23. Η Αρμόδια Αρχή διορίζει, με γνωστοποίησή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ως Επιθεωρητές, λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τη διεξαγωγή επίσημων ελέγχων προς διαπίστωση ότι τηρούνται οι διατάξεις του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 509/2006, του παρόντος Νόμου, όπως και των Κανονισμών που θεσπίζονται δυνάμει αυτού.
24.-(1) Ο Επιθεωρητής έχει εξουσία, σε οποιοδήποτε εύλογο χρόνο, να εισέρχεται σε οποιαδήποτε εγκατάσταση, στην οποία έχει εύλογη υποψία ότι παράγεται, παρασκευάζεται, συντηρείται, συσκευάζεται, σημαίνεται ή αποθηκεύεται γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο που προορίζεται για έγκριση χρήσης ΕΠΙΠ, χώρο πώλησης γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων ή σε οποιαδήποτε υποστατικά στα οποία αυτός έχει εύλογη αιτία να πιστεύει ότι υπάρχουν οποιαδήποτε ΕΠΙΠ ή που προορίζονται να πωληθούν ή είναι έτοιμα να πωληθούν ως τέτοια, με σκοπό -
(α) την επιθεώρηση των γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων ως προς την παραγωγή τους, τη μεταχείριση, τη διαλογή, τη συντήρηση, την αποθήκευση, την παρουσίαση, τη συσκευασία, τη σήμανση και τη μεταφορά τους˙
(β) την επιθεώρηση των χώρων παραγωγής, συντήρησης, αποθήκευσης, μεταχείρισης, συσκευασίας, παρουσίασης και μεταφοράς των γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων˙
(γ) τον έλεγχο και τη λήψη αντιγράφων οποιωνδήποτε αρχείων, βιβλίων, εγγράφων ή άλλων στοιχείων, τα οποία βρίσκονται στους τόπους παραγωγής πρώτης ύλης ή μεταποίησης προϊόντων που αφορούν την τήρηση κανόνων σύμφωνα με τους Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος Νόμου˙
(δ) τη λήψη δειγμάτων, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στα εδάφια (2) και (3) του παρόντος άρθρου, από κάθε γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο που βρίσκεται στους τόπους που αναφέρονται στο παρόν εδάφιο, περιλαμβανομένου και γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου που βρίσκεται πάνω σε όχημα˙
(ε) την κατάσχεση ή την κατακράτηση, για όση χρονική περίοδο κριθεί απαραίτητο, γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων για τα οποία εύλογα πιστεύει ότι έχει παραβιασθεί οποιαδήποτε διάταξη του παρόντος Νόμου ή των Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει αυτού ή των πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 21 και να διατάξει να παραμείνει ή να μεταφερθεί το εν λόγω γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο σε οποιοδήποτε μέρος θα υποδείξει:
Νοείται ότι, Επιθεωρητής δε δικαιούται να εισέλθει σε κατοικία, παρά μόνο με ένταλμα Δικαστηρίου.
(2) Σε περίπτωση λήψης δείγματος, ο Επιθεωρητής χωρίζει το δείγμα που λήφθηκε σε τρία (3) ίσα μέρη, καθένα από τα οποία σημαίνεται και σφραγίζεται ή προσδένεται με τέτοιο τρόπο όπως η φύση αυτού επιτρέπει και παραδίδει ένα (1) από αυτά τα μέρη στον παραγωγό ή σε εκπρόσωπό του, διατηρεί ένα (1) από τα εν λόγω μέρη για μελλοντική σύγκριση και παραδίδει το τρίτο μέρος για ανάλυση στον Κλάδο Εργαστηριακών Αναλύσεων του Τμήματος Γεωργίας. Σε περίπτωση αδυναμίας διενέργειας αποτελεσματικής ανάλυσης, το δείγμα δύναται να αποσταλεί σε οποιοδήποτε άλλο διαπιστευμένο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων κοινοποιούνται και στον ενδιαφερόμενο.
(3) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (2), σε περίπτωση κατά την οποία ο κάτοχος του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου δεν είναι ο παραγωγός, τότε το δείγμα χωρίζεται σε τέσσερα (4) ίσα μέρη και το τέταρτο μέρος του δείγματος παραδίδεται σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο εναντίον του οποίου δυνατό να προσαχθεί κατηγορία αναφορικά με την πώληση του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου.
(4) Οποιοσδήποτε αγοραστής γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου δύναται, εφόσον καταβάλει το σχετικό τέλος, να ζητήσει από το φορέα ελέγχου τη διεξαγωγή δειγματοληψίας και ανάλυσης του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
(5) Σε περίπτωση υποβολής ένστασης σε σχέση με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διεξάγονται δυνάμει του παρόντος άρθρου, μπορεί να ζητηθεί από πρόσωπο στο οποίο δίνεται μέρος του δείγματος σύμφωνα με τις διατάξεις των εδαφίων (2) και (3) ή τον αντιπρόσωπο αυτού, καταβάλλοντας τα έξοδα της ανάλυσης, επανέλεγχος του δείγματος, στο Γενικό Χημείο του Κράτους ή σε οποιοδήποτε διαπιστευμένο εργαστήριο. Κατά τον επανέλεγχο αναλύεται το μέρος του δείγματος που φυλάγεται από τον Επιθεωρητή και τα αποτελέσματα της ανάλυσης είναι οριστικά.
(6) Επιθεωρητής, εισερχόμενος σε οποιεσδήποτε κτιριακές εγκαταστάσεις ή υποστατικά δυνάμει του παρόντος άρθρου, μπορεί να φέρει μαζί του τον αναγκαίο εξοπλισμό και να συνοδεύεται από άλλα πρόσωπα όπου θεωρεί αυτό αναγκαίο.
25.-(1) Σε περίπτωση κατακράτησης ή κατάσχεσης γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, ο κάτοχος δύναται να υποβάλει ένσταση προς το Διευθυντή, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης σε αυτόν.
(2) Ο Διευθυντής εξετάζει, χωρίς καθυστέρηση, την ένσταση και έχει εξουσία να αναθέσει σε ένα (1) ή περισσότερους λειτουργούς του Φορέα Ελέγχου την εξέταση των θεμάτων που αφορούν την ένσταση πριν την έκδοση της τελεσίδικης απόφασής του, την οποία κοινοποιεί εγγράφως στον ενδιαφερόμενο εντός τριάντα (30) ημερών.
26.-(1) Ο πρόεδρος και τα ΅έλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, οι Επιθεωρητές και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν γνώση, ένεκα της θέσης τους ή κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, πληροφοριών εμπιστευτικής φύσεως, έχουν υποχρέωση προς εχεμύθεια και οφείλουν να ΅ην τις κοινοποιούν, εκτός κατά την έκταση που επιβάλλεται για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου.
(2) Την αυτή υποχρέωση προς εχεμύθεια έχει και κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που λαμβάνει γνώση των πληροφοριών αυτών κατ εφαρμογή του παρόντος Νόμου και κατά τις προβλεπόμενες στον παρόντα Νόμο διαδικασίες.
(3) Παράβαση της κατά το άρθρο αυτό υποχρέωσης προς εχεμύθεια συνιστά ποινικό αδίκημα τι΅ωρού΅ενο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 31, προκειμένου δε περί δημόσιων υπαλλήλων, συνιστά βαρύ πειθαρχικό αδίκημα τι΅ωρού΅ενο κατά τις οικίες πειθαρχικές διατάξεις.
27.-(1) Οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ομάδα, το οποίο παράγει γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο και υποβάλλει αίτηση για έγκριση χρήσης ΕΠΙΠ δυνάμει του άρθρου 21, οφείλει να-
(α) γνωστοποιεί τις δραστηριότητές του στην Αρμόδια Αρχή˙
(β) παρέχει στους Επιθεωρητές οποιεσδήποτε συμπληρωματικές πληροφορίες κρίνονται απαραίτητες για τη μελέτη των προδιαγραφών˙
(γ) υποβάλλει στην Αρμόδια Αρχή ενημερωμένο κατάλογο με τα ονόματα και τις διευθύνσεις των φυσικών ή νομικών προσώπων που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου και υπόκεινται σε έλεγχο δυνάμει του άρθρου 24˙
(δ) παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εύρυθμη αξιολόγηση των αιτήσεων και τη διεκπεραίωση των ελέγχων.
(2) Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ομάδα που υπάγεται στο σύστημα ελέγχου υποχρεούται να τηρεί και να θέτει στη διάθεση του Επιθεωρητή για έλεγχο λογιστικά βιβλία για όλες τις εισροές που χρησιμοποιεί στην παραγωγική διαδικασία (είδος, ποσότητες, προέλευση, τρόπος χρήσης, κ.λπ.) καθώς επίσης και για τις πωλήσεις γεωργικών προϊόντων που πραγματοποιεί (είδος, ποσότητες, προορισμός) και τυχόν αποθέματα, για τουλάχιστο ένα (1) έτος.
28.-(1) Ο φορέας ελέγχου διενεργεί επίσημους ελέγχους για να διασφαλίσει την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Νόμου.
(2) Οι έλεγχοι διενεργούνται-
(α) τακτικά˙
(β) σε περίπτωση που υπάρχουν υπόνοιες ότι τα γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα δεν είναι σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του παρόντος Νόμου˙
(γ) ανάλογα με τον επιδιωκόμενο στόχο, και ιδιαίτερα σε συνάρτηση με τους κινδύνους και την αποκτηθείσα πείρα.
(3) Οι έλεγχοι καλύπτουν όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης, συσκευασίας, κυκλοφορίας, πώλησης, έκθεσης προς πώληση και αποθήκευσης περιλαμβανομένων και των ελέγχων των πρώτων υλών.
(4) Οι έλεγχοι δύνανται να διαλαμβάνουν τον έλεγχο των εγγράφων, την αντιστοιχία μεταξύ των εγγράφων και γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, το φυσικό έλεγχο και τις διαδικασίες παραγωγής, συσκευασίας αποθήκευσης και μεταφοράς.
(5) Οι έλεγχοι διεξάγονται κατά κανόνα απροειδοποίητα, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά ο φορέας ελέγχου.