47.(1) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (3), όσοι, για λόγους συνείδησης, αρνούνται να εκπληρώσουν την υποχρέωση στρατιωτικής υπηρεσίας τους στη Δύναμη, επικαλούμενοι τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές τους πεποιθήσεις, μπορεί να αναγνωρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51.
(2) Για τους σκοπούς του εδαφίου (1), οι προβαλλόμενοι λόγοι συνείδησης πρέπει να απορρέουν από μια γενική αντίληψη για τη ζωή, βασισμένη σε συνειδητές θρησκευτικές, φιλοσοφικές ή ηθικές πεποιθήσεις, που εφαρμόζονται από το άτομο απαράβατα και εκδηλώνονται με τήρηση ανάλογης συμπεριφοράς.
(3) Δεν αναγνωρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης και δεν υπάγονται στις σχετικές με αυτούς διατάξεις όσοι -
(α) κατέχουν άδεια οπλοφορίας ή κυνηγίου ή έχουν ζητήσει και εκκρεμεί αίτησή τους για χορήγηση τέτοιας άδειας, καθώς και όσοι συμμετέχουν σε μεμονωμένες ή συλλογικές δραστηριότητες σκοπευτικών αγώνων, κυνηγίου, ή άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων που έχουν άμεση σχέση με τη χρήση όπλων, ή
(β) έχουν καταδικασθεί ή εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για αδίκημα που έχει σχέση με τη χρήση όπλων, πυρομαχικών ή παράνομης βίας, ανεξάρτητα από το εάν έχουν αποκατασταθεί ή όχι δυνάμει των διατάξεων των περί Αποκατάστασης Καταδικασθέντων Νόμων του 1981 μέχρι 2004, όπως εκάστοτε τροποποιούνται ή αντικαθίσταται· ή
(γ) έχουν υπηρετήσει ενόπλως για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα στο Στρατό ή στη Δύναμη ή σε ξένες Ένοπλες Δυνάμεις ή στις Δυνάμεις Ασφαλείας, μετά τον ενστερνισμό των πεποιθήσεων που τους εμποδίζουν στην εκπλήρωση στρατιωτικής υποχρέωσης για λόγους συνείδησης.
48.(1) Η διάρκεια της εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας και της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας στρατεύσιμου που αναγνωρίζεται ως αντιρρησίας συνείδησης, είναι ίση με εκείνην που ο ίδιος θα εκπλήρωνε, αν υπηρετούσε στρατιωτική θητεία, πλήρη ή μειωμένη, προσαυξημένη ως ακολούθως:
(α) Για υπόχρεο εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας -
(i) πέντε (5) μήνες, εάν θα εκπλήρωνε στρατιωτική θητεία δεκαοκτώ (18) μηνών και μέχρι πλήρη θητεία·
(ii) τέσσερις (4) μήνες, εάν θα εκπλήρωνε στρατιωτική θητεία δώδεκα (12) μηνών και βραχύτερη των δεκαοκτώ (18) μηνών· και
(iii) τρεις (3) μήνες, εάν θα εκπλήρωνε στρατιωτική θητεία βραχύτερη των δώδεκα (12) μηνών.
(β) Για υπόχρεο εναλλακτικής κοινωνικής θητείας -
(i) εννέα (9) μήνες, εάν θα εκπλήρωνε στρατιωτική θητεία δεκαοκτώ (18) μηνών και μέχρι πλήρη θητεία·
(ii) οκτώ (8) μήνες, εάν θα εκπλήρωνε στρατιωτική θητεία δώδεκα (12) μηνών και βραχύτερη των δεκαοκτώ (18) μηνών· και
(iii) επτά (7) μήνες, εάν θα εκπλήρωνε στρατιωτική θητεία βραχύτερη των δώδεκα (12) μηνών.
(2) Η υποχρέωση εφεδρικής υπηρεσίας των αντιρρησιών συνείδησης, καθώς και ο χρόνος που δεν λογίζεται ως χρόνος εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας ή εναλλακτικής κοινωνικής θητείας, εκπληρώνονται χωρίς χρονική προσαύξηση.
(3) Στρατεύσιμος, του οποίου αδελφός εκπληρώνει εναλλακτική στρατιωτική θητεία ή εναλλακτική κοινωνική θητεία, δικαιούται αναβολή κατάταξης, όπως προνοείται στην παράγραφο (γ) του εδαφίου (1) του άρθρου 24, διάρκειας ίσης με τη στρατιωτική θητεία που θα εκπλήρωνε ο αδελφός του, αντί της εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας ή της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας.
49.(1) Η εναλλακτική στρατιωτική υπηρεσία εκπληρώνεται αποκλειστικά στις μονάδες και υπηρεσίες της Δύναμης, οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού, μετά από εισήγηση του Αρχηγού, με την ανάθεση στον αντιρρησία συνείδησης καθηκόντων και απονομή ειδικοτήτων, που δεν συνεπάγονται τη χρήση ή την εκπαίδευση στη χρήση όπλων.
(2) Η εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία εκπληρώνεται σε υπηρεσίες φορέων του δημόσιου τομέα, που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού, μετά από συνεννόηση με τον προϊστάμενο του κάθε φορέα και συνίσταται στην παροχή από τον αντιρρησία συνείδησης υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ή στην εκτέλεση καθηκόντων που υπηρετούν το κοινό και κατά προτεραιότητα τον κοινωνικό τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος.
(3) Το Σεπτέμβριο κάθε έτους, το Υπουργείο Άμυνας προσκαλεί τις υπηρεσίες φορέων του δημόσιου τομέα να δηλώσουν, αν επιθυμούν, να απασχολήσουν κατά το επόμενο έτος άτομα που δικαιούνται να εκπληρώσουν εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία και πόσα άτομα δύνανται να απασχολήσουν, καθώς και τα καθήκοντα που θα εκτελούν.
(4) Σε περίπτωση που οι υπηρεσίες φορέων του δημόσιου τομέα δεν προσφέρουν θέσεις αντίστοιχες με τις αιτήσεις που υποβάλλονται δυνάμει του άρθρου 50, το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται, με απόφασή του, να καθορίζει τους φορείς εκπλήρωσης της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας και οι εν λόγω φορείς υποχρεούνται να συμμορφωθούν ανάλογα.
50.(1) Ο τύπος της αίτησης ενδιαφερόμενου για αναγνώρισή του ως αντιρρησία συνείδησης, τα δικαιολογητικά που πρέπει να τη συνοδεύουν, η προθεσμία κατάθεσής τους, η διαδικασία κατάταξης των υπόχρεων για εκπλήρωση εναλλακτικής στρατιωτικής υπηρεσίας ή εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας, καθώς και κάθε λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή των σχετικών με τους αντιρρησίες συνείδησης διατάξεων, καθορίζονται με διάταγμα του Υπουργού, μετά από εισήγηση του Αρχηγού, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
(2) Η αίτηση ενδιαφερόμενου για αναγνώρισή του ως αντιρρησία συνείδησης, μαζί με τα καθοριζόμενα δικαιολογητικά, κατατίθεται στα αρμόδια στρατολογικά γραφεία της Δύναμης.
(3) Αίτηση ενδιαφερόμενου, που δεν κατατίθεται ή δεν συνοδεύεται από τα αναγκαία δικαιολογητικά, μέσα στην καθοριζόμενη προθεσμία, θεωρείται ως μη υποβληθείσα και αυτός έχει υποχρέωση κατάταξης στη Δύναμη για εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας ή εφεδρικής υπηρεσίας, ανάλογα με την περίπτωση.
51. Η αναγνώριση ενδιαφερόμενου ως αντιρρησία συνείδησης και η κατάταξή του στη Δύναμη για εκπλήρωση εναλλακτικής στρατιωτικής υπηρεσίας ή η διάθεσή του σε φορέα του δημοσίου τομέα για εκπλήρωση εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας, γίνεται με απόφαση του Υπουργού, αφού ακολουθηθεί η διαδικασία των άρθρων 50, 52 και 53 του παρόντος Νόμου.
52.(1) Κάθε στρατολογικό γραφείο, αμέσως μετά την παραλαβή αίτησης ενδιαφερόμενου για αναγνώρισή του ως αντιρρησία συνείδησης, προβαίνει σε έλεγχο της αίτησης και των δικαιολογητικών που τη συνοδεύουν και μέσα σε πέντε (5) ημέρες τον παραπέμπει στην Ε.Ε.Σ.Ι. και στην Ε.Ε.Ψ.Ι., που προβλέπονται στα άρθρα 33 και 33Α, αντίστοιχα, για εξέταση της ικανότητάς του.
(2) Όσοι από τους εξετασθέντες, σύμφωνα με το εδάφιο (1), κρίνονται ως -
(α) ικανοί για στράτευση, παραπέμπονται στην Ειδική Επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 53·
(β) ακατάλληλοι για στράτευση απολύονται, όπως προνοείται στο άρθρο 41, και
(γ) έχοντες ανάγκη να τύχουν αναβολής κατάταξης, τυγχάνουν τέτοιας αναβολής και η διαδικασία αναγνώρισής τους ως αντιρρησιών συνείδησης τερματίζεται.
(3) Η αίτηση ενδιαφερόμενου, ο οποίος δεν παρουσιάζεται, για οποιοδήποτε λόγο, στην Ε.Ε.Σ.Ι. ή στην Ε.Ε.Ψ.Ι. μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία της παραπομπής του, θεωρείται ως μη υποβληθείσα και αυτός έχει υποχρέωση κατάταξης στη Δύναμη για εκπλήρωση στρατιωτικής υπηρεσίας, εκτός εάν η μη παρουσίασή του δεν οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα, οπόταν καλείται εκ νέου για εξέταση της ικανότητάς του.
(4) Η Ε.Ε.Σ.Ι. ή η Ε.Ε.Ψ.Ι., αμέσως μετά την εξέταση των παραπεμφθέντων σ’ αυτήν, σύμφωνα με το εδάφιο (1), αποστέλλει στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο της Δύναμης αντίγραφα των γνωματεύσεών της και το ενημερώνει εγγράφως για όσους από τους παραπεμφθέντες δεν παρουσιάσθηκαν.
(5) Η αίτηση ενδιαφερόμενου για αναγνώρισή του ως αντιρρησία συνείδησης, μαζί με τα αναγκαία δικαιολογητικά, τη γνωμάτευση της Ε.Ε.Σ.Ι. ή της Ε.Ε.Ψ.Ι. και πλήρες αντίγραφο φύλλου μητρώου του ενδιαφερόμενου, αποστέλλονται από το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο στη Διεύθυνση Στρατολογικού της Δύναμης, μέσα σε πέντε (5) ημέρες από τη λήψη της εν λόγω γνωμάτευσης.
(6) Στρατεύσιμος, για τον οποίο υποβάλλονται δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Στρατολογικού της Δύναμης, σύμφωνα με το εδάφιο (5), παραμένει νόμιμα εκτός της Δύναμης, μέχρι την ημερομηνία που υποχρεούται να καταταγεί σ’ αυτήν, ή να αναλάβει υπηρεσία σε φορέα του δημόσιου τομέα, είτε λόγω απόρριψης του αιτήματός του, είτε λόγω ένταξής του στους υπόχρεους εναλλακτικής στρατιωτικής υπηρεσίας ή εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας, ανάλογα με την περίπτωση:
53.(1) Καθιδρύεται Ειδική Επιτροπή, σκοπός της οποίας είναι να εξετάζει τη συνδρομή των προϋποθέσεων αναγνώρισης ενδιαφερόμενων ως αντιρρησιών συνείδησης και να παρέχει σχετική γνωμοδότηση στον Υπουργό.
(2) Η Ειδική Επιτροπή είναι πενταμελής, περιλαμβανομένου και του προέδρου της, και αποτελείται από -
(α)δύο καθηγητές ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με ειδικότητα στη φιλοσοφία ή στις κοινωνικές-πολιτικές επιστήμες ή στην ψυχολογία,
(β)ένα νομικό λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, και
(γ)δύο ανώτερους αξιωματικούς της Δύναμης, ένα του Στρατολογικού και ένα του Υγειονομικού Σώματος.
(3) Ο πρόεδρος και τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής διορίζονται από τον Υπουργό, μετά από συνεννόηση, είτε με τον οικείο προϊστάμενό τους, είτε με τον Αρχηγό, σε σχέση με τους αξιωματικούς μέλη της.
(4) Καθήκοντα εισηγητή και γραμματέα της Ειδικής Επιτροπής εκτελεί ο αξιωματικός του Στρατολογικού Σώματος που είναι μέλος της.
(5) Η χρονική διάρκεια της θητείας της Ειδικής Επιτροπής είναι τετραετής και αρχίζει από την ημερομηνία του διορισμού του προέδρου και των μελών της.
(6) Ο Υπουργός δύναται, οποτεδήποτε, να αντικαταστήσει τον πρόεδρο ή οποιοδήποτε μέλος της Ειδικής Επιτροπής, εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος, με την ίδια διαδικασία που ισχύει για το διορισμό του.
(7) Σε περίπτωση προσωρινού κωλύματος του προέδρου της Ειδικής Επιτροπής να εκτελεί τα καθήκοντα του, ο Υπουργός διορίζει ένα από τα μέλη της να εκτελεί καθήκοντα προέδρου, για όσο χρόνο διαρκεί το κώλυμα.
(8) Τρία μέλη της Ειδικής Επιτροπής, περιλαμβανομένου του προέδρου, ή του ασκούντος καθήκοντα προέδρου, σύμφωνα με το εδάφιο (7), αποτελούν απαρτία.
(9) Οι αποφάσεις της Ειδικής Επιτροπής λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και, σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.
(10) Η Ειδική Επιτροπή, εφόσον υπάρχουν αιτήματα για εξέταση, συγκαλείται από τον πρόεδρο της και συνεδριάζει όσες φορές απαιτείται.
(11) Ο τόπος των συνεδριάσεων της Ειδικής Επιτροπής καθορίζεται από τον πρόεδρό της σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Στρατολογικού της Δύναμης, η οποία παρέχει σ’ αυτήν την αναγκαία γραμματειακή υποστήριξη.
(12) Πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από κάθε συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής, η Διεύθυνση Στρατολογικού της Δύναμης συγκεντρώνει τους φακέλους των προς εξέταση υποθέσεων και τους παραδίδει στον εισηγητή της Επιτροπής, ο οποίος τους θέτει υπόψη του προέδρου της, για την περαιτέρω διαδικασία, σύμφωνα με το εδάφιο (1).
(13) Η Ειδική Επιτροπή εξετάζει τις υποθέσεις των ενδιαφερόμενων που ζητούν να αναγνωρισθούν ως αντιρρησίες συνείδησης και τους δίνει την ευκαιρία να ακουσθούν, εκτός εάν το αίτημά τους κριθεί δικαιολογημένο μέσα από τα δικαιολογητικά που υποβάλλουν:
(14) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η Ειδική Επιτροπή κρίνει ότι απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερόμενου ενώπιόν της, αλλά αυτός, παρά το ότι προσκαλείται, δεν παρουσιάζεται κατά την οριζόμενη απ’ αυτήν ημερομηνία, το αίτημά του τίθεται μεν για εξέταση, όμως το γεγονός της μη παρουσίασής του αναγράφεται στα σχετικά πρακτικά.
(15) Η Ειδική Επιτροπή, προτού καταλήξει στη γνωμοδότησή της, λαμβάνει υπόψη κατά πόσο -
(α) η υποβληθείσα αίτηση και τα αναγκαία δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν είναι πλήρη·
(β) οι προβαλλόμενοι και οι τυχόν αναπτυχθέντες από τον αιτητή λόγοι στοιχειοθετούνται επαρκώς· και
(γ) η πραγματική συνολική εικόνα και οι άλλες γνωστές στην Ειδική Επιτροπή πραγματικότητες δεν δημιουργούν αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς του αιτητή που περιλαμβάνονται στην αίτησή του ή στις προφορικές του δηλώσεις και εξηγήσεις κατά την τυχόν ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής.
(16) Για κάθε υπόθεση που εξετάζει η Ειδική Επιτροπή τηρούνται πρακτικά, στα οποία αναγράφεται και η γνωμοδότησή της σχετικά με την αναγνώριση ή μη του ενδιαφερόμενου ως αντιρρησία συνείδησης, για σκοπούς εκπλήρωσης είτε εναλλακτικής στρατιωτικής υπηρεσίας είτε εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας.
(17) Μετά την υπογραφή από την Ειδική Επιτροπή των πρακτικών που προνοούνται στο εδάφιο (16), ο εισηγητής της Επιτροπής παραδίδει τους σχετικούς φακέλους στη Διεύθυνση Στρατολογικού της Δύναμης, η οποία τους υποβάλλει στον Υπουργό, καταχωρώντας σε κάθε φάκελο αντίγραφο του σχετικού πρακτικού.
(18) Ο Υπουργός λαμβάνει την απόφασή του, για αναγνώριση ή μη αναγνώριση ενδιαφερόμενου ως αντιρρησία συνείδησης, το αργότερο μέσα σε ένα (1) μήνα από την υποβολή σ’ αυτόν των σχετικών φακέλων, σύμφωνα με το εδάφιο (17) και, σε περίπτωση αναγνώρισης του ενδιαφερόμενου ως αντιρρησία συνείδησης, καθορίζει εκάστοτε το φορέα του δημόσιου τομέα στον οποίο θα διατεθεί, καθώς και την προθεσμία παρουσίασής του στον εν λόγω φορέα:
54. Για τους αντιρρησίες συνείδησης που εκπληρώνουν εναλλακτική στρατιωτική υπηρεσία ή εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία εφαρμόζονται, κατ' αναλογία, όσα ισχύουν και ακολουθούνται, δυνάμει του παρόντος Νόμου, για εκείνους που εκπληρώνουν στρατιωτική θητεία ή εφεδρική υπηρεσία, ανάλογα με την περίπτωση, εκτός από τα θέματα για τα οποία γίνεται διαφορετική πρόβλεψη στον παρόντα Νόμο.
55.(1) Αντιρρησίας συνείδησης, ο οποίος υποχρεούται να εκπληρώσει εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία, οφείλει να παρουσιασθεί στο φορέα του δημόσιου τομέα στον οποίο διατίθεται, για ανάληψη υπηρεσίας μέσα στην προθεσμία που καθορίζεται στις αποφάσεις του Υπουργού, οι οποίες λαμβάνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (2) του άρθρου 49 και του εδαφίου (18) του άρθρου 53 και, σε περίπτωση που δεν παρουσιασθεί, διαπράττει το αδίκημα της ανυποταξίας που προνοείται στο άρθρο 67.
(2) Αντιρρησίας συνείδησης, ο οποίος εκπληρώνει εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία -
(α) δεν έχει στρατιωτική ιδιότητα και δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία του Στρατιωτικού Δικαστηρίου·
(β) θεωρείται οιονεί καταταγείς στη Δύναμη·
(γ) δεν καλύπτει οργανική θέση του φορέα του δημόσιου τομέα στον οποίο διατίθεται, όμως ανεξάρτητα από τις πρόνοιες οποιουδήποτε άλλου νόμου, εξομοιώνεται με τους υπαλλήλους του φορέα αυτού μόνο σε ό, τι αφορά τις ώρες και το ωράριο εργασίας, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και, τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (5), την πειθαρχική ευθύνη·
(δ) εκτελεί τα καθήκοντα που του ανατίθενται από το φορέα του δημόσιου τομέα, στον οποίο διατίθεται, σύμφωνα με τις οδηγίες που του δίνονται από το λειτουργό του εν λόγω φορέα που ορίζεται ως άμεσος προϊστάμενός του·
(ε) δικαιούται χορήγημα, ίσο με τα δύο τρίτα (2/3) του χορηγήματος που καταβάλλεται στους οπλίτες που εκτελούν στρατιωτική θητεία, η διαδικασία καταβολής του οποίου καθορίζεται από τον Υπουργό, μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών· και
(στ) δικαιούται άδεια ανάπαυσης δύο (2) ημερών, για κάθε πλήρη μήνα υπηρεσίας και άδεια ασθένειας μέχρι είκοσι τέσσερις (24) ημέρες, για κάθε δώδεκα (12) πλήρεις μήνες υπηρεσίας, με βάση πιστοποιητικό αρμόδιου ιατρικού λειτουργού.
(3) Κάθε φορέας του δημόσιου τομέα, στον οποίο διατίθεται αντιρρησίας συνείδησης για εκπλήρωση εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας, έχει υποχρέωση να γνωστοποιεί αμέσως στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο της Δύναμης την παρουσίαση και ανάληψη υπηρεσίας από τον εν λόγω αντιρρησία συνείδησης, καθώς και όλες τις μεταβολές που επηρεάζουν τη στρατολογική του κατάσταση.
(4) Αντιρρησίας συνείδησης, ο οποίος εκπληρώνει εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία, παρακολουθείται στρατολογικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δύναμης, κατά τον ίδιο τρόπο που παρακολουθούνται όσοι εκπληρώνουν υποχρέωση στρατιωτικής υπηρεσίας.
(5) Αντιρρησίας συνείδησης, ο οποίος κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης εναλλακτικής κοινωνικής θητείας, ήθελε βρεθεί ένοχος πειθαρχικού παραπτώματος, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία του φορέα του δημόσιου τομέα στον οποίο διατίθεται, υπόκειται, παρά τις διατάξεις της εν λόγω νομοθεσίας, στην πειθαρχική ποινή της παράτασης της χρονικής διάρκειας της εναλλακτικής του θητείας μέχρι σαράντα (40) ημέρες για κάθε παράπτωμα, ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος.
(6) Ανεξάρτητα από τις πρόνοιες της νομοθεσίας που διέπει τον κάθε φορέα του δημόσιου τομέα, η πειθαρχική ποινή που αναφέρεται στο εδάφιο (5), επιβάλλεται στον αντιρρησία συνείδησης από την αρμόδια αρχή του φορέα του δημόσιου τομέα γραπτώς, καταχωρείται στον προσωπικό του φάκελο και αντίγραφο της σχετικής απόφασης κοινοποιείται στον εν λόγω αντιρρησία συνείδησης και στο αρμόδιο στρατολογικό γραφείο της Δύναμης.
(7) Το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο αντιρρησίας συνείδησης απουσιάζει χωρίς άδεια από το φορέα του δημόσιου τομέα στον οποίο εκπληρώνει εναλλακτική κοινωνική θητεία, κατά παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας περί χορήγησης αδειών που ισχύουν για τους υπαλλήλους του εν λόγω φορέα, δεν λογίζεται ως χρόνος θητείας.
(8) Αντιρρησίας συνείδησης, ο οποίος απουσιάζει χωρίς άδεια από το φορέα του δημόσιου τομέα στον οποίο εκπληρώνει εναλλακτική κοινωνική θητεία, για χρονικό διάστημα πέραν των τριών (3) ημερών, διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000,00) ή και στις δύο αυτές ποινές.
56. Αντιρρησίας συνείδησης, ο οποίος έχει εκπληρώσει το χρόνο της εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας ή της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας, απολύεται από τη μονάδα του ή το φορέα του δημόσιου τομέα στον οποίο διατέθηκε, ανάλογα με την περίπτωση, και υπέχει υποχρέωση εναλλακτικής εφεδρικής υπηρεσίας ή εναλλακτικής κοινωνικής εφεδρικής υπηρεσίας, αντίστοιχα, ίσης διάρκειας με εκείνη που εκτελούν όσοι έχουν εκπληρώσει στρατιωτική θητεία:
57.(1) Όποιος αναγνωρίσθηκε ως αντιρρησίας συνείδησης και εκτελεί εναλλακτική στρατιωτική υπηρεσία ή εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία, απόλλυται την ιδιότητά του αυτή και υποχρεούται να εκπληρώσει στρατιωτική υπηρεσία στις ακόλουθες περιπτώσεις:
(α) Μετά από αίτημά του και σχετική απόφαση του Υπουργού·
(β) με την επέλευση οποιουδήποτε από τους λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με το εδάφιο (3) του άρθρου 47, δεν μπορεί να αναγνωρισθεί ως αντιρρησίας συνείδησης· και
(γ) με την άσκηση από τον αντιρρησία συνείδησης συνδικαλιστικής δραστηριότητας ή συμμετοχής του σε απεργία·
(2) Σε περίπτωση απώλειας της ιδιότητας αντιρρησία συνείδησης από πρόσωπο που εκπληρώνει εναλλακτική στρατιωτική θητεία ή εναλλακτική κοινωνική θητεία το υπόλοιπο των υποχρεώσεών του εκπληρώνεται με στρατιωτική θητεία και ο χρόνος της προηγούμενης θητείας που διανύθηκε αναγνωρίζεται ως χρόνος στρατιωτικής θητείας κατά τα δύο τρίτα (2/3), στην περίπτωση της υποπαραγράφου (α) του εδαφίου (1), και κατά το ήμισυ (1/2), στις υπόλοιπες περιπτώσεις:
58.(1) Για την οριστική ή προσωρινή απόλυση από τη Δύναμη των αντιρρησιών συνείδησης που εκπληρώνουν εναλλακτική στρατιωτική θητεία, καθώς και για την ένταξή τους στην εφεδρεία, εφαρμόζεται κατ’ αναλογία, η διαδικασία που ακολουθείται για όσους εκπληρώνουν στρατιωτική θητεία.
(2) Για την οριστική ή προσωρινή απόλυση των αντιρρησιών συνείδησης που εκπληρώνουν εναλλακτική κοινωνική θητεία, καθώς και για την ένταξή τους στην εφεδρεία, εφαρμόζεται, κατ’ αναλογία, η διαδικασία που ακολουθείται για όσους εκπληρώνουν στρατιωτική θητεία, αφού ο φορέας του δημόσιου τομέα στον οποίο διατέθηκαν αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Δύναμης βεβαίωση, στη οποία θα αναφέρονται οι ημερομηνίες παρουσίασης και ανάληψης υπηρεσίας, καθώς και διαγραφής τους λόγω συμπλήρωσης του χρόνου της θητείας τους.
(3) Αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι, ενώ εκπληρώνουν εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία, επικαλούνται λόγους υγείας που δεν τους επιτρέπουν τη συνέχιση της υπηρεσίας τους, παραπέμπονται από το αρμόδιο στρατολογικό γραφείο της Δύναμης, αφού αποσταλούν σ’ αυτό από το φορέα του δημόσιου τομέα στον οποίο διατέθηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά, στο Ειδικό Ιατροσυμβούλιο που προβλέπεται στο άρθρο 34, για εξέταση της ικανότητάς τους και, για την τυχόν προσωρινή ή οριστική απόλυσή τους, εφαρμόζεται, κατ’ αναλογία, η διαδικασία που ακολουθείται για όσους εκπληρώνουν στρατιωτική θητεία:
(4) Αντιρρησίες συνείδησης, οι οποίοι εκτελούν εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία και απολύονται προσωρινά για λόγους υγείας, σύμφωνα με το εδάφιο (3), υποχρεούνται, μετά τη λήξη της αναβολής που τους χορηγήθηκε, να παρουσιάζονται στο φορέα του δημόσιου τομέα στον οποίο είχαν διατεθεί, για συμπλήρωση των υποχρεώσεών τους.
59. Σε περίπτωση επιστράτευσης λόγω πολέμου ή άλλης έκτακτης ανάγκης, οι διατάξεις για την εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία των αντιρρησιών συνείδησης δύνανται να αναστέλλονται με απόφαση του Υπουργού, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, οπόταν όσοι αντιρρησίες συνείδησης εκπληρώνουν εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία εντάσσονται στους υπόχρεους εναλλακτικής στρατιωτικής υπηρεσίας.