συντάσσει σχετική έκθεση και αποφασίζει αιτιολογημένα για-

(α) Την έγκριση ή απόρριψη της παροχής της προσδιορισθείσας ειδικής αγωγής, όπως την εισηγείται ο γονέας·

(β) τη διακοπή της εκπαίδευσης, με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού.

(4) Η έκθεση της Επαρχιακής Επιτροπής, δυνάμει του εδαφίου (3) του παρόντος άρθρου-

(α) Επιδίδεται χωρίς καθυστέρηση στο γονέα του παιδιού, στον οποίο και γνωστοποιείται εγγράφως το δικαίωμά του να υποβάλει ένσταση στην Κεντρική Επιτροπή, όπως προνοείται στο άρθρο 16 του παρόντος Νόμου· και

(β) διαβιβάζεται στην Κεντρική Επιτροπή και στο διευθυντή του σχολείου ή άλλου χώρου στον οποίο θα παρασχεθεί, εν όλω ή εν μέρει, η προσδιορισθείσα ειδική αγωγή.

(5) Ο γονέας του παιδιού, με βάση την έκθεση της Επαρχιακής Επιτροπής, εγγράφει και διατηρεί το παιδί στο σχολείο ή άλλο χώρο που καθορίζεται σ' αυτή.

Επαναξιολόγηση

15.—(1) Η Επαρχιακή Επιτροπή επαναξιολογεί τις ανάγκες κάθε παιδιού με ειδικές ανάγκες, ανά διετία ή συχνότερα.

(2) Με αίτημα του γονέα, ή με εισήγηση του συνδετικού λειτουργού, η Επαρχιακή Επιτροπή προβαίνει σε συχνότερες επαναξιολογήσεις.

(3) Οι διατάξεις του παρόντος Νόμου αναφορικά με την αξιολόγηση και ειδικότερα ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται και τα δικαιώματα και τα καθήκοντα που προκύπτουν ισχύουν, τηρουμένων των αναλογιών, και για την επαναξιολόγηση.

(4) Κατά την επαναξιολόγηση παιδιών που φοιτούν σε τάξη συνηθισμένου σχολείου ή σε ειδική μονάδα λυκείου ή τεχνικής σχολής ή σε σχολείο ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και διάγουν το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους, η Επαρχιακή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την παροχή ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης αξιολόγησης, για ένα ακόμα έτος μετά τη συμπλήρωση του δέκατου όγδοου έτους της ηλικίας τους και ούτω καθεξής μέχρι τη συμπλήρωση του εικοστού πρώτου έτους της ηλικίας τους. Σε τέτοια περίπτωση δημιουργούνται τα δικαιώματα και τα καθήκοντα που προνοούνται στον παρόντα Νόμο αναφορικά με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Δικαίωμα ένστασης

16.—(1) Ο γονέας μπορεί να ασκήσει εγγράφως ένσταση στην Κεντρική Επιτροπή κατά αποφάσεως της Επαρχιακής Επιτροπής, αναφορικά με την αξιολόγηση ή την επαναξιολόγηση των αναγκών του παιδιού, μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την ημερομηνία της επίδοσης σ' αυτόν της σχετικής έκθεσης.

(2) Η Κεντρική Επιτροπή εξετάζει τα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τυχόν έγγραφες παραστάσεις του γονέα, και με αιτιολογημένη απόφασή της μπορεί να επικυρώσει, τροποποιήσει ή αντικαταστήσει την απόφαση της Επαρχιακής Επιτροπής.

(3) Το Υπουργικό Συμβούλιο με Κανονισμούς, που εκδίδονται μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου, ρυθμίζει κάθε ζήτημα αναφορικά με ένσταση που ασκείται δυνάμει του παρόντος άρθρου.