Για σκοπούς εφαρμογής των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο—
«Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3911/92 του Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 1992 σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών» (EE L 395 της 31.12.1992, σ. 1),
«Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 752/93 της Επιτροπής της 30ής Μαρτίου 1993 περί διατάξεων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3911/92 του Συμβουλίου σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών» (EE L 077 της 31.03.1993, σ. 24),
«Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2469/96 του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 1996 για τροποποίηση του παραρτήματος του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3911/92 σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών» (EE L 335 της 24.12.1996, σ. 9),
«Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1526/98 της Επιτροπής της 16ης Ιουλίου 1998 για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 752/93, περί διατάξεων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3911/92 του Συμβουλίου σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών» (EE L 201 της 17.07.1998, σ. 47),
«Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 974/2001 του Συμβουλίου, της 14ης Μαΐου 2001, για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3911/92 σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών» (EE L 137 της 19.5.2001, σ. 10),
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως:
1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Εξαγωγής των Πολιτιστικών Αγαθών Νόμος του 2002.
2. Στον παρόντα Νόμο-
«άδεια εξαγωγής» σημαίνει την άδεια που απαιτείται για την εξαγωγή των πολιτιστικών αγαθών και της οποίας ο τύπος καθορίζεται δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 13 και 15 του παρόντος Νόμου·
«αίτηση» σημαίνει την αίτηση που υποβάλλεται δυνάμει του άρθρου 18 του παρόντος Νόμου·
«αρμόδια αρχή» σημαίνει την αρχή που ορίζεται βάσει του άρθρου 4 του παρόντος Νόμου-
«διασάφηση» σημαίνει τη διασάφηση εξαγωγής όπως αυτή καθορίζεται από το Διευθυντή του Τμήματος Τελωνείων βάσει των διατάξεων των εκάστοτε εν ισχύ περί Τελωνείων και Φόρων Καταναλώσεων Νόμων·
«δικαιούχος» είναι το πρόσωπο για το οποίο εκδίδεται η άδεια εξαγωγής·
«Επιτροπή» σημαίνει την Επιτροπή που δημιουργείται δυνάμει του άρθρου 5·
«ιδρύματα» περιλαμβάνουν οποιουσδήποτε οργανισμούς, ιδρύματα, ή σωματεία τα οποία διατηρούν μόνιμη συλλογή πολιτιστικών αγαθών
«κράτος- μέλος» σημαίνει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης·
«Κανονισμοί» σημαίνει τους Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος Νόμου·
«μουσείο» σημαίνει το μουσείο το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί στη Δημοκρατία δυνάμει των διατάξεων του περί Αρχαιοτήτων Νόμου ή οποιασδήποτε άλλης νομοθεσίας και το οποίο διατηρεί μόνιμη συλλογή πολιτιστικών αγαθών
«πολιτιστικό αγαθό» σημαίνει οποιοδήποτε πολιτιστικό αγαθό το οποίο εμπίπτει στις κατηγορίες πολιτιστικών αγαθών που καθορίζονται στο Παράρτημα Ι·
«τελωνείο» σημαίνει το αρμόδιο τελωνείο για τη διεκπεραίωση των διατυπώσεων εξαγωγής των πολιτιστικών αγαθών όπως ορίζεται στο άρθρο 23 του παρόντος Νόμου·
«τρίτη χώρα» σημαίνει χώρα που δεν είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
3.-(1) Ο παρών Νόμος εφαρμόζεται σε σχέση με πολιτιστικό αγαθό όπου για την εξαγωγή του σε τρίτη χώρα απαιτείται άδεια εξαγωγής και το οποίο-
(α) μέχρι την 1ην Ιανουαρίου 1993, βρισκόταν κατά τρόπο νόμιμο και οριστικό εντός της Δημοκρατίας, ή
(β) μετά την 1ην Ιανουαρίου 1993, βρισκόταν εντός της Δημοκρατίας-
(i) Μετά τη νόμιμη και οριστική αποστολή από κράτος- μέλος· ή
(ii) μετά την επανεισαγωγή του από τρίτη χώρα στην οποία είχε αποσταλεί νομίμως από τη Δημοκρατία.
(2) Για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου, η παραμονή πολιτιστικών αγαθών στη Δημοκρατία θεωρείται νόμιμη και οριστική, εφόσον αυτά βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας τα τελευταία πενήντα χρόνια.
(3) Οι διατάξεις του παρόντος Νόμου είναι ειδικές και υπερισχύουν οποιωνδήποτε διατάξεων του περί Αρχαιοτήτων Νόμου και οποιασδήποτε άλλης σχετικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν θέματα τα οποία ρυθμίζονται από τον παρόντα Νόμο.
4. Οι αρμόδιες αρχές, στις οποίες απευθύνεται η αίτηση ενδιαφερομένου για έκδοση άδειας εξαγωγής εκτός της Δημοκρατίας, του πολιτιστικού αγαθού που αναγράφεται στο Παράρτημα I του παρόντος Νόμου, καθορίζονται ως ακολούθως:
(1) Ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων για τα πολιτιστικά αγαθά που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες Α1, Α2, και Α12β του Παραρτήματος μόνον ως προς τις συλλογές που παρουσιάζουν εθνογραφικό ή νομισματικό ενδιαφέρον.
(2) Ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τα πολιτιστικά αγαθά των κατηγοριών A3, Α3α, Α4, Α5, Α6 και Α12α του Παραρτήματος μόνον ως προς τις συλλογές και δείγματα προερχόμενα από συλλογές ανατομίας, Α12β του Παραρτήματος μόνον ως προς τις συλλογές που παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον, Α13 και Α14 του Παραρτήματος.
(3) O Έφορος του Κρατικού Αρχείου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τα πολιτιστικά αγαθά των Κατηγοριών Α7, Α8, Α10 και A11 του Παραρτήματος.
(4) Ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκοπήσεως του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για τα πολιτιστικά αγαθά των Κατηγοριών Α12α του Παραρτήματος, μόνον ως προς τις συλλογές και δείγματα προερχόμενα από συλλογές ορυκτολογίας, και Α12β του Παραρτήματος μόνον ως προς τις συλλογές που παρουσιάζουν παλαιοντολογικό ενδιαφέρον.
(5) Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για τα πολιτιστικά αγαθά της κατηγορίας Α 12α του Παραρτήματος μόνον ως προς τις συλλογές και δείγματα προερχόμενα από συλλογές ζωολογίας και βοτανικής.
(6) Ο διευθυντής της Κρατικής Βιβλιοθήκης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τα αγαθά της Κατηγορίας Α9 του Παραρτήματος.
5. Καθιδρύεται Επιτροπή η οποία έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει κατά πόσο μπορεί να εκδοθεί η άδεια εξαγωγής πολιτιστικού αγαθού ή όχι.
6.-(1) Η Επιτροπή είναι εξαμελής, όπου-
(α) Πέντε από τα μέλη της διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και απαρτίζονται από εκπροσώπους που υποδεικνύονται από τα ακόλουθα:
(i) Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων·
(ii) Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού·
(iii) Κρατικό Αρχείο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως·
(iv) Τμήμα Γεωλογικής Επισκοπήσεως του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος·
(ν) μη κυβερνητικό οργανισμό ο οποίος υποδεικνύεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και ο οποίος έχει να επιδείξει ενεργό δραστηριότητα για τη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Δημοκρατία· και
(β) τον εκπρόσωπο της αρμόδιας αρχής στην οποία έγινε η αίτηση εξαγωγής του πολιτιστικού αγαθού.
(2) Πρόεδρος της Επιτροπής διορίζεται ο εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων.
(3) Η θητεία του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής είναι τετραετής και δύναται να ανανεωθεί σύμφωνα με τις περί διορισμού διατάξεις του παρόντος άρθρου.
(4) Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος κωλύεται προσωρινά από οποιαδήποτε αιτία στην άσκηση των καθηκόντων του, η Επιτροπή επιλέγει ένα εκ των μελών να ενεργεί ως Πρόεδρος.
(5) Σε περίπτωση που η θέση του Προέδρου ή μέλους της Επιτροπής χηρεύσει πριν από τη λήξη της θητείας αυτού, το Υπουργικό Συμβούλιο προβαίνει στο διορισμό νέου Προέδρου ή μέλους της Επιτροπής για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του απερχομένου, σύμφωνα με τις περί διορισμού διατάξεις του παρόντος άρθρου.
(6) Στον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής χορηγείται αποζημίωση το ύψος της οποίας αποφασίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.
7.-(1) Ο Πρόεδρος προΐσταται της Επιτροπής, συγκαλεί αυτή σε συνεδρία κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 8, και υπογράφει τα πρακτικά και κάθε άλλο σημαντικό έγγραφο.
(2) Ο Πρόεδρος μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεων και για την άσκηση των λοιπών κατά νόμο αρμοδιοτήτων της Επιτροπής ενώπιον των δικαστικών ή άλλων αρχών.
8.-(1) Ο Πρόεδρος συγκαλεί την Επιτροπή σε συνεδρία όποτε κρίνει τούτο αναγκαίο, οφείλει όμως να συγκαλέσει συνεδρία το νωρίτερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση σε προθεσμία ενός μηνός, αν το ζητήσουν γραπτώς δύο τουλάχιστο μέλη της Επιτροπής που καθορίζουν συγχρόνως και τα προς συζήτηση θέματα.
(2) Η πρόσκληση σε συνεδρία είναι γραπτή και απευθύνεται προς όλα τα μέλη της Επιτροπής επτά τουλάχιστον ημέρες πριν από την ορισμένη για τη συνεδρία ημερομηνία.
(3) Η ημερήσια διάταξη καταρτίζεται από τον Πρόεδρο και κοινοποιείται μαζί με την πρόσκληση σε συνεδρία.
9.-(1) Η Επιτροπή συνεδριάζει νομίμως αν, στη συνεδρία παρίσταται ο Πρόεδρος ή ο αναπληρωτής του και δύο από τα μέλη της Επιτροπής, οι δε αποφάσεις της Επιτροπής πλήρως αιτιολογημένες λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και διαβιβάζονται στην αρμόδια αρχή για ανάλογη ενέργεια.
(2) Η Επιτροπή μπορεί μέσω του Προέδρου της να καλέσει σε οποιαδήποτε συνεδρία οποιοδήποτε λειτουργό κρατικής υπηρεσίας ή οργανισμού δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου καθώς και οποιοδήποτε πρόσωπο του οποίου οι απόψεις ή εξειδικευμένες γνώσεις σε συγκεκριμένο θέμα δυνατό να κριθούν χρήσιμες ή αναγκαίες για το έργο της.
11. Απαγορεύεται η εξαγωγή οποιουδήποτε πολιτιστικού αγαθού εκτός της Δημοκρατίας προς τρίτες χώρες χωρίς άδεια εξαγωγής.
12. Για την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ανάλογα με την περίπτωση μία εκ των κατωτέρω τύπων αδειών:
(α) Η τυποποιημένη άδεια, ή
(β) η γενική ανοικτή άδεια.
13. Η τυποποιημένη άδεια εκδίδεται βάσει της αίτησης του «Τύπου Α» που περιέχεται στο Παράρτημα II του παρόντος Νόμου και προβλέπει την οριστική εξαγωγή του πολιτιστικού αγαθού από τη Δημοκρατία ή την προσωρινή εξαγωγή του.
14.-(1) Η διάρκεια ισχύος της τυποποιημένης άδειας εξαγωγής δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της.
(2) Σε περίπτωση αίτησης προσωρινής εξαγωγής, η αρμόδια αρχή προσδιορίζει την προθεσμία μέσα στην οποία το πολιτιστικό αγαθό πρέπει να επανεισαχθεί στη Δημοκρατία.
15. Η γενική ανοικτή άδεια εκδίδεται βάσει της αίτησης του «Τύπου Β» που περιέχεται στο Παράρτημα III και προβλέπει οποιαδήποτε προσωρινή εξαγωγή οποιουδήποτε πολιτιστικού αγαθού από αυτά που αποτελούν τμήμα της μόνιμης συλλογής ενός μουσείου ή άλλου ιδρύματος.
16. Η γενική ανοικτή άδεια μπορεί-
(1) Να εκδοθεί μόνον εάν η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι το μουσείο ή το ίδρυμα παρέχει όλες τις εγγυήσεις που κρίνονται απαραίτητες ώστε το αγαθό να επιστραφεί σε καλή κατάσταση στη Δημοκρατία·
(2) να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει οποιοδήποτε συνδυασμό πολιτιστικών αγαθών της μόνιμης συλλογής του μουσείου ή του ιδρύματος σε οποιαδήποτε περίσταση προσωρινής εξαγωγής ή να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει σειρά διάφορων συνδυασμών πολιτιστικών αγαθών είτε διαδοχικά είτε ταυτόχρονα.
18.-(1) Οποιοδήποτε πρόσωπο επιθυμεί να εξαγάγει οποιοδήποτε πολιτιστικό αγαθό από τη Δημοκρατία σε τρίτες χώρες υποβάλλει αίτηση για άδεια εξαγωγής στην αρμόδια αρχή κατά τον τύπο που προσδιορίζεται στα άρθρα 13 και 15 του παρόντος Νόμου, η οποία συνοδεύεται με τα στοιχεία που προσδιορίζονται στο άρθρο 19 του παρόντος Νόμου και με καταβολή τέλους εκατόν πενήντα λιρών.
(2)(α) Με την επιφύλαξη της παραγράφου (γ), για κάθε αποστολή πολιτιστικών αγαθών εκδίδεται χωριστή άδεια εξαγωγής.
(β) Κατά την έννοια της παραγράφου (α) η αποστολή μπορεί να αφορά είτε ένα πολιτιστικό αγαθό ή περισσότερα του ενός πολιτιστικά αγαθά.
(γ) Στην περίπτωση που μία αποστολή αποτελείται από περισσότερα του ενός πολιτιστικά αγαθά, η αρμόδια αρχή προσδιορίζει εάν απαιτείται η χορήγηση μίας ή περισσότερων αδειών εξαγωγής για τη συγκεκριμένη αποστολή.
(3) Η αίτηση συμπληρώνεται, κατά τον τρόπο που προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 3 του Κανονισμού (ΕΟΚ) αρ. 752/93 της Επιτροπής της 30ής Μαρτίου 1993 περί διατάξεων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3911/92 του Συμβουλίου σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών (EE L 077 της 31.03. 1993, σ. 24).
19. Ανεξάρτητα των στοιχείων που περιέχονται στους τύπους αδειών που παρουσιάζονται στα Παραρτήματα II και III του παρόντος Νόμου, η αίτηση συνοδεύεται από τα επιπρόσθετα στοιχεία που απαιτούνται στην παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 752/93 της Επιτροπής της 30ής Μαρτίου 1993 περί διατάξεων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3911/92 του Συμβουλίου σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών (EE L 077 της 31.03.1993, σ. 24).
20.-(1) Η αρμόδια αρχή η οποία λαμβάνει την αίτηση εξετάζει κατά πόσο συντρέχουν οι πιο κάτω προϋποθέσεις:
(α) Η αίτηση περιλαμβάνει τα απαιτούμενα στοιχεία σύμφωνα με τα άρθρα 13, 15, 18 και 19, και
(β) πληρώθηκε το καταβλητέο τέλος.
(2)(α) Σε περίπτωση κατά την οποία η αίτηση δε συνάδει με τις πρόνοιες των άρθρων 13, 15, 18 και 19 του παρόντος Νόμου, ή δεν καταβλήθηκε το απαιτούμενο τέλος, η αρμόδια αρχή επιστρέφει την αίτηση στον αιτητή, ο οποίος, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία της επιστροφής της αίτησης, δικαιούται να διορθώσει οποιαδήποτε τυχόν παράλειψη και να την επιστρέψει στην αρμόδια αρχή.
(β) Σε περίπτωση κατά την οποία η εν λόγω παράλειψη δε διορθωθεί εντός του χρόνου που ορίζεται στην παράγραφο (α), τότε η αίτηση, μετά την εκπνοή της πιο πάνω ταχθείσας προθεσμίας, θεωρείται ως απορριφθείσα.
21.-(1) Η αίτηση, μετά από τον έλεγχο της από την αρμόδια αρχή, σύμφωνα με το άρθρο 20 του παρόντος Νόμου, παραπέμπεται στην Επιτροπή για εξέταση και λήψη σχετικής απόφασης.
(2) Σε περίπτωση κατά την οποία η Επιτροπή θεωρήσει ότι χρειάζεται περαιτέρω στοιχεία για την εξέταση της αίτησης δύναται να τα ζητήσει γραπτώς από τον αιτητή.
(3) Η Επιτροπή δύναται, όπου θεωρεί τούτο χρήσιμο, να ζητήσει απόψεις από αρμόδιες Κυβερνητικές ή μη υπηρεσίες για την εξέταση ειδικών θεμάτων που προκύπτουν από την αίτηση.
(4) Η Επιτροπή εξετάζει την αίτηση το συντομότερο δυνατό και αποφασίζει κατά πόσο το πολιτιστικό αγαθό δύναται να εξαχθεί ή όχι.
(5) Η απόφαση της Επιτροπής κοινοποιείται ταυτόχρονα στον αιτητή και στην αρμόδια αρχή, η οποία σε περίπτωση θετικής απόφασης, το ταχύτερο μετά την παραλαβή της κοινοποίησης αυτής, προβαίνει στην έκδοση της άδειας εξαγωγής.
(6) Η αίτηση άδειας εξαγωγής εκδίδεται σε τρία αντίτυπα-
(α) Ένα αντίτυπο που αποτελεί την αίτηση και φέρει τον αριθμό 1,
(β) ένα αντίτυπο που προορίζεται για το δικαιούχο και φέρει τον αριθμό 2,
(γ) ένα αντίτυπο που αποστέλλεται στην αρμόδια αρχή που εκδίδει την άδεια και φέρει τον αριθμό 3.
(7) Η αρμόδια αρχή μπορεί, ενόψει της χορήγησης της άδειας εξαγωγής, να απαιτήσει τη φυσική παρουσίαση του πολιτιστικού αγαθού προς εξαγωγή.
(8) Κατόπιν της έκδοσης της άδειας εξαγωγής η αρμόδια αρχή διατηρεί το κατά το οριζόμενο στο εδάφιο (6) αντίτυπο με τον αριθμό 1, και επιστρέφει τα άλλα αντίτυπα στον αιτητή, ο οποίος καθίσταται δικαιούχος της άδειας εξαγωγής ή στον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο του.
(9) Σε περίπτωση που δε χρησιμοποιηθεί η άδεια εξαγωγής και έχει λήξει η ισχύς της, ο κάτοχος της επιστρέφει αμέσως στην αρμόδια αρχή τα αναφερόμενα αντίτυπα που βρίσκονται στην κατοχή του.
23. Βάσει του παρόντος Νόμου, αρμόδια τελωνεία για τη διεκπεραίωση των διατυπώσεων εξαγωγής των πολιτιστικών αγαθών ορίζονται το Τελωνείο Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού.
24. Για την εξαγωγή των πολιτιστικών αγαθών, ο εξαγωγέας ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του, οφείλει να καταθέσει στο αρμόδιο τελωνείο, διασάφηση εξαγωγής στην οποία επισυνάπτονται τα αντίτυπα της άδειας εξαγωγής.
25. Τα αντίτυπα της άδειας εξαγωγής που υποβάλλονται με τη διασάφηση εξαγωγής είναι-
(α) Το αντίτυπο 2 που προορίζεται για το δικαιούχο,
(β) το αντίτυπο 3 που αποστέλλεται στην αρμόδια αρχή από την οποία εκδόθηκε η άδεια εξαγωγής.
26.-(1) Το τελωνείο επιβεβαιώνει ότι τα αναγραφόμενα στη διασάφηση εξαγωγής στοιχεία αντιστοιχούν στα στοιχεία της τυποποιημένης άδειας εξαγωγής, καθώς και το γεγονός ότι γίνεται αναφορά της εν λόγω άδειας στο τετραγωνίδιο 44 της διασάφησης εξαγωγής. Λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προς εξακρίβωση της ταυτότητας των στοιχείων αυτών, που συμπεριλαμβάνουν την πιστοποίηση της αυθεντικότητας της σφραγίδας των τελωνείων. Το αντίτυπο 3 της τυποποιημένης άδειας εξαγωγής που αποστέλλεται στην αρμόδια αρχή προσαρτάται στο αντίτυπο 3 του ενιαίου διοικητικού εγγράφου.
(2) Το τελωνείο, αφού συμπληρώσει το τετραγωνίδιο 19Β, επιστρέφει το αντίτυπο που προορίζεται για το δικαιούχο στον εξαγωγέα ή στον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο του.
(3) Το αντίτυπο της τυποποιημένης άδειας που αποστέλλεται στην αρμόδια αρχή πρέπει να συνοδεύει την αποστολή των πολιτιστικών αγαθών μέχρι το τελωνείο εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Το τελωνείο αυτό συμπληρώνει, κατά περίπτωση, το τετραγωνίδιο 5 αυτού του αντιτύπου, εναποθέτει τη σφραγίδα του στο τετραγωνίδιο 22 και το επιστρέφει, προκειμένου να αποσταλεί στην αρμόδια αρχή, στον εξαγωγέα ή στον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο του.
27.-(1) Το τελωνείο που παραλαμβάνει την διασάφηση εξαγωγής, εξασφαλίζει ότι η γενική ανοικτή άδεια προσκομίζεται μαζί με κατάλογο των αγαθών που θα εξαχθούν και τα οποία περιγράφονται επίσης στη διασάφηση εξαγωγής. Ο κατάλογος θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε έγγραφο με την επικεφαλίδα του ιδρύματος και κάθε σελίδα πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από έναν εκπρόσωπο του ιδρύματος και να αναφέρεται στην εν λόγω άδεια. Κάθε σελίδα πρέπει επίσης να είναι σφραγισμένη με τη σφραγίδα του ιδρύματος όπως έχει τεθεί στην εν λόγω άδεια. Στο τετραγωνίδιο 44 της διασάφησης εξαγωγής πρέπει να γίνεται αναφορά στην εν λόγω άδεια.
(2) Η άδεια επισυνάπτεται στο αντίγραφο/αντίτυπο 3 του ενιαίου διοικητικού εγγράφου και πρέπει να συνοδεύει το φορτίο στο τελωνείο στο σημείο εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας. Όταν το αντίγραφο 3 του ενιαίου διοικητικού εγγράφου τίθεται στη διάθεση του εξαγωγέα ή του αντιπροσώπου του η άδεια διατίθεται επίσης σε αυτό για χρήση την επόμενη φορά.
28.-(1) Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων ορίζεται ως το αρμόδιο τμήμα για την εκτύπωση του εντύπου της άδειας εξαγωγής και για τη διασφάλιση της εγκυρότητας και της αυθεντικότητάς του.
(2) Το έντυπο της άδειας τυπώνεται και συμπληρώνεται κατά τον τρόπο και τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 3 του Κανονισμού αρ. 752/93 της Επιτροπής της 30ής Μαρτίου 1993 περί διατάξεων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3911/92 του Συμβουλίου σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών (EE L 077 της 31.03. 1993, σ. 24).
(3) Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, εκτός από την ανάθεση της εκτύπωσης του εντύπου στο τυπογραφείο της Δημοκρατίας, μπορεί να εμπιστευθεί την εκτύπωσή του και σε ιδιωτικά τυπογραφεία τα οποία εγκρίνει. Στην τελευταία περίπτωση, αναφορά της έγκρισης γίνεται σε κάθε έντυπο άδειας.
(4) Κάθε έντυπο φέρει ένδειξη με το όνομα και τη διεύθυνση του τυπογράφου ή σήμα που επιτρέπει τη διαπίστωση της ταυτότητάς του. Φέρει επίσης αύξοντα αριθμό, έντυπο ή αποτυπωμένο με σφραγίδα που προορίζεται για την εξατομίκευσή του.
29. Η πλαστογραφία του εντύπου της άδειας εξαγωγής συνιστά ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με ποινή φυλακίσεως μέχρι δέκα ετών.
30.-(1) Οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο εξάγει ή αποπειράται να εξάγει ή το οποίο καθίσταται συνεργός στην εξαγωγή πολιτιστικού αγαθού χωρίς άδεια εξαγωγής είναι ένοχο αδικήματος και υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τέσσερα έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες λίρες ή και με τις δύο αυτές ποινές.
(2) Το πολιτιστικό αγαθό το οποίο απομακρύνθηκε παράνομα και το οποίο είναι ιδιοκτησία του προσώπου που διαπράττει το κατά το εδάφιο (1) αδίκημα, μπορεί να δημευθεί με διάταγμα του Δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση.
31.-(1) Το Υπουργικό Συμβούλιο εκδίδει Κανονισμούς για καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου και για τον καθορισμό ή ρύθμιση οποιουδήποτε θέματος το οποίο, με βάση τον παρόντα Νόμο, χρειάζεται να καθοριστεί ή να ρυθμιστεί.
(2) Ειδικότερα και χωρίς να επηρεάζεται η γενικότητα του προηγούμενου εδαφίου με τους εν λόγω Κανονισμούς μπορεί να καθορίζεται οποιοδήποτε επιπρόσθετο στοιχείο που η Επιτροπή θεωρεί απαραίτητο για εξέταση της αίτησης.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I
(Άρθρο 2)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 ΤΟΥ
ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Α. 1. Αρχαιολογικά αντικείμενα ηλικίας άνω των 100 ετών προερχόμενα από:
- χερσαίες και υποθαλάσσιες ανασκαφές και ανακαλύψεις
9705 00 00
- αρχαιολογικούς χώρους
9706 00 00
- αρχαιολογικές συλλογές
2. Στοιχεία αποτελούντα αναπόσπαστο τμήμα καλλιτεχνικών, ιστορικών ή θρησκευτικών μνημείων και προερχόμενα από το διαμελισμό τους, ηλικίας άνω των 100 ετών
9705 00 00
9706 00 00
3. Ζωγραφικοί πίνακες, άλλοι από αυτούς που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες 3α ή 4, που έχουν γίνει εξ ολοκλήρου με το χέρι, σε οποιοδήποτε υπόστρωμα και με οποιοδήποτε υλικό.(1) 3α. Υδατογραφίες (ακουαρέλες), κρητιδογραφίες (παστέλ) και υδροκομμιογραφίες (γκουάς), που έχουν γίνει εξ ολοκλήρου με το χέρι, σε οποιοδήποτε υπόστρωμα.
9701
4. Ψηφιδωτά, εκτός εκείνων που εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 ή 2, που έχουν γίνει εξ ολοκλήρου με το χέρι, με οποιοδήποτε υλικό, και σχέδια που έχουν γίνει εξ ολοκλήρου με το χέρι, σε οποιοδήποτε υπόστρωμα και με οποιοδήποτε υλικό.(1)
6914
9701
5. Πρωτότυπα έργα χαρακτικής, χαλκογραφίας, μεταξοτυπίας και λιθογραφίας και οι αντίστοιχες πρωτότυπες «μήτρες», καθώς και οι πρωτότυπες αφίσες.(1)
Κεφάλαιο 49
9702 00 00
8442 50 99
6. Πρωτότυπα έργα αγαλματοποιίας ή γλυπτικής και αντίγραφα που έχουν φιλοτεχνηθεί με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για το πρωτότυπο (1), εκτός των υπαγομένων στην κατηγορία 1
9703 00 00
7. Φωτογραφίες, ταινίες και τα αρνητικά τους (1)
3704
3705
3706
4911 91 80
8. Αρχέτυπα και χειρόγραφα, καθώς και γεωγραφικοί χάρτες και παρτιτούρες, μεμονωμένα ή σε συλλογή(1)
9702 00 00
9706 00 00
4901 10 00
4901 99 00
4904 00 00
4905 91 00
4905 99 00
4906 00 00
9. Βιβλία ηλικίας άνω των 100 ετών, μεμονωμένα ή σε συλλογή
9705 00 00
9706 00 00
10. Έντυποι γεωγραφικοί χάρτες ηλικίας άνω των 200 ετών
9706 00 00
11. Αρχεία πάσης φύσεως, που περιέχουν στοιχεία ηλικίας άνω των 50 ετών, σε οποιοδήποτε υπόστρωμα
3704
3705
3706
4901
4906
9705 00 00
9706 00 00
12. α) Συλλογές (2) και δείγματα προερχόμενα από συλλογές ζωολογίας, βοτανικής, ορυκτολογίας ή ανατομίας
9705 00 00
β) Συλλογές (2) που παρουσιάζουν ιστορικό, παλαιοντολογικό, εθνογραφικό ή νομισματικό ενδιαφέρον
9705 00 00
13. Μεταφορικά μέσα ηλικίας άνω των 75 ετών
9705 00 00
Κεφάλαια 86-89
14. Άλλα είδη παλαιοπωλείου, μη υπαγόμενα στις κατηγορίες Α1 έως Α13
α) ηλικίας μεταξύ 50 και 100 ετών:
- παιχνίδια
Κεφάλαιο 95
- είδη υαλουργίας
7013
- είδη χρυσοχοΐας
7114
- έπιπλα και είδη επιπλώσεως
Κεφάλαιο 94
- όργανα και συσκευές οπτικής, φωτογραφίας ή κινηματογραφίας
Κεφάλαιο 90
- μουσικά όργανα
Κεφάλαιο 92
- ωρολογοποιία
Κεφάλαιο 91
- τεχνουργήματα από ξύλο
Κεφάλαιο 44
- προϊόντα κεραμευτικής
Κεφάλαιο 69
- είδη επίστρωσης
5805 00 00
- τάπητες
Κεφάλαιο 57
- χαρτιά τοιχοστρωσίας
4814
- όπλα
Κεφάλαιο 93
β) ηλικίας άνω των 100 ετών
9706 00 00
Τα πολιτιστικά αγαθά που ανήκουν στις κατηγορίες Α1 έως Α14 καλύπτονται από τον παρόντα νόμο μόνον αν η αξία τους είναι ίση ή μεγαλύτερη από τα κατώτατα όρια που ορίζονται στο σημείο Β.
Β. Κατώτατα όρια που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες του σημείου Α (σε Ευρώ)
ΑΞΙΕΣ: ανεξαρτήτως αξίας
- 1 (Αρχαιολογικά αντικείμενα)
- 2 (Αντικείμενα προερχόμενα από διαμελισμό μνημείων)
- 8 (Αρχέτυπα και χειρόγραφα)
- 11 (Αρχεία) 15 000
- 4 (Ψηφιδωτά και σχέδια)
- 5 (Έργα χαρακτικής)
- 7 (Φωτογραφίες)
-10 (Έντυποι γεωγραφικοί χάρτες) 30 000
- 3α [Υδατογραφίες (ακουαρέλες), κρητιδογραφίες (παστέλ) και υδροκομμιογραφίες (γκουάς)]
50 000
- 6 (Έργα αγαλματοποιίας)
- 9 (Βιβλία)
-12 (Συλλογές)
-13 (Μεταφορικά μέσα)
-14 (Λοιπά αντικείμενα)
150 000
- 3 (Πίνακες ζωγραφικής)
Η πλήρωση των προϋποθέσεων οικονομικής αξίας κρίνεται κατά την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση άδειας εξαγωγής. Οικονομική αξία είναι η αξία του πολιτιστικού αγαθού στο κράτος μέλος που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3911/92 του Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 1992 σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών. Για τα κράτη μέλη των οποίων το νόμισμα δεν είναι το ευρώ, οι αξίες που εκφράζονται σε ευρώ στο παράρτημα μετατρέπονται και εκφράζονται στα εθνικά, νομίσματα με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία της 31ης Δεκεμβρίου 2001 που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η εν λόγω ισοτιμία στα εθνικά νομίσματα αναθεωρείται ανά διετία, με ισχύ από την 31η.Δεκεμβρίου 2001. Ο υπολογισμός της εν λόγω ισοτιμίας βασίζεται στο μέσο όρο της καθημερινής αξίας αυτών των νομισμάτων, εκφρασμένων σε ευρώ, κατά το εικοσιτετράμηνο που λήγει την τελευταία ημέρα του μήνα Αυγούστου ο οποίος προηγείται της αναθεώρησης η οποία αρχίζει να ισχύει την 31η Δεκεμβρίου.
Σημείωση: Όπου παρουσιάζονται στο παρόν Παράρτημα τα σύμβολα (1) και (2) θα ερμηνεύονται ως:
(1) Ηλικίας άνω των 50 ετών και μη ανήκοντα στους δημιουργούς τους.
(2) Όπως ορίζονται από το Δικαστήριο στην απόφαση αριθ. 252/84: «Είδη συλλογών κατά την έννοια της κλάσης 97.05 του Κοινού Δασμολογίου είναι εκείνα που έχουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ώστε να περιληφθούν σε συλλογή, δηλαδή τα είδη που είναι σχετικώς σπάνια, δε χρησιμοποιούνται συνήθως κατά τον αρχικό τους προορισμό, αποτελούν αντικείμενο ειδικών συναλλαγών εκτός του συνήθους εμπορίου των πρακτικώς χρήσιμων ομοειδών αντικειμένων και έχουν μεγάλη αξία».
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II
(Άρθρο 13)
"PHOTOS"