51.-(1) Όταν συναλλαγματική εσωτερικού δεν έχει τιμηθεί δύναται αν ο κάτοχος θεωρεί σκόπιμο, να διαμαρτυρηθεί για μη αποδοχή ή μη πληρωμή, ανάλογα με την περίπτωση~ αλλά δεν είναι αναγκαίο όπως οποιαδήποτε τέτοια συναλλαγματική διαμαρτυρηθεί για να διαφυλαχθεί το δικαίωμα προσφυγής κατά του εκδότη ή του οπισθογράφου.
(2) Όταν συναλλαγματική εξωτερικού, που φαίνεται στην όψη της ότι είναι τέτοια, δεν έχει τιμηθεί εξαιτίας μη αποδοχής πρέπει να διαμαρτυρηθεί δεόντως λόγω μη αποδοχής, και όταν συναλλαγματική η οποία δεν έχει τιμηθεί προηγουμένως εξαιτίας μη αποδοχής, δεν τιμάται εξαιτίας μη πληρωμής, πρέπει να διαμαρτυρηθεί δεόντως για μη πληρωμή. Αν δεν διαμαρτυρηθεί με τον τρόπο αυτό ο εκδότης και οι οπισθογράφοι απαλλάσσονται. Όταν συναλλαγματική δεν φαίνεται στην όψη της ότι είναι συναλλαγματική εξωτερικού, η διαμαρτύρηση της σε περίπτωση μη τίμησης δεν είναι αναγκαία.
(3) Συναλλαγματική η οποία έχει διαμαρτυρηθεί για μη αποδοχή δύναται μεταγενέστερα να διαμαρτυρηθεί για μη πληρωμή.
(4) Τηρουμένων των διατάξεων του Νόμου αυτού, όταν συναλλαγματική διαμαρτυρηθεί, δύναται να διαμαρτυρηθεί κατά την ημέρα της μη τίμησης και πρέπει να διαμαρτυρηθεί όχι αργότερα από την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.
(5) Όταν ο αποδέκτης συναλλαγματικής πτωχεύσει, ή καταστεί αφερέγγυος ή αναστέλλει την πληρωμή πριν από τη λήξη της, ο κάτοχος δύναται να μεριμνήσει ώστε να διαμαρτυρηθεί η συναλλαγματική για καλύτερη ασφάλεια έναντι του εκδότη και των οπισθογράφων.
(6) Συναλλαγματική πρέπει να διαμαρτυρηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο του τόπου όπου αυτή δεν τιμήθηκε:
Νοείται ότι:
(α) Όταν η συναλλαγματική παρουσιάζεται μέσω του ταχυδρομείου, και επιστρέφεται ταχυδρομικώς χωρίς να τιμηθεί, αυτή δύναται να διαμαρτυρηθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο του τόπου όπου αυτή επιστρέφεται,
(β) όταν συναλλαγματική που εκδίδεται πληρωτέα στον τόπο εργασίας ή διαμονής κάποιου προσώπου άλλου από τον αποδέκτη, δεν έχει τιμηθεί εξαιτίας μη αποδοχής, πρέπει να διαμαρτυρηθεί για μη πληρωμή στο Επαρχιακό Δικαστήριο του τόπου όπου ρητά δηλώνεται ότι είναι πληρωτέα και καμιά περαιτέρω παρουσίαση προς τον πληρωτή για πληρωμή ή για απαίτηση δεν είναι αναγκαία.
(7) (α) Συναλλαγματική πρέπει να διαμαρτύρεται κατά τον τρόπο που καθορίζεται στο Πρώτο Παράρτημα.
(β) Οι τύποι στο Δεύτερο Παράρτημα δύνανται να χρησιμοποιούνται για διαμαρτυρήσεις δυνάμει του άρθρου αυτού με τέτοιες διαφοροποιήσεις ως οι περιστάσεις της υπόθεσης ήθελαν απαιτήσει.
(8) Όταν συναλλαγματική απωλεσθεί ή καταστραφεί ή κατακρατείται εσφαλμένα από το πρόσωπο που νομιμοποιείται να κατέχει αυτή, η διαμαρτύρηση δύναται να γίνει σε αντίγραφο ή με γραπτές λεπτομέρειες αυτής.
(9) Διαμαρτύρηση δεν απαιτείται υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις οι οποίες δεν θα απαιτούσαν ειδοποίηση περί μη τίμησης. Καθυστέρηση στη διαμαρτύρηση δικαιολογείται όταν η καθυστέρηση προκαλείται υπό περιστάσεις που κείνται πέρα του ελέγχου του κατόχου και δεν δύναται να αποδοθεί σε παράλειψη, παράπτωμα, ή αμέλεια. Όταν η αιτία της καθυστέρησης παύει να υφίσταται η συναλλαγματική πρέπει να διαμαρτυρηθεί με εύλογη επιμέλεια.