ΜΕΡΟΣ V ΠΟΚΙΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Ποινικά αδικήματα

29. Πρόσωπο που -

(α) λειτουργεί ιδιωτικό γραφείο εξεύρεσης εργασίας χωρίς την εξασφάλιση της προβλεπόμενης άδειας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου·

(β) λειτουργεί παράρτημα χωρίς να έχει ενημερώσει την αρμόδια αρχή κατά τα προβλεπόμενα στο εδάφιο (2) του άρθρου 5∙

(γ) προωθεί στην απασχόληση υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία·

(δ) παραβιάζει ή παραλείπει να συμμορφωθεί προς τις διατάξεις των άρθρων 19, 20 και 21,

είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα ένα (1) έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

Διάταγμα αναστολής παράνομης δραστηριότητας

30.-(1) Κατόπιν μονομερούς (ex parte) αίτησης που υποβάλλεται σε οποιοδήποτε στάδιο μετά την καταχώρηση κατηγορητηρίου σε δικαστήριο δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, το δικαστήριο εκδίδει διάταγμα απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικού γραφείου εξεύρεσης εργασίας ή παραρτήματος από οποιοδήποτε κατηγορούμενο, ως επίσης και διάταγμα αναστολής της λειτουργίας οποιουδήποτε γραφείου ή παραρτήματος που συνδέεται με το εκδικαζόμενο αδίκημα, αφού ικανοποιηθεί ότι -

(α) το κατηγορητήριο περιέχει αναφορά σε αδικήματα του παρόντος Νόμου∙ και

(β) υπάρχει εκ πρώτης όψεως μαρτυρία που να συνδέει συγκεκριμένο γραφείο ή παράρτημα με το εκδικαζόμενο αδίκημα:

Νοείται ότι, ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε νόμου ή κανονισμών ή άλλης πρακτικής, για την έκδοση των αναφερόμενων διαταγμάτων δεν απαιτείται η συνδρομή οποιασδήποτε άλλης προϋπόθεσης ή η συνδρομή επειγουσών περιστάσεων:

Νοείται περαιτέρω ότι, σε ό,τι αφορά τον τύπο (form) της αίτησης, ακολουθούνται οι διατάξεις των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας που αφορούν ενδιάμεσες μονομερείς (ex parte) αιτήσεις.

(2) Επιπρόσθετα με την επιβολή της ποινής και αφού λάβει υπόψη του κατά πόσο υπάρχει εύλογος κίνδυνος τέλεσης νέου αδικήματος στο μέλλον, το δικαστήριο ενώπιον του οποίου καταδικάζεται πρόσωπο για το αδίκημα που προβλέπεται στον παρόντα Νόμο μπορεί να διατάξει το καταδικαζόμενο πρόσωπο -

(α) να διακόψει ή αναστείλει οποιεσδήποτε ενέργειες ή πρακτικές που σχετίζονται με το ποινικό αδίκημα για το οποίο έχει καταδικαστεί∙

(β) να κλείσει και διατηρήσει κλειστό οποιοδήποτε γραφείο ή υποστατικό σε σχέση με το οποίο έχει διαπραχθεί το ποινικό αδίκημα για το οποίο έχει καταδικαστεί,

αμέσως ή εντός τέτοιας προθεσμία και κάτω από τέτοιους όρους όπως το δικαστήριο ήθελε κρίνει σκόπιμο ή αναγκαίο να καθορίσει στο διάταγμα, με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδομένων κανονισμών.

(3) Πρόσωπο εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διάταγμα δυνάμει του παρόντος άρθρου και το οποίο παραλείπει ή αμελεί να συμμορφωθεί με τέτοιο διάταγμα μέσα στη χρονική περίοδο που τυχόν καθορίζεται σ’ αυτό, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη.

Ευθύνη αξιωματούχων νομικών προσώπων

31. Όταν παράβαση δυνάμει του παρόντος Νόμου διαπράττεται από νομικό πρόσωπο ή από πρόσωπο που ενεργεί εκ μέρους νομικού προσώπου και αποδεικνύεται ότι έχει διαπραχθεί με τη συγκατάθεση, συνενοχή ή έγκριση ή έχει διευκολυνθεί από την επιδειχθείσα αμέλεια συμβούλου, διευθυντή, γραμματέα ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου του νομικού προσώπου ή οποιουδήποτε άλλου φυσικού προσώπου που φαίνεται ότι ενεργεί υπό τέτοια ιδιότητα, το φυσικό αυτό πρόσωπο είναι επίσης ένοχο της προαναφερθείσας παράβασης.

Περιορισμός στην αποκάλυψη πληροφοριών

32. Πρόσωπο που έχει αποκτήσει οποιεσδήποτε απευθείας πληροφορίες κατά την άσκηση των εξουσιών δυνάμει του παρόντος Νόμου είτε το ίδιο είτε από άλλο πρόσωπο, διαπράττει αδίκημα, αν αποκαλύπτει πληροφορίες που αφορούν εμπορικό μυστικό, εκτός αν η αποκάλυψη γίνεται-

(α) Με τη συγκατάθεση του προσώπου που έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ή να τηρεί το εμπορικό μυστικό∙

(β) για σκοπούς εφαρμογής οποιωνδήποτε διατάξεων τις οποίες έχει υποχρέωση δυνάμει νόμου να εφαρμόζει∙

(γ) για σκοπούς ποινικής διαδικασίας∙

(δ) για σκοπούς οποιασδήποτε έρευνας που διεξάγεται από ή εκ μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου ή του Υπουργού σε σχέση με την εφαρμογή οποιωνδήποτε νομοθετικών διατάξεων τις οποίες έχει υποχρέωση να εφαρμόζει.

Έκδοση Κανονισμών

33-.(1) Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδίδει Κανονισμούς για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου, που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

(2) Ειδικότερα και χωρίς επηρεασμό της γενικότητας του εδαφίου (1), οι Κανονισμοί αυτοί μπορούν να προβλέπουν για όλα ή μερικά από τα ακόλουθα θέματα:

(α) τον καθορισμό του τύπου των δυνάμει του παρόντος Νόμου προβλεπόμενων αιτήσεων, αδειών και άλλων εγγράφων∙

(β) τα πληρωτέα τέλη∙

(γ) τον καθορισμό των απαιτούμενων για τη χορήγηση άδειας προδιαγραφών σε σχέση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνικό εξοπλισμό, καθώς και την περαιτέρω εξειδίκευση των προσόντων του υπευθύνου λειτουργίας των ιδιωτικών γραφείων εξεύρεσης εργασίας και των παραρτημάτων τους∙

(δ) τις λεπτομέρειες σε σχέση με τη διαδικασία πιστοποίησης των γραφείων και των παραρτημάτων τους και τα απαιτούμενα για την πιστοποίηση δικαιολογητικά και άλλα στοιχεία∙

(ε) τις λεπτομέρειες σε σχέση με τις διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης των γραφείων και των παραρτημάτων τους, καθώς και το σύστημα εξαγωγής στατιστικών στοιχείων για τη δράση τους∙

(στ) την τήρηση αρχείου από τα γραφεία και τα παραρτήματα κατά τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 14∙

(ζ) το περιεχόμενο και τη διαδικασία τήρησης του Μητρώου και του τρόπου πρόσβασης των πολιτών σʼ αυτό∙

(η) τις λεπτομέρειες σε σχέση με τη διαδικασία και τη μορφή συνεργασίας των ιδιωτικών γραφείων εξεύρεσης εργασίας με την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων προώθησης και ενίσχυσης της απασχόλησης και καταπολέμησης του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας∙

(θ) τα έγγραφα και/ή δικαιολογητικά και/ή πιστοποιητικά και/ή οτιδήποτε άλλο απαιτείται να προσκομίζεται από τα γραφεία μέσα στα πλαίσια ελέγχου από τους Επιθεωρητές.

Έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου

34. Ο παρών Νόμος τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Κατάργηση

35.  Από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου, οι περί Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας Νόμοι του 1997 έως (Αρ. 2) του 2002 καταργούνται.

Μεταβατικές διατάξεις

36.-(1) Ιδιωτικό γραφείο εξεύρεσης εργασίας ή παράρτημα που λειτουργεί κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου δικαιούται να συνεχίσει την λειτουργία του, εφόσον αποδείξει στην αρμόδια αρχή εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) χρόνων από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου ότι πληροί τις προϋποθέσεις του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών. Σε αντίθετη περίπτωση η άδεια του γραφείου παύει να ισχύει.

(2) Γραφείο το οποίο λειτουργεί κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου και του οποίου ο υπεύθυνος λειτουργίας είναι κάτοχος απολυτηρίου μέσης εκπαίδευσης, συνεχίζει τη λειτουργία του, νοουμένου ότι ο υπεύθυνος λειτουργίας του θα παρακολουθήσει σειρά μαθημάτων σχετικών με τον τομέα της απασχόλησης και την εργατική νομοθεσία τα οποία καθορίζει η αρμόδια αρχή και τα οποία διοργανώνονται τουλάχιστο μία φορά το χρόνο χωρίς να απαιτείται να παρακαθίσει ή να επιτύχει στις σχετικές εξετάσεις.

(3) Οποιεσδήποτε αιτήσεις υποβλήθηκαν πριν την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου και των οποίων η εξέταση, εκκρεμεί δυνάμει των διατάξεων των περί Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας Νόμων του 1997 έως (Αρ. 2) του 2002 κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου, θεωρούνται ως αιτήσεις υποβληθείσες δυνάμει του παρόντος Νόμου και εξετάζονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών.

(4) Σε περίπτωση που ο υπεύθυνος λειτουργίας ιδιωτικού γραφείου εξεύρεσης εργασίας που λειτουργεί κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου δεν διαθέτει τα προσόντα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8, το εν λόγω γραφείο δύναται να συνεχίσει τη λειτουργία του, μετά τη πάροδο των τριών (3) ετών που αναφέρονται στο εδάφιο (1), νοουμένου ότι απασχολεί εργοδοτούμενο με αυτά τα προσόντα, ο οποίος εργοδοτούμενος θεωρείται ως υπεύθυνος λειτουργίας του γραφείου.