Δυνάμει των εξουσιών που παρέχονται από το Άρθρο 163 του Συντάγματος το άρθρο 17 των περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) Νόμων του 1964 έως 1991 και το άρθρο 39 του περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου του 2000, το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίδει τον ακόλουθο Διαδικαστικό Κανονισμό.
1. Ο παρών Διαδικαστικός Κανονισμός θα αναφέρεται ως ο περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Διαδικαστικός Κανονισμός του 2003.
2. Στον παρόντα Κανονισμό εκτός αν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια -
«Νόμος» σημαίνει τον περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμο του 2000.
«Πρωτοκολλητείο» σημαίνει το Πρωτοκολλητείο του Επαρχιακού Δικαστηρίου το οποίο κέκτηται κατά τόπο αρμοδιότητα δυνάμει του άρθρου 23 των περί Δικαστηρίων Νόμων του 1960-2003.
3. Εκτός όπου από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια, κάθε όρος στον παρόντα Κανονισμό θα έχει την έννοια που του αποδίδεται στο Νόμο.
4. Διάταγμα για τη σύλληψη προσώπου, βάσει του άρθρου 15 του Νόμου, εκδίδεται κατά τον τρόπο που ορίζεται για την έκδοση εντάλματος σύλληψης στον περί Ποινικής Δικονομίας Νόμο, Κεφ. 155, όπως έχει τροποποιηθεί.
5. Αίτηση για την έκδοση προσωρινού διατάγματος απομάκρυνσης ανήλικου θύματος βάσει, των άρθρων 21 και 22 του Νόμου, όπως και αίτηση για την έκδοση διατάγματος αποκλεισμού του υπόπτου, βάσει των άρθρων 22 και 23 του Νόμου, γίνεται μονομερώς, στον Τύπο 1:
6. Η αίτηση συνοδεύεται από μια ή περισσότερες ένορκες δηλώσεις που, ανάλογα με την περίπτωση παραπέμπουν σε τυχόν τεκμήρια προοριζόμενα ως αποδεικτικά στοιχεία βάσει του άρθρου 22(2) ή του 23(2) του Νόμου.
7. Αμέσως μετά την καταχώριση της αίτησης, το Πρωτοκολλητείο τη θέτει ενώπιον του Δικαστηρίου για εξέταση.
8. Το προσωρινό διάταγμα ορίζεται κατά την έκδοση του επιστρεπτέο εντός της προθεσμίας που τάσσεται στο άρθρο 22(3)(α).
9. Ένσταση, στον Τύπο 3, μπορεί να καταχωριστεί τουλάχιστο δύο ημέρες πριν από την ορισθείσα ημερομηνία.
10. Αίτηση, για αναθεώρηση ή ακύρωση διατάγματος αποκλεισμού, βάσει του άρθρου 23(4) του Νόμου, όπως και αίτηση για αλλαγή της διεύθυνσης της οικογενειακής κατοικίας, βάσει του άρθρου 24(2) του Νόμου, γίνεται διά κλήσεως, στον Τύπο 2, και συνοδεύεται από ένορκη δήλωση αναφορικά με τα γεγονότα στα οποία στηρίζεται η αίτηση.