ΜΕΡΟΣ IV ΟΡΟΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Ασφαλής στελέχωση

14.-(1) Ο ιδιοκτήτης αλιευτικού πλοίου, έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την επαρκή και ασφαλή στελέχωση του πλοίου του για ασφαλή πλοήγηση και λειτουργία του πλοίου, καθώς και την διακυβέρνησή του από πλοίαρχο που διαθέτει επαρκή προσόντα, όπως αυτά καθορίζονται στις διατάξεις του περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ελάχιστες Προδιαγραφές Ασφάλειας και Υγείας κατά την Εργασία στα Κυπριακά Αλιευτικά Σκάφη ) Νόμου.

(2) Για τους σκοπούς του εδαφίου (1), εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 34 του περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Ασφαλής Επάνδρωση, Ώρες Εργασίας και Τήρηση Φυλακής) Νόμου.

(3) Η αρμόδια αρχή, κατόπιν διαβούλευσης, δύναται να επιβάλει εναλλακτικές απαιτήσεις αντί των απαιτήσεων που προβλέπονται στο εδάφιο (2), υπό την προϋπόθεση ότι η εναλλακτική λύση-

(α) εξυπηρετεί την πλήρη επίτευξη του γενικού στόχου και σκοπού του παρόντος άρθρου και των άρθρων 15 και 16∙

(β) θέτει σε εφαρμογή το εδάφιο (1)∙ και

(γ) δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των αλιέων.

Πρότυπο ωρών εργασίας και ανάπαυσης

15.-(1) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις των άρθρων 4, 5, 6, 7 και 9 του περί της Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας Νόμου, τα οποία δεν εφαρμόζονται στους αλιείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Νόμου και τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (2) του άρθρου 17 του περί Εμπορικής Ναυτιλίας (Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας των Ναυτικών) Νόμου, ο ιδιοκτήτης αλιευτικού πλοίου, διασφαλίζει ότι-

(α) οι αλιείς του αλιευτικού πλοίου απολαύουν επαρκούς ανάπαυσης, όπως καθορίζεται στο εδάφιο (2).

(β) οι ώρες εργασίας δεν υπερβαίνουν τις σαράντα οκτώ (48) την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, για περίοδο αναφοράς μη υπερβαίνουσα τους δώδεκα (12) μήνες.

(2) Ο ιδιοκτήτης αλιευτικού πλοίου, με απώτερο στόχο την ασφάλεια και την υγεία των αλιέων του αλιευτικού πλοίου, διασφαλίζει ότι οι εν λόγω αλιείς απολαύουν-

(α) τουλάχιστον δέκα (10) ώρες ανάπαυσης ανά περίοδο είκοσι τεσσάρων (24) ωρών. και

(β) εβδομήντα επτά (77) ώρες ανάπαυσης ανά περίοδο επτά (7) ημερών:

Νοείται ότι, ανά εικοσιτετράωρο οι ώρες ανάπαυσης δεν πρέπει να διαιρούνται σε περισσότερες από δύο (2) περιόδους, μία από τις οποίες πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον έξι (6) ώρες και το διάστημα μεταξύ δύο (2) διαδοχικών περιόδων ανάπαυσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δεκατέσσερις (14) ώρες.

(3) Το Υπουργικό Συμβούλιο, με διάταγμά του που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, καθορίζει κατ’ εξαίρεση παρεκκλίσεις από τις ώρες εργασίας και τις ώρες ανάπαυσης που αναφέρονται στα εδάφια (1) και (2), κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας αρχής, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνει χώρα διαβούλευση, και ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την ενθάρρυνση όλων των σχετικών μορφών κοινωνικού διαλόγου ή μέσω συλλογικών συμβάσεων ή συμφωνιών μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

(4) Διάταγμα, που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (3) προβλέπει ότι στους επηρεαζόμενους από τις παρεκκλίσεις αλιείς χορηγούνται περίοδοι αντισταθμιστικής ανάπαυσης μόλις αυτό καταστεί πρακτικά εφικτό.

Αναστολή προγράμματος ωρών ανάπαυσης

16.-(1) Ο πλοίαρχος αλιευτικού πλοίου δικαιούται να απαιτεί από αλιέα να εκτελεί όσες ώρες εργασίας απαιτούνται για οποιεσδήποτε από τις πιο κάτω έκτακτες περιπτώσεις:

(α) Όταν διακυβεύεται η άμεση ασφάλεια του πλοίου, των προσώπων που επιβαίνουν σ’ αυτό ή των αλιευμάτων. ή

(β) όταν είναι αναγκαία η παροχή βοήθειας σε άλλο πλοίο ή σε πρόσωπο, το οποίο ευρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου στη θάλασσα.

(2) Μετά το πέρας των έκτακτων περιπτώσεων που αναφέρονται στο εδάφιο (1) και την αποκατάσταση των κανονικών συνθηκών στη λειτουργία του πλοίου, ο πλοίαρχος εξασφαλίζει τη χορήγηση επαρκούς περιόδου ανάπαυσης σε όλους τους αλιείς που εκτέλεσαν εργασία κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιόδου ανάπαυσης.

Ετήσια άδεια

17. Αλιέας αλιευτικού πλοίου, για τον οποίο η ισχύουσα νομοθεσία ή πρακτική ορίζει ότι δεν επιτρέπεται να δραστηριοποιείται για συγκεκριμένη περίοδο του έτους η οποία υπερβαίνει τον ένα (1) μήνα, λαμβάνει εντός της προαναφερόμενης περιόδου την ετήσια άδεια την οποία δικαιούται, δυνάμει του άρθρου 8 του περί Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας Νόμου.

Κατάσταση πληρώματος

18. Ο πλοίαρχος αλιευτικού πλοίου τηρεί κατάσταση πληρώματος, αντίγραφο της οποίας παρέχεται σε εξουσιοδοτημένα πρόσωπα στη ξηρά, πριν τον απόπλου ή την κοινοποιεί αμέσως μετά τον απόπλου.

Σύμβαση απασχόλησης αλιέα

19.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων του περί Ενημέρωσης του Εργοδοτούμενου από τον Εργοδότη για τους όρους που διέπουν τη Σύμβαση ή τη σχέση Εργασίας Νόμου, αλιέας που εργάζεται σε αλιευτικό πλοίο-

(α) διαθέτει αντίγραφο υπογεγραμμένης τόσο από τον ίδιο όσο και από τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού πλοίου, σύμβασης απασχόλησης αλιέα, η οποία περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία του Παραρτήματος Ι της Συμφωνίας, έχει συνταχθεί σε γλώσσα κατανοητή σε αυτόν και οι πρόνοιές της παρέχουν σε αυτόν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στο πλοίο·

(β) έχει τη δυνατότητα επανεξέτασης των όρων της σύμβασης και να λάβει συμβουλές πριν τη σύναψη αυτής·

(γ) λαμβάνει αντίγραφο το οποίο περιλαμβάνει το ιστορικό της απασχόλησής του στο αλιευτικό πλοίο.

(2) Οι διατάξεις των παραγράφων (α) έως (γ) του εδαφίου (1), δεν εφαρμόζονται σε ιδιοκτήτες αλιευτικών πλοίων, οι οποίοι αναλαμβάνουν και εκτελούν οι ίδιοι τη λειτουργεία των εν λόγω πλοίων.

Δικαίωμα επαναπατρισμού

20.-(1) Αλιέας ο οποίος εργάζεται για περίοδο τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών σε αλιευτικό πλοίο, δικαιούται επαναπατρισμό, χωρίς να επιβαρυνθεί οποιαδήποτε έξοδα, σε περίπτωση που-

(α) η σύμβαση απασχόλησής του λήξει, ή

(β) καταγγελθεί η σύμβαση απασχόλησής του για αιτιολογημένους λόγους, ή

(γ) δεν είναι πλέον σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντα του σύμφωνα με τη σύμβαση απασχόλησης, ή

(δ) δεν είναι εφικτό να εκτελέσει τα καθήκοντα του υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

(2) Τα έξοδα για τον επαναπατρισμό των αλιέων που αναφέρονται στο εδάφιο (1), βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού πλοίου, εκτός εάν ο αλιέας έχει προβεί σε σοβαρή αθέτηση των υποχρεώσεών του δυνάμει της σύμβασης απασχόλησής του:

Νοείται ότι, σε περίπτωση που αλιέας προβεί σε σοβαρή αθέτηση των υποχρεώσεών του δυνάμει της σύμβασης απασχόλησής του, τα έξοδα επαναπατρισμού βαρύνουν τον αλιέα.

(3) Σε περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης αλιευτικού πλοίου αδυνατεί να μεριμνήσει για τον επαναπατρισμό αλιέα, η αρμόδια αρχή αναλαμβάνει την ευθύνη επαναπατρισμού του αλιέα προβαίνοντας σε σχετικές ρυθμίσεις και ακολούθως δικαιούται να ζητήσει την επιστροφή του κόστους επαναπατρισμού από τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού πλοίου.

Ιδιωτικές υπηρεσίες αγοράς εργασίας

21. Τηρουμένων των διατάξεων του περί της Εργασίας μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης Νόμου και των προνοιών των περί της Εργασίας μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης Κανονισμών και των διατάξεων του περί Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας Νόμου και των προνοιών των περί Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας Κανονισμών, οι ιδιωτικές υπηρεσίες αγοράς εργασίας-

(α) απαγορεύεται να χρησιμοποιούν μέσα, μηχανισμούς ή καταλόγους με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσληψης αλιέων σε θέσεις εργασίας, και

(β) υποχρεούνται να απαλλάσσουν τους αλιείς από τυχόν προμήθειες ή λοιπές επιβαρύνσεις άμεσες ή έμμεσες, εν όλω ή εν μέρει.