5.-(1) Το Συμβούλιο έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και καθήκοντα:
(α) Μέσω του προέδρου του ενεργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξένων οργανισμών σε θέματα πληροφόρησης ή διαβίβασης πληροφοριών και σε άλλα σχετικά με τα ναρκωτικά και τις άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες θέματα, χωρίς να επηρεάζονται οι αρμοδιότητες άλλων κρατικών οργανισμών ή υπηρεσιών.
(β) Με έγκριση ή μέσω της Υπουργικής Επιτροπής αναλαμβάνει-
(i) Το στρατηγικό σχεδιασμό εθνικής πολιτικής κατά των ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, την προώθηση της σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και την παρακολούθηση της εφαρμογής της
(ii) το συντονισμό των δραστηριοτήτων του αντιναρκωτικού αγώνα των διάφορων κυβερνητικών υπηρεσιών, του ιδιωτικού και του εθελοντικού τομέα
(iii) την προώθηση νομοθετικών ή άλλων μέτρων προσαρμοσμένων στις σύγχρονες συνθήκες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της χρήσης και διάδοσης ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.
(γ) Τη συστηματική έρευνα του προβλήματος των ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο.
(δ) Την οργάνωση τράπεζας πληροφοριών για τα δεδομένα της κυπριακής και της διεθνούς πραγματικότητας.
(ε) Την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας με τρόπο ενιαίο και επιστημονικά υπεύθυνο για το πρόβλημα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο.
(στ) Την ενθάρρυνση, το συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση προγραμμάτων πρόληψης στον κρατικό και μη κρατικό τομέα.
(ζ) Τη σύνταξη ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην Κύπρο και για την πορεία των σχετικών ερευνών και των προληπτικών προγραμμάτων.
(η) Την ανάπτυξη με τις κατάλληλες επαφές σχέσεων συνεργασίας με αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και τη συμμετοχή σε συναντήσεις και την προώθηση κοινών προγραμμάτων έρευνας και πρόληψης.
(θ) Την εξασφάλιση υποτροφιών για την ειδική εκπαίδευση κρατικών λειτουργών, ιδιωτών ή εθελοντών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών και στην παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε εξαρτημένα πρόσωπα.
(ι) Τη συνεχή παρακολούθηση για τον εντοπισμό τυχόν άμεσης ή έμμεσης προβολής ή διαφήμισης της χρήσης ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.
(ια) Την τήρηση αρχείου στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα στατιστικά και άλλα στοιχεία για το πρόβλημα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.
(ιβ) Την παροχή έγκρισης για οποιαδήποτε πράξη ή ενέργεια για την οποία απαιτείται, δυνάμει των προνοιών του παρόντος Νόμου, η έγκριση του Συμβουλίου.
(ιγ) Την αξιολόγηση προγραμμάτων πρόληψης λαμβάνοντας υπόψη ότι-
(i) Όλα τα προγράμματα πρόληψης που καταρτίζονται από τις κρατικές υπηρεσίες και τον ιδιωτικό ή εθελοντικό τομέα υποβάλλονται στο Συμβούλιο για επεξεργασία, αξιολόγηση και έγκριση
(ii) το Συμβούλιο καταρτίζει τη φιλοσοφική και μεθοδολογική προσέγγιση, όπως και τις εκάστοτε κατευθυντήριες γραμμές και προδιαγραφές λειτουργίας, προσδιορίζοντας τους στόχους και τις δραστηριότητες του κάθε προγράμματος
(iii) τα υπό έγκριση προγράμματα υπάγονται σε διαδικασίες παρακολούθησης και αξιολόγησης και τηρούν κώδικα δεοντολογίας που καταρτίζεται από το Συμβούλιο
(iv) το Συμβούλιο δύναται να παρέχει οικονομική επιχορήγηση στα ερευνητικά και προληπτικά προγράμματα που εγκρίνει.
(2) Το Συμβούλιο δύναται να ζητήσει τις απόψεις ατόμων ή οργανώσεων, κρατικών λειτουργών ή εμπειρογνωμόνων για οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητας του.
(3) Ο κώδικας δεοντολογίας που αναφέρεται στην παράγραφο (iii) πιο πάνω εκδίδεται ως κανονισμός δυνάμει του άρθρου 19 και σε αυτόν δύνανται να περιλαμβάνονται και κυρώσεις που μπορούν να επιβάλλονται από το Συμβούλιο.