27. Κάθε έξι χρόνια ο Διευθυντής συντάσσει έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Μέρους, την οποία διαβιβάζει στην Επιτροπή και περιλαμβάνει:
(α)πληροφορίες σχετικές με τα μέτρα διατήρησης και τα σχέδια διαχείρισης,
(β)εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των εν λόγω μέτρων και σχεδίων στην κατάσταση διατήρησης των τύπων φυσικών οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι και των ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ,
(γ)τα κυριότερα αποτελέσματα της εποπτείας που προβλέπεται στο άρθρο 19.
28. Κάθε ειδική ζώνη διατήρησης σημαίνεται με ειδικές πινακίδες, το περιεχόμενο των οποίων καθορίζεται από τον Υπουργό με γνωστοποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
29. Κατά την εφαρμογή του παρόντος Μέρους, η Επιστημονική Επιτροπή εξετάζει κατά πόσο είναι σκόπιμη η επανεισαγωγή τοπικών ειδών πανίδας και χλωρίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος, τα οποία περιλαμβάνονται στο Παράρτημα IΙΙ, στο έδαφος της Δημοκρατίας και αν η επανεισαγωγή μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση των εν λόγω ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος, εφόσον:
(α)προκύπτει από έρευνα που έχει διεξαχθεί και από την εμπειρία κρατών μελών ότι η εν λόγω επανεισαγωγή συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποκατάσταση των εν λόγω ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης, και
(β)πριν από οποιαδήποτε επανεισαγωγή διεξαχθούν οι δέουσες διαβουλεύσεις με κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο.
30. Απαγορεύεται η απελευθέρωση στο φυσικό περιβάλλον μη ιθαγενών ειδών άγριας πανίδας ή χλωρίδας:
31.- (1) Για τα είδη της άγριας πανίδας που καλύπτονται από τον παρόντα Νόμο, η αναγκαία επιστημονική έρευνα, καταμέτρηση των πληθυσμών των ειδών και τα μέτρα που αφορούν τη διαχείρισή τους διεξάγονται από εξουσιοδοτημένη αρχή η οποία καθορίζεται από τον Υπουργό, μετά από γραπτή γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής.
(2) Ο Υπουργός μπορεί, μετά από γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής, να επιτρέψει τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας από οποιοδήποτε πρόσωπο, με την παραχώρηση σχετικής άδειας και σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στην άδεια.
32.- (1) Πρόσωπο το οποίο ταριχεύει ή διατηρεί ταριχευμένα είδη άγριας πανίδας χωρίς άδεια είναι ένοχο αδικήματος.
(2) Ο Διευθυντής μπορεί να χορηγήσει σχετική άδεια σε ταριχευτές ειδών άγριας πανίδας ή σε οποιοδήποτε πρόσωπο για την ταρίχευση ή κατοχή συγκεκριμένου ταριχευμένου είδους άγριας πανίδας υπό οποιουσδήποτε όρους κρίνει αναγκαίους και με την καταβολή σχετικού τέλους:
(3) Κάθε κάτοχος ταριχευμένων ειδών άγριας πανίδας υποχρεούται, μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος Νόμου, να απευθυνθεί στο Διευθυντή για την εξασφάλιση της σχετικής άδειας.
(4) Πρόσωπο το οποίο επιθυμεί να αποκτήσει άδεια ταριχευτή ειδών άγριας πανίδας υποβάλλει σχετική αίτηση στο Διευθυντή.
(5) Ο κάτοχος άδειας ταρίχευσης εκθέτει την άδεια σε περίοπτο μέρος του εργαστηρίου του.
(6) (α) Κάθε κάτοχος άδειας ταρίχευσης τηρεί βιβλίο καταγραφής στο οποίο καταχωρεί για κάθε είδος άγριας πανίδας αληθή και ακριβή στοιχεία, όπως καθορίζεται στην άδεια.
(β)για κάθε είδος άγριας πανίδας συμπληρώνονται τρία αντίγραφα:
(i)το πρώτο αντίγραφο δίδεται στον πελάτη ως άδεια κατοχής του είδους άγριας πανίδας,
(ii)το δεύτερο αντιγραφο κατακρατείται από τον κάτοχο άδειας ταρίχευσης για σκοπούς ελέγχου, και
(iii)το τρίτο αντίγραφο αποστέλλεται στο Διευθυντή.
(7) Ο κάτοχος άδειας ταρίχευσης προσκομίζει στο Διευθυντή για εξέταση κάθε είδος άγριας πανίδας που προορίζεται για ταρίχευση, μαζί με το βιβλίο καταγραφής, για έγκριση προς ταρίχευση.