(Άρθρο 37)
ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ
Επαλήθευση σε Συνηθισμένες Περιπτώσεις
1 (α) Όπου χρεώστης πτωχεύει από το Δικαστήριο, πρόσωπο το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι πιστωτής του πτωχεύσαντα και επιθυμεί να ανακτήσει το χρέος του στο σύνολο ή μερικώς, πρέπει να υποβάλει επαλήθευση γραπτώς στον Επίσημο Παραλήπτη ή στον διαχειριστή, εντός τριάντα πέντε (35) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης του διατάγματος πτώχευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας·
(β) μετά από δεόντως αιτιολογημένο αίτημα πιστωτή, η προθεσμία των 35 ημερών δύναται να παραταθεί, από τον Επίσημο Παραλήπτη ή τον διαχειριστή.
2. Χρέος δύναται να επαληθευτεί με την παράδοση ή αποστολή μέσω του ταχυδρομείου με προπληρωτέα επιστολή στον επίσημο παραλήπτη, ή, αν διορίστηκε διαχειριστής, στο διαχειριστή, ένορκης δήλωσης που επιβεβαιώνει το χρέος, εκτός εάν το Δικαστήριο διατάξει διαφορετικό τρόπο επαλήθευσης χρέους, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 9Α.
3. Η ένορκη δήλωση δύναται να γίνει από τον ίδιο τον πιστωτή ή από κάποιο άλλο πρόσωπο που εξουσιοδοτείται από ή για λογαριασμό του πιστωτή. Αν γίνει από πρόσωπο που εξουσιοδοτήθηκε με τον τρόπο αυτό πρέπει να δηλώνει την εξουσιοδότηση και τον τρόπο που περιήλθε σε γνώση του.
4. Η ένορκη δήλωση περιλαμβάνει ή αναφέρεται σε κατάσταση λογαριασμού που αποδεικνύει τις λεπτομέρειες του χρέους και ειδικεύει τις αποδείξεις πληρωμών, αν υπάρχουν, με τις οποίες το χρέος δύναται να υποστηριχτεί και, όπου εφαρμόζεται, τα ονόματα όλων των εγγυητών που έχουν ευθύνη σε σχέση με χρέος του πτωχεύσαντα και την έκταση της ευθύνης που προκύπτει από την εγγύηση, σύμφωνα με τη σύμβαση εγγύησης, κατά την ημερομηνία της ένορκης δήλωσης. Ο Επίσημος Παραλήπτης ή ο διαχειριστής δύναται οποτεδήποτε να ζητήσει την προσαγωγή δικαιολογητικών δαπάνης.
5. Η ένορκη δήλωση εκθέτει κατά πόσο ο πιστωτής είναι ή δεν είναι εξασφαλισμένος πιστωτής.
6. Πιστωτής υφίσταται τα έξοδα επαλήθευσης του οφειλόμενου σε αυτόν χρέους, εκτός αν το Δικαστήριο διατάξει ειδικά, άλλως πως.
7. Κάθε πιστωτής που κατέθεσε επαλήθευση δικαιούται να βλέπει και εξετάζει τις επαληθεύσεις άλλων πιστωτών πριν από την πρώτη συνέλευση, και σε κάθε εύλογο χρόνο.
8. Εκτός αν ο Επίσημος Παραλήπτης ή ο διαχειριστής το επιτρέψει, επαλήθευση αναφορικά με χρήματα που οφείλονται δυνάμει συναλλαγματικής, γραμματίου εις διαταγή, επιταγής ή άλλου αξιόγραφου ή ασφάλειας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, εκτός εάν παρουσιαστούν το έγγραφο ή η ασφάλεια ή αντίγραφο αυτών δεόντως πιστοποιημένα από τον πιστωτή ή τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο του ως πιστά αντίγραφα.
9. Για τον σκοπό επαλήθευσης χρέους το οποίο δημιουργήθηκε ή είναι πληρωτέο σε συνάλλαγμα άλλο από το Ευρώ, το ποσό του χρέους θα μετατρέπεται σε Ευρώ, σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη συναλλάγματος, κατά το χρόνο του διατάγματος πτώχευσης.
9Α. Το Δικαστήριο δύναται, μετά από αίτηση του Επίσημου Παραλήπτη ή του διαχειριστή, συνοδευόμενη από υποστηρικτική ένορκη δήλωση, να καθορίσει υπό τους όρους που αποφασίζει τη διαδικασία επαλήθευσης χρεών, πέραν του τρόπου που προβλέπεται ανωτέρω.
Επαλήθευση από Εξασφαλισμένους Πιστωτές
10. Εξασφαλισμένος πιστωτής, ο οποίος έχει διαθέσει την εξασφάλισή του, δύναται να επαληθεύσει για το υπόλοιπο ποσό χρέους, αφότου αφαιρεθεί το ποσό το οποίο έλαβε με τη διάθεση της εξασφάλισης και, αν ο εξασφαλισμένος πιστωτής παραδώσει την εξασφάλισή του, δύναται να επαληθεύσει για ολόκληρο το χρέος ως να ήτο μη εξασφαλισμένος.
11. Όταν πιστωτής εξετίμησε την εξασφάλιση του δύναται οποτεδήποτε να τροποποιήσει την εκτίμηση και επαλήθευση με το να δείχνει σε ικανοποίηση του διαχειριστή ή του δικαστηρίου, ότι η εκτίμηση και επαλήθευση έγιναν καλή τη πίστει με βάση εσφαλμένο υπολογισμό ή ότι η εξασφάλιση ελαττώθηκε ή αυξήθηκε σε αξία από το χρόνο της προηγούμενης εκτίμησης αλλά κάθε τέτοια τροποποίηση γίνεται με έξοδα του πιστωτή, και με τέτοιους όρους όπως το δικαστήριο διατάσσει εκτός αν ο διαχειριστής επιτρέπει την τροποποίηση χωρίς αίτηση στο δικαστήριο.
12. Όταν εκτίμηση τροποποιήθηκε σύμφωνα με τον προηγούμενο κανονισμό, ο πιστωτής πρέπει αμέσως να επιστρέψει οποιοδήποτε πλεόνασμα μερίσματος το οποίο δυνατό να έλαβε περιπλέον από εκείνο στο οποίο θα εδικαιούταν πάνω στην τροποποιημένη εκτίμηση ή ανάλογα με την περίπτωση θα δικαιούται να πληρωθεί από χρήματα τα οποία είναι εκάστοτε διαθέσιμα για μέρισμα οποιοδήποτε μέρισμα ή μέρος μερίσματος το οποίο δυνατό να παρέλειψε να λάβει λόγω της ανακρίβειας της αρχικής εκτίμησης πριν τα χρήματα εκείνα διατεθούν για την πληρωμή οποιουδήποτε μελλοντικού μερίσματος αλλά δεν θα δικαιούται να ανατρέψει την καταβολή οποιουδήποτε μερίσματος που κηρύχτηκε πριν από την ημερομηνία της τροποποίησης.
13. Αν πιστωτής μετά που έχει εκτιμήσει την εξασφάλιση του μεταγενέστερα την ρευστοποιεί, ή αν τη ρευστοποιεί σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού 12 το καθαρό ποσό που πραγματοποιείται αντικαθίσταται για το ποσό οποιασδήποτε εκτίμησης που έγινε προηγουμένως από τον πιστωτή και θα θεωρείται από όλες τις απόψεις τροποποιημένη εκτίμηση που έγινε από τον πιστωτή, εάν το ποσό που πραγματοποιείται είναι μεγαλύτερο από την εκτίμηση.
14. Αν ο εξασφαλισμένος πιστωτής δεν συμμορφωθεί με τους προηγούμενους κανονισμούς θα εξαιρεθεί από όλα τα μέρη σε οποιοδήποτε μέρισμα.
15. Τηρουμένων των διατάξεων του κανονισμού 12 πιστωτής σε καμιά περίπτωση δεν λαμβάνει πέραν των εκατόν σεντ του ευρώ και τόκο όπως προνοείται από το Νόμο αυτό.
Επαλήθευση σχετικά με Ξεχωριστές Συμβάσεις
16. Αν πτωχεύσας ήταν στην ημερομηνία του διατάγματος πτώχευσης υπεύθυνος αναφορικά με ξεχωριστές συμβάσεις ως μέλος δύο ή περισσοτέρων ξεχωριστών οίκων, ή ως μόνος συμβασιούχος, και επίσης ως μέλος οίκου, η περίσταση ότι οι οίκοι ολικώς ή μερικώς αποτελούνται από τους ιδίους ιδιώτες, ή ότι ο μόνος συμβασιούχος είναι επίσης ένας από τους συμβασιούχους από κοινού, δεν θα εμποδίζει επαλήθευση σχετικά με τις συμβάσεις, εναντίον των περιουσιών που ευθύνονται αντίστοιχα βάσει των συμβάσεων.
Περιοδικές Πληρωμές
17. Όταν ενοίκιο ή άλλη πληρωμή καθίσταται πληρωτέα σε ορισμένες περιόδους, και το διάταγμα πτώχευσης εκδίδεται οποτεδήποτε εκτός από μία από τις περιόδους αυτές, το πρόσωπο που δικαιούται στο ενοίκιο ή πληρωμή δύναται να υποβάλει επαλήθευση για ανάλογο μέρος αυτής μέχρι της ημερομηνίας του διατάγματος ωσάν το ενοίκιο ή πληρωμή καθιστόταν απαιτητό από ημέρα σε ημέρα.
18. Σε οποιοδήποτε χρέος ή ορισμένο ποσό, που είναι πληρωτέο σε ορισμένο χρόνο ή άλλως πως, για το οποίο δεν επιφυλάσσεται ή συμφωνείται η πληρωμή τόκου, και το οποίο, κατέστηκε οφειλόμενο την ημερομηνία του διατάγματος πτώχευσης και επαληθεύσιμο σε πτώχευση, ο πιστωτής δύναται να υποβάλει επαλήθευση για τόκο σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει τέσσερα τοις εκατόν (4%) ετησίως μέχρι της ημερομηνίας του διατάγματος από το χρόνο όπου το χρέος ή ποσό ήταν πληρωτέο, αν το χρέος ή ποσό είναι πληρωτέο δυνάμει γραπτού εγγράφου σε ορισμένο χρόνο, και αν είναι πληρωτέο άλλως πως, τότε από το χρονο από τον οποίο έγινε γραπτή απαίτηση στο χρεώστη και που έδινε στο χρεώστη ειδοποίηση ότι θα απαιτηθεί τόκος από την ημερομηνία της απαίτησης μέχρι του χρόνου πληρωμής.
Χρέος πληρωτέο σε Περαιτέρω Χρόνο
19. Πιστωτής δύναται να υποβάλει επαλήθευση για χρέος που δεν κατέστηκε οφειλόμενο όταν ο χρεώστης διέπραξε πράξη πτώχευσης ωσάν τούτο να ήταν πληρωτέο αμέσως, και δύναται να λάβει μερίσματα εξίσου με τους άλλους πιστωτές, με το να αφαιρεί μόνον από αυτά επιστροφή τόκου σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατόν (4%) ετησίως που υπολογίζεται από της κήρυξης του μερίσματος μέχρι του χρόνου όπου το χρέος θα καθιστόταν πληρωτέο, σύμφωνα με τους όρους που συνάφθηκε.
Αποδοχή ή Απόρριψη Επαληθεύσεων
20. Ο Επίσημος Παραλήπτης ή ο διαχειριστής εξετάζει άμεσα κάθε επαλήθευση και τους λόγους του χρέους και το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών αποδέχεται ή απορρίπτει αυτή γραπτώς για σκοπούς μερίσματος, ολικώς ή μερικώς, ή απαιτεί περαιτέρω μαρτυρία προς υποστήριξή της. Αν απορρίπτει επαλήθευση αναφέρει γραπτώς προς τον πιστωτή τους λόγους για την απόρριψη.
21. Αν ο πιστωτής και, όπου εφαρμόζεται, ο εγγυητής δεν ικανοποιείται με την απόφαση του Επίσημου Παραλήπτη ή του διαχειριστή αναφορικά με την επαλήθευσή του, δύναται με αίτησή του, να προσφύγει στο Δικαστήριο και η αίτηση δέον να γίνεται εντός 21 ημερών από την ημέρα που έλαβε γνώση της απόφασης του Επίσημου Παραλήπτη ή του διαχειριστή.
22. Το Δικαστήριο δύναται να αποφασίσει, σε σχέση με τα δικαιώματα του πιστωτή ή, όπου εφαρμόζεται, του εγγυητή, ο οποίος αποτείνεται σε αυτό, σύμφωνα με τον Κανονισμό 22 του παρόντος Παραρτήματος την επικύρωση ή την ακύρωση ή την διαφοροποίηση της απόφασης του Επίσημου Παραλήπτη ή του διαχειριστή, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του περί Καταχρηστικών Ρητρών σε Καταναλωτικές Συμβάσεις Νόμου και του περί Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων Νόμου.
23. Επαλήθευση πιστωτή, δύναται καθ' οιονδήποτε χρόνο με την σύμφωνη γνώμη του Επίσημου Παραλήπτη ή του διαχειριστή, να αποσυρθεί ή να διαφοροποιηθεί σε σχέση με το ποσό που απαιτείται.
24. Το Δικαστήριο δύναται να απαλείψει ή να μειώσει το ποσό που απαιτείται:
(α) Κατόπιν αίτησης του Επίσημου Παραλήπτη ή του διαχειριστή, όπου ο διαχειριστής πιστεύει ότι η επαλήθευση έχει γίνει λανθασμένα αποδεκτή ή θα πρέπει να μειωθεί, ή
(β) κατόπιν αίτησης πιστωτή, αν ο Επίσημος Παραλήπτης ή ο διαχειριστής αρνηθεί να ενεργήσει επί του θέματος.
25. Ο Επίσημος Παραλήπτης ή ο διαχειριστής θα υπολογίσει την αξία οποιουδήποτε χρέους, το οποίο χρέος, λόγω του ότι είναι υπό οποιαδήποτε αίρεση ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, δεν έχει συγκεκριμένη αξία και δύναται να αναπροσαρμόσει οποιοδήποτε υπολογισμό που έγινε προηγουμένως λόγω αλλαγής συνθηκών ή πληροφοριών που έχουν καταστεί διαθέσιμες στο διαχειριστή και να πληροφορήσει τον πιστωτή σχετικά:
_______________________________________________________________________