4.-(1)(α) Η Αρμόδια Αρχή μεριμνά για την εξασφάλιση, διατήρηση και διάθεση αποθεμάτων για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου.
(β) Τηρουμένων των διατάξεων των παραγράφων (γ) και (δ), η Αρμόδια Αρχή, ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργού, δύναται να προβλέψει για τη διαχείριση αποθεμάτων συνάπτοντας σχετική γραπτή σύμβαση με φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
(γ) Τα αποθέματα διατηρούνται εντός της Δημοκρατίας σε αποθηκευτικούς χώρους που καθορίζονται από την Αρμόδια Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη την ορθολογιστική γεωγραφική κατανομή τους.
(δ) Τηρουμένων των διατάξεων του περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου, η Αρμόδια Αρχή, σε περίπτωση σύναψης γραπτής σύμβασης για τη διαχείριση αποθεμάτων δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου (β), προβαίνει σε προκήρυξη διαγωνισμού για την αγορά υπηρεσιών διαχείρισης και ενοικίασης αποθηκευτικών χώρων για την αποθήκευση αποθεμάτων.
(2) Η Αρμόδια Αρχή ασκεί τις αρμοδιότητές της σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, τηρουμένων των διατάξεων του περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου.
(3) Η Αρμόδια Αρχή διασφαλίζει, μέσω επιτόπιων και διοικητικών επίσημων ελέγχων που διενεργούν οι επιθεωρητές της σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13, ότι τα συμβαλλόμενα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου (β) του εδαφίου (1), πρόσωπα διατηρούν τις καθοριζόμενες ποσότητες ανά είδος και ότι τα αποθέματα πληρούν τις προϋποθέσεις ποιότητας που καθορίζονται στη συναφθείσα σύμβαση.
(4)(α) Η Αρμόδια Αρχή τηρεί στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις τιμές πώλησης, τις εισαγωγές, τη διακίνηση και την παραγωγή των πρώτων υλών ζωοτροφών και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση και τις διαθέσιμες ποσότητες των προϊόντων αυτών στην αγορά ή ως εμπορικό απόθεμα, καθώς και για την ετήσια κατανάλωση αυτών.
(β) Τα στοιχεία που τηρούνται με βάση την παράγραφο (α)-
(i) χρησιμοποιούνται μόνο για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου.
(ii) δύναται να δημοσιευτούν μόνο ως συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά από απόφαση του Υπουργού και να κοινοποιούνται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή άλλες υπηρεσίες ή τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας, σε περίπτωση δε δημοσίευσης ή κοινοποίησής τους διασφαλίζεται η προστασία και η εμπιστευτικότητα ευαίσθητων δεδομένων κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου∙
(iii) λαμβάνονται υπόψη από την Αρμόδια Αρχή και τη Συμβουλευτική Επιτροπή, πριν υποβάλουν πρόταση στον Υπουργό για διάθεση αποθεμάτων στην αγορά, σε περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη ή έκτακτη ανάγκη στην αγορά λόγω σοβαρής διαταραχής στον εφοδιασμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15.
(5) Σε περίπτωση διάθεσης αποθεμάτων, μετά από απόφαση του Υπουργού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15, η Αρμόδια Αρχή μεριμνά για την εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων προς αναπλήρωση ή συμπλήρωση των αποθεμάτων και την εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων για το σκοπό αυτό.
(6) Η Αρμόδια Αρχή, εφόσον κρίνει τούτο αναγκαίο, μεριμνά για τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων, κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου.
(7)(α) Η Αρμόδια Αρχή δύναται να πωλεί ποσότητες αποθεμάτων οι οποίες θα αντικατασταθούν.
(β) Σε περίπτωση που βάσει των διατάξεων του παρόντος Νόμου απαιτείται η αύξηση των αποθεμάτων, η Αρμόδια Αρχή προβαίνει σε αγορά των ποσοτήτων που απαιτούνται.
(8) Η Αρμόδια Αρχή δύναται να αγοράζει, πωλεί ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο εμπορεύεται πρώτες ύλες ζωοτροφών ή σιτηρά για ανθρώπινη χρήση υπό οποιουσδήποτε όρους για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου.