6. (1) Σε κάθε χωριό ή σύμπλεγμα χωριών το οποίο είναι ή θα κηρυχθεί ως περιοχή βελτιώσεως εγκαθιδρύεται Συμβούλιο που απαρτίζεται από τον Κοινοτάρχη ως Πρόεδρο, τυχόν άλλους Κοινοτάρχες αν υπάρχουν και πέντε άλλα μέλη που εκλέγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου:
Νοείται ότι -
(α) Σε περίπτωση συμπλέγματος χωριών, το Συμβούλιο προεδρεύεται από τον Κοινοτάρχη του χωριού με τους περισσότερους ψηφοφόρους.
(β) Σε περίπτωση που χωριό αποτελείται από μικτό πληθυσμό Ελλήνων και Τούρκων, το Συμβούλιο προεδρεύεται από τον Κοινοτάρχη της κοινότητας με τους περισσότερους ψηφοφόρους.
(γ) Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από ένας Κοινοτάρχες σε ένα χωριό, το Συμβούλιο προεδρεύεται από τον Κοινοτάρχη της ενορίας με τους περισσότερους ψηφοφόρους.
Νοείται περαιτέρω ότι σε περίπτωση κατά την οποία χωριό αποτελείται από μικτό πληθυσμό Ελλήνων και Τούρκων, ο αριθμός των αιρετών μελών από κάθε κοινότητα θα αντιστοιχεί κατά το δυνατό προς το ποσοστό του πληθυσμού της κοινότητας αυτής επί του συνόλου του πληθυσμού του χωριού και ο ακριβής αριθμός για κάθε κοινότητα θα καθορίζεται από τον Υπουργό.
(2) Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται, με Διάταγμα να ορίσει όπως ο αριθμός των αιρετών μελών Συμβουλίου υπερβαίνει τα πέντε μέλη που προνοούνται από το εδάφιο (1).
(3) Η θητεία των αιρετών μελών των Συμβουλίων είναι πενταετής και αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου η οποία ακολουθεί της εκλογής τους και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του πέμπτου έτους από την έναρξη της θητείας τους.
(4) Η εγκυρότητα οποιασδήποτε πράξη ή εργασίας του Συμβουλίου δεν επηρεάζεται με μόνο το λόγο χηρείας θέσεως μέλους αυτού και το Συμβούλιο θεωρείται ως νόμιμα συγκροτημένο εφόσον ο αριθμός των αιρετών μελών αυτού δεν είναι λιγότερος των τριών.
(5) Αν αιρετό μέλος Συμβουλίου παραλείψει σκόπιμα και αδικαιολόγητα να παραστεί σε τρεις διαδοχικές συνεδρίες του Συμβουλίου, καθίσταται πάραυτα έκπτωτο και η θέση του στο Συμβούλιο θα θεωρείται ότι έχει κενωθεί.