ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Δημιουργία χώρων κράτησης

4. (1) Ο Υπουργός δύναται, με διάταγμά του που δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, να καθορίζει οποιοδήποτε χώρο στη Δημοκρατία, ως «χώρο κράτησης απαγορευμένων μεταναστών», και να ορίζει ως αρμόδιο όργανο για τη λειτουργία και φύλαξη τέτοιου χώρου και την κράτηση σ’ αυτόν απαγορευμένων μεταναστών την Αστυνομία, η οποία για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου ενεργεί δυνάμει, τόσο του παρόντος Νόμου, όσο και του περί Αστυνομίας Νόμου του 2004, όπως εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται.

(2) Στο διάταγμα, που εκδίδει ο Υπουργός δυνάμει του εδαφίου (1) ορίζει επίσης -

(α)τον τρόπο φύλαξης του χώρου κράτησης·

(β)τον τρόπο επίβλεψης της λειτουργίας τέτοιου χώρου από την Επιτροπή που καθιδρύεται δυνάμει του άρθρου 5· και

(γ)την υποβολή έκθεσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα, προς τον ίδιο, τόσο από την Αστυνομία όσο και από την Επιτροπή αναφορικά με τη λειτουργία του χώρου κράτησης.

(3) Σε περίπτωση που η λειτουργία και φύλαξη χώρων κράτησης ανατίθεται στην Αστυνομία, ο Αρχηγός διορίζει τον υπεύθυνο και το βοηθό υπεύθυνο του εν λόγου χώρου:

Νοείται ότι, κανένας δε διορίζεται ως υπεύθυνος και βοηθός υπεύθυνος χώρου κράτησης, εκτός εάν είναι κάτοχος ακαδημαϊκού προσόντος σχετικού με τα καθήκοντα της θέσης και πενταετούς τουλάχιστον πείρας σε θέματα διοίκησης και ελέγχου συναφών χώρων κράτησης.