2. Στον παρόντα Νόμο εκτός εάν προκύπτει διαφορετικά από το κείμενο—
«Δημοκρατία» σημαίνει την Κυπριακή Δημοκρατία·
«εγγεγραμμένος ιατρικός επισκέπτης» σημαίνει ιατρικό επισκέπτη εγγεγραμμένο στο μητρώο δυνάμει του παρόντος Νόμου και ασχολείται με την ιατρική ενημέρωση·
«Έφορος» σημαίνει το πρόσωπο που διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με γνωστοποίηση που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου·
«ιατρική ενημέρωση» είναι η παροχή επιστημονικών πληροφοριών από φαρμακευτικές επιχειρήσεις σε λειτουργούς υγείας (ιατρούς, οδοντίατρους, κτηνίατρους, φαρμακοποιούς) για τα φάρμακα που κυκλοφορούν υπό την ευθύνη τους με σκοπό την ορθή χρησιμοποίηση των φαρμάκων αυτών, όπως έχει γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο Φαρμάκων για την προστασία της δημόσιας υγείας·
«κράτος μέλος» σημαίνει κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συμβαλλόμενο μέρος της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και την Ελβετία και δεν περιλαμβάνει τη Δημοκρατία·
«Μητρώο» σημαίνει το μητρώο ιατρικών επισκεπτών σύμφωνα με τον παρόντα Νόμο·
«πρόεδρος» σημαίνει τον πρόεδρο του Συμβουλίου·
«Συμβούλιο» σημαίνει το συμβούλιο που ιδρύεται δυνάμει του άρθρου 3·
«Συμβούλιο Φαρμάκων» σημαίνει το συμβούλιο που καθιδρύεται με βάση τον περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) Νόμο·
«Συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» σημαίνει τη Συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που υπογράφτηκε στο Οπόρτο στις 2 Μαΐου 1992, όπως αυτή τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο που υπογράφτηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Μαρτίου 1993 και όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται·
«Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Κύπρου» σημαίνει το σωματείο το εγγεγραμμένο σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Σωματείων Νόμου και αποτελείται από τους εγγεγραμμένους ιατρικούς επισκέπτες που ασκούν το επάγγελμά τους στην Κύπρο-
«Υπουργός» σημαίνει τον Υπουργό Υγείας.
3.—(1) Για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου δημιουργείται Συμβούλιο αρμόδιο για την εγγραφή και παροχή άδειας άσκησης επαγγέλματος σε ιατρικούς επισκέπτες και ασκεί οποιεσδήποτε άλλες εξουσίες και αρμοδιότητες χορηγούνται σε αυτό δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου.
(2) Το Συμβούλιο με εξαίρεση την πρώτη συγκρότησή του, αποτελείται από τα ακόλουθα πρόσωπα:
(α) Ένα πρόσωπο που κατέχει θέση στο Υπουργείο Υγείας,
(β) έναν εκπρόσωπο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου,
(γ) έναν εκπρόσωπο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου,
(δ) έξι εγγεγραμμένους ιατρικούς επισκέπτες οι οποίοι υποδεικνύονται από το σωματείο ιατρικών επισκεπτών.
(3) Τα μέλη του συμβουλίου διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από πρόταση του Υπουργού για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη.
(4) Το Υπουργικό Συμβούλιο ορίζει το ένα από τα μέλη του συμβουλίου που αναφέρονται στην παράγραφο (δ) του εδαφίου (2), ως πρόεδρο.
(5) Τα μέλη του συμβουλίου τα οποία δεν ανήκουν στη δημόσια υπηρεσία της Δημοκρατίας μπορεί να παραιτηθούν από τη θέση τους με την υποβολή γραπτής παραίτησης προς τον Υπουργό.
(6)(α) Ο πρόεδρος συγκαλεί τις συνεδριάσεις του συμβουλίου και μεριμνά για την τήρηση των πρακτικών,
(β) ο πρόεδρος υποχρεούται να συγκαλεί συνεδρία του Συμβουλίου μετά από αίτηση τριών μελών του,
(γ) σε περίπτωση απουσίας του προέδρου τα μέλη ορίζουν μεταξύ τους τον προεδρεύοντα της συνεδρίας.
(7) Ο πρόεδρος και τέσσερα μέλη αποτελούν απαρτία.
(8) Το συμβούλιο αποφασίζει με πλειοψηφία των παρευρισκόμενων μελών, σε περίπτωση δε ισοψηφίας ο προεδρεύων της συνεδρίας κατέχει δεύτερη ή νικώσα ψήφο.
(9) Η εγκυρότητα οποιασδήποτε πράξης ή εργασίας του συμβουλίου δεν επηρεάζεται από τη χηρεία θέσης μέλους του, εφόσον ο αριθμός των μελών τα οποία έχουν εναπομείνει δεν είναι μικρότερος των πέντε.
4.—(1) Το συμβούλιο συγκροτείται μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου.
(2) Για την πρώτη συγκρότηση του Συμβουλίου, πρόσωπα, που διορίζονται με βάση την παράγραφο (δ) του εδαφίου (2) του άρθρου 3, επιλέγονται από τον Υπουργό , μετά από υπόδειξη του σωματείου ιατρικών επισκεπτών Κύπρου, μεταξύ των προσώπων που ασκούν το επάγγελμα του ιατρικού επισκέπτη για τρία τουλάχιστο χρόνια.
5. Το Υπουργικό Συμβούλιο ορίζει τον Έφορο μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου, με γνωστοποίηση που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
6.—(1) Ο Έφορος τηρεί το μητρώο ιατρικών επισκεπτών στο οποίο καταχωρούνται τα ονόματα, οι διευθύνσεις και τα προσόντα κάθε προσώπου που δικαιούται να εγγραφεί σύμφωνα με τον παρόντα Νόμο ως ιατρικός επισκέπτης, μαζί με τέτοια άλλα στοιχεία που το συμβούλιο κάθε φορά κρίνει αναγκαία.
(2) Ο Έφορος φροντίζει ώστε τα πιο πάνω να τηρούνται με τον αρμόζοντα τρόπο.
7.—(1)(α) Ο Έφορος έχει καθήκον όπως, μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου, να καταρτίσει, και μετά να τηρεί μητρώο καλούμενο «μητρώο ιατρικών επισκεπτών» στο οποίο εγγράφονται το όνομα, η διεύθυνση και τα προσόντα κάθε προσώπου που δικαιούται να εγγραφεί σύμφωνα με τον παρόντα Νόμο ως ιατρικός επισκέπτης, μαζί με τέτοια άλλα στοιχεία που το Συμβούλιο κάθε φορά κρίνει αναγκαία.
(β) Ο Έφορος διενεργεί στο μητρώο τις αναγκαίες μεταβολές αναφορικά με τη διεύθυνση ή τα προσόντα ή οποιαδήποτε άλλα στοιχεία των προσώπων που είναι γραμμένα σε αυτό και αφαιρεί από το μητρώο το όνομα κάθε προσώπου κατόπιν απόφασης του συμβουλίου.
(γ) Το συμβούλιο μπορεί να διατάξει όπως διαγράφουν από το μητρώο—
(i) Το όνομα κάθε εγγεγραμμένου ιατρικού επισκέπτη ο οποίος υπέβαλλε αίτηση για διαγραφή από το μητρώο,
(ii) το όνομα κάθε εγγεγραμμένου ιατρικού επισκέπτη που πεθαίνει καθώς και οποιοδήποτε όνομα ή άλλο στοιχείο που γράφτηκε στο μητρώο λανθασμένα ή με ανακρίβεια,
(iii) πρόσωπα στα οποία επιβάλλεται διαγραφή σύμφωνα με το άρθρο 18,
(iv) πρόσωπα τα οποία, μετά την εγγραφή τους στο μητρώο, διορίζονται στη Δημόσια Υπηρεσία.
(δ) Κάθε καταχώριση στο μητρώο, η οποία κατά την κρίση του Συμβουλίου αποδεικνύεται ότι έγινε με δόλο ή ψευδείς παραστάσεις, διαγράφεται και κάθε καταχώριση, που αποδεικνύεται ως λανθασμένη διορθώνεται:
Νοείται ότι πρέπει να σημειώνονται στο μητρώο και να υπογράφονται από τον πρόεδρο του συμβουλίου οι λόγοι κάθε τέτοιας διαγραφής ή διόρθωσης.
(2) Αντίγραφο του μητρώου όπως αυτό ενημερώθηκε, δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατία το Φεβρουάριο κάθε χρόνου.
8.—(1) Κάθε πρόσωπο δικαιούται να εγγραφεί ως ιατρικός επισκέπτης αν το Συμβούλιο πεισθεί ότι είναι κάλου χαρακτήρα και—
(α) Είναι πολίτης της Δημοκρατίας ή κατά την υποβολή της αίτησής του είναι σύζυγος ή τέκνο πολίτη της Δημοκρατίας και έχει τη συνήθη διαμονή του στην Κύπρο ή είναι υπήκοος κράτους μέλους·
(β) έχει συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας του·
(γ) έχει αποφοιτήσει από σχολή μέσης εκπαίδευσης αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Παιδείας·
(δ) δεν έχει καταδικασθεί για αδίκημα που εμπεριέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα·
(ε) (i) έχει πτυχίο ανώτατης σχολής αναγνωρισμένο από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών στους κλάδους των ιατρικών επισκεπτών ή της φαρμακευτικής ή της βιολογίας ή της χημείας ή άλλων συναφών κλάδων όπως καθορίζονται από το συμβούλιο,
(ii) έχει θεωρητική κατάρτιση στην ιατρική ενημέρωση διάρκειας τουλάχιστον ενός μηνός, και
(iii) έχει πρακτική εξάσκηση διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών:
(στ) (i) είναι απόφοιτος σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον κλάδο ιατρικών επισκεπτών, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της οποίας έχει αξιολογηθεί –πιστοποιηθεί από το Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης – Πιστοποίησης Κλάδων Σπουδών Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΚΑΠ)· ή
(ii) κατέχει πτυχίο, δίπλωμα ή άλλο ισοδύναμο προσόν, στον κλάδο ιατρικών επισκεπτών, το οποίο έχει τύχει αναγνώρισης από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ)·
(iii) έχει θεωρητική κατάρτιση στην ιατρική ενημέρωση διάρκειας τουλάχιστον ενός μηνός·
(iv) έχει πρακτική άσκηση τουλάχιστον ενός έτους·
(v) επιτύχει σε εξετάσεις που καθορίζονται από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας:
(2) Κάθε αίτηση που βασίζεται στην επιφύλαξη του εδαφίου (1) πρέπει να υποβληθεί μέσα σε δώδεκα (12) μήνες από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου:
(α) Αν ο αιτητής βρίσκεται εκτός της Κύπρου για συνολική περίοδο μεγαλύτερη από έξι (6) μήνες κατά τη διάρκεια των προαναφερθέντων δώδεκα μηνών·
(β) αν ο αιτητής έπασχε από οποιαδήποτε ασθένεια για συνολική περίοδο μεγαλύτερη από έξι (6) μήνες κατά τη διάρκεια των προαναφερθέντων δώδεκα μηνών και λόγω της φύσης της ασθένειάς του δεν μπορούσε να υποβάλει αίτηση εμπρόθεσμα.
9.—(1) Τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος Νόμου, οποιοσδήποτε επιθυμεί να εγγραφεί στο μητρώο υποβάλλει αίτηση προς το Συμβούλιο μέσω του Εφόρου αφού καταβάλει το καθορισμένο τέλος εγγραφής.
(2) Το Συμβούλιο εξετάζει και αποφασίζει για την αίτηση που έχει υποβληθεί και απαντά ανάλογα στον αιτητή μέσα σε τέσσερις μήνες από την ημερομηνία κατά την οποία υποβλήθηκε η αίτηση αυτή.
(3) Ο Έφορος εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου και εγγράφει στο οικείο μητρώο κάθε αιτητή ο οποίος ικανοποίησε το Συμβούλιο ότι, κατέχει τα προσόντα που καθορίζονται στο άρθρο 8.
(4) Αμέσως μετά την εγγραφή ιατρικού επισκέπτη το Συμβούλιο εκδίδει πιστοποιητικό εγγραφής στον καθοριζόμενο από το Συμβούλιο τύπο και το πιστοποιητικό αυτό είναι εκ πρώτης όψεως απόδειξη ότι ο κάτοχος αυτού εγγράφηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.
(5)(α) Το πιστοποιητικό αυτό παραδίδεται από τον κάτοχο στο Συμβούλιο αμέσως όταν διαγραφεί το όνομά του από το μητρώο.
(β) Σε περίπτωση που ο κάτοχος αρνηθεί να παραδώσει το πιστοποιητικό είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του , υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες λίρες.
(6) Στην περίπτωση υποβολής αίτησης από πολίτες κρατών μελών, οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται τηρουμένων των διατάξεων του περί Δευτέρου Γενικού Συστήματος Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων Νόμου του 2003.
10.—(1) Κανένα πρόσωπο, μετά από πάροδο δώδεκα μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου, δεν μπορεί—
(α) Να ασκεί το επάγγελμα ιατρικού επισκέπτη ή να προβάλλει τον εαυτό του ως ιατρικό επισκέπτη,
(β) να εισπράττει ή να διεκδικεί οποιαδήποτε αμοιβή για υπηρεσίες που προσφέρθηκαν με την ιδιότητά του ως ιατρικός επισκέπτης,
εκτός αν αυτό είναι εγγεγραμμένο ως ιατρικός επισκέπτης και δεν του επιβλήθηκε η ποινή της αναστολής της άδειας άσκησης επαγγέλματος του ιατρικού επισκέπτη.
(2) Κάθε πρόσωπο που παραβαίνει οποιαδήποτε από τις διατάξεις του εδαφίου (1) είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε φυλάκιση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν ξεπερνά τις πεντακόσιες λίρες ή και στις δύο ποινές μαζί.
11.—(1) Κανένας εγγεγραμμένος ιατρικός επισκέπτης δεν μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του ιατρικού επισκέπτη εκτός εάν έχει εξασφαλίσει από το συμβούλιο ετήσια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στον καθορισμένο τύπο και με την καταβολή του καθορισμένου δικαιώματος.
(2) Κανένας ιατρικός επισκέπτης δεν μπορεί να αποκτήσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, εκτός αν έχει καταβάλει τη συνδρομή του στο Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Κύπρου, για το έτος που εκδίδεται η σχετική άδεια.
(3) [Καταργήθηκε].
(4) Η ετήσια άδεια λήγει την 31η ημέρα του μηνός Δεκεμβρίου κάθε έτους:
(5) Κάθε εγγεγραμμένος ιατρικός επισκέπτης που ασκεί το επάγγελμα του ιατρικού επισκέπτη χωρίς να είναι κάτοχος ετήσιας άδειας που να ισχύει κατά το χρόνο της άσκησης του επαγγέλματος του ιατρικού επισκέπτη είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες λίρες.
12. Κάθε εγγεγραμμένος ιατρικός επισκέπτης αναγράφει στα έγγραφα που χρησιμοποιεί τη φράση «εγγεγραμμένος ιατρικός επισκέπτης» καθώς και τον αριθμό εγγραφής του στο μητρώο.
13. Κάθε εγγεγραμμένος ιατρικός επισκέπτης διαφημίζει και προωθεί μόνο φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Συμβούλιο Φαρμάκων και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Φαρμάκων για τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα.
14.—(1) Συνίσταται πειθαρχικό συμβούλιο για άσκηση πειθαρχικής εξουσίας σε εγγεγραμμένους ιατρικούς επισκέπτες.
(2) Το πειθαρχικό συμβούλιο αποτελείται από—
(α) Δύο νομικούς λειτουργούς που ορίζονται από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας·
(β) τρεις εγγεγραμμένους ιατρικούς επισκέπτες που ασκούν το επάγγελμα του ιατρικού επισκέπτη πάνω από δέκα χρόνια και εκλέγονται από τη γενική συνέλευση του Σωματείου Ιατρικών Επισκεπτών Κύπρου.
(3) Πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου είναι ο νομικός λειτουργός που ορίζεται γι' αυτό από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, σε περίπτωση δε απουσίας ή προσωρινού κωλύματος του, καθήκοντα πρόεδρου ασκεί ο έτερος των νομικών λειτουργών.
(4) Η θητεία των μελών του πειθαρχικού συμβουλίου είναι τριετής.
(5) Ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου ή το μέλος που ασκεί καθήκοντα προέδρου και δύο άλλα μέλη αυτού αποτελούν απαρτία.
(6) Οι αποφάσεις του πειθαρχικού συμβουλίου λαμβάνονται με πλειοψηφία, σε περίπτωση δε ισοψηφίας ο πρόεδρος έχει τη νικώσα ψήφο.
15. Πειθαρχική δίωξη ασκείται εναντίον ιατρικού επισκέπτη αν—
(α) Καταδικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο για αδίκημα που περιλαμβάνει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα·
(β) κατά την κρίση του πειθαρχικού συμβουλίου παρουσίασε κατά την άσκηση του επαγγέλματος διαγωγή επονείδιστη ή ασυμβίβαστη με το επάγγελμα του ιατρικού επισκέπτη·
(γ) παραβεί τις επιβαλλόμενες υποχρεώσεις από τον παρόντα Νόμο ή τους Κανονισμούς που εκδίδονται με βάση αυτόν.
16.—(1) Κάθε καταγγελία εναντίον εγγεγραμμένου ιατρικού επισκέπτη γίνεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ιατρικών Επισκεπτών Κύπρου.
(2) Αν καταγγελθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Ιατρικών Επισκεπτών Κύπρου ότι εγγεγραμμένος ιατρικός επισκέπτης είναι δυνατό να έχει διαπράξει πειθαρχικό αδίκημα, το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Ιατρικών Επισκεπτών Κύπρου, ορίζει μέλος ή μέλη του διοικητικού συμβουλίου (που στο παρόν άρθρο αναφέρεται ως «ερευνητική επιτροπή»), για να κάνουν έρευνα.
(3)(α) Η ερευνητική επιτροπή διεξάγει την έρευνα το γρηγορότερο, (β) Στα πλαίσια διεξαγωγής της έρευνας η ερευνητική επιτροπή έχει εξουσία να ακούσει οποιουσδήποτε μάρτυρες ή να πάρει εγγράφως καταθέσεις από οποιοδήποτε πρόσωπο.
(4) Εγγεγραμμένος ιατρικός επισκέπτης που έχει καταγγελθεί δικαιούται—
(α) Να γνωρίζει την υπόθεση εναντίον του·
(β) να έχει την ευκαιρία να ακουστεί, αφού πάρει αντίγραφο των καταθέσεων που λήφθηκαν από οποιοδήποτε πρόσωπο.
(5)(α) Μετά τη συμπλήρωση της έρευνας η ερευνητική επιτροπή υποβάλλει την έκθεσή της στο διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Ιατρικών Επισκεπτών Κύπρου, το οποίο αποφασίζει κατά πόσο μπορεί να διατυπωθεί πειθαρχική κατηγορία κατά του ιατρικού επισκέπτη που έχει καταγγελθεί.
(β) Σε περίπτωση καταφατικής απόφασης προβαίνει στη διατύπωση της κατηγορίας και παραπέμπει την υπόθεση στο πειθαρχικό συμβούλιο.
17.—(1) Μέσα σε δύο εβδομάδες από την ημερομηνία από την οποία το πειθαρχικό συμβούλιο έχει στα χέρια του πειθαρχική κατηγορία, καλεί ενώπιον του τον ιατρικό επισκέπτη που έχει καταγγελθεί και ορίζει ημέρα και ώρα ακρόασης.
(2)(α) Η εκδίκαση της υπόθεσης από το πειθαρχικό συμβούλιο διεξάγεται τηρουμένων των αναλογιών, με τον ίδιο τρόπο που διεξάγεται η ακρόαση ποινικής υπόθεσης που εκδικάζεται συνοπτικά.
(β) Το πειθαρχικό συμβούλιο έχει εξουσία να αποδεχτεί οποιαδήποτε μαρτυρία, έστω και αν αυτή δε γίνεται δεκτή σε ποινική διαδικασία. (3) Το πειθαρχικό συμβούλιο έχει εξουσία—
(α) Να απαιτεί την προσέλευση του προσώπου που έχει καταγγελθεί,
(β) να καλεί μάρτυρες και ν' απαιτεί την προσέλευσή τους,
(γ) να απαιτεί την προσαγωγή κάθε εγγράφου που σχετίζεται με την κατηγορία σύμφωνα με τη διαδικασία που τηρείται στις δίκες που διεξάγονται συνοπτικά.
(4) Κάθε απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να υπογράφεται από τον πρόεδρο και τα μέλη του.
18. Το πειθαρχικό συμβούλιο, αν βρει ένοχο το πρόσωπο που έχει καταγγελθεί, μπορεί να επιβάλλει σ' αυτό μια από τις ακόλουθες ποινές—
(α) Προφορική ή γραπτή επίπληξη,
(β) καταβολή χρηματικού ποσού με μορφή προστίμου που δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες λίρες,
(γ) αναστολή της άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος ιατρικού επισκέπτη για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια,
(δ) διαγραφή του ονόματος του από το μητρώο.
19. Οποιοδήποτε πρόσωπο—
(α) Με ψευδείς ή δόλιες παραστάσεις προκαλεί ή προσπαθεί να προκαλέσει την εγγραφή του ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου, στο μητρώο, ή
(β) παρουσιάζεται σκόπιμα με ψευδείς παραστάσεις σαν εγγεγραμμένος ιατρικός επισκέπτης ή αποπειράται να χρησιμοποιήσει ή χρησιμοποιεί οποιοδήποτε τίτλο, όνομα χαρακτηριστικό ή προσθήκη με την οποία αυτό συνάγεται, ή
(γ) ασκεί ή χρησιμοποιεί το επάγγελμα του ιατρικού επισκέπτη παραβαίνοντας τις διατάξεις, του παρόντος Νόμου, ή
(δ) ασκεί ή χρησιμοποιεί το επάγγελμα του ιατρικού επισκέπτη ενώ του απαγορεύτηκε η άσκηση του επαγγέλματος,
είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες λίρες ή/και στις δύο ποινές μαζί.
20.—(1) Το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει κανονισμούς που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας για τη ρύθμιση κάθε θέματος, το οποίο με βάση τον παρόντα Νόμο χρειάζεται ή επιδέχεται καθορισμό και για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου.
(2) Χωρίς επηρεασμό της γενικότητας των διατάξεων του εδαφίου (1) κανονισμοί που εκδίδονται με βάση το παρόν άρθρο μπορεί —
(α) Να ρυθμίζουν τη δεοντολογία του επαγγέλματος του ιατρικού επισκέπτη,
(β) να καθορίζουν τα τέλη που προνοούνται από τον παρόντα Νόμο,
(γ) να προνοούν για τη διατήρηση και βελτίωση του επιπέδου του ιατρικού επισκέπτη στη Δημοκρατία, και
(δ) να επιλαμβάνονται οποιουδήποτε ζητήματος το οποίο με βάση τον παρόντα Νόμο επιδέχεται καθορισμό.
Ο παρών Νόμος [Σ.Σ.: δηλαδή ο Ν.116(I)/2004] τίθεται σε ισχύ κατά την ημερομηνία προσχώρησης της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.