1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Καθιέρωσης της 15ης Ιουλίου 1974 ως ημέρας Μνήμης και Τιμής των Πεσόντων και Αγωνισθέντων για τη Δημοκρατία Νόμος του 2000.
2. Στον παρόντα Νόμο εκτός αν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια-
«Επιτροπή» σημαίνει την Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης που καθιδρύεται με βάση το άρθρο 5(1).
«Θύματα του πραξικοπήματος» περιλαμβάνει όσους αντιστεκόμενοι στο πραξικόπημα έχασαν τη ζωή τους ή κατέστησαν λόγω τραύματος ανίκανοι ή περιορίστηκε η ικανότητά τους για ουσιαστική προσφορά υπηρεσιών ή εργασίας με οποιοδήποτε τρόπο.
«Μαχητές της Αντίστασης» ή «αντιστασιακοί» σημαίνει τους πολεμιστές, τους αγωνιστές και τα θύματα του πραξικοπήματος και όσους αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία εναντίον του πραξικοπήματος.
«Μητρώο» σημαίνει το Μητρώο Μαχητών της Αντίστασης που καταρτίζεται δυνάμει του άρθρου 6.
«Πραξικόπημα» σημαίνει την προδοτική ένοπλη ενέργεια για την ανατροπή της έννομης τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου 1974 και περιλαμβάνει πράξεις και ενέργειες που έγιναν πριν, κατά ή και μετά την εκδήλωσή του μέχρι την 7η Δεκεμβρίου 1974, όταν επέστρεψε στην Κύπρο ο εκλεγμένος Πρόεδρος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.
«Πρόεδρος» σημαίνει τον Πρόεδρο της Επιτροπής Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης.
3. Για την έμπρακτη απόδοση τιμής από την Κυπριακή Πολιτεία προς τους μαχητές της αντίστασης αλλά και για την καταδίκη του πραξικοπήματος, η 15η Ιουλίου αναγνωρίζεται ως επέτειος της Δημοκρατίας. Κατά την ημέρα αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την Κυπριακή Πολιτεία επίσημη παγκύπρια εκδήλωση προς τιμή των μαχητών της αντίστασης.
4. Η σημασία του αγώνα της αντίστασης υπέρ της Δημοκρατίας αναλύεται και επεξηγείται στους μαθητές όλων των σχολείων της Δημοκρατίας της Κύπρου σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Κάθε χρόνο στις 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται ενδοσχολική εκδήλωση προς τιμή των μαχητών της αντίστασης.
5.—(1) Καθιδρύεται επταμελής Επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τον Πρόεδρο και έξι μέλη, η οποία καλείται Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης με κύρια αρμοδιότητα τον καταρτισμό και την τήρηση Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης.
(2) Τέσσερα τουλάχιστον από τα μέλη πρέπει να είναι μαχητές της αντίστασης.
(3) Σε περίπτωση οποιουδήποτε κωλύματος του Προέδρου ή μέλους που διαρκεί πέραν των έξι μηνών η θέση κενούται και το Υπουργικό Συμβούλιο προβαίνει στο διορισμό νέου Προέδρου ή μέλους, ανάλογα με την περίπτωση, για το υπόλοιπο της θητείας.
(4) Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής διορίζονται για περίοδο έξι ετών. Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να επαναδιορίσει τον Πρόεδρο και τα μέλη ή οποιοδήποτε από αυτούς για ακόμη μια περίοδο μόνο.
6.—(1) Η Επιτροπή καταρτίζει και τηρεί Μητρώο Μαχητών της Αντίστασης στο οποίο η εγγραφή γίνεται από την ίδια την Επιτροπή ή ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται σ' αυτή είτε από τον ίδιο το μαχητή της αντίστασης είτε από κληρονόμους ή διαχειριστές της περιουσίας του. Η αίτηση υποβάλλεται το αργότερο μέχρι την 31η Αυγούστου του έτους 2006.
(2) Στην αίτηση παρέχονται όλες οι αναγκαίες πληροφορίες προς υποστήριξή της.
(3) Η περίληψη στο Μητρώο είναι στην απόλυτη κρίση της Επιτροπής, την οποία ασκεί το αργότερο εντός τριών μηνών από της υποβολής της αίτησης:
Νοείται ότι δε δύναται να περιληφθεί στο Μητρώο οποιοδήποτε πρόσωπο από τα θύματα του πραξικοπήματος ή από τους μαχητές της Αντίστασης το οποίο συνεργάστηκε με οποιοδήποτε τρόπο με την ΕΟΚΑ Β' ή τις δυνάμεις του πραξικοπήματος.
(4) Η Επιτροπή δύναται να ζητήσει οποιαδήποτε συμπληρωματικά στοιχεία κρίνει αναγκαία για περίληψη οποιουδήποτε προσώπου στο Μητρώο.
(5) Η Επιτροπή δύναται, αν κρίνει τούτο σκόπιμο, να αναθεωρήσει οποιαδήποτε απόφασή της σχετικά με την κατάρτιση ή τήρηση του Μητρώου.
(6) Η απόφαση της Επιτροπής κοινοποιείται το συντομότερο στον αιτητή.
(7) Η Επιτροπή εκδίδει πιστοποιητικό περίληψης κάθε μαχητή της αντίστασης στο Μητρώο.
(8) Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται στην Επιτροπή για σκοπούς κατάρτισης του Μητρώου είναι εμπιστευτικές.
(9) Η Επιτροπή δύναται να ετοιμάσει καθορισμένα έντυπα για σκοπούς του άρθρου αυτού.
6Α. Ανεξαρτήτως των προβλεπόμενων στο άρθρο 6, η αναφερόμενη στο εδάφιο (1) αυτού αίτηση είναι δυνατό να υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του περί Καθιέρωσης της 15ης Ιουλίου 1974 ως ημέρα Μνήμης και Τιμής των Πεσόντων και Αγωνισθέντων για τη Δημοκρατία (Τροποποιητικού) Νόμου του 2021.
7.—(1) Η Επιτροπή λειτουργεί δυνάμει εσωτερικών κανονισμών που εκδίδει η ίδια.
(2) Μέχρις ότου εκδοθούν εσωτερικοί κανονισμοί ισχύουν οι πιο κάτω διαδικαστικές διατάξεις τις οποίες η Επιτροπή, χωρίς να επηρεάζεται η γενικότητα των διατάξεων του εδαφίου (1), δύναται να συμπληρώσει ή να διαφοροποιήσει με την έκδοση εσωτερικών κανονισμών:
(α) Ο Πρόεδρος και τέσσερα μέλη της Επιτροπής αποτελούν απαρτία.
(β) Σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου, τα παρόντα μέλη της Επιτροπής εκλέγουν Πρόεδρο της συνεδρίασης νοουμένου ότι υπάρχει η απαιτούμενη απαρτία πέντε μελών.
(γ) Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων.
(δ) Σε περίπτωση ισοψηφίας ο Πρόεδρος ή ο Προεδρεύων έχει δεύτερη ψήφο.
(ε) Ο Πρόεδρος ορίζει τις συνεδριάσεις της Επιτροπής είτε ύστερα από δική του πρωτοβουλία είτε ύστερα από αίτημα οποιουδήποτε από τα μέλη.
(στ) Για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής παρέχεται έγκαιρη ειδοποίηση.
(ζ) Η αλληλογραφία υπογράφεται από τον Πρόεδρο ή εξουσιοδοτημένο από αυτό μέλος.
8. Η Επιτροπή εισηγείται στις αρμόδιες αρχές την αφιέρωση οδών, δρόμων και πλατειών στη μνήμη πεσόντων μαχητών της αντίστασης.
9. Η Επιτροπή εισηγείται στις αρμόδιες αρχές την ανέγερση μνημείων προς τιμή μαχητών της αντίστασης σε κατάλληλους χώρους.
10. Η Επιτροπή εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως και σε άλλους κρατικούς φορείς, μέτρα απότισης και απονομής τιμής στους μαχητές της αντίστασης καθώς και τρόπους διαφώτισης για τα γεγονότα που σχετίζονται με το πραξικόπημα.
11. Η Επιτροπή υποβάλλει κατά καιρούς στο Υπουργικό Συμβούλιο εισηγήσεις για την αναθεώρηση των συντάξεων και των έκτακτων επιδομάτων που παρέχονται στους μαχητές της αντίστασης και τους εξαρτώμενους των πεσόντων και των θυμάτων του πραξικοπήματος.
12.—(1) Στους μαχητές της αντίστασης που είναι καταχωρισμένοι στο Μητρώο απονέμονται ηθικές αμοιβές από την Κυπριακή Πολιτεία ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής.
(2) Ηθικές αμοιβές που δύνανται να απονεμηθούν στους μαχητές της αντίστασης μπορεί ανάμεσα σ' άλλα να είναι-
(α) Μετάλλια ή διπλώματα ή και τα δύο·
(β) μεταθανάτιες προαγωγές σε πεσόντες δημόσιους υπαλλήλους ή αστυνομικούς ή υπαλλήλους Ημικρατικών Οργανισμών·
(γ) προαγωγές επ' ανδραγαθία.
13.—(1) Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδίδει Κανονισμούς για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου.
(2) Κανονισμοί που εκδίδονται δυνάμει του Νόμου αυτού κατατίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.
14.—(1) Με την έναρξη της ισχύος του Νόμου αυτού καταργείται ο περί Αναγνώρισης και Καθιέρωσης της 15ης Ιουλίου ως Ημέρας της Δημοκρατίας και Ημέρας Μνήμης και Τιμής προς Όσους Έπεσαν ή Αγωνίστηκαν Προασπίζοντας τη Δημοκρατία και Εναντίον του Προδοτικού Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 Νόμος.
(2) Η κατάργηση του νόμου που αναφέρεται στο εδάφιο (1) δεν επηρεάζει την Επιτροπή που συστάθηκε δυνάμει αυτού, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως να είχε συσταθεί δυνάμει του παρόντος Νόμου, άνευ επηρεασμού όμως οποιασδήποτε ευθύνης που δυνατό να έχει για πράξεις ή ενέργειες που έχουν γίνει πριν από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου.
(3) Το Μητρώο που καταρτίστηκε δυνάμει του καταργούμενου νόμου θεωρείται ως να είχε καταρτιστεί δυνάμει του παρόντος Νόμου.