ΜΕΡΟΣ ΧΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Απαγόρευση μεταφοράς κυνηγετικού όπλου σε ορισμένες περιπτώσεις

57.-(1) Κανένα πρόσωπο δε μεταφέρει οποιοδήποτε κυνηγετικό όπλο:

(α) εντός ή επί οποιουδήποτε οχήματος,

(β) επί ζώου,

(γ) κατά τη διάρκεια ανοικτής περιόδου κυνηγίου, εκτός και αν είναι κάτοχος ανανεωμένης άδειας κυνηγίου,

(δ) εντός οποιασδήποτε απαγορευμένης περιοχής κυνηγιού ή προσωρινά απαγορευμένης περιοχής κυνηγιού,

(ε) κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε κλειστής περιόδου κυνηγιού,

εκτός αν:

(αα) στις περιπτώσεις (α), (β) και (γ), το κυνηγετικό όπλο είναι αποσυναρμολογημένο μέσα σε θήκη, και

(ββ) στις περιπτώσεις (δ) και (ε), η μεταφορά γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Πυροβόλων Όπλων Νόμων του 1974 έως 2000.

(στ) το οποίο είναι έμφορτο εντός ή επί οποιουδήποτε οχήματος ή επί ζώου.

(2) Τηρουμένων των διατάξεων των περί Πυροβόλων Όπλων Νόμων του 1974 έως 2000, κανένα πρόσωπο δε μεταφέρει οποιοδήποτε κυνηγετικό όπλο αποσυναρμολογημένο ή μέσα σε θήκη, εντός ή επί οποιουδήποτε οχήματος ή επί ζώου εντός αγροτικών δρόμων ή μη ασφαλτοστρωμένων δρόμων, εξήντα λεπτά πριν από ή μετά τις ώρες που επιτρέπεται το κυνήγι:

Νοείται ότι ο προϊστάμενος μπορεί να εξαιρεί των διατάξεων του παρόντος εδαφίου κάτοχο άδειας κυνηγιού με την παραχώρηση σχετικής άδειας και σύμφωνα με όρους που αναφέρονται στην άδεια, αφού καταβληθεί το τέλος που καθορίζεται στο Παράρτημα VΙΙΙ.

(3) Πρόσωπο το οποίο παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος άρθρου είναι ένοχο αδικήματος.

Μεταφορά φυσιγγίων

57Α.-(1) Τηρουμένων των διατάξεων του περί Εκρηκτικών Υλών Νόμου, κανένα πρόσωπο δεν μεταφέρει φυσίγγια-

(α) κατά τη διάρκεια κλειστής περιόδου κυνηγίου, εκτός και αν η μεταφορά τους γίνεται από το σημείο αγοράς τους προς την οικία του κατόχου των φυσιγγίων, νοουμένου ότι ο κάτοχος των φυσιγγίων έχει στην κατοχή του απόδειξη αγοράς των φυσιγγίων, καθώς και την εν ισχύι άδεια κυνηγίου του·

(β) κατά τη διάρκεια ανοικτής περιόδου κυνηγίου, εκτός και αν ο κάτοχος των φυσιγγίων έχει εν ισχύι άδεια κυνηγίου.

(2) Πρόσωπο το οποίο παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος άρθρου είναι ένοχο αδικήματος.

Απαγόρευση χρήσης υφάσματος ως γομώσεως και τροχιοδεικτικών φυσιγγίων

58.-(1) Πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιεί κατά το κυνήγι ύφασμα ή ράκη ως γόμωση ή χρησιμοποιεί τροχιοδεικτικά φυσίγγια είναι ένοχο αδικήματος.

(2) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (1), ο προϊστάμενος, με διάταγμα που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, δύναται να καθορίζει τον τύπο του φυσιγγίου, τον τύπο των σφαιριδίων που χρησιμοποιούνται στο φυσίγγιο, καθώς και την περιοχή και την περίοδο που μπορεί να χρησιμοποιείται ο κάθε τύπος φυσιγγίου.

(3) Απαγορεύεται η χρήση σφαιριδίων από μόλυβδο, σε ακτίνα τριακοσίων μέτρων από τα όρια των αλυκών.

(4) Πρόσωπο το οποίο παραβαίνει τις διατάξεις διατάγματος που εκδίδεται με βάση τα εδάφια (2) και (3) είναι ένοχο αδικήματος.

Απαγόρευση κατοχής θηραμάτων και ειδών άγριας πανίδας

59.-(1) Πρόσωπο το οποίο συλλαμβάνει, κατέχει ή διατηρεί σε αιχμαλωσία οποιοδήποτε είδος θηράματος ή είδος άγριας πανίδας είναι ένοχο αδικήματος.

(2) Εξαιρούνται από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου:

(α) μέλος της Υπηρεσίας του Ταμείου Θήρας στα πλαίσια εντεταλμένης υπηρεσίας, για σκοπούς αναπληθυσμού και επιστημονικής έρευνας,

(β) αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, μουσεία φυσικής ιστορίας, ζωολογικοί κήποι, ύστερα από την παραχώρηση σχετικής γραπτής άδειας από τον προϊστάμενο και σύμφωνα με όρους που αναφέρονται στην άδεια.

(3) Τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος Νόμου και για σκοπούς προστασίας της βιοποικιλότητας και ανάσχεσης της απώλειας της άγριας πανίδας και χλωρίδας της Κύπρου και των ενδιαιτημάτων της, καθώς και για σκοπούς ανάσχεσης της απώλειας της βιοποικιλότητας και πρόληψης μετάδοσης ασθενειών στην άγρια πανίδα, απαγορεύεται η εισαγωγή, η εξαγωγή, η κατοχή και η πώληση ζωντανών ατόμων των ειδών και των υποειδών της άγριας πανίδας που είναι εκτρεφόμενα ή έχουν γεννηθεί σε αιχμαλωσία.

(4) Εξαιρούνται από τις διατάξεις του εδαφίου (3):

α) μέλος της Υπηρεσίας του Ταμείου Θήρας, στα πλαίσια εντεταλμένης υπηρεσίας, για σκοπούς αναπληθυσμού και επιστημονικής έρευνας·

β) το Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Άγριας Πανίδας του Ταμείου Θήρας·

γ) τα εκτροφεία θηραμάτων του Ταμείου Θήρας·

δ) αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, μουσεία φυσικής ιστορίας, ζωολογικοί κήποι, ύστερα από την παραχώρηση σχετικής γραπτής άδειας από τον προϊστάμενο και σύμφωνα με όρους που αναφέρονται στην άδεια αυτή·

ε) κρατικές υπηρεσίες, ακαδημαϊκά ιδρύματα ή και νομικά ή φυσικά πρόσωπα για σκοπούς επιστημονικής έρευνας, ύστερα από την παραχώρηση σχετικής γραπτής άδειας από τον προϊστάμενο και σύμφωνα με όρους που αναφέρονται στην άδεια αυτή·

στ) νομικά ή φυσικά πρόσωπα που είναι συμβαλλόμενα με το Ταμείο Θήρας για την εκτροφή, εμπορία και παραγωγή εκτρεφόμενων ειδών της άγριας πανίδας, ύστερα από την παραχώρηση σχετικής γραπτής άδειας από τον προϊστάμενο και σύμφωνα με όρους που αναφέρονται στην άδεια αυτή·

ζ) πρόσωπα στα οποία, μετά από αίτησή τους, τους παραχωρείται σχετική γραπτή άδεια από τον προϊστάμενο, με βάση Κανονισμούς που εκδίδονται σύμφωνα με τον παρόντα Νόμο.  Οι Κανονισμοί δύνανται να καθορίζουν τα είδη για τα οποία θα παραχωρείται άδεια, το είδος των εγκαταστάσεων, τον τρόπο σήμανσης των ζώων, τα είδη για τα οποία θα επιτρέπεται η εμπορία, τον τρόπο εμπορίας, το τέλος της άδειας, καθώς και τους λόγους ανάκλησης της άδειας:

Νοείται ότι ο προϊστάμενος δεν παραχωρεί άδεια, σύμφωνα με την παράγραφο (ζ) του παρόντος εδαφίου, σε πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για αδίκημα με βάση τις διατάξεις του παρόντος Νόμου τα τελευταία πέντε χρόνια.

(5) Για σκοπούς προστασίας της βιοποικιλότητας και ανάσχεσης της απώλειας της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων, της άγριας πανίδας και χλωρίδας της Κύπρου και των ενδιαιτημάτων τους, καθώς και για σκοπούς ανάσχεσης της απώλειας της βιοποικιλότητας και πρόληψης μετάδοσης ασθενειών στην άγρια πανίδα και τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος Νόμου και του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου, όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, ο υπουργός, μετά από γραπτή γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής και αφού λάβει υπόψη του τη γνώμη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, καθώς και των άλλων αρμόδιων Υπηρεσιών και αφού διαβουλευθεί με την Επιστημονική Επιτροπή, δύναται:

α) Να καθορίζει, με διάταγμα που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας τα είδη της μη γηγενούς άγριας πανίδας ή τα και ξενικά είδη για τα οποία απαγορεύεται η εισαγωγή, η εξαγωγή, η κατοχή, η εκτροφή, η αναπαραγωγή ή η απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον, η πώληση, η μεταφορά για πώληση, η κατοχή για πώληση και η διάθεση για πώληση·

β) να καθορίζει, με διάταγμα που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, τα ξενικά-εισβλητικά είδη:

Νοείται ότι για τα ξενικά-εισβλητικά είδη που θα καθορισθούν σύμφωνα με την παράγραφο (β) ανωτέρω απαγορεύεται η εισαγωγή, η κατοχή, η εκτροφή, η αναπαραγωγή, η απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον,  η πώληση, η μεταφορά για πώληση, η κατοχή για πώληση και η διάθεση για πώληση.

(6) Κάτοχος ζώων των ειδών που αναφέρονται στις παραγράφους (α) και (β) του εδαφίου (5) του παρόντος άρθρου, οφείλει εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου, να ενημερώσει σχετικά τον προϊστάμενο, ο οποίος στη συνέχεια  παραχωρεί άδεια κατοχής υπό όρους, μέχρι τη φυσική αποβίωση του ζώου ή κατάσχει τα ζώα, σε περίπτωση που ο κάτοχος του ζώου δεν εξασφαλίσει σχετική άδεια, χωρίς να παραχωρείται οποιαδήποτε αποζημίωση στον κάτοχο του ζώου, και σε συνεργασία με το Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια επανεξαγωγής τους στο εξωτερικό.  Τα ζώα μετά την κατάσχεσή τους φυλάσσονται στο Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Άγριας Πανίδας του Ταμείου Θήρας.  Ο ιδιοκτήτης των ζώων είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον προϊστάμενο τα έξοδα σύλληψης, φύλαξης, μεταφοράς και επανεξαγωγής του ζώου.  Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επανεξαγωγή ή η διάθεση των ζώων, μετά από παρέλευση τριών μηνών από την κατάσχεσή τους, τα ζώα παραχωρούνται στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και ο προϊστάμενος σε συνεννόηση με το Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αποφασίζουν για τον περαιτέρω χειρισμό του ζώου.

(7) Εξαιρούνται από τις διατάξεις των εδαφίων (5) και (6) του παρόντος άρθρου, ακαδημαϊκά ιδρύματα ή και πρόσωπα που κατέχουν τα πιο πάνω ζώα για σκοπούς επιστημονικής έρευνας, ύστερα από την παραχώρηση σχετικής γραπτής άδειας από τον προϊστάμενο και σύμφωνα με όρους που αναφέρονται στην άδεια.

(8) Νομικό ή φυσικό πρόσωπο το οποίο παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος άρθρου είναι ένοχο αδικήματος.

(9) Για σκοπούς εφαρμογής των διατάξεων των εδαφίων (1) και (3), «είδη άγριας πανίδας» θεωρούνται και όλα τα είδη πτηνών που ζουν σε άγρια κατάσταση σε όλη την υφήλιο.

Απαγόρευση απελευθέρωσης θηραμάτων

60.-(1) Πρόσωπο το οποίο απελευθερώνει στο φυσικό περιβάλλον θηράματα ή και θηραματικά εκτρεφόμενα είδη της άγριας πανίδας χωρίς την άδεια του προϊσταμένου είναι ένοχο αδικήματος.

(2) Πρόσωπο το οποίο απελευθερώνει στο φυσικό περιβάλλον γηγενή ή μη τοπικά είδη άγριας πανίδας ή και εκτρεφόμενα είδη της άγριας πανίδας που δεν είναι θηραματικά χωρίς την άδεια του προϊσταμένου και τη σύμφωνη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής είναι ένοχο αδικήματος.

(3) (α) Καμία άδεια δε χορηγείται δυνάμει των διατάξεων των εδαφίων (1) και/ή (2), σε περίπτωση που η χορήγησή της δύναται να προξενήσει βλάβη στην τοπική χλωρίδα και/ή πανίδα.

(β) Προς το σκοπό της εξακρίβωσης κατά πόσο η χορήγηση άδειας δυνάμει των διατάξεων των εδαφίων (1) και/ ή (2) δύναται να προξενήσει βλάβη στην τοπική χλωρίδα και/ ή πανίδα ο προϊστάμενος συμβουλεύεται σχετικά την Επιτροπή.

(4) Τηρουμένων των διατάξεων του παρόντος Νόμου, τα άτομα εκτρεφόμενων ειδών της άγριας πανίδας θεωρούνται ως μέρος της άγριας πανίδας, μετά την απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον δυνάμει των προνοιών του παρόντος άρθρου.

Ταρίχευση θηραμάτων και ειδών άγριας πανίδας

61.-(1) Κανένας δεν ταριχεύει ή διατηρεί ταριχευμένα θηράματα ή άλλα είδη άγριας πανίδας, παρά μόνο αν διαθέτει σχετική άδεια, η οποία χορηγείται από τον προϊστάμενο για συγκεκριμένο είδος θηράματος ή άγριας πανίδας.

(2) Πρόσωπο το οποίο επιθυμεί να αποκτήσει άδεια ταριχευτή υποβάλλει αίτηση στον προϊστάμενο στον Τύπο Ζ του Παραρτήματος VΙΙ.

(3) Ο προϊστάμενος χορηγεί σε τέτοιο πρόσωπο άδεια ταριχευτή θηραμάτων και ειδών άγριας πανίδας, η οποία ισχύει για ένα έτος, αφού πρώτα καταβληθεί το τέλος που καθορίζεται στο Παράρτημα VΙΙΙ.

(4) Η άδεια εκτίθεται από τον κάτοχο άδειας ταρίχευσης σε περίοπτο μέρος του εργαστηρίου του.

(5) Κάθε κάτοχος άδειας ταρίχευσης τηρεί βιβλίο στο οποίο καταχωρεί για κάθε είδος άγριας πανίδας αληθή και ακριβή στοιχεία, όπως αυτά αναφέρονται στον Τύπο Η του Παραρτήματος VΙΙ. Για κάθε είδος άγριας πανίδας συμπληρώνονται τρία αντίγραφα. Το πρώτο αντίγραφο δίδεται στον πελάτη ως άδεια κατοχής του είδους άγριας πανίδας, το δεύτερο κατακρατείται από τον κάτοχο άδειας ταρίχευσης για σκοπούς ελέγχου και το τρίτο αποστέλλεται στον προϊστάμενο.

(6) Για κάθε είδος άγριας πανίδας ή ζώο που προσκομίζεται για ταρίχευση ο κάτοχος άδειας ταρίχευσης πρέπει πρώτα να το παρουσιάσει σε μέλος της Υπηρεσίας του Ταμείου Θήρας, μαζί με το βιβλίο καταγραφής, για έγκριση προς ταρίχευση.

(7) Για κάθε είδος άγριας πανίδας για το οποίο δίδεται έγκριση συμπληρώνεται έντυπο, σύμφωνα με τον Τύπο Θ του Παραρτήματος VΙΙ. Το κάτω μέρος του εντύπου συνοδεύει το ταριχευμένο είδος και το πάνω μέρος παραμένει στο αρχείο του κατόχου άδειας ταρίχευσης.

(8) Ο προϊστάμενος απορρίπτει αίτηση για ταρίχευση είδους άγριας πανίδας ή ζώου για το οποίο υπάρχει υποψία ότι είναι προϊόν αδικήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 11, 17 και 44.

(9) Πρόσωπο το οποίο παραβαίνει τις διατάξεις του εδαφίου (4) είναι ένοχο αδικήματος και υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης, σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις Λ.Κ. 2.000,00 ή και στις δύο αυτές ποινές.

(10) Πρόσωπο το οποίο παραβαίνει τις διατάξεις των εδαφίων (1), (5) και (6) είναι ένοχο αδικήματος.

(11) Κάτοχος ταριχευμένου θηράματος ή είδους άγριας πανίδας οφείλει εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου να απευθυνθεί στον προϊστάμενο για εξασφάλιση σχετικής άδειας, καταβάλλοντας το τέλος που καθορίζεται στο Παράρτημα VΙΙΙ για κάθε ταριχευμένο ζώο.

(12) Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, ο όρος “άγρια πανίδα” δεν περιλαμβάνει νόμιμα θηρευθέντα θηράματα.

Ζημιές σε έργα υποδομής του Ταμείου Θήρας

62.-(1) Πρόσωπο το οποίο-

(α) Εισέρχεται παράνομα, παρενοχλεί ή προκαλεί ζημιά σε εκτροφεία, πυρήνες απελευθέρωσης περδικιών, ποτίστρες παροχής νερού σε θηράματα, σπορές θηραμάτων, καθώς και σε οποιαδήποτε έργα υποδομής του Ταμείου Θήρας (Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας), ή

(β) μετακινεί, αφαιρεί, ή προκαλεί ζημιά σε πινακίδες του Ταμείου Θήρας (Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας), ή

(γ) τοποθετεί πινακίδες, που έχουν σχέση με τη διεξαγωγή του κυνηγίου, χωρίς την έγκριση του προϊσταμένου,είναι

(δ) τοποθετεί περίφραγμα σε ιδιοκτησία το οποίο φέρει λεπίδες ή άλλης παρόμοιας φύσης αντικείμενα, που μπορεί να προκαλέσει τον τραυματισμό ή τον θάνατο σε είδος της άγριας πανίδας ή σε κυνηγετικό σκύλο,

(ε) οδηγεί τετράτροχη μοτοσυκλέτα εκτός οδού, χωρίς εύλογη αιτία, από τη δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που η οδήγηση εκτός δρόμου γίνεται για εκτέλεση  γεωργικών ή άλλης παρόμοιας φύσεως εργασιών:

Νοείται ότι, για σκοπούς εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου, «οδός» έχει την έννοια που αποδίδει στον όρο αυτό το άρθρο 2 του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου,

ένοχο αδικήματος.

(2) Ο προϊστάμενος δύναται να-

(α) Αφαιρεί και να κατάσχει οποιαδήποτε πινακίδα η οποία έχει τοποθετηθεί χωρίς την έγκρισή του και έχει σχέση με τη διεξαγωγή του κυνηγίου∙

(β) συλλαμβάνει ή, σε εξαιρετικές και επείγουσες περιπτώσεις, να θανατώνει ζώα που επανήλθαν σε ημιάγρια κατάσταση ή δεν είναι υπό τον έλεγχο του ιδιοκτήτη τους, όταν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια ή και προκαλούν ζημιά στην άγρια πανίδα ή στους βιότοπους της∙

(γ) συλλαμβάνει ή και να θανατώνει είδη που καθορίζονται στο διάταγμα του υπουργού το οποίο εκδίδεται δυνάμει της παραγράφου (β) του εδαφίου (5) του άρθρου 59.

Είδος υπό απειλή

63.-(1) Ο υπουργός με γνωστοποίηση που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας μπορεί να καθορίσει εκτός των ειδών του Παραρτήματος ΙΧ και οποιοδήποτε άλλο είδος άγριας πανίδας, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής, ως είδος υπό απειλή.

(2) Τα είδη υπό απειλή απολαμβάνουν τα ίδια μέτρα προστασίας με τα είδη του Παραρτήματος Ι.

(3) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου για τα είδη υπό απειλή που καθορίζονται στο Παράρτημα IΧ ή με γνωστοποίηση του υπουργού, δυνάμει του εδαφίου (1), απαγορεύεται οποιαδήποτε ανάπτυξη ή δραστηριότητα ή υποβάθμιση περιοχών που καλύπτουν χώρους του βιολογικού τους κύκλου και μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στους πληθυσμούς τους.

(4) Το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να επιτρέψει, για λόγους σοβαρού δημοσίου συμφέροντος, εξαίρεση από τις διατάξεις του εδαφίου (3) και να επιτρέψει ήπια ανάπτυξη υπό προϋποθέσεις που καθορίζει.

Απαγόρευση κατακράτησης εντός περιφραγ-μένων χώρων θηραμάτων και ειδών άγριας πανίδας

64.-(1) Απαγορεύεται η κατακράτηση εντός οποιωνδήποτε ιδιωτικών περιφραγμένων χώρων θηραμάτων ή άλλων ειδών άγριας πανίδας τα οποία δεν μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα εντός και εκτός της περίφραξης λόγω της περίφραξης.

(2) Σε περιπτώσεις που είδη άγριας πανίδας εγκλωβίζονται λόγω της περίφραξης, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να ειδοποιεί τον προϊστάμενο για σύλληψη και απελευθέρωσή τους σε κατάλληλους χώρους.

(3) Μετά από τέτοια σύλληψη ή απελευθέρωση η ύπαρξη ειδών άγριας πανίδας στο συγκεκριμένο χώρο αποτελεί αδίκημα και πρόσωπο το οποίο προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες είναι ένοχο αδικήματος.