Συνοπτικός τίτλος

1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Λαχείου Πρόνοιας Νόμος του 1992.

Ερμηνεία

2. Στον παρόντα Νόμο, εκτός αν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια-

“ανάπηρος” σημαίνει άτομο, το οποίο πάσχει εκ γενετής ή λόγω μεταγενέστερου γεγονότος από μερική ή πλήρη σωματική ή διανοητική αναπηρία, η δε αναπηρία του προέρχεται από σοβαρή παραμόρφωση ή σοβαρό ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων ή από μυοπάθεια, παραπληγία, τετραπληγία ή σοβαρή απώλεια της όρασης και στους δυο οφθαλμούς ή σοβαρή απώλεια της ακοής και στα δύο αυτιά, ή από σοβαρή διανοητική καθυστέρηση, ή από άλλη σοβαρή αιτία, οι οποίες προκαλούν ουσιώδη μείωση της σωματικής ή διανοητικής ικανότητας και επιτρέπουν σ’ αυτό να ασκεί μόνο περιορισμένο κύκλο βιοποριστικών επαγγελμάτων

“δεινοπαθών” σημαίνει άτομο, το οποίο λόγω έκτακτων κοινωνικών περιστατικών ή άλλων εξαιρετικών συμβάντων, έχει άμεση ανάγκη ειδικής μέριμνας ή οικονομικής ή άλλης βοήθειας, οι οποίες δεν παρέχονται ή δεν παρέχονται ικανοποιητικά από άλλο ισχύοντα νόμο

“επιτροπή”  σημαίνει την Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία ιδρύεται με το άρθρο 4 του παρόντος Νόμου

“ταμείο” σημαίνει το ειδικό Ταμείο, το οποίο ιδρύεται με το άρθρο 3 του παρόντος Νόμου

“Υπουργός” σημαίνει τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ίδρυση και σκοπός του Ταμείου

3.-(1) Ιδρύεται ειδικό Ταμείο Λαχείου Πρόνοιας, με σκοπό την άσκηση κρατικής μέριμνας και την παροχή έκτακτης βοήθειας στους αναπήρους, πέρα από την παρεχόμενη από οποιοδήποτε ισχύοντα Νόμο και στους δεινοπαθούντες.

(2) Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται-

(α) Από τα καθαρά έσοδα από την πώληση λαχείων πρόνοιας για τους αναπήρους και δεινοπαθούντες, τα οποία διατίθενται ως λαχεία ειδικού τύπου σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Λαχείων Νόμου (Κεφ.74 και Νόμος 24 του 1974) και τους περί Κυβερνητικών Λαχείων Κανονισμούς

(β) από χρήματα τα οποία συλλέγονται με δραστηριότητες που διενεργούνται για το σκοπό αυτό με την έγκριση του Υπουργού, ύστερα από σύσταση της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 8 του παρόντος Νόμου

(γ) από δωρεές, κληροδοτήματα ή εισφορές προς το Ταμείο

(δ) από οποιουσδήποτε τόκους ή έσοδα από καταθέσεις ή επενδύσεις των πλεονασμάτων του Ταμείου

(ε) από οποιοδήποτε άλλο ποσό το οποίο δυνατό να διατεθεί υπέρ του Ταμείου ή να εισπραχθεί από αυτό.

Διαχείριση του Ταμείου και Συμβουλευτική Επιτροπή

4.-(1) Ο Υπουργός διαχειρίζεται το Ταμείο σύμφωνα και με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται με κανονισμούς.

(2) Στο Ταμείο κατατίθεται οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, το οποίο περιέρχεται σ’ αυτό, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.

(3) Ιδρύεται Συμβουλευτική πενταμελής Επιτροπή, της οποίας ο Πρόεδρος και τα μέλη είναι ανάπηροι, που διορίζονται για τριετή θητεία από το Υπουργικό Συμβούλιο, από άτομα που προτείνονται από Οργανώσεις Αναπήρων.

(4) Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και δύο μέλη παρόντα αποτελούν απαρτία.

(5) Οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών.

(6) Η Επιτροπή ρυθμίζει τη δική της διαδικασία.

(7) Η Επιτροπή με αποφάσεις της συμβουλεύει τον Υπουργό ή διατυπώνει συστάσεις σε θέματα-

(α) Δραστηριοτήτων συλλογής χρημάτων,

(β) καλύτερης και πιο αποτελεσματικής έκδοσης ή διάθεσης του Λαχείου Πρόνοιας,

(γ) Προϋπολογισμού εσόδων και δαπανών του Ταμείου.

(8) Ο Υπουργός διαθέτει από το Ταμείο τις απαιτούμενες οικονομικές δαπάνες για επίτευξη των ακόλουθων σκοπών:

(α) Την παροχή υλικής ή άλλης βοήθειας σε αναπήρους,

(β) την άσκηση μέριμνας από Αρμόδιο Υπουργείο ή διοικητικό όργανο ή από σχετική Οργάνωση ή Ίδρυμα αναφορικά με την εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση και ανέλιξη, κοινωνική ένταξη, οικονομική ενίσχυση, αξιοπρεπή διαβίωση και γενικά τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των αναπήρων και την προώθηση των θεμάτων τους, και

(γ) την ανακούφιση δεινοπαθούντων:

Νοείται ότι για τους σκοπούς των παραγράφων (α) και (β) του παρόντος εδαφίου θα διατίθεται ποσοστό ίσο με το 80% (ογδόντα τοις εκατόν) των εσόδων του Ταμείου.

(9) Ο Υπουργός κατά την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων του διαχειρίζεται τα χρηματικά ποσά, τα οποία κατατίθενται στο Ταμείο και προβαίνει σε κάθε αναγκαία δαπάνη σε σχέση με τη διαχείριση του Ταμείου εφαρμόζοντας τις σχετικές πρόνοιες των Δημοσιονομικών και Λογιστικών Οδηγιών και των Κανονισμών Αποθηκών.

Φύλαξη και λογαριασμοί του Ταμείου

5. Το Ταμείο, αποτελεί χωριστό Ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται ο Υπουργός και τελεί υπό τη φύλαξη του.Τηρούνται οι αναγκαίοι λογαριασμοί, εκδίδονται οι αναγκαίες αποδείξεις και διενεργούνται από το Ταμείο οι αναγκαίες πληρωμές.

Επενδύσεις

6. Οποιαδήποτε χρηματικά ποσά, τα οποία κατατίθενται στο Ταμείο, μπορούν  να επενδύονται με τρόπο και σε έκταση, που καθορίζονται από τον Υπουργό.

Προϋπολογισμός του Ταμείου

7.-(1) Το Ταμείο έχει δικό του προϋπολογισμό, ο οποίος καταρτίζεται κάθε έτος από τον Υπουργό. Αντίγραφο του προϋπολογισμού κατατίθεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ενημέρωση.

(2) Ο προϋπολογισμός καλύπτει το οικονομικό πρόγραμμα του Ταμείου για κάθε  οικονομικό έτος, το οποίο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου.

(3) Στον προϋπολογισμό θα εμφανίζεται η ανάλυση των κονδυλίων του πίνακα εσόδων και εξόδων.

Δραστηριότητες

8. Ο Υπουργός μέσα στα πλαίσια της άσκησης των αρμοδιοτήτων του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, μπορεί μετά από σύσταση της Επιτροπής να αναπτύσσει δραστηριότητα είτε μόνος είτε σε συνεργασία με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα ή και να χρηματοδοτεί οποιαδήποτε δραστηριότητα, η οποία προάγει τους σκοπούς του παρόντος Νόμου και να δαπανά τα αναγκαία χρηματικά ποσά.

Έλεγχος του Ταμείου

9.-(1) Οι λογαριασμοί του Ταμείου καταρτίζονται το αργότερο μέχρι την 31η Μαϊου του αμέσως επόμενου του οικονομικού έτους στο οποίο αναφέρονται και ελέγχονται από το Γενικό Ελεγκτή.

(2) Αντίγραφα της ετήσιας κατάστασης λογαριασμών του Ταμείου και της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή κατατίθενται από τον Υπουργό στη Βουλή των Αντιπροσώπων και δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Διάλυση του Ταμείου

10. Σε περίπτωση διάλυσης του Ταμείου, οποιοδήποτε χρηματικό ποσό του περιέρχεται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Κανονισμοί

11.-(1) Για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Νόμου και ειδικότερα του άρθρου 4 αυτού, το Υπουργικό Συμβούλιο εκδίδει Κανονισμούς που κατατίθενται στη Βουλή για έγκριση.

(2) Αν μέσα σε εξήντα ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης των Κανονισμών αυτών η Βουλή των Αντιπροσώπων με απόφαση της δεν τροποποιήσει ή ακυρώσει τους Κανονισμούς αυτούς στο σύνολο τους ή μερικώς, τότε, αμέσως μετά την πάροδο της πιο πάνω προθεσμίας, οι Κανονισμοί αυτοί δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και τίθενται σε ισχύ από την ημερομηνία της δημοσίευσης τους. Σε περίπτωση τροποποίησης των Κανονισμών αυτών, στο σύνολο τους ή μερικώς από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Κανονισμοί αυτοί δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, όπως θα έχουν τροποποιηθεί και τίθενται σε ισχύ από την ημερομηνία της δημοσίευσης τους.