12. (1) Για τη διενέργεια οποιασδήποτε δαπάνης, εν ονόματι της Δημοκρατίας, απαιτείται γραπτή εξουσιοδότηση από τον ελέγχοντα λειτουργό ή από κατάλληλα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργό, ο οποίος ασκεί έλεγχο επί των δαπανών.
(2) Οι δαπάνες των οικονομικών φορέων και των ειδικών ταμείων χρεώνονται σε κατάλληλα Άρθρα.
13. Ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου και τηρουμένων των διατάξεων του εκάστοτε ισχύοντος περί Προϋπολογισμού Νόμου, ο Γενικός Λογιστής δύναται, κατά την κρίση του, κατά τη διενέργεια οποιασδήποτε πληρωμής προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο να αποκόπτει οφειλόμενα ποσά προς οποιοδήποτε οικονομικό φορέα ή προς άλλο ειδικό ταμείο:
Νοείται ότι, ο Γενικός Λογιστής, ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, δύναται να ζητά και να λαμβάνει από οποιοδήποτε οικονομικό φορέα ή ειδικό ταμείο πληροφορίες και στοιχεία για σκοπούς εφαρμογής του παρόντος άρθρου.
14. Οι μισθοί, τα ωρομίσθια και οι συντάξεις καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, εκτός από τις περιπτώσεις για τις οποίες αποφασίζει διαφορετικά ο Υπουργός.
15. (1) Ο Υπουργός έχει εξουσία, για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος να εξουσιοδοτεί την έκδοση προκαταβολών προκαθορισμένης χρονικής διάρκειας, κάτω από τέτοιους όρους και προϋποθέσεις όπως ήθελε καθοριστεί με Κανονισμούς, σε οντότητες Γενικής Κυβέρνησης, κρατικές επιχειρήσεις, κρατικούς οργανισμούς και άλλους οργανισμούς, τα ποσά των οποίων ανακτώνται με τη συνήθη διαδικασία της δημόσιας χρηματοοικονομικής διαχείρισης.
(2) Πριν από την έκδοση οποιασδήποτε προκαταβολής, ο Υπουργός δύναται να ζητά τέτοια στοιχεία ή και να επιβάλει τέτοιους όρους που ο ίδιος κρίνει σκόπιμο αναφορικά με τα οικονομικά του φορέα, όπως αναφέρεται στο εδάφιο (1), στον οποίο πρόκειται να εκδοθεί η προκαταβολή και ειδικότερα ως προς τη χρήση για την οποία η προκαταβολή προορίζεται.
(3) Για οποιαδήποτε προκαταβολή, το ύψος της οποίας υπερβαίνει το ποσό των πεντακόσιων χιλιάδων ευρώ (€500.000) συνολικά, μέσα σε διάστημα ενός οικονομικού έτους, για τον ίδιο σκοπό, δεν παρέχεται εξουσιοδότηση, εκτός αν αυτή τύχει προηγουμένως της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου.
16. (1) Προκαταβολές σε υπαλλήλους, οι οποίες προβλέπονται σε σχετικούς νόμους και Κανονισμούς καταβάλλονται μόνο εφόσον το επιτρέπει ο Προϋπολογισμός.
(2) Προσωρινές χρεώσεις σε λογαριασμό προκαταβολών για διευκόλυνση των λογιστικών διαδικασιών των οικονομικών φορέων και των ειδικών ταμείων, εξουσιοδοτούνται από το Γενικό Λογιστή μέχρι την τελική εκκαθάρισή τους, κατόπιν εκχωρήσεως της αρμοδιότητας αυτής από τον Υπουργό.
17. (1) Ο Γενικός Λογιστής μεριμνά για τη συμμόρφωση προς τους όρους έκδοσης των προκαταβολών, η οποία περιλαμβάνει και την είσπραξή τους.
(2) Οι προκαταβολές δεν πρέπει να συγκρούονται με τις διατάξεις οποιουδήποτε νόμου ή με τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
18. (1) Εισπράξεις χρημάτων που γίνονται σε πίστη των οικονομικών φορέων και των ειδικών ταμείων από τρίτους για ειδικούς σκοπούς ή προσωρινές καταθέσεις που γίνονται με σκοπό τη διευκόλυνση των λογιστικών διαδικασιών των οικονομικών φορέων και των ειδικών ταμείων, καθώς και αμφισβητήσιμες πιστώσεις εσόδων, κατατίθενται σε λογαριασμούς καταθέσεων μέχρι την τελική εκκαθάρισή τους.
(2) Η δημιουργία λογαριασμών καταθέσεων υπόκειται στην έγκριση του Γενικού Λογιστή.
19. Η δημιουργία και ο τερματισμός τραπεζικών λογαριασμών των οικονομικών φορέων και των ειδικών ταμείων σε οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καθώς και ο τρόπος πληρωμής ποσών από αυτούς, γίνεται με έγκριση του Γενικού Λογιστή.
20. Τηρουμένων των διατάξεων του Άρθρου 81 του Συντάγματος, ο Γενικός Λογιστής καταρτίζει εντός τριών (3) μηνών από τη λήξη του οικονομικού έτους, το οποίο αφορά τον τελικό απολογισμό του Προϋπολογισμού του συμπληρωθέντος προηγούμενου οικονομικού έτους για σκοπούς κατάθεσής του στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον Υπουργό και έγκριση από αυτή.