ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΩΝ
Α. ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ:
Η μέγιστη μάζα που αναφέρεται στους κάτωθι ορισμούς είναι η μέγιστη τεχνικά αποδεκτή μάζα έμφορτου οχήματος που δηλώνεται από τον κατασκευαστή:
1. Κατηγορία Μ: Οχήματα με κινητήρα τα οποία χρησιμοποιούνται για τημεταφορά προσώπων και έχουν τουλάχιστο τέσσερις τροχούς.
Κατηγορία Μ1: Οχήματα χρησιμοποιούμενα για τη μεταφορά προσώπων και τα οποία περιλαμβάνουν το πολύ οκτώ θέσεις καθημένων πέραν του καθίσματος του οδηγού.
Κατηγορία Μ2: Οχήματα χρησιμοποιούμενα για τη μεταφορά προσώπων, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από οκτώ θέσεις καθημένων πέραν του καθίσματος του οδηγού και έχοντα μέγιστη μάζα το πολύ 5 τόνους.
Κατηγορία Μ3: Οχήματα χρησιμοποιούμενα για τη μεταφορά προσώπων, και τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από οκτώ θέσεις πέραν του καθίσματος του οδηγού και έχοντα μέγιστη μάζα άνω των 5 τόνων.
2. Κατηγορία Ν: Οχήματα με κινητήρα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφοράαγαθών και έχουν τουλάχιστο τέσσερις τροχούς.
Κατηγορία Ν1: Οχήματα χρησιμοποιούμενα για τη μεταφορά αγαθών και έχοντα μέγιστη μάζα το πολύ 3,5 τόνων.
Κατηγορία Ν2: Οχήματα χρησιμοποιούμενα για τη μεταφορά αγαθών και έχοντα μέγιστη μάζα άνω των 3,5 και έως 12 τόνους.
Κατηγορία Ν3: Οχήματα χρησιμοποιούμενα για τη μεταφορά αγαθών και έχοντα μέγιστη μάζα άνω των 12 τόνων.
Στην περίπτωση ρυμουλκού οχήματος που έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ζευγμένο με ημιρυμουλκούμενο ή κεντροαξονικό ρυμουλκούμενο, η μάζα που λαμβάνεται υπόψη για την κατάταξη του οχήματος είναι η μάζα του έλκοντος οχήματος σε ετοιμότητα λειτουργίας, προσηυξημένη με τη μάζα που αντιστοιχεί στο μέγιστο στατικό κατακόρυφο φορτίο που μεταφέρεται στο έλκον όχημα από το ημιρυμουλκούμενο ή κεντροαξονικό ρυμουλκούμενο και, κατά περίπτωση, με τη μέγιστη μάζα του φορτίου του ίδιου του έλκοντος οχήματος.
3. Κατηγορία Ο: Ρυμουλκούμενα (περιλαμβανομένων των ημιρυμουλκουμένων).
Κατηγορία Ο1: Ρυμουλκούμενα μέγιστης μάζας το πολύ 0,75 τόνων.
Κατηγορία Ο2: Ρυμουλκούμενα μέγιστης μάζας άνω των 0,75 και μέχρι 3,5 τόνους.
Κατηγορία Ο3: Ρυμουλκούμενα μέγιστης μάζας άνω των 3,5 και έως 10 τόνους.
Κατηγορία Ο4: Ρυμουλκούμενα μέγιστης μάζας άνω των 10 τόνων.
Στην περίπτωση ημιρυμουλκούμενου ή κεντροαξονικού ρυμουλκούμενου, η μέγιστη μάζα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για την κατάταξη του ρυμουλκούμενου αντιστοιχεί στο στατικό κατακόρυφο φορτίο που μεταφέρεται στο έδαφος από τον άξονα ή τους άξονες του ημιρυμουλκούμενου ή του κεντροαξονικού ρυμουλκούμενου όταν είναι συζευγμένο με το ρυμουλκό όχημα και φέρει το μέγιστο φορτίο του.
4. Οχήματα παντός εδάφους, (Σύμβολο G)
Οχήματα των ανωτέρω κατηγοριών Μ και Ν, τα οποία θεωρούνται ωςοχήματα παντός εδάφους υπό τις συνθήκες φόρτωσης και εξακρίβωσηςπου παρατίθενται στο σημείο 4.4 και κατ' εφαρμογή των ορισμών και σκαριφημάτων του σημείου 4.5.
— Τουλάχιστο με έναν εμπρόσθιο άξονα και τουλάχιστο με έναν οπίσθιο άξονα που έχουν μελετηθεί ώστε να είναι ταυτόχρονα κινητήριοι, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων με δυνατότητα αποσύμπλεξης του μηχανισμού μετάδοσης της κίνησης προς τον έναν από τους δύο άξονες,
— τουλάχιστο με ένα μηχανισμό εμπλοκής του διαφορικού ή τουλάχιστο με ένα μηχανισμό που δίνει παρόμοιο αποτέλεσμα και αν μπορούν να ανέλθουν πρανή κλίσεως 30% υπολογισμένης για το μεμονωμένο όχημα.
4.2. Τα οχήματα της κατηγορίας Ν1 μέγιστης μάζας άνω των 2 τόνων ή των κατηγοριών Ν2, Μ2 ή Μ3 μέγιστης μάζας το πολύ 12 τόνων θεωρούνται ως οχήματα παντός εδάφους είτε εάν όλοι οι τροχοί τους είναι μελετημένοι ώστε να καθίστανται ταυτόχρονα κινητήριοι, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων στα οποία μπορεί να απεμπλέκεται η μετάδοση της κίνησης προς τον έναν εκ των αξόνων, είτε εάν πληρούνται οι ακόλουθες τρεις απαιτήσεις:
— Τουλάχιστον ένας εμπρόσθιος άξονας και τουλάχιστον ένας οπίσθιος άξονας έχουν μελετηθεί ώστε να είναι ταυτόχρονα κινητήριοι, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων στα οποία μπορεί να απεμπλακεί η μετάδοση της κίνησης προς τον έναν εκ των αξόνων,
— υπάρχει τουλάχιστον ένας μηχανισμός εμπλοκής του διαφορικού ή τουλάχιστον ένας μηχανισμός που δίνει παρόμοιο αποτέλεσμα,
4.3. Τα οχήματα της κατηγορίας Μ3 μέγιστης μάζας άνω των 12 τόνων ή της κατηγορίας Ν3 θεωρούνται ως οχήματα παντός εδάφους, είτε εάν οι τροχοί είναι μελετημένοι ώστε να καθίστανται ταυτόχρονα κινητήριοι, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων στα οποία μπορεί να αποσυμπλέκεται η μετάδοση της κίνησης προς τον έναν άξονα, είτε εάν πληρούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις:
— να υπάρχει τουλάχιστο ένας μηχανισμός εμπλοκής του διαφορικού ή τουλάχιστον ένας μηχανισμός που να δίνει παρόμοιο αποτέλεσμα,
4.4. Συνθήκες φόρτωσης και εξακρίβωσης—
4.4.1. Τα οχήματα της κατηγορίας Ν1 μέγιστης μάζας το πολύ 2 τόνων και τα οχήματα της κατηγορίας Μ1 πρέπει να ευρίσκονται σε ετοιμότητα λειτουργίας, δηλαδή με το ψυκτικό μέσο, λιπαντικά, καύσιμο, εργαλεία, εφεδρικό τροχό και οδηγό.
Η μάζα του οδηγού εκτιμάται σε 75 kg (από τα οποία 68 kg η μάζα του επιβάτη και 7 kg η μάζα των αποσκευών σύμφωνα με το πρότυπο ISO 2416 - 1992), η δεξαμενή καυσίμου πληρούται έως το 90% και τα υπόλοιπα συστήματα που περιέχουν υγρά (εξαιρέσει εκείνων για το χρησιμοποιημένο νερό) έως το 100 % της χωρητικότητας που προδιαγράφει ο κατασκευαστής.
4.4.2. Τα οχήματα με κινητήρα, εκτός εκείνων που αναφέρονται στο σημείο 4.4.1, πρέπει να φορτώνονται στη μέγιστη τεχνικώς αποδεκτή μάζα που δηλώνει ο κατασκευαστής.
4.4.3. Η ικανότητα αναρρίχησης στις απαιτούμενες κλίσεις (25% και 30%) επαληθεύεται με απλό υπολογισμό. Κατ' εξαίρεση όμως, οι τεχνικές υπηρεσίες δύνανται να ζητήσουν να προσκομισθεί όχημα του υπόψη τύπου για να υποβληθεί πραγματικά σε δοκιμή.
4.4.4. Όταν μετρούνται οι γωνίες προσέγγισης και φυγής και οι γωνίες κεκλιμένου επιπέδου, δε λαμβάνονται υπόψη τα συστήματα προστασίας του κάτω μέρους του οχήματος.
4.5. Ορισμοί και σκαριφήματα των γωνιών προσέγγισης και φυγής, της απόστασης από το έδαφος: Για τους ορισμούς της γωνίας κεκλιμένου επιπέδου, της γωνίας προσέγγισης και της γωνίας φυγής εφαρμόζεται το πρότυπο
ISO 612 Άρθρο 6.9, 6.10 και 6.11, αντίστοιχα.
4.5.1. Ως απόσταση από το έδαφος μεταξύ των αξόνων νοείται η βραχύτερη απόσταση μεταξύ του επιπέδου του εδάφους και του χαμηλότερου σταθερού σημείου του οχήματος. Τα φορεία πολλαπλών αξόνων θεωρούνται ως μονός άξονας.
4.5.2. Ως 'απόσταση από το έδαφος κάτω από έναν άξονα' νοείται η απόσταση κάτω από το υψηλότερο σημείο του τόξου ενός κύκλου που διέρχεται από το κέντρο του ίχνους του επισώτρου των τροχών επί ενός άξονα (των εσωτερικών τροχών στην περίπτωση διδύμων επισώτρων) και κείται στο χαμηλότερο σταθερό σημείο του οχήματος μεταξύ των αξόνων. Δεν επιτρέπεται σε κανένα ολόσωμο τμήμα του οχήματος να εξέχει στο διαγραμμισμένο τμήμα του διαγράμματος. Όπου ενδείκνυται αναφέρεται η απόσταση από το έδαφος πολλών αξόνων σύμφωνα με τη διάταξή τους, για παράδειγμα 280/250/250.
4.6. Συνδυασμένη χρήση4.6. Συνδυασμένη χρήση
Το σύμβολο Ό' συνδυάζεται είτε με το σύμβολο 'Μ' είτε με το σύμβολο 'Ν'. Π.χ. ένα όχημα της κατηγορίας Ν1 που είναι κατάλληλο και ως παντός εδάφους, θα σημειώνεται ως N1G.
5. Όχημα ειδικής χρήσεως: | Όχημα της κατηγορίας Μ, Ν ή Ο που προορίζεται για τη μεταφορά επιβατών ή εμπορευμάτων και του οποίου η ειδική λειτουργία απαιτεί ειδική διαρρύθμιση του αμαξώματος ή/και ειδικό εξοπλισμό. |
5.1 Μηχανοκίνητο Τροχόσπιτο: |
Νοείται ένα όχημα ειδικής χρήσης της κατηγορίας ΜΙ που είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να διαθέτει χώρο διαμονής, ο οποίος περιλαμβάνει τουλάχιστο τον ακόλουθο εξοπλισμό: - Καθίσματα και τραπέζι, - χώρο για τον ύπνο, ο οποίος μπορεί να δημιουργείται από μετατροπή των καθισμάτων. - χώρο αποθήκευσης. Ο ανωτέρω εξοπλισμός πρέπει να είναι μόνιμα στερεωμένος στο χώρο του καθιστικού, ωστόσο το τραπέζι μπορεί να είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να αφαιρείται εύκολα. |
5.2 Θωρακισμένα Οχήματα: | Οχήματα προοριζόμενα για την προστασίατων μεταφερόμενων επιβατών ή/και εμπορευμάτων, τα οποία πληρούν τις απαιτήσεις θωράκισης και αλεξίσφαιρων υαλοπινάκων. |
5.3 Ασθενοφόρα: | Μηχανοκίνητα οχήματα της κατηγορίας Μ1 που προορίζονταιγια τη μεταφορά ασθενών ή τραυματιών και διαθέτουν προς το σκοπό αυτό ειδικό εξοπλισμό. |
5.4 Νεκροφόρες: | Μηχανοκίνητα οχήματα που προορίζονται για τη μεταφοράνεκρών και διαθέτουν προς το σκοπό αυτό ειδικό εξοπλισμό. |
6. Μοτοποδήλατα
6.1 Δίκυκλο Μοτοποδήλατο
6.2 Τρίκυκλο Μοτοποδήλατο
7. Μοτοσικλέτες
7.1 Μοτοσικλέτα με καλάθι
7.2 Μοτοσικλέτα χωρίς καλάθι
8. Τρίκυκλα
9. Τετράκυκλα
9.1 Τετράκυκλα Μοτοποδήλατα
9.2 Άλλα Τετράκυκλα
10. Γεωργικοί ή Δασικοί Ελκυστήρες
11. Μη Οδικά Κινητά Μηχανήματα
Τα πιο κάτω θεωρούνται μη οδικά κινητά μηχανήματα για τους σκοπούς του παρόντος Παραρτήματος εάν προορίζονται και είναι κατάλληλα για να κινούνται, από μόνα τους ή δι' άλλου μέσου, σε έδαφος με ή χωρίς οδόστρωμα και με κινητήρα ανάφλεξης διά συμπιέσεως με εγκατεστημένη καθαρή ισχύ άνω των 18 kW και έως το πολύ 560 kW (4), ο οποίος κινητήρας λειτουργεί με διαλείπουσα ταχύτητα και όχι σε μοναδικές σταθερές στροφές.
Μηχανήματα που καλύπτονται από τον ορισμό αυτό περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
11.1 Βιομηχανικά γεωτρύπανα, συμπιεστές, κ.λ.π.,
11.2 δομικά μηχανήματα, όπως τροχοφόροι φορτωτές, προωθητές γαιών, ερπυστριοφόροι ελκυστήρες, ερπυστριοφόροι φορτωτές, φορτωτές τύπου φορτηγού, φορτηγά οχήματα για κίνηση εκτός δρόμου, υδραυλικοί εκσκαφείς, κ.λ.π.,
11.3 γεωργικός εξοπλισμός, περιστροφικά μηχανήματα αρόσεως,
11.4 δασοκομικά μηχανήματα,
11.5 αυτοπροωθούμενα γεωργικά οχήματα (εκτός από τους γεωργικούς ή δασικούς ελκυστήρες),
11.6 εξοπλισμός χειρισμού υλικών,
11.7 περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα,
11.8 εξοπλισμός συντήρησης δρόμων (μηχανικοί ισοπεδωτές, οδοστρωτήρες, μηχανήματα ασφαλτόστρωσης),
11.9 εκχιονιστικά μηχανήματα,
11.10 μηχανήματα εξυπηρέτησης εδάφους σε αερολιμένες,
11.11 εναέριοι ανελκυστήρες,
11.12 κινητοί γερανοί.
12. Οποιαδήποτε άλλα οχήματα
12.1 Τροχοφόροι συρμοί
12.2 Οποιοδήποτε άλλο μηχανοκίνητο όχημα που κινείται επί του εδάφους.
Β. ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ
1. Για τους σκοπούς της κατηγορίας Μ1—Ένας 'τύπος' συνίσταται σε οχήματα που δεν διαφέρουν τουλάχιστον ως προς τις ακόλουθες βασικές πλευρές:
— Τον κατασκευαστή,
— τον καθοριζόμενο από τον κατασκευαστή τύπο,
— τις βασικές πτυχές της κατασκευής και μελέτης:
— πλαισίου/λεκάνης πατώματος (προφανείς και θεμελιώδεις διαφορές),
— συγκρότημα ισχύος (εσωτερικής καύσης/ηλεκτρικό/υβριδικό).
'Παραλλαγή' ενός τύπου σημαίνει οχήματα που ανήκουν στον ίδιο τύπο και δε διαφέρουν τουλάχιστον ως προς τις ακόλουθες βασικές πλευρές:
— Είδος αμαξώματος (π.χ. σαλόνι τύπου μπερλίνα, δύο όγκων, κουπέ με πτυσσόμενη οροφή, τριών όγκων, όχημα πολλαπλών χρήσεων),
— συγκρότημα ισχύος:
— αρχή λειτουργίας (επιβαλλόμενη ανάφλεξη/ανάφλεξη με συμπίεση, τετράχρονος/δίχρονος).
— πλήθος και διάταξη των κυλίνδρων,
— διαφορές ισχύος πέραν του 30 % (η υψηλότερη είναι πάνω από 1,3 φορές όσο η χαμηλότερη),
— διαφορές χωρητικότητας πάνω από 20 % (η μεγαλύτερη είναι πάνω από 1,2 φορές όσο η μικρότερη),
— κινητήριοι άξονες (πλήθος, θέση, σύνδεση),
— διευθυντήριοι άξονες (πλήθος και θέση).
'εκδόσεις παραλλαγής' σημαίνει οχήματα που συνιστώνται από συνδυασμούς των σημείων που είναι μέσα στο πακέτο πληροφοριών, των οποίων οι πληροφορίες πρέπει να διευκρινίζουν ποια παραλλαγή ή μοντέλο αφορούν. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει περισσότερο από ένα αποτέλεσμα ανά μοντέλο. Ωστόσο, επιτρέπεται συνδυασμός πολλών αποτελεσμάτων ανά έκδοση εφόσον φαίνεται η χειρότερη περίπτωση.
Δεν πρέπει να καταχωρούνται πλείονες των κατωτέρω παραμέτρων όσον αφορά μία και την αυτή έκδοση οχήματος:
— Μέγιστη τεχνικά επιτρεπτή μάζα εμφόρτου οχήματος,
— κυβισμός κινητήρα,
— μέγιστη καθαρή ισχύς,
— τύπος κιβωτίου ταχυτήτων και αριθμός ταχυτήτων,
— μέγιστος αριθμός θέσεων καθισμάτων όπως ορίζεται στο μέρος Γ του παρόντος Παραρτήματος.
Η πλήρης αναγνώριση του οχήματος μόνο από την περιγραφή του τύπου, της παραλλαγής και του μοντέλου του πρέπει να ανταποκρίνεται σε έναν ενιαίο και ακριβή ορισμό όλων των τεχνικών χαρακτηριστικών που απαιτούνται προκειμένου το όχημα να τεθεί σε κυκλοφορία.
2. Για τους σκοπούς των κατηγοριών Μοτοποδήλατα, Μοτοσικλέτες, Τρίκυκλα και Τετράκυκλα:Ένας 'Τύπος' συνίσταται σε οχήματα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή, τα οποία έχουν το ίδιο πλαίσιο και την ίδια ονομασία τύπου που δίνεται από τον κατασκευαστή.
'παραλλαγή' είναι τα οχήματα ίδιου τύπου που παρουσιάζουν διαφορές ως προς:
— Τη μορφή του αμαξώματος,
— τη μάζα σε κατάσταση λειτουργίας και την τεχνικώς αποδεκτή μέγιστη μάζα, (εάν η διαφορά είναι ανώτερη του 20%, πρόκειται για άλλη παραλλαγή του οχήματος),
— την αρχή λειτουργίας του κινητήρα (με επιβαλλόμενη ανάφλεξη, με συμπίεση, ηλεκτρική, υβριδική κ.λπ.),
— τον κύκλο (δίχρονο ή τετράχρονο),
— τον κυβισμό (εάν η διαφορά είναι ανώτερη του 30 %, πρόκειται για άλλη παραλλαγή του οχήματος)
— τον αριθμό και τη διάταξη των κυλίνδρων,
— την ισχύ (εάν η διαφορά είναι ανώτερη του 30 %, πρόκειται για άλλη παραλλαγή του οχήματος),
— τον τρόπο λειτουργίας (σε περίπτωση ηλεκτρικού κινητήρα),
— τον αριθμό και τη χωρητικότητα των συσσωρευτών πρόωσης.
Οι παραλλαγές μπορούν να έχουν διάφορες εκδόσεις—
'έκδοση του ιδίου τύπου ή παραλλαγής τύπου' είναι τα οχήματα που ανήκουν στον ίδιο τύπο και, κατά περίπτωση, της ίδιας παραλλαγής που παρουσιάζουν ενδεχομένως διαφορές ως προς—
— τη μετάδοση της ισχύος (αυτόματο ή μη κιβώτιο ταχυτήτων, σχέσεις μετάδοσης, τρόπος χειρισμού της αλλαγής ταχυτήτων κ.λπ.),
— τον κυβισμό (εάν η διαφορά είναι ανώτερη του 30 %, πρόκειται για άλλη έκδοση του οχήματος),
— την ισχύ (εάν η διαφορά είναι ανώτερη του 30 %, πρόκειται για άλλη έκδοση του οχήματος),
— τη μάζα σε κατάσταση λειτουργίας και την τεχνικώς αποδεκτή μέγιστη μάζα (εάν η διαφορά είναι ανώτερη του 20 %, πρόκειται για άλλη έκδοση του οχήματος),
— άλλες μικρής σημασίας μετατροπές του κατασκευαστή οι οποίες αφορούν ουσιαστικά χαρακτηριστικά.
Γ. ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΜΑΞΩΜΑΤΟΣ (μόνο για πλήρη/ολοκληρωμένα οχήματα) |
|
Ο τύπος αμαξώματος θα υποδεικνύεται με την κάτωθι κωδικοποίηση: | |
ΑΑ Σαλόνι τύπου μπερλίνας | Πρότυπο ISO 3833 - 1977, όρος 3.1.1.1, που συμπεριλαμβάνει όμως οχήματα μεάνω των 4 πλευρικών υαλοπινάκων. |
ΑΒ Δύο όγκων | Σαλόνι (ΑΑ) με καπό στο πίσω μέροςτου οχήματος. |
AC Τριών όγκων | Πρότυπο ISO 3833 - 1977, όρος 3.1.1.4 (εμπορικής χρήσης). |
AD Κουπέ | Πρότυπο ISO 3833 - 1977, όρος 3.1.1.5. |
ΑΕ Με πτυσσόμενη οροφή | Πρότυπο ISO 3833 - 1977, όρος 3.1.1.6. |
AF Πολλαπλής χρήσεως οχήματα |
Μηχανοκίνητα οχήματα άλλα από εκείνα που αναφέρονται από το ΑΑ έως το AC που προορίζονται να μεταφέρουν επιβάτεςκαι τις αποσκευές τους ή εμπορεύματα, σε ένα και μόνο θάλαμο. Ωστόσο εάν το όχημα πληροί και τις δύοκάτωθι προϋποθέσεις: 1. Ο αριθμός των θέσεων καθημένων, εξαιρέσει του οδηγού, δεν υπερβαίνειτις 6. 1.1 Μια θέση καθημένου θεωρείται ότιυπάρχει εφόσον το όχημα διαθέτειπροσβάσιμες αγκυρώσεις θέσεων. 1.1.1 'Προσβάσιμες' νοούνται οι αγκυρώσειςπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Για να μην καθίστανται προσβάσιμες οι αγκυρώσεις οκατασκευαστής πρέπει να εμποδίζειτη χρήση τους. Π.χ. τοποθετώντας κάλυπτρα ή παρεμφερήμόνιμα εξαρτήματα, τα οποία δεν μπορούν να αφαιρεθούν με συνήθη εργαλεία· και 2. Ρ - (Μ + Ν x 68) > Ν x 68 όπου: Ρ = μέγιστη τεχνικά αποδεκτή μάζα φορτίου σε kg Μ = η μάζα σε κατάσταση λειτουργίας σε kg Ν = ο αριθμός θέσεων καθημένων εξαιρέσειτου οδηγού, το όχημα αυτό δε θεωρείται ότι ανήκει στην κατηγορία Μ1. |
2. Οχήματα ειδικής χρήσεως (Μ1) | |
SA Μηχανοκίνητα Τροχόσπιτα: | Βλέπε σημείο 5.1 του Μέρους Α του παρόντος Παραρτήματος. |
SB Θωρακισμένα οχήματα: |
Βλέπε σημείο 5.2 του Μέρους Α του παρόντος Παραρτήματος. |
SC Ασθενοφόρα: |
Βλέπε σημείο 5.3 του Μέρους Α του παρόντος Παραρτήματος. |
SD Νεκροφόρες: |
Βλέπε σημείο 5.4 του Μέρους Α του παρόντος Παραρτήματος. |