51. Τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος Νόμου, όταν ο αγοραστής αγαθών κηρύσσεται σε πτώχευση, ο απλήρωτος πωλητής, που έπαυσε να έχει την κατοχή των αγαθών, έχει το δικαίωμα ανακοπής αυτών εν διαμετακομίσει, δηλαδή δύναται να επανακτήσει την κατοχή των αγαθών, εφόσο βρίσκονται στο στάδιο της διαμετακόμισης, και δύναται να τα κατακρατήσει μέχρι την πληρωμή ή την προσφορά του τιμήματος.
52.-(1) Τα αγαθά θεωρούνται εν διαμετακομίσει από τη στιγμή που παραδόθηκαν σε μεταφορέα ή άλλο θεματοφύλακα με σκοπό τη διαβίβαση τους στον αγοραστή, μέχρις ότου ο αγοραστής ή ο αντιπρόσωπος του παραλάβει αυτά από τέτοιο μεταφορέα ή άλλο θεματοφύλακα.
(2) Αν ο αγοραστής ή ο αντιπρόσωπος του παραλάβει τα αγαθά πριν από την άφιξη τους στον καθορισμένο προορισμό, τότε η διαμετακόμιση περατώνεται.
(3) Αν, μετά την άφιξη των αγαθών στον καθορισμένο προορισμό, ο μεταφορέας ή άλλος θεματοφύλακας πληροφορήσει τον αγοραστή ή τον αντιπρόσωπο του ότι κατέχει τα αγαθά για λογαριασμό του και εξακολουθεί να τα κατέχει ως θεματοφύλακας του αγοραστή ή του αντιπροσώπου του, η διαμετακόμιση περατώνεται και δεν έχει σημασία το γεγονός ότι περαιτέρω προορισμός για τα αγαθά, δυνατό να έχει υποδειχτεί από τον αγοραστή.
(4) Αν τα αγαθά απορρίφτηκαν από τον αγοραστή και ο μεταφορέας ή άλλος θεματοφύλακας συνεχίζει να τα κατέχει, η διαμετακόμιση δε θεωρείται ότι περατώνεται, ακόμη και αν ο πωλητής αρνείται να τα πάρει πίσω.
(5) Όταν αγαθά παραδοθούν σε πλοίο που ναυλώθηκε από τον αγοραστή, είναι θέμα που εξαρτάται από τις περιστάσεις της συγκεκριμένης περίπτωσης, κατά πόσο αυτά είναι στην κατοχή του πλοιάρχου ως μεταφορέα ή ως αντιπροσώπου του αγοραστή.
(6) Όταν ο μεταφορέας ή άλλος θεματοφύλακας παράνομα αρνηθεί να παραδώσει τα αγαθά στον αγοραστή ή στον αντιπρόσωπο του, η διαμετακόμιση θεωρείται ότι περατώνεται.
(7) Όποτε γίνεται μερική παράδοση των αγαθών στον αγοραστή ή στον αντιπρόσωπο του, τα υπόλοιπα αγαθά δύνανται να ανακοπούν εν διαμετακομίσει, εκτός αν τέτοια μερική παράδοση έγινε κάτω από τέτοιες περιστάσεις, που υποδηλώνουν συμφωνία εγκατάλειψης της κατοχής του συνόλου των αγαθών.
53.-(1) Ο απλήρωτος πωλητής δύναται να ασκήσει το δικαίωμα του για ανακοπή εν διαμετακομίσει είτε με το να λάβει πραγματική κατοχή των αγαθών, είτε με το να δώσει ειδοποίηση για την αξίωση του στο μεταφορέα ή σε άλλο θεματοφύλακα στην κατοχή του οποίου βρίσκονται τα αγαθά. Τέτοια ειδοποίηση δύναται να δοθεί είτε στο πρόσωπο που έχει πραγματική κατοχή των αγαθών είτε στον εντολέα του. Στην τελευταία περίπτωση η ειδοποίηση, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να δίνεται σε τέτοιο χρόνο και σε τέτοιες περιστάσεις, ώστε ο εντολέας, με την άσκηση εύλογης επιμέλειας, να δύναται να κοινοποιήσει αυτή στον υπηρέτη ή τον αντιπρόσωπο του έγκαιρα, για να εμποδίσει την παράδοση στον αγοραστή.
(2) Όταν δοθεί ειδοποίηση για ανακοπή εν διαμετακομίσει από τον πωλητή στο μεταφορέα ή σε άλλο θεματοφύλακα που έχει στην κατοχή του τα αγαθά, αυτός οφείλει να παραδώσει πίσω τα αγαθά στον πωλητή ή σύμφωνα με τις οδηγίες αυτού. Τα έξοδα τέτοιας παράδοσης βαρύνουν τον πωλητή.