22. Το παρόν Μέρος εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των διατάξεων του περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ελάχιστες Προδιαγραφές Ασφάλειας και Υγείας κατά την Εργασία στα Κυπριακά Αλιευτικά Σκάφη) Νόμου.
23.-(1) Ο ιδιοκτήτης αλιευτικού πλοίου έχει υποχρέωση, όπως οι χώροι ενδιαίτησης στο πλοίο είναι επαρκούς μεγέθους και ποιότητας και κατάλληλα εξοπλισμένοι για την εξυπηρέτηση του αλιευτικού πλοίου, καθώς και για τον συνολικό χρόνο παραμονής των αλιέων στο πλοίο.
(2) Ειδικότερα, η αναφερόμενη στο εδάφιο (1) υποχρέωση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
(α) Συντήρηση χώρων μαγειρείων και ενδιαίτησης·
(β) εξαερισμό, θέρμανση , ψύξη και φωτισμό·
(γ) μετριασμό επιπέδων θορύβου και κραδασμών·
(δ) μέγεθος, τοποθεσία, εξοπλισμός καμπινών, τραπεζαρίας και χώρων ενδιαίτησης·
(ε) χώρους υγιεινής με επάρκεια σε ζεστό και κρύο νερό.
24. Ο ιδιοκτήτης αλιευτικού πλοίου σε ότι αφορά τη σίτιση των αλιέων έχει υποχρέωση όπως-
(α) τα τρόφιμα που παρασκευάζονται και σερβίρονται στο πλοίο χαρακτηρίζονται από ικανοποιητικό επίπεδο θρεπτικής αξίας, ποιότητας και ποσότητας·
(β) το πόσιμο νερό χαρακτηρίζεται από ικανοποιητικό επίπεδο ποιότητας και ποσότητας· και
(γ) τα τρόφιμα και το νερό παρέχονται χωρίς καμία επιβάρυνση για τους αλιείς, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά από τη σύμβαση απασχόλησης του αλιέα.
25. Άνευ επηρεασμού των διατάξεων του περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ελάχιστες Προδιαγραφές Ιατρικής Περίθαλψης στα Πλοία) Νόμου, αλιέας ο οποίος εργάζεται σε αλιευτικό πλοίο-
(α) δικαιούται ιατρικής περίθαλψης στην ξηρά και έγκαιρη αποβίβαση στην ξηρά για περίθαλψή του, σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού ή σοβαρής ασθένειας·
(β) δικαιούται να λαμβάνει από τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού πλοίου υπηρεσίες προστασίας της υγείας και ιατρική περίθαλψη δωρεάν στις ακόλουθες περιπτώσεις:
(i) επί του πλοίου· ή
(ii) μετά την αποβίβασή του σε λιμένα εκτός του κράτους το οποίο είναι αρμόδιο για την προστασία της κοινωνικής ασφάλισής του. και
(γ) σε περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού που συνδέεται με την εργασία, δικαιούται περαιτέρω, πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία.
26. Άνευ επηρεασμού των διατάξεων του άρθρου 4 του περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ελάχιστες Προδιαγραφές Ιατρικής Περίθαλψης στα Πλοία) Νόμου, οι προμήθειες σε φάρμακα και τα ιατρικά εφόδια που είναι διαθέσιμα στο πλοίο, καθορίζονται σε συνάρτηση με την περιοχή της αλιευτικής δραστηριότητας.
27.-(1) Άνευ επηρεασμού των διατάξεων του άρθρου 7 του περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ελάχιστες Προδιαγραφές Ιατρικής Περίθαλψης στα Πλοία) Νόμου, στην προβλεπόμενη ειδική εκπαίδευση για μέτρα ιατρικής περίθαλψης των αλιέων λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των αλιέων που εργάζονται στο πλοίο, η περιοχή της αλιευτικής δραστηριότητας και η διάρκεια του ταξιδιού.
(2) Οι οδηγοί χρήσεως που συνοδεύουν τα ιατρικά εφόδια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ελάχιστες Προδιαγραφές Ιατρικής Περίθαλψης στα Πλοία) Νόμου, καταρτίζονται σε γλώσσα και μορφή που είναι κατανοητή στους εκπαιδευόμενους αλιείς που αναφέρονται στο εδάφιο (1).
28. Οι ιατρικές συμβουλές που παρέχονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ελάχιστες Προδιαγραφές Ιατρικής Περίθαλψης στα Πλοία) Νόμου, καθίστανται διαθέσιμες μέσω δορυφορικής επικοινωνίας και τα αλιευτικά πλοία, για σκοπούς παροχής των εν λόγω συμβουλών, είναι εξοπλισμένα με συστήματα ασύρματης ή δορυφορικής επικοινωνίας.
29. Τα αλιευτικά πλοία διαθέτουν ιατρικό οδηγό ο οποίος έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή ή την τελευταία έκδοση του Διεθνούς Ιατρικού Οδηγού για Πλοία.
30.-(1) Η ιατρική περίθαλψη που προβλέπεται στην παράγραφο (β) του άρθρου 25, καθώς και οι παροχές που αναφέρονται στα άρθρα 26, 27, 28 και 29, παρέχονται δωρεάν στους αλιείς.
(2) Μέχρι τον επαναπατρισμό αλιέα, ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού πλοίου βαρύνεται με τις δαπάνες ιατρικής περίθαλψης από τις οποίες απαλλάσσεται ο αλιέας, στο βαθμό που το κράτος το οποίο είναι αρμόδιο για την προστασία κοινωνικής ασφάλισης του αλιέα δεν καλύπτει τις σχετικές δαπάνες στο πλαίσιο του οικείου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
(3) Ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού πλοίου βαρύνεται με τις δαπάνες της προβλεπόμενης στις διατάξεις της παραγράφου (γ) του άρθρου 25 ιατρικής περίθαλψης στο βαθμό που το κράτος το οποίο είναι αρμόδιο για την προστασία κοινωνικής ασφάλισης του αλιέα δεν καλύπτει τις σχετικές δαπάνες στο πλαίσιο του οικείου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
31. Ο ιδιοκτήτης αλιευτικού πλοίου απαλλάσσεται της ευθύνης κάλυψης των δαπανών ιατρικής περίθαλψης που αναφέρονται στο άρθρο 30, σε περίπτωση τραυματισμού αλιέα που δεν συνέβη σε ώρα υπηρεσίας του στο αλιευτικό πλοίο ή σε περίπτωση ασθενείας ή αναπηρίας η οποία δεν αποκαλύφθηκε από τον αλιέα κατά τη στιγμή της πρόσληψής του ή σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού πλοίου αποδείξει ότι ο τραυματισμός ή η ασθένεια οφείλεται σε εκούσια παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του αλιέα.
32.-(1) Σε περίπτωση τραυματισμού λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας, παρέχεται στον αλιέα προστασία κοινωνικής ασφάλισης-
(α) σύμφωνα με τη νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης του κράτους μέλους στην οποία υπάγεται ο αλιέας, όπως αυτή προσδιορίζεται στον Τίτλο ΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) Αριθ.883/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 , για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται και/ή αντικαθίσταται· ή
(β) του κράτους στην οποία υπάγεται ο αλιέας, όπως αυτή προσδιορίζεται στις διμερείς συμβάσεις κοινωνικής ασφάλισης που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με τρίτα κράτη.
(2) Σε περίπτωση που το κράτος το οποίο είναι αρμόδιο για την προστασία κοινωνικής ασφάλισης του αλιέα δεν καλύπτει την προστασία που αναφέρεται στο εδάφιο (1), στο πλαίσιο του οικείου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, υπεύθυνος για την παροχή της εν λόγω προστασίας είναι ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού πλοίου.
33.-(1) Οι οικονομικές ευθύνες του ιδιοκτήτη αλιευτικού πλοίου δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 30 και 32, δύναται να καθορίζονται με Κανονισμούς οι οποίοι εκδίδονται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 41.
(2) Ειδικότερα, οι εν λόγω Κανονισμοί δύναται να προβλέπουν-
(α) για την εφαρμογή συστήματος ευθυνών των ιδιοκτητών αλιευτικών πλοίων. ή
(β) για την εφαρμογή συστήματος υποχρεωτικής ασφάλισης, αποζημίωσης των εργαζομένων ή άλλων συστημάτων.
34. Άνευ επηρεασμού των διατάξεων του περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ελάχιστες Προδιαγραφές Ασφάλειας και Υγείας κατά την Εργασία στα Κυπριακά Αλιευτικά Σκάφη) Νόμου και του περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ελάχιστες Προδιαγραφές Ιατρικής Περίθαλψης στα Πλοία) Νόμου, κάθε ιδιοκτήτης αλιευτικού πλοίου, διασφαλίζει την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των αλιέων στο πλοίο, την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών και κινδύνων που συνδέονται με την εργασία στα αλιευτικά πλοία, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης και της διαχείρισης των κινδύνων, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης των αλιέων.
35.Οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη αλιευτικού πλοίου, λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των αλιέων στο πλοίο, της περιοχής της αλιευτικής δραστηριότητας και της διάρκειας του ταξιδιού, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
(α) Κατάρτιση των αλιέων αναφορικά με το χειρισμό των διάφορων τύπων αλιευτικών εργαλείων που θα χρησιμοποιούν και τη γνώση των αλιευτικών δραστηριοτήτων που θα ασκούν·
(β) παροχή ιδιαίτερης έμφασης στην ασφάλεια και την υγεία των αλιέων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δεκαοχτώ (18) ετών·
(γ) ενημέρωση της αρμόδιας αρχής ατυχημάτων στο αλιευτικό πλοίο·
(δ) παροχή κατάλληλου προστατευτικού ιματισμού και κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, σε κάθε αλιέα στο αλιευτικό πλοίο·
(ε) διασφάλιση σε κάθε αλιέα να λαμβάνει βασική εκπαίδευση ασφάλειας, η οποία έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή· και
(στ) παροχή επαρκούς και εύλογης εξοικείωσης των αλιέων με τον εξοπλισμό και τις μεθόδους χειρισμού του, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών μέτρων ασφαλείας, πριν από τη χρήση του εξοπλισμού ή τη συμμετοχή στις αντίστοιχες δραστηριότητες.
36.-(1) Η αρμόδια αρχή έχει την ευθύνη διερεύνησης των ατυχημάτων σε αλιευτικά πλοία τα οποία της έχουν κοινοποιηθεί δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου (γ) του άρθρου 35.
(2) Η αρμόδια αρχή έχει εξουσία επιθεώρησης αλιευτικών πλοίων και ορίζει επιθεωρητές πλοίων για σκοπούς επιθεώρησης, περιοδικού, έκτακτου ή συμπληρωματικού ελέγχου, καθώς και ελέγχου εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδομένων Κανονισμών και διαταγμάτων.