1. Ο περί Στεγών για Ηλικιωμένους και Αναπήρους Νόμος του 1991 και ο περί Στεγών για Ηλικιωμένους και Αναπήρους (Τροποποιητικός) Νόμος του 1994 θα αναφέρονται μαζί ως οι περί Στεγών για Ηλικιωμένους και Αναπήρους Νόμοι του 1991 έως 1994.
2. Στο Νόμο αυτό, εκτός αν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική ερμηνεία-
“Διευθυντής” σημαίνει το Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας·
“πρόσωπο” σημαίνει φυσικό ή νομικό πρόσωπο και περιλαμβάνει σώμα ή ομάδα προσώπων, που έχει ή έχουν νομική ή μη προσωπικότητα·
“στέγη” σημαίνει οποιοδήποτε υποστατικό στο οποίο παρέχεται διαμονή σε περισσότερα από πέντε άτομα άνω των δεκαοκτώ χρόνων, τα οποία λόγω αναπηρίας ή προχωρημένης ηλικίας ή οποιωνδήποτε άλλων λόγων ή συνθηκών, έχουν ανάγκη περίθαλψης και μέριμνας και περιλαμβάνει ο,τιδήποτε έχει σχέση με το υποστατικό αυτό ή με άλλο υποστατικό ή χώρο που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό:
Νοείται ότι δεν περιλαμβάνει οποιοδήποτε ίδρυμα ή υποστατικό στο οποίο, όπως προνοείται στο άρθρο 12, δεν εφαρμόζεται ο Νόμος αυτός.
“Υπουργός” σημαίνει τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων·
“Φροντιστής” σημαίνει οποιοδήποτε πρόσωπο αναλαμβάνει να φροντίζει στο σπίτι του μέχρι πέντε άτομα ηλικίας άνω των δεκαοκτώ χρόνων, τα οποία λόγω αναπηρίας ή προχωρημένης ηλικίας ή οποιωνδήποτε άλλων λόγων ή συνθηκών έχουν ανάγκη περίθαλψης και μέριμνας.
3. Κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να διατηρεί οποιαδήποτε Στέγη αν αυτή δεν είναι εγγεγραμμένη σύμφωνα με το Νόμο αυτό.
4.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος Μέρους, κάθε αίτηση για εγγραφή Στέγης υποβάλλεται στο Διευθυντή, σε καθορισμένο έντυπο και συνοδεύεται από τα έγγραφα που καθορίζονται σε Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει του παρόντος Νόμου:
(2)(α) Σε περίπτωση που η Στέγη για την οποία γίνεται η αίτηση σύμφωνα με το εδάφιο (1) συμμορφώνεται με τις διατάξεις των κανονισμών που εκδίδονται με βάση τον παρόντα Νόμο, τότε ο Διευθυντής εγγράφει τη Στέγη σε μητρώο και εκδίδει πιστοποιητικό για την εγγραφή αυτή.
(β)(i) Για κάθε αίτηση που υποβάλλεται για εγγραφή Στέγης αποστέλλεται το ταχύτερο προς τον αιτητή βεβαίωση παραλαβής στην οποία αναφέρεται η προθεσμία εξέτασης της αίτησης, όπως αυτή καθορίζεται στην παράγραφο (γ), και σε περίπτωση που υπολείπονται απαραίτητα έγγραφα για την εξέταση της αίτησης, παράθεση των εγγράφων που ελλείπουν και τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν μέσα σε καθορισμένη προθεσμία που καθορίζεται στη βεβαίωση αυτή.
(ii) Σε περίπτωση που δεν προσκομιστούν τα ελλείποντα έγγραφα εντός της καθορισμένης προθεσμίας, ο χρόνος που καθορίζεται στην παράγραφο (γ) εντός του οποίου πρέπει να εξεταστεί η αίτηση αναστέλλεται μέχρι την προσκόμιση των απαιτούμενων εγγράφων.
(γ) Κάθε αίτηση που υποβάλλεται, εξετάζεται μέσα σε τέσσερις μήνες και η προθεσμία αρχίζει από τη χρονική στιγμή της υποβολής όλων των απαιτούμενων εγγράφων.
(δ) Σε περίπτωση που ο Διευθυντής δεν απαντήσει εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στην παράγραφο (β), η άδεια δεν θεωρείται ως χορηγηθείσα.
(3) Ο Υπουργός προβαίνει σε απόρριψη αίτησης για εγγραφή Στέγης, αν διαπιστώσει ότι δεν πληρούνται όλες οι πρόνοιες του παρόντος Νόμου και των Κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει του Νόμου αυτού.
(4) Κάθε πιστοποιητικό εγγραφής που εκδίδεται σύμφωνα με το εδάφιο (2), αναφέρεται στη συγκεκριμένη Στέγη και εξακολουθεί να ισχύει σε περίπτωση μεταβίβασης της Στέγης και σε περίπτωση που περιέλθει στην κυριότητα προσώπου κατόπιν θανάτου του ιδιοκτήτη της Στέγης.
5. Κάθε πιστοποιητικό εγγραφής που εκδίδεται σύμφωνα με το εδάφιο (2) του άρθρου 4 πρέπει να αναρτάται σε περίοπτη θέση μέσα στη Στέγη στην οποία αυτό αναφέρεται.
6. Ο Υπουργός μπορεί σε οποιοδήποτε χρόνο να ακυρώσει την εγγραφή οποιασδήποτε Στέγης, για οποιοδήποτε λόγο ο οποίος θα δικαιολογούσε την άρνηση εγγραφής ή για το λόγο ότι το πρόσωπο που διατηρεί τη Στέγη καταδικάστηκε για αδίκημα που διαπράχθηκε κατά παράβαση του άρθρου 11 ή κατά παράβαση Κανονισμών που έχουν εκδοθεί βάσει του Νόμου αυτού ή για το λόγο ότι οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που εργοδοτείται στη Στέγη καταδικάστηκε για τέτοιο αδίκημα αναφορικά με τη Στέγη αυτή.
7.-(1) Δεκατέσσερις τουλάχιστον ημέρες προτού ο Υπουργός προβεί στην απόρριψη αίτησης για εγγραφή Στέγης ή στην ακύρωση εγγραφής Στέγης, αποστέλλει στον αιτητή ή στο πρόσωπο το οποίο διατηρεί τη Στέγη, ανάλογα με την περίπτωση, γνωστοποίηση για την πρόθεση του να απορρίψει την αίτηση ή να ακυρώσει την εγγραφή.
(2) Κάθε τέτοια γνωστοποίηση πρέπει να αναφέρεται στους λόγους στους οποίους ο Υπουργός προτίθεται να βασίσει την απόρριψη της αίτησης ή την ακύρωση της εγγραφής και να περιέχει την υπόδειξη ότι αν μέσα σε δεκατέσσερις ημέρες από τη λήψη της γνωστοποίησης ο αιτητής ή το πρόσωπο το οποίο διατηρεί τη Στέγη, ανάλογα με την περίπτωση, πληροφορήσει τον Υπουργό γραπτώς ότι επιθυμεί να προβάλει λόγο, προσωπικά ή μέσω αντιπροσώπου εναντίον της απόρριψης ή της ακύρωσης αυτής ο Υπουργός οφείλει, προτού πάρει απόφαση για το θέμα, να δώσει σ’ αυτόν την ευκαιρία να το πράξει.
(3) Αν ο Υπουργός, αφού δώσει στον αιτητή ή στο πρόσωπο το οποίο διατηρεί τη Στεγή, ανάλογα με την περίπτωση, την ευκαιρία να ακουστεί, αποφασίσει να απορρίψει την αίτηση ή να ακυρώσει την εγγραφή, εκδίδει την απόφαση του αυτή και την γνωστοποιεί στον αιτητή ή στο πρόσωπο που διατηρεί τη Στέγη, ανάλογα με την περίπτωση.
8.-(1) Κάθε πρόσωπο εξουσιοδοτημένο για το σκοπό αυτό από τον Υπουργό μπορεί να εισέρχεται σε οποιαδήποτε Στέγη ή σε οποιοδήποτε υποστατικό το οποίο το πρόσωπο αυτό έχει εύλογη αιτία να πιστεύει ότι χρησιμοποιείται ως Στέγη και να επιθεωρεί τη Στέγη ή το υποστατικό, τους ενοίκους τους, τις διευθετήσεις που υπάρχουν για την περίθαλψη, τη μέριμνα και ευημερία τους, καθώς και οποιαδήποτε μητρώα τηρούνται σε σχέση με τη Στέγη ή το υποστατικό.
(2) Αν σε οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο, όπως αναφέρεται στο εδάφιο (1) πρόσωπο δεν επιτραπεί η είσοδος σ’ οποιαδήποτε Στέγη ή σ’ οποιοδήποτε υποστατικό το οποίο το πρόσωπο αυτό έχει εύλογη αιτία να πιστεύει ότι χρησιμοποιείται ως Στέγη, το πρόσωπο αυτό μπορεί να αποταθεί στο Δικαστήριο το οποίο αν ύστερα από ένορκη μαρτυρία ικανοποιηθεί ότι δεν του έχει επιτραπεί η είσοδος στη Στέγη ή ότι υπάρχει εύλογη αιτία να πιστεύει ότι το υποστατικό χρησιμοποιείται ως Στέγη, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να εκδώσει ένταλμα που να εξουσιοδοτεί τον αιτητή να εισέλθει στα υποστατικά και να διενεργήσει την επιθεώρηση όπως αναφέρεται στο εδάφιο (1).
(3) Κάθε πρόσωπο που προτίθεται να ασκήσει οποιαδήποτε εξουσία εισόδου ή επιθεώρησης που του χορηγείται σύμφωνα με το άρθρο αυτό, οφείλει, αν του ζητηθεί, να παρουσιάσει έγγραφο το οποίο να πιστοποιεί την εξουσία του.
(4) Κάθε πρόσωπο το οποίο με οποιοδήποτε τρόπο εμποδίζει ή αποπειράται να εμποδίσει την άσκηση οποιασδήποτε εξουσίας που χορηγείται σύμφωνα με το άρθρο αυτό είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του θα υφίσταται τις ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 11.
9. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορεί να ιδρύσει αντιπροσωπευτικό Συμβουλευτικό Σώμα για να τον βοηθά στην εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου αυτού.
10.-(1) Το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει Κανονισμούς οι οποίοι θα δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου αυτού και χωρίς βλάβη ή επηρεασμό της γενικότητας της διάταξης αυτής, μπορεί να εκδίδει Κανονισμούς για οποιοδήποτε από τα ακόλουθα θέματα:
(α) Την υγειονομική κατάσταση και διάρθρωση Στέγης,
(β) τα απαιτούμενα προσόντα του προσωπικού Στέγης,
(γ) την αναλογία του αριθμού του προσωπικού Στέγης προς τον αριθμό των ενοίκων οι οποίοι μπορούν να στεγαστούν σ’ αυτή,
(δ) την απαιτούμενη επίπλωση και τον απαιτούμενο εξοπλισμό Στέγης,
(ε) την αναλογία χώρου στη Στέγη για κάθε ένοικο και το επίπεδο των υπηρεσιών και διευκολύνσεων που πρέπει να παρέχονται στους ενοίκους Στέγης,
(στ) τα έντυπα για οποιοδήποτε από τους σκοπούς του Νόμου αυτού,
(ζ) κάθε θέμα το οποίο μπορεί ή πρέπει να καθοριστεί,
(η) την επιβολή ποινής φυλάκισης που δε θα υπερβαίνει τους έξι μήνες ή χρηματικής ποινής που δε θα υπερβαίνει τις .450 ή και των δύο αυτών ποινών για οποιαδήποτε παράβαση των Κανονισμών,
(θ) τον αριθμό, τα προσόντα και τα καθήκοντα των μελών του Συμβουλευτικού Σώματος,
(ι) τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα άτομο για να είναι κατάλληλο να εγγραφεί ως Φροντιστής.
(2) Κανονισμοί που εκδίδονται σύμφωνα με το εδάφιο (1) κατατίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αν μετά την πάροδο εξήντα ημερών από την κατάθεση αυτή η Βουλή των Αντιπροσώπων με απόφαση της δεν τροποποιήσει ή δεν ακυρώσει τους Κανονισμούς αυτούς στο σύνολο τους ή μερικώς, τότε αυτοί αμέσως μετά την πάροδο της πιο πάνω προθεσμίας δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και ισχύουν από την ημερομηνία της δημοσίευσης αυτής. Σε περίπτωση τροποποίησης τους από την Βουλή των Αντιπροσώπων στο σύνολο τους ή μερικώς, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας όπως έχουν τροποποιηθεί από τη Βουλή και τίθενται σε ισχύ από την ημερομηνία της δημοσίευσης αυτής.
11.-(1) Κάθε πρόσωπο το οποίο-
(α) Διατηρεί Στέγη, χωρίς να είναι εγγεγραμμένη σύμφωνα με το Νόμο αυτό, ή
(β)παραβαίνει ή παραλείπει να συμμορφωθεί προς οποιαδήποτε άλλη διάταξη του Νόμου αυτού,
είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις £750 ενώ σε περίπτωση δεύτερου ή οποιουδήποτε μεταγενέστερου αδικήματος σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις £1,000 ή και στις δύο αυτές ποινές.
(2) Σε περίπτωση που διαπράχθηκε από νομικό πρόσωπο αδίκημα κατά παράβαση του Νόμου αυτού ή των Κανονισμών που εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου αυτού, ποινική ευθύνη έχει και κάθε πρόσωπο το οποίο κατά το χρόνο της διάπραξης του αδικήματος ήταν πρόεδρος, διευθυντής, γραμματέας ή γενικός διαχειριστής του νομικού αυτού προσώπου ή ήταν κάτοχος οποιασδήποτε παρόμοιας θέσης σ’ αυτό, ή ενεργούσε με την ιδιότητα αυτή, εκτός αν αποδείξει ότι το αδίκημα είχε γίνει χωρίς να είναι σε γνώση του ή χωρίς τη συγκατάθεση ή την ανοχή του και ότι είχε ασκήσει κάθε επιρροή για να εμποδίσει τη διάπραξη του, λαμβανομένης υπόψη της φύσης των εξουσιών που είχε με την ιδιότητα του αυτή και όλων των άλλων περιστάσεων.
12. Ο Νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται:
(α) Σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, Στέγη ή Ίδρυμα το οποίο συντηρείται από τη Δημοκρατία,
(β) Σε οποιοδήποτε Ψυχιατρικό Ίδρυμα, ή σε οποιαδήποτε άλλα εγκεκριμένα υποστατικά που λειτουργούν σύμφωνα με τον περί Διανοητικά Ασθενών Νόμο,
(γ) Σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, αναρρωτήριο, νοσηλευτικό ίδρυμα ή ίδρυμα για περίθαλψη φυματικών ή σε οποιαδήποτε άλλα υποστατικά που λειτουργούν σύμφωνα με τον περί Ιδιωτικών Νοσοκομείων (Έλεγχος) Νόμο,
(δ) σε οποιαδήποτε στέγη ή σε οποιοδήποτε οργανισμό που υπάγεται στις διατάξεις του Μέρους V του περί Παιδίων Νόμου.
13. Ο Υπουργός μπορεί να εξαιρέσει από την εφαρμογή του Νόμου συγκεκριμένες Στέγες, τις οποίες λειτουργούν δήμοι, νοουμένου ότι θα πειστεί ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται σ’ αυτές και η γενική λειτουργία τους είναι ικανοποιητική και ότι υπάρχει μόνιμος μηχανισμός διαβουλεύσεων μεταξύ του δήμου ο οποίος λειτουργεί τις Στέγες και του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, λειτουργός του οποίου θα μπορεί να πραγματοποιεί επισκέψεις σ’ αυτές.
14.-(1) Κάθε αίτηση για εγγραφή Φροντιστή υποβάλλεται στο Διευθυντή από το πρόσωπο που προτίθεται να αναλάβει τη φροντίδα μέχρι πέντε ατόμων που είναι ηλικίας άνω των δεκαοκτώ χρόνων, συμπεριλαμβανομένων και συγγενών του, σε καθορισμένο έντυπο και συνοδεύεται με έγγραφα, όπως αυτά αναφέρονται στο Μέρος (Γ) της αίτησης και καθορίζεται στους Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 10 του παρόντος Νόμου:
(2) Σε περίπτωση που ο Διευθυντής ικανοποιηθεί ότι ο αιτητής πληροί τις διατάξεις του Νόμου και των κανονισμών που εκδίδονται δυνάμει αυτού για την εγγραφή Φροντιστών, ο Διευθυντής εγγράφει το Φροντιστή σε μητρώο και εκδίδει πιστοποιητικό για την εγγραφή αυτή.
(3) Για κάθε αίτηση που υποβάλλεται για εγγραφή Φροντιστή αποστέλλεται το ταχύτερο προς τον αιτητή βεβαίωση παραλαβής στην οποία αναφέρεται η προθεσμία εξέτασης της αίτησης όπως αυτή καθορίζεται στο εδάφιο (4) και σε περίπτωση που υπολείπονται απαραίτητα έγγραφα για την εξέταση της αίτησης, παράθεση των εγγράφων που ελλείπουν και τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν μέσα σε καθορισμένη προθεσμία που καθορίζεται στην βεβαίωση αυτή.
(4) Κάθε αίτηση που υποβάλλεται, εξετάζεται μέσα σε τέσσερις μήνες και η προθεσμία αρχίζει από τη χρονική στιγμή της υποβολής όλων των απαιτούμενων εγγράφων.
(5) Σε περίπτωση που ο Διευθυντής δεν απαντήσει εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στο εδάφιο (4), η άδεια δε θεωρείται ως χορηγηθείσα.
(6) Από την υποχρέωση για εγγραφή, σύμφωνα με το εδάφιο (1), εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία αναλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο τη φροντίδα των γονιών τους ή/και του/της συζύγου τους.
- 222/1991
- 64(I)/1994
- 65(I)/2011