27.(1) Η καταγραφή των πολιτών της Δημοκρατίας στα στρατολογικά μητρώα γίνεται από τα στρατολογικά γραφεία της Δύναμης, με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών και τους ονομαστικούς καταλόγους των μαθητών που αποστέλλονται στα εν λόγω γραφεία από τα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.
(2) Ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και οι Λυκειάρχες και Διευθυντές των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, υποχρεούνται να γνωστοποιούν αμέσως στα στρατολογικά γραφεία της Δύναμης οποιεσδήποτε μεταβολές επέρχονται στα ληξιαρχικά και άλλα στοιχεία των πολιτών της Δημοκρατίας που επηρεάζουν τη στρατολογική τους κατάσταση.
(3) Η διαδικασία και ο τρόπος καταγραφής των πολιτών της Δημοκρατίας και η χειρόγραφη και μηχανογραφική στρατολογική παρακολούθησή τους, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού, μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και τον Αρχηγό, η οποία γνωστοποιείται στους αρμόδιους, δυνάμει των εδαφίων (1) και (2), λειτουργούς.
(4) Κάθε πολίτης της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια του έτους που συμπληρώνει το δέκατο έκτο (16ο) έτος της ηλικίας του, υποχρεούται να συμπληρώσει και υποβάλει δήλωση στοιχείων, στην οποία να αναγράφει με ακρίβεια τα στοιχεία που καθορίζονται σε απόφαση του Υπουργού, που εκδίδεται δυνάμει του εδαφίου (5).
(5) Με απόφαση του Υπουργού, μετά από εισήγηση του Αρχηγού, η οποία δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, καθορίζονται -
(α) ο τύπος και ο τρόπος συμπλήρωσης της δήλωσης στοιχείων που προνοείται στο εδάφιο (4), τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται σ' αυτή, τα δικαιολογητικά και αποδεικτικά έγγραφα που πρέπει να επισυνάπτονται, η προθεσμία και οι υπηρεσίες κατάθεσης της εν λόγω δήλωσης, και
(β) η διαδικασία τήρησης, διακίνησης και χειρόγραφης και μηχανογραφικής επεξεργασίας της δήλωσης στοιχείων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
(6) Όποιος παραλείπει να υποβάλει τη δήλωση στοιχείων, σύμφωνα με τα εδάφια (4) και (5) του παρόντος άρθρου, ή την υποβάλλει εκπρόθεσμα, ή αναγράφει σ’ αυτή ανακριβή στοιχεία, ή καταθέτει ανακριβή δικαιολογητικά, διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ (€1.000,00) ή και στις δύο αυτές ποινές.
28.(1) Η πρόσκληση των στρατευσίμων για κατάταξη στη Δύναμη ενεργείται με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού και αφού ληφθούν υπόψη οι απόψεις του Αρχηγού, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας:
(2) Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται, με το διάταγμα δυνάμει του εδαφίου (1) -
(α) να απαλλάσσει από την πρόσκληση για κατάταξη στη Δύναμη οποιοδήποτε πρόσωπο ή κατηγορία ή τάξη προσώπων, όταν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις ή λόγοι δημόσιου συμφέροντος, που αιτιολογούνται στο διάταγμα, και
(β) να επιτρέπει την εθελοντική κατάταξη στη Δύναμη, για εκπλήρωση της θητείας τους, πολιτών της Δημοκρατίας που συμπληρώνουν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία της κατάταξής τους.
(3) Για την εθελοντική κατάταξη όσων εμπίπτουν στην παράγραφο (β) του εδαφίου (2) απαιτείται η υποβολή από μέρους τους έγγραφης δήλωσης της επιθυμίας τους, καθώς και συγκατάθεσης του γονέα ή κηδεμόνα τους:
Νοείται ότι τα ως άνω πρόσωπα, από την ημερομηνία της κατάταξής τους στη Δύναμη, διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος Νόμου.
(4) Όσοι πολίτες της Δημοκρατίας δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών ή στα στρατολογικά μητρώα και ανήκουν στην ίδια στρατολογική κλάση ή κατηγορία με αυτούς που καλούνται για κατάταξη, υποχρεούνται να κατατάσσονται χωρίς ιδιαίτερη πρόσκληση.
(5) Ο Υπουργός, μετά από εισήγηση του Αρχηγού, με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, καθορίζει τις μονάδες και ημερομηνίες κατάταξης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για υλοποίηση της πρόσκλησης των στρατευσίμων.
(6) Οι στρατεύσιμοι που καλούνται για κατάταξη στη Δύναμη υποχρεούνται να κατατάσσονται κατά την ημερομηνία ή μέσα στην προθεσμία και στη μονάδα κατάταξης που καθορίζονται στην απόφαση του Υπουργού, που εκδίδεται δυνάμει του εδαφίου (5).
29.(1) Κάθε μέλος της Δύναμης δίνει ενώπιον του Υπουργού ή εκπροσώπου του τον ακόλουθο όρκο ή, σε περίπτωση που δεν επιθυμεί να ορκισθεί, την ακόλουθη επίσημη διαβεβαίωση:
«Ορκίζομαι/διαβεβαιώ επισήμως, ότι θα είμαι πιστός στην Πατρίδα, θα σέβομαι το Σύνταγμα και τους συνάδοντες με αυτό νόμους και ότι θα αγωνίζομαι για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου.».
(2) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του εδαφίου (1), ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός της Δύναμης δίνουν επίσημη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά το διορισμό τους.
30.(1) Όσοι στρατεύσιμοι καλούνται για κατάταξη στη Δύναμη, για εκπλήρωση της υποχρέωσης θητείας τους, υποβάλλονται πριν ή αμέσως μετά την κατάταξή τους σε υγειονομική εξέταση από τις αρμόδιες, δυνάμει του εδαφίου (3), υγειονομικές επιτροπές και εντάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες ικανότητας:
(α) Ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1)·
(β) Ικανοί κατηγορίας δεύτερης (Ι/2)·
(γ) Ικανοί κατηγορίας τρίτης (Ι/3)·
(δ) Ικανοί κατηγορίας τέταρτης (Ι/4)·
(ε) Ακατάλληλοι για στράτευση (Ι/5):
(2) Οι διατάξεις του εδαφίου (1) εφαρμόζονται και για την εξέταση ή επανεξέταση της ικανότητας των εθνοφρουρών, των εφέδρων και των οπλιτών που προσλαμβάνονται με σύμβαση δυνάμει της παραγράφου (β) του εδαφίου (3) του άρθρου 6 του παρόντος Νόμου, κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης της υποχρέωσης στρατιωτικής τους υπηρεσίας στη Δύναμη, καθώς και όσων εκπληρώνουν εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία.
(3) Η υγειονομική εξέταση όσων έχουν υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας στη Δύναμη, καθώς και η επανεξέταση, κρίση και ένταξή τους σε κατηγορία ικανότητας, σύμφωνα με το εδάφιο (1), γίνεται από τις ακόλουθες υγειονομικές επιτροπές:
(α) Την Επιτροπή Κατάταξης, που προβλέπεται στο άρθρο 32,
(β) την Επιτροπή Εξέτασης Σωματικής Ικανότητας (Ε.Ε.Σ.Ι.), που προβλέπεται στο άρθρο 33,
(β1) την Επιτροπή Εξέτασης Ψυχικής Ικανότητας (Ε.Ε.Ψ.Ι.), που προβλέπεται στο άρθρο 33Α, και
(γ) το Ειδικό Ιατροσυμβούλιο, που προβλέπεται στο άρθρο 34.
31. Ο Υπουργός, με διάταγμά του, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, καθορίζει -
(α) Σε Πίνακα, τα νοσήματα, τις παθήσεις και βλάβες της υγείας με την αντίστοιχη ένδειξη-
(i) για την ικανότητα, σύμφωνα με το εδάφιο (1) του άρθρου 30·
(ii) για τη δυνατότητα χορήγησης αναβολής εκπλήρωσης υποχρέωσης στρατιωτικής υπηρεσίας για λόγους υγείας, κατά έτος ή εξάμηνο ή τρίμηνο σύμφωνα με την παράγραφο (στ) του εδαφίου (1) και παράγραφο (δ) του εδαφίου (2) του άρθρου 24·
(iii) για τη δυνατότητα εκπλήρωσης ειδικής στρατιωτικής θητείας· και
(β) τη διαδικασία για την υγειονομική εξέταση ή επανεξέταση των στρατευσίμων, εθνοφρουρών, εφέδρων και όσων εκπληρώνουν εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία, από τις αρμόδιες, δυνάμει του εδαφίου (3) του άρθρου 30, υγειονομικές επιτροπές, τα απαιτούμενα για κάθε περίπτωση δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
32.(1) Η Επιτροπή Κατάταξης είναι τριμελής, περιλαμβανομένου και του προέδρου της, και αποτελείται από -
(α) έναν αξιωματικό του Στρατού, που αποσπάστηκε για υπηρεσία στη Δύναμη δυνάμει του περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου, ο οποίος κατέχει βαθμό Ταγματάρχη, Αντισυνταγματάρχη ή Συνταγματάρχη και υπηρετεί στο προϊστάμενο κλιμάκιο της μονάδας κατάταξης, η οποία καθορίζεται δυνάμει του εδαφίου (5) του άρθρου 28. και
(β) δύο (2) ιατρούς, του Υγειονομικού Σώματος της Δύναμης ή/και του δημοσίου ή/και του ιδιωτικού τομέα:
(2) Ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Κατάταξης, καθώς και αναπληρωματικά μέλη της εν λόγω Επιτροπής, διορίζονται από τον Υπουργό, μετά από εισήγηση του Υπουργού Υγείας ή/και του Αρχηγού ή/και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ανάλογα με την περίπτωση.
(3) Καθήκοντα γραμματέα της Επιτροπής Κατάταξης εκτελεί αξιωματικός ή υπαξιωματικός της Δύναμης, που διορίζεται από τον Υπουργό, μετά από εισήγηση του Αρχηγού.
(4) Επιτροπή Κατάταξης δύναται να λειτουργεί σε κάθε επαρχία της Δημοκρατίας για την εξέταση των στρατευσίμων που καλούνται για κατάταξη στη Δύναμη, σε χώρο και χρόνο που καθορίζεται με την απόφαση του Υπουργού, που εκδίδεται δυνάμει του εδαφίου (2) του παρόντος άρθρου.
(5) Σε περίπτωση που η Επιτροπή Κατάταξης αδυνατεί να λάβει απόφαση για την ικανότητα οποιουδήποτε στρατεύσιμου ή εθνοφρουρού ή υπάρχει διαφωνία στη λήψη απόφασης ή ο στρατεύσιμος ή ο εθνοφρουρός αμφισβητεί την απόφαση της Επιτροπής, αυτός παραπέμπεται από την Επιτροπή Κατάταξης στην Ε.Ε.Σ.Ι ή στην Ε.Ε.Ψ.Ι., για εξέταση της ικανότητάς του.
33.(1) Η Επιτροπή Εξέτασης Σωματικής Ικανότητας (Ε.Ε.Σ.Ι.) είναι τριμελής, περιλαμβανομένου και του προέδρου της, και αποτελείται από τρεις αξιωματικούς ιατρούς της Δύναμης, που διορίζονται από τον Υπουργό, μαζί με αναπληρωματικά μέλη της εν λόγω Επιτροπής, μετά από συνεννόηση με τον Αρχηγό.
(2) Πρόεδρος της Ε.Ε.Σ.Ι. είναι ανώτερος αξιωματικός ιατρός της Δύναμης και, σε περίπτωση ομοιοβάθμων, ο αρχαιότερος απ' αυτούς.
(3) Καθήκοντα γραμματέα της Ε.Ε.Σ.Ι. εκτελεί αξιωματικός ή υπαξιωματικός της Δύναμης, που ορίζεται από τον Υπουργό, μετά από συνεννόηση με τον Αρχηγό.
(4) Η Ε.Ε.Σ.Ι. διορίζεται για χρονική περίοδο ενός (1) έτους, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία του διορισμού του προέδρου και των μελών της.
(5) Η Ε.Ε.Σ.Ι. έχει αρμοδιότητα να εξετάζει ή επανεξετάζει, ανάλογα με την περίπτωση, τη σωματική ικανότητα οποιουδήποτε προσώπου που παραπέμπεται σ' αυτήν από -
(α) την Επιτροπή Κατάταξης,
(α1) την Ε.Ε.Ψ.Ι., ή
(β) το διοικητή της μονάδας εθνοφρουρού ή εφέδρου, κατά τη διάρκεια που αυτός εκπληρώνει στρατιωτική υπηρεσία στη Δύναμη, ή
(γ) το διευθυντή του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου, για αντιρρησία συνείδησης που έχει υποχρέωση να εκπληρώσει ή εκπληρώνει εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία, ή
(δ) τον Υπουργό ή τον Αρχηγό, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι απόφαση της Επιτροπής Κατάταξης ή της Ε.Ε.Σ.Ι. στηρίχθηκε σε ψευδείς παραστάσεις ή προκλήθηκε με δόλια μέσα ή ότι δεν δικαιολογείται λόγω μεταβληθεισών συνθηκών.
(6) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του εδαφίου (5), για την επανεξέταση από την Ε.Ε.Σ.Ι. οποιουδήποτε προσώπου, για το ίδιο νόσημα, πάθηση ή βλάβη της υγείας, απαιτείται να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα έξι (6) τουλάχιστον μηνών από την ημερομηνία της προηγούμενης εξέτασής του, εκτός αν η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί ή βελτιωθεί, όπως τεκμηριώνεται με κλινικά ή εργαστηριακά ευρήματα ή νοσηλεία.
(7) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις των εδαφίων (5) και (6), οι στρατεύσιμοι που τελούν σε αναβολή κατάταξης με απόφαση του Ειδικού Ιατροσυμβουλίου, που προβλέπεται στο άρθρο 34 για προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τη σωματική ικανότητά τους, μετά την επανακατάταξή τους στη Δύναμη, εξετάζονται από την Ε.Ε.Σ.Ι.
(8) Σε περίπτωση που η Ε.Ε.Σ.Ι αδυνατεί να λάβει απόφαση για τη σωματική ικανότητα οποιουδήποτε προσώπου, παραπέμπει το εν λόγω πρόσωπο στο Ειδικό Ιατροσυμβούλιο, για εξέταση της σωματικής του ικανότητας.
(9) Η Ε.Ε.Σ.Ι., κατά την εξέταση ή επανεξέταση οποιουδήποτε προσώπου, δύναται να ζητά τη συνδρομή ή συμβουλή οποιουδήποτε ειδικού ιατρού, αν κρίνει τούτο αναγκαίο.
33Α.-(1) Η Επιτροπή Εξέτασης Ψυχικής Ικανότητας (Ε.Ε.Ψ.Ι.) είναι τριμελής, περιλαμβανομένου του Προέδρου της και αποτελείται από τρείς (3) ψυχιάτρους του δημοσίου και/ή του ιδιωτικού τομέα και/ή του Υγειονομικού Σώματος της Δύναμης, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του Υπουργού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Υγείας ή του Αρχηγού, ανάλογα με την περίπτωση:
(2) Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ε.Ε.Ψ.Ι αναπληρώνονται, σε περίπτωση προσωρινού κωλύματος στην άσκηση των καθηκόντων τους, για οποιαδήποτε αιτία ή εξαίρεσή τους δυνάμει της επιφύλαξης του εδαφίου (1) του παρόντος άρθρου, από πρόσωπα που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Υγείας ή του Αρχηγού, ανάλογα με την περίπτωση.
(3) Η διάρκεια της θητείας και οι όροι διορισμού του Προέδρου και των μελών της Ε.Ε.Ψ.Ι. και των προσώπων που τους αναπληρώνουν, καθώς και οι όροι αντικατάστασης του Προέδρου και των μελών της καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού.
(4) Καθήκοντα γραμματέα της Ε.Ε.Ψ.Ι. εκτελεί αξιωματικός ή υπαξιωματικός της Δύναμης που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.Ψ.Ι., ο οποίος ορίζεται από τον Υπουργό, μετά από εισήγηση του Αρχηγού.
(5) Η Ε.Ε.Ψ.Ι. έχει αρμοδιότητα να εξετάζει, επανεξετάζει και αποφασίζει, με βάση τον Πίνακα που προβλέπεται στην παράγραφο (α) του άρθρου 31, και, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο από την εν λόγω Επιτροπή, με βάση ψυχοδιαγνωστικά κριτήρια, την ψυχική ικανότητα οποιουδήποτε προσώπου που παραπέμπεται σε αυτήν από-
(α) Την Επιτροπή Κατάταξης,
(β) την Ε.Ε.Σ.Ι.,
(γ) τον Διοικητή της μονάδας εθνοφρουρού ή εφέδρου, καθόσον αυτός εκπληρώνει στρατιωτική υπηρεσία στη Δύναμη,
(δ) τον Διευθυντή του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου για αντιρρησία συνείδησης που έχει υποχρέωση να εκπληρώσει ή εκπληρώνει εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία, ή
(ε) τον Υπουργό ή τον Αρχηγό, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι η απόφαση της Επιτροπής Κατάταξης, της Ε.Ε.Σ.Ι ή της Ε.Ε.Ψ.Ι. στηρίχθηκε σε ψευδείς παραστάσεις ή προκλήθηκε με δόλια μέσα ή ότι οι περιστάσεις επί των οποίων αυτή βασίστηκε μεταβλήθηκαν.
(6) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του εδαφίου (5), για την επανεξέταση από την Ε.Ε.Ψ.Ι. οποιουδήποτε προσώπου για το ίδιο νόσημα, πάθηση ή βλάβη της υγείας, απαιτείται να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα έξι (6) τουλάχιστον μηνών από την ημερομηνία της προηγούμενης εξέτασής του, εκτός αν η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί ή βελτιωθεί, όπως τεκμηριώνεται με κλινικά ή εργαστηριακά ευρήματα.
(7) Ανεξάρτητα από τις διατάξεις των εδαφίων (5) και (6), οι στρατεύσιμοι που τελούν σε αναβολή κατάταξης με απόφαση του Ειδικού Ιατροσυμβουλίου που προβλέπεται στο άρθρο 34, για προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την ψυχική ικανότητά τους, μετά την επανακατάταξή τους στη Δύναμη, εξετάζονται από την Ε.Ε.Ψ.Ι.
(8) Σε περίπτωση που η Ε.Ε.Ψ.Ι. αδυνατεί να λάβει απόφαση για την ψυχική ικανότητα οποιουδήποτε προσώπου, παραπέμπει το εν λόγω πρόσωπο στο Ειδικό Ιατροσυμβούλιο, για εξέταση της ικανότητάς του.
(9) Η Ε.Ε.Ψ.Ι., κατά την εξέταση ή επανεξέταση οποιουδήποτε προσώπου, δύναται να ζητά τη συνδρομή ή συμβουλή οποιουδήποτε ειδικού επιστήμονα και/ή την παρουσία του θεράποντος ιατρού του εξεταζομένου, αν κρίνει τούτο αναγκαίο ή μετά από αίτημα του εξεταζομένου.
34.(1) Το Ειδικό Ιατροσυμβούλιο είναι τριμελές, περιλαμβανομένου και του προέδρου του, και αποτελείται από κυβερνητικούς ιατρούς, ή δύο (2) κυβερνητικούς ιατρούς και ένα αξιωματικό ιατρό, που διορίζονται από τον Υπουργό, μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας ή τον Αρχηγό, ανάλογα με την περίπτωση.
(2) Το Ειδικό Ιατροσυμβούλιο έχει αρμοδιότητα να εξετάζει ή επανεξετάζει, ανάλογα με την περίπτωση, την ικανότητα οποιουδήποτε προσώπου που παραπέμπεται σ’ αυτό από -
(α) την Ε.Ε.Σ.Ι, ή την Ε.Ε.Ψ.Ι. ή
(β) τον Υπουργό, όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι απόφαση της Ε.Ε.Σ.Ι. ή της Ε.Ε.Ψ.Ι. ή του Ειδικού Ιατροσυμβουλίου στηρίχθηκε σε ψευδείς παραστάσεις ή προκλήθηκε με δόλια μέσα ή ότι δεν δικαιολογείται λόγω μεταβληθεισών συνθηκών, ή όταν σχετική απόφαση του Υπουργού δικαιολογείται από έκθεση που υποβάλλει η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου δυνάμει του εδαφίου (6) του άρθρου 37 του παρόντος Νόμου, ή
(γ) το διοικητή της μονάδας εθνοφρουρού ή εφέδρου, ο οποίος, με σχετικό αίτημά του, επικαλείται ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λήφθηκε η απόφαση της Ε.Ε.Σ.Ι. ή της Ε.Ε.Ψ.Ι. έχουν μεταβληθεί ουσιωδώς, ή
(δ) το διευθυντή του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου, για αντιρρησία συνείδησης που έχει υποχρέωση να εκπληρώσει ή εκπληρώνει εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία.
(3) Για την εξέταση ή επανεξέταση από το Ειδικό Ιατροσυμβούλιο οποιουδήποτε προσώπου, για το ίδιο νόσημα, πάθηση ή βλάβη της υγείας, απαιτείται να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα έξι (6) τουλάχιστον μηνών από την ημερομηνία της προηγούμενης εξέτασής του, εκτός αν η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί ή βελτιωθεί, όπως τεκμηριώνεται από κλινικά ή εργαστηριακά ευρήματα ή νοσηλεία.
35. Ο Υπουργός, με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, καθορίζει τις προϋποθέσεις, τον τρόπο και τη διαδικασία υποκατάστατης υγειονομικής εξέτασης των προσώπων που καλούνται για κατάταξη ή επανακατάταξη στη Δύναμη ή εκπληρώνουν στρατιωτική υπηρεσία στη Δύναμη, ανάλογα με την περίπτωση, οι οποίοι, με αίτημά τους, επικαλούνται ότι για λόγους υγείας αδυνατούν να μετακινηθούν και παρουσιασθούν στις αρμόδιες, δυνάμει του παρόντος Νόμου, υγειονομικές επιτροπές, καθώς και όσων πάσχουν από νοσήματα, παθήσεις ή βλάβες της υγείας που καθορίζονται στην απόφαση του Υπουργού:
36. Όποιος καλείται να παρουσιασθεί στην Ε.Ε.Σ.Ι. ή στην Ε.Ε.Ψ.Ι. ή στο Ειδικό Ιατροσυμβούλιο, για επανεξέταση της ικανότητάς του, σε περίπτωση που παραλείψει να παρουσιασθεί, θεωρείται ικανός κατηγορίας πρώτης (Ι/1) και υποχρεούται, εντός ενός (1) μηνός από την καθορισθείσα ημερομηνία επανεξέτασης της ικανότητάς του, να καταταγεί στη Δύναμη για εκπλήρωση της θητείας του ή για εφεδρική υπηρεσία, ανάλογα με την περίπτωση:
37.(1) Καθιδρύεται Ειδική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία έχει αρμοδιότητα να διερευνά κατά πόσο οι αποφάσεις της Επιτροπής Κατάταξης ή της Ε.Ε.Σ.Ι. ή της Ε.Ε.Ψ.Ι. συνάδουν με τις πρόνοιες του παρόντος Νόμου και του Πίνακα διατάγματος που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 31.
(2) Η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου είναι τριμελής, περιλαμβανομένου και του προέδρου της, και αποτελείται από δύο ανώτατους ή ανώτερους αξιωματικούς της Δύναμης, και ένα αξιωματικό ιατρό ή κυβερνητικό ιατρικό λειτουργό ή ιδιώτη ιατρό.
(3) Ο πρόεδρος και τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου διορίζονται από τον Υπουργό, μετά από συνεννόηση με τον Αρχηγό ή το Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας ή τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ανάλογα με την περίπτωση:
(4) Η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου διορίζεται για χρονική περίοδο δύο (2) ετών, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία του διορισμού του προέδρου και των μελών της.
(5) Ο Υπουργός δύναται, οποτεδήποτε, να αντικαταστήσει τον πρόεδρο ή οποιοδήποτε μέλος της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου, εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος, με την ίδια διαδικασία που ισχύει για το διορισμό του.
(6) Η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου υποβάλλει στον Υπουργό ετήσια έκθεση και ειδική, όποτε κρίνει τούτο αναγκαίο ο Υπουργός, για συγκεκριμένη περίπτωση.