1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Κοιμητηρίων (Ταφή και Εκταφή) Νόμος του 2004.
2. Στον παρόντα Νόμο, εκτός εάν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια -
“ακίνητη ιδιοκτησία” έχει την έννοια που αποδίδει στον όρο αυτό το άρθρο 2 του περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμουֹ·
“αρχή τοπικής διοίκησης” σημαίνει δήμο ή κοινότητα ή σύμπλεγμα κοινοτήτων·
“δήμος” σημαίνει δήμο που συστάθηκε με βάση τον περί Δήμων Νόμοֹ·
“Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών” σημαίνει το Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας ή οποιοδήποτε πρόσωπο που εξουσιοδοτείται από αυτόνֹ·
“Έπαρχος” σημαίνει τον Έπαρχο της Επαρχίας μέσα στα όρια της οποίας βρίσκεται η κοινότηταֹ·
“Καταργηθέντες Νόμοι” σημαίνει τους νόμους που καταργούνται με το άρθρο 31 του παρόντος Νόμουֹ·
“κάτοικος” σημαίνει πολίτη της Δημοκρατίας που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και έχει τη μόνιμη διαμονή του στην κοινότητα, ο οποίος παύει να θεωρείται κάτοικος της κοινότητας αν απέκτησε την ιδιότητα του κατοίκου άλλης κοινότηταςֹ·
“Κοινοτικό Συμβούλιο” σημαίνει το Κοινοτικό Συμβούλιο οποιασδήποτε κοινότητας ή συμπλέγματος κοινοτήτων που συστάθηκε με βάση τις πρόνοιες του περί Κοινοτήτων Νόμουֹ·
“οστεοφυλάκιο” σημαίνει τον ειδικά κατασκευασμένο εντός του κοιμητηρίου χώρο στον οποίο τοποθετούνται τα οστά των νεκρών μετά την εκταφή·
“σύμπλεγμα” σημαίνει δύο ή περισσότερες κοινότητες που αποτελούν σύμπλεγμα για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου και η ένωση αυτή σε σύμπλεγμα γίνεται από τον Υπουργό Εσωτερικών με Γνωστοποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίαςֹ·
“Υπουργός” σημαίνει τον Υπουργό Εσωτερικών.
3. (1) Οποιαδήποτε αρχή τοπικής διοίκησης δε διαθέτει χώρο για την ταφή των νεκρών, ή αν το υφιστάμενο κοιμητήριο δεν είναι ικανοποιητικό για τις ανάγκες της ή είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, φροντίζει για τη δημιουργία νέου κοιμητηρίου ή την επέκταση του υφιστάμενου, ανάλογα με την περίπτωση:
Νοείται ότι οι λεπτομέρειες όσον αφορά την επιλογή της θέσεως του κοιμητηρίου, την τοπική διάταξή του και γενικά κάθε σχετικό ζήτημα ρυθμίζεται με απόφαση της αρχής τοπικής διοίκησης.
(2) Σε κάθε κοιμητήριο επιτρέπεται η ανέγερση παρεκκλησίου με απόφαση της αρχής τοπικής διοίκησης η οποία λαμβάνεται μετά από διαβούλευση με την Εκκλησιαστική Αρχή.
4. Τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 3 του παρόντος Νόμου, ο Έπαρχος στην Επαρχία του οποίου βρίσκεται η κοινότητα ή σε περίπτωση δήμου ο Υπουργός, με διάταγμά τους, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, εγκρίνει τη δημιουργία ή την επέκταση υφιστάμενου κοιμητηρίου, ανάλογα με την περίπτωση.
5. Σε περίπτωση που είναι αδύνατο να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος μέσα στη διοικητική περιφέρεια της επηρεαζόμενης αρχής τοπικής διοίκησης με σκοπό την ίδρυση νέου ή την επέκταση του υφιστάμενου κοιμητηρίου, η αρχή τοπικής διοίκησης δύναται, με την έγκριση του Υπουργού ή του Επάρχου, ανάλογα με την περίπτωση και σε συνεννόηση με την επηρεαζόμενη αρχή τοπικής διοίκησης, να επιλέξει κατάλληλο χώρο εκτός της διοικητικής της περιφέρειας.
6. Για οποιαδήποτε ακίνητη ιδιοκτησία που αποκτήθηκε για τη δημιουργία ή επέκταση υφιστάμενου κοιμητηρίου, ανάλογα με την περίπτωση, καταβάλλεται αποζημίωση στον ιδιοκτήτη της, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Αναγκαστικής Απαλλοτριώσεως Νόμου.
7. Σε περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο δικαιούται αποζημίωση με βάση τις πρόνοιες του Νόμου αυτού τελεί υπό ανικανότητα ή διαμένει στο εξωτερικό, το ποσό το οποίο είναι δυνατό να δικαιούται δύναται να πληρωθεί στον κηδεμόνα του, ή σε δεόντως εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο αν υπάρχει ή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κηδεμόνας ή αντιπρόσωπος, στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Επαρχίας στην οποία βρίσκεται η ιδιοκτησία αναφορικά με την οποία γίνεται η πληρωμή, για να διατεθεί όπως το Δικαστήριο ήθελε διατάξει προς όφελος του προσώπου που δικαιούται αυτή.
8. Όταν οποιαδήποτε ακίνητη ιδιοκτησία επιλεγεί ως κατάλληλη για τη δημιουργία ή επέκταση υφιστάμενου κοιμητηρίου, η αρχή τοπικής διοίκησης, με τη σύμφωνη γνώμη των Τμημάτων Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Γεωλογικής Επισκόπησης, προχωρεί στην απόκτηση αυτής σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στον περί Αναγκαστικής Απαλλοτριώσεως Νόμο.
9. Ο ιδιοκτήτης της γης που έχει επιλεγεί, δύναται, με την κατάθεση γραπτής δήλωσης στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας της Επαρχίας στην οποία βρίσκεται η γη, να παραχωρήσει δωρεάν τη γη με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως κοιμητήριο από τη θρησκευτική κοινότητα της αρχής τοπικής διοίκησης προς χρήση της οποία θα δημιουργηθεί το κοιμητήριο. Με την κατάθεση της γραπτής δήλωσης η γη εγγράφεται στα βιβλία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ως κοιμητήριο για τη χρήση της θρησκευτικής αυτής κοινότητας.
10.(1) Η αρχή τοπικής διοίκησης μετά τον καθορισμό της αποζημίωσης για την αποκτηθείσα ακίνητη ιδιοκτησία προβαίνει στην κατανομή του ποσού της αποζημίωσης για την αποκτηθείσα γη καθώς και της δαπάνης για την περίφραξη του υπό δημιουργία κοιμητηρίου, την υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, μεταξύ των κατοίκων της κοινότητας ανά νοικοκυριό, ανάλογα με την οικονομική του ικανότητα, οι οποίοι ανήκουν στη θρησκευτική κοινότητα προς χρήση της οποίας δημιουργήθηκε το κοιμητήριο. Αντίγραφο του καταλόγου, που δείχνει το ποσό που θα πληρωθεί από κάθε νοικοκυριό, αποστέλλεται στον Υπουργό ή στον Έπαρχο, ανάλογα με την περίπτωση και ταυτόχρονα αναρτάται σε περίοπτο μέρος ή μέρη της κοινότητας. Για τις δημαρχούμενες περιοχές δημοσιεύεται σχετική γνωστοποίηση σε δύο ημερήσιες εφημερίδες:
Νοείται ότι το κατανεμηθέν ποσό δύναται να εισπραχθεί σε καθορισμένες ετήσιες δόσεις.
(2) Όταν η επιλεγείσα ακίνητη ιδιοκτησία εγγραφεί στα βιβλία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ως κοιμητήριο και η αρχή τοπικής διοίκησης παραλείψει, μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία της εγγραφής, να κατανέμει το ποσό της αποζημίωσης που πρέπει να πληρωθεί για την ακίνητη ιδιοκτησία και τη δαπάνη για τα αναγκαία έργα, ο Υπουργός ή ο Έπαρχος, ανάλογα με την περίπτωση, δύναται να προβεί στην κατανομή του ποσού και της δαπάνης μεταξύ των κατοίκων σύμφωνα με το εδάφιο (1) του παρόντος άρθρου, οι οποίοι ανήκουν στη θρησκευτική κοινότητα για χρήση της οποίας δημιουργήθηκε το κοιμητήριο.
11. Κάθε κάτοικος ο οποίος έχει ένσταση για το ποσό που του έχει κατανεμηθεί, δύναται, το αργότερο μέσα σε δεκαπέντε μέρες από την ανάρτηση του καταλόγου, να υποβάλει ένσταση στην αρχή τοπικής διοίκησης. Σε περίπτωση που η απόφαση της αρχής τοπικής διοίκησης δεν ικανοποιεί το ενιστάμενο πρόσωπο, αυτό δύναται, μέσα σε δεκαπέντε μέρες από τη γνωστοποίηση της απόφασης, να υποβάλει ιεραρχική προσφυγή στον Υπουργό ο οποίος ερευνά το παράπονο και αποφασίζει για το ποσό που πρέπει να πληρωθεί.
12. (1) Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε κάτοικος παραλείπει ή αρνείται να πληρώσει το ποσό που οφείλει με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 10 του παρόντος Νόμου, μέσα στην καθορισθείσα προθεσμία, η αρχή τοπικής διοίκησης έχει εξουσία να το εισπράξει μαζί με επιβάρυνση είκοσι επί τοις εκατό (20%).
(2) Κάθε κάτοικος ο οποίος αρνείται να καταβάλει το επιβληθέν ποσό μαζί με την επιβάρυνση που προβλέπεται στο εδάφιο (1) είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται, πέραν από την πληρωμή του οφειλόμενου ποσού και της επιβάρυνσης και σε χρηματική ποινή η οποία δεν υπερβαίνει τις πενήντα λίρες.
13. Η αρχή τοπικής διοίκησης φροντίζει για την περίφραξη του υπό δημιουργία κοιμητηρίου, την υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου και τηρεί ειδικό μητρώο λογαριασμών για τα ποσά που εισπράττονται και δαπανούνται με βάση τις πρόνοιες του παρόντος Νόμου. Οι λογαριασμοί υπόκεινται στον έλεγχο του Επάρχου, όσον αφορά τα κοινοτικά συμβούλια και στον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας όσον αφορά τους δήμους:
Νοείται ότι η αρχή τοπικής διοίκησης δύναται, με την έγκριση του Υπουργού, να συνάπτει δάνειο με σκοπό την αγορά και την εκτέλεση των αναγκαίων έργων για τη δημιουργία του κοιμητηρίου.
14. Όταν η αρχή τοπικής διοίκησης παραλείψει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία της εγγραφής της ακίνητης ιδιοκτησίας στα βιβλία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ως κοιμητηρίου να την περιφράξει, ο Υπουργός ή ο Έπαρχος, ανάλογα με την περίπτωση, δύναται να μεριμνήσει ώστε να περιφραχθεί το κοιμητήριο και να εισπράξει τα έξοδα περίφραξής του, κατά την έκταση που δεν έχουν εισπραχθεί από την αρχή τοπικής διοίκησης, μεταξύ των κατοίκων, όπως καθορίζεται στο εδάφιο (1) του άρθρου 10 του παρόντος Νόμου, που ανήκουν στη θρησκευτική κοινότητα για χρήση της οποίας παραχωρήθηκε το κοιμητήριο.
15. Τα κοιμητήρια χαρακτηρίζονται ως πράγματα εκτός συναλλαγής και στα οποία δύναται να αποκτάται ιδιωτικό ιδιαίτερο δικαίωμα (ειδικό δικαίωμα) σε ορισμένο χώρο ταφής:
Νοείται ότι η παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της αρχής τοπικής διοίκησης.
15Α.-(1) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται, με διάταγμά του που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και με τους όρους που ενδεχομένως θα έκρινε σκόπιμο να επιβάλει, να επιτρέψει σε οποιαδήποτε αρχή τοπικής διοίκησης, όπως προβεί στην πώληση ή ανταλλαγή-
(α) τμήματος κοιμητηρίου, καθαγιασθέντος ή μη, όταν κατά την κρίση της αρχής τοπικής διοίκησης τούτο δεν απαιτείται για τους σκοπούς του κοιμητηρίου, ή/και
(β) κοιμητηρίου ή τμήματός του, καθαγιασθέντος ή μη, με σκοπό τη διατήρησή του ως τέτοιου, υπό άλλη ιδιοκτησία.
(2) Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, που εκδίδεται δυνάμει του εδαφίου (1), αποτελεί επαρκή εξουσιοδότηση για το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας της Επαρχίας στην οποία βρίσκεται η επηρεαζόμενη γη, για να μεριμνήσει ώστε να γίνουν οι οποιεσδήποτε απαραίτητες τροποποιήσεις σε οποιαδήποτε εγγραφή που επηρεάζεται από το εν λόγω διάταγμα.
16. Η παραχώρηση από την αρχή τοπικής διοίκησης, ιδιαίτερου δικαιώματος σε χώρο ταφής, αποτελεί διοικητικής φύσεως παραχώρηση άδειας χρήσεως κοινοτικού πράγματος και ο χώρος για τον οποίο δίδεται το δικαίωμα χρήσεως δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο αυτού στον οποίο παραχωρήθηκε το δικαίωμα και ούτε επιδέχεται οποιασδήποτε μεταβίβασης σε τρίτους.
17. Με τη σύσταση οικογενειακού τάφου, παρέχεται αποκλειστικό δικαίωμα ταφής μέσα σ’ αυτόν, του προσώπου στο οποίο παραχωρήθηκε, του ή της συζύγου του, των κατευθείαν γραμμή ανιόντων και κατιόντων του περιλαμβανομένων των συζύγων ή των συζύγων και των απογόνων τους, τον πατέρα ή τη μητέρα της συζύγου ή του συζύγου του καθώς και των αδελφών του οι οποίοι δεν έχουν δική τους οικογένεια:
Νοείται ότι οι πρόνοιες του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που το πρόσωπο στο οποίο παραχωρήθηκε το αποκλειστικό δικαίωμα ταφής αποφασίσει γραπτώς διαφορετικά.
18. Τα μνημεία επί των τάφων που είναι αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών και έχουν την έννοια εκδήλωσης θρησκευτικού σκοπού, χαρακτηρίζονται ως πράγματα εκτός συναλλαγής και δεν επιτρέπεται η μετέπειτα εκποίηση, υποθήκευση ή κατάσχεση τους καθώς και η μεταβολή του προορισμού τους. Η νομή που ασκείται πάνω σ’ αυτά είναι θρησκευτικού περιεχομένου και δεν έχει περιουσιακό χαρακτήρα.
19.(1) Η αρχή τοπικής διοίκησης δύναται, αν το κρίνει ορθό και με την προϋπόθεση ότι η ιδιοκτησία που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία του νέου κοιμητηρίου έχει εγγραφεί και δύναται να χρησιμοποιηθεί ως κοιμητήριο, να διατάξει όπως, από και μετά την ημερομηνία που καθορίζεται στο διάταγμα αυτό, καμιά ταφή δε θα γίνεται σε οποιοδήποτε τόπο ή τόπους ταφής σε αντικατάσταση των οποίων έχει παραχωρηθεί οποιοδήποτε νέο κοιμητήριο.
(2) Από και μετά την ημερομηνία κατά την οποία το διάταγμα τίθεται σε ισχύ, είναι παράνομο να διενεργείται ή να μεριμνάται ώστε να διενεργηθεί οποιαδήποτε ταφή σε οποιοδήποτε χώρο στον οποίο απαγορεύθηκαν οι ταφές από το διάταγμα αυτό και οποιοδήποτε πρόσωπο ενεργεί κατά παράβαση του διατάγματος αυτού υπόκειται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις διακόσιες λίρες:
Νοείται ότι οι πρόνοιες του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται για ταφή προσώπων σε υφιστάμενο οικογενειακό τάφο.
20. Η ταφή εκτός της περιοχής κοιμητηρίων, με εξαίρεση τα μοναστήρια και ησυχαστήρια, απαγορεύεται:
Νοείται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις να επιτρέψει την ταφή σε χώρους εκτός της περιοχής των κοιμητηρίων.
21. Όταν η αρχή τοπικής διοίκησης ικανοποιείται ότι περαιτέρω χρήση οποιουδήποτε χώρου ως κοιμητηρίου είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και κατέχει άλλο πρέποντα και κατάλληλο χώρο για την ταφή των νεκρών, δύναται, να διατάξει όπως καμιά ταφή δε θα γίνεται στο πρώτο ονομαζόμενο κοιμητήριο και πρόσωπο που διενεργεί ή μεριμνά ώστε να διενεργηθεί οποιαδήποτε ταφή κατά παράβαση του διατάγματος είναι ένοχο αδικήματος και υπόκειται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει της διακόσιες λίρες.
22. Τα έσοδα από τα κοιμητήρια χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη συντήρηση και γενικά τη λειτουργία τους.
23. Οι αρχές τοπικής διοίκησης υποχρεούνται να παραχωρούν, στα κοιμητήρια που ανήκουν σ’ αυτές, χώρο για την ταφή κάθε νεκρού μέλους της κοινότητας και κάθε άλλου μέλους που απέθανε στη διοικητική τους περιφέρεια:
Νοείται ότι για την ταφή νεκρών που δεν ανήκουν στη θρησκευτική κοινότητα της αρχής τοπικής διοίκησης προς χρήση της οποίας θα δημιουργηθεί το κοιμητήριο, η αρχή τοπικής διοίκησης δύναται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργού, να ορίζει συγκεκριμένο χώρο μέσα στο κοιμητήριο στον οποίο θα θάβεται ο νεκρός:
Νοείται περαιτέρω ότι ο Υπουργός δύναται να προβαίνει στη δημιουργία ή καθίδρυση κοιμητηρίου ή κοιμητηρίων για την ταφή νεκρών θρησκείας ή δόγματος για την οποία ή για το οποίο δεν έχει δημιουργηθεί, ή καθιδρυθεί κοιμητήριο, σε χώρο ή χώρους που θα καθορίσει ως ήθελε κριθεί αναγκαίο.
24. Δεν επιτρέπεται η επιφάνεια οποιουδήποτε φέρετρου ή άλλης θήκης που περιέχει πτώμα να βρίσκεται σε βάθος μικρότερο από τέσσερα πόδια κάτω από το ύψος της επιφάνειας του εδάφους που εφάπτεται με τον τάφο.
25. Δεν επιτρέπεται η εκταφή οποιουδήποτε πτώματος ή λειψάνου χωρίς διάταγμα του αρμοδίου δικαστηρίου με το οποίο καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις αναφορικά με την εκταφή και επαναταφή. Το εν λόγω διάταγμα εκδίδεται έπειτα από αίτηση του ενδιαφερόμενου προς την αρχή τοπικής διοίκησης:
Νοείται ότι οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται στο άρθρο 26 του παρόντος Νόμου.
26. Στο οστεοφυλάκιο τοποθετούνται και παραμένουν για πάντα τα οστά νεκρών που δεν έχουν οικογενειακό τάφο ή νεκρών που έχουν οικογενειακό τάφο αλλά οι συγγενείς τους επιθυμούν όπως τα οστά τους τοποθετηθούν, μετά την εκταφή, στο οστεοφυλάκιο.
27. Πρόσωπο το οποίο ενεργεί κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 24 και 25 του παρόντος Νόμου υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης του, σε φυλάκιση για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες ή σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα λίρες ή και στις δύο αυτές ποινές.
28. Καμιά διάταξη που περιέχεται στον παρόντα Νόμο δεν περιορίζει ή ερμηνεύεται ότι περιορίζει με οποιοδήποτε τρόπο τις εξουσίες που παρέχονται στους θανατικούς ανακριτές από τον περί Θανατικών Ανακριτών Νόμο.
29. Σε κάθε αρχή τοπικής διοίκησης καταρτίζεται και τηρείται κατά τον καθορισμένο τρόπο, γενικό μητρώο ταφής.
30. (1) Κάθε αρχή τοπικής διοίκησης δύναται με την έγκρισή του Υπουργικού Συμβουλίου να εκδίδει κανονισμούς που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας για τον καθορισμό κάθε θέματος το οποίο χρήζει καθορισμού δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εκτέλεση των διατάξεων του παρόντος Νόμου καθώς και για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεών του.
(2) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (1), το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδίδει Κανονισμούς για όλους ή για οποιουσδήποτε από τους ακόλουθους σκοπούς:
(α) Τη διάθεση των τάφων, τον καθορισμό των διαστάσεων και των κριτηρίων με βάση τα οποία θα καθορίζονται οι τιμές των χώρων ταφής:
Νοείται ότι οι χώροι ταφής θα παραχωρούνται με σειρά, σύμφωνα με την ημερομηνία θανάτου του νεκρού.
(β) Τη λειτουργία των κοιμητηρίων και την εκφορά των νεκρών.
(γ) Τη λειτουργία των γραφείων κηδειών.
(δ) Την εξασφάλιση άδειας για ταφή, τον καθορισμό των δικαιωμάτων ταφής και τον καταρτισμό και τήρηση του γενικού μητρώου ταφής.
(ε) Τη διάταξη των τάφων και τον τρόπο κατασκευής και φιλοτέχνησης κουβουκλίων, τα υλικά και το μέγεθος των μνημίων με στόχο την καλαισθησία των κοιμητηρίων.
(στ) Τους όρους κατασκευής και λειτουργίας οστεοφυλακίων.
31. (1) Με τον παρόντα Νόμο καταργούνται οι ακόλουθοι Νόμοι:
(α) Ο περί Ταφής Νόμος.
(β) Ο περί Δημόσιας Υγείας (Ταφή και Εκταφή) Νόμος.
32. (1) Οποιοιδήποτε Κανονισμοί εκδόθηκαν με βάση τις διατάξεις των Νόμων που καταργούνται, μέχρις ότου τροποποιηθούν ή ανακληθούν ή τροποποιηθούν με κανονισμούς που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, εφαρμόζονται ως εάν εκδόθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.
(2) Οποιοδήποτε διάταγμα εκδόθηκε με βάση τις διατάξεις των Νόμων που καταργούνται, μέχρις ότου τροποποιηθεί ή ανακληθεί με διάταγμα που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, θεωρείται ότι εκδόθηκε δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου και θα εφαρμόζεται ως εάν εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.
(3) Οποιοσδήποτε διορισμός, εξουσιοδότηση, έγκριση ή άλλη πράξη που έγινε από αρχή τοπικής διοίκησης με βάση τις διατάξεις των Νόμων που καταργούνται ή των κανονισμών που εκδόθηκαν με βάση τους Νόμους αυτούς, θεωρείται ότι έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου αυτού.
(4) Οποιαδήποτε άδεια χορηγήθηκε ή εκδόθηκε βάσει των διατάξεων των Νόμων που καταργούνται θεωρείται ότι χορηγήθηκε ή εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.
33. Οι διατάξεις του παρόντος Νόμου δεν τυγχάνουν εφαρμογής για κοιμητήρια των οποίων η διαχείριση ανήκει στις θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Για τη δημιουργία, επέκταση, διατήρηση, διαχείριση και λειτουργία των κοιμητηρίων καθώς και την ταφή των νεκρών που ανήκουν στις εν λόγω θρησκευτικές ομάδες θέλει ειδικός νόμος ορίσει. Για την περίοδο μέχρι της θέσπισης του ειδικού αυτού νόμου θα εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς των διευκολύνσεων που ίσχυε πριν από την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου.