ΜΕΡΟΣ ΙV ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Ειδική Επιτροπή Ελέγχου

22.-(1) Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο η Αρμόδια Αρχή δύναται να αναθέσει στη Συμβουλευτική Επιτροπή να ορίσει Ειδική Επιτροπή Ελέγχου, σύμφωνα με διαδικασίες που καθορίζονται στους Κανονισμούς, η οποία έχει το καθήκον του ελέγχου της συμμόρφωσης και της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών.

(2) Η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

(α) Τη διερεύνηση, τη συλλογή πληροφοριών, την εξασφάλιση οποιασδήποτε άλλης πληροφορίας αναγκαίας για τη στοιχειοθέτηση πειθαρχικών παραβάσεων του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 24.

(β) την υποχρέωση εμφάνισης ως μάρτυρας ενώπιον των δικαστηρίων της Δημοκρατίας.

(γ) τη διενέργεια κάθε άλλης προπαρασκευαστικής πράξης που κρίνεται αναγκαία για την προώθηση ή επίτευξη της λήψης νομικών μέτρων εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο παραβαίνει ή παραλείπει να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου ή των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων Κανονισμών.

(δ) τη σύνταξη και την υποβολή εκθέσεων προς τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις διερευνώμενες υποθέσεις.

Διερεύνηση πειθαρχικών αδικημάτων από την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και πειθαρχικές ποινές

23.-(1) Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών φροντιστηρίων καταχωρισμένων στο Μητρώο Ιδιωτικών Φροντιστηρίων καθώς και το διδακτικό προσωπικό που είναι καταχωρισμένοι στο Μητρώο Διδακτικού Προσωπικού Ιδιωτικών Φροντιστηρίων υπόκεινται σε πειθαρχική δίωξη σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 24, εάν-

(α) Καταδικαστούν για αδίκημα το οποίο ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθικής αισχρότητας.

(β) επιδείξουν διαγωγή επιζήμια για τα δημόσια ήθη, τη δημόσια ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία.

(γ) παραβούν οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις που προνοούνται από τις διατάξεις του παρόντος Νόμου ή των Κανονισμών.

(2) Οι πειθαρχικές ποινές που δύναται να επιβληθούν είναι-

(α) Γραπτή επίπληξη.

(β) ανακοίνωση στον τύπο.

(γ) διακοπή λειτουργίας ιδιωτικού φροντιστηρίου καταχωρισμένου στο Μητρώο Ιδιωτικών Φροντιστηρίων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την περίπτωση.

(δ) διαγραφή ιδιωτικού φροντιστηρίου από το Μητρώο Ιδιωτικών Φροντιστηρίων.

(ε) διαγραφή διδακτικού προσωπικού από το Μητρώο Διδακτικού Προσωπικού Ιδιωτικών Φροντιστηρίων:

Νοείται ότι αν ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον ιδιοκτήτη ή μέλους διδακτικού προσωπικού που είναι καταχωρισμένα στα αντίστοιχα Μητρώα ουδεμία πειθαρχική δίωξη επιτρέπεται να ασκηθεί ή να συνεχιστεί εναντίον αυτού για το ίδιο αδίκημα μέχρι την τελική εκδίκαση και αποπεράτωση της ποινικής δίωξης:

Νοείται περαιτέρω ότι ο ιδιοκτήτης ή το μέλος του διδακτικού προσωπικού που περιλαμβάνεται στο αντίστοιχο Μητρώο ο οποίος έχει διωχθεί ποινικά και δεν βρέθηκε ένοχος, δεν δύναται να διωχθεί πειθαρχικά για το ίδιο αδίκημα.

Πειθαρχική διαδικασία

24.-(1)(α) Αν περιέλθει σε γνώση της Αρμόδιας Αρχής ή καταγγελθεί σε αυτήν ότι ιδιοκτήτης ή μέλος διδακτικού προσωπικού ιδιωτικού φροντιστηρίου δυνατό να έχει διαπράξει πειθαρχικό αδίκημα αυτή αναθέτει στη Συμβουλευτική Επιτροπή να ορίσει Ειδική Επιτροπή Ελέγχου για τη διεξαγωγή έρευνας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 (2) (α).

(β) Η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου έχει το δικαίωμα της επιτόπιας διερεύνησης στο ιδιωτικό φροντιστήριο, αν το πιθανό πειθαρχικό αδίκημα έχει σχέση με τη λειτουργία του και ο υπό διερεύνηση ιδιοκτήτης ή το μέλος του διδακτικού προσωπικού υποβάλλει εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την αποπεράτωση της διερεύνησης τις απόψεις του αναφορικά με τη διερευνώμενη υπόθεση.

(2) Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και ανάλογα με το αποτέλεσμα της διερεύνησης, η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου συντάσσει σχετική αιτιολογημένη έκθεση προς τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την ύπαρξη ή μη εκ πρώτης όψεως πειθαρχικού αδικήματος.

(3)(α) Σε περίπτωση που η Συμβουλευτική Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου που αναφέρεται στις διατάξεις του εδαφίου (2), κρίνει ότι πιθανολογείται διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος συντάσσει σχετικό κατηγορητήριο το οποίο επιδίδει στον υπό διερεύνηση ιδιοκτήτη, διευθυντή ή μέλος του διδακτικού προσωπικού καλώντας τον σε ακρόαση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, ώστε να εκθέσει την υπεράσπισή του.

(β) Σε περίπτωση που το υπό διερεύνηση πρόσωπο που αναφέρεται στην παράγραφο (α) δεν εμφανιστεί κατά την ορισθείσα από τη Συμβουλευτική Επιτροπή ημερομηνία για την ακρόαση της υπόθεσης, η υπόθεση διεξάγεται στην απουσία του, νοουμένου ότι η επίδοση της κλίσης του κατηγορητηρίου έχει γίνει νόμιμα.

(γ) Κατά την ακρόαση τηρούνται πρακτικά.

(δ) Κάθε απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής υπογράφεται από τον Πρόεδρο αυτής και αποστέλλεται ως εισήγηση στην Αρμόδια Αρχή για να αποφασίσει την ενδεχόμενη επιβολή πειθαρχικών ποινών όπως αυτές προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 23 (2).